19 comentarii. Scrie și tu!

DOCUMENTE Emailul care îi putea schimba viața lui Dan Petrescu. Modul bizar în care a ratat o șansă incredibilă de a-și îndeplini marele vis: să antreneze în Anglia

Gazeta prezintă astăzi fascinanta poveste din spatele negocierilor ratate pentru numirea lui Dan Petrescu la un club englez. Românul susține că a refuzat postul, dar emailurile arată că situația a fost mai complicată. Cel ales în locul lui Petrescu a ajuns după 2 ani și jumătate în Premier League, marele vis al actualului antrenor de la CFR

Articol de
vineri, 05 ianuarie 15:40

DIN CUPRINS
Dan Petrescu a fost marele favorit să preia un club englez de tradiție, înainte de a semna cu ASA Târgu Mureș
Gazeta a descoperit mailurile dintre impresarii care l-au propus și patronii asiatici ai clubului englez
Ce s-a întâmplat de fapt în ziua în care Bogdan Mara a anunțat că prietenul său Petrescu a refuzat oferta din Anglia
Marea ironie a sorții: cum a ajuns în Premier League managerul numit în locul lui Dan Petrescu

CV-ul lui Dan Petrescu - realizat într-un mod superficial - a ajuns la finalul lui aprilie 2015 în căsuța de mail de la Doyen Sport, o celebră agenție de impresariat care gestionează drepturile de imagine ale unor nume mari precum Neymar, Usain Bolt sau David Beckham. Petrescu era șomer de 5 luni, după rezilierea cu clubul qatarez Al-Arabi.



CV-UL LUI PETRESCU TRIMIS AGENȚIEI DOYEN

Cum arată CV-ul lui Dan Petrescu trimis unui club din Anglia by Gazeta Sporturilor on Scribd

 Mailul este expediat de misteriosul impresar român Toni Curea. Stabilit în Spania, apoi în Dubai, Curea colabora neoficial cu Doyen, trimițând pe mailul companiei diverse propuneri de afaceri, unele fără nicio legătură cu fotbalul.

Un exemplu:

În mai 2014, Curea oferea o cantitate de 500.000 de tone de gaz rusesc și 1,5 milioane de barili de combustibil de aviație rusesc, vândute de o companie din Filipine.

E același Curea care a devenit cunoscut publicului român la finele anilor 2000 prin câteva scandaluri mondene și prin aducerea în Liga 1 a fundașului Julio Cesar și a antrenorului Juan Ramon Lopez Caro, ambii foști angajați la Real Madrid.

La cinci zile după primirea CV-ului lui Petrescu, pe 1 mai 2015, în sistemul intern de comunicație al agenției de impresariat Doyen Sports este expediat un email scurt:

“Nelio.

Mă gândesc la Dan Petrescu, dacă mai avem timp. Spune-mi și tu ce părere ai pentru că vor mai multe nume pentru a le analiza”.

Emailul este trimis de impresarul portughez Amadeo Paixao șefului său, Nelio Lucas, directorul Doyen Sports. Controversatul Lucas - despre ale cărui afaceri dubioase au scris în ultimul an Gazeta și publicații internaționale importante reunite în rețeaua European Collaborative Investigations - se pregătea să semneze un contract de consultanță cu clubul englez din liga a doua, Sheffield Wednesday.

Salariu de 500.000 de lire

Sheffield era proaspăt achiziționată de omul de afaceri thailandez Dejphon Chansir - regele conservelor cu carne de ton din Asia - pentru suma de 37,5 milioane de lire sterline, iar obiectivul noului proprietar impunea promovarea în Premier League până în 2017.

3.940.000.000 $reprezintă încasările în anul fiscal 2015 ale firmei Thai Union Group, deținută de patronul lui Sheffield Wednesday, Dejphon Chansiri

Chansiri a decis să concedieze managerul, mai mulți antrenori și jucători și avea nevoie de un staff nou. Thailandezul le-a cerut celor de la Doyen Sports mai multe propuneri înainte de a semna contractul de consultanță.

În așteptarea semnării actelor, pe 3 mai 2015, impresarii de la Doyen au trimis părții thailandeze un mail cu CV-ul lui Dan Petrescu și cu un scurt comentariu:

“Salutări tuturor, el este prima noastră opțiune pentru postul de manager”.

petrescu no 1

În zilele următoare, la cererea miliardarului thailandez, impresarii au revenit cu o listă completă de candidați și cu o scurtă caracterizare. Ceilalți antrenori erau Jorge Costa (fost la CFR), Sergio Conceicao, Paulo Fonseca și Mark Cooper, dar Petrescu era în continuare prima variantă. Românul mai avea un avantaj: în 1994, timp de un sezon, a jucat pentru Sheffield Wednesday.

“Nu are angajament momentan, iar la ultimul lui loc de muncă câștiga în jur de 2,5 milioane de euro pe an. Motivul pentru care ar accepta un salariu mai mic este acela că vrea să ajungă în Premier League, așa încât ar fi o provocare pentru el și pentru club. Sugerez ca oferta să fie undeva la 500.000 de lire sterline pe an cu un bonus bun pentru promovarea lui Sheffield în Premier League”, este descrierea făcută de Doyen pentru patronul thailandez.

Negocieri tărăgănate de thailandezi

În paralel, Doyen și reprezentanții părții asiatice discutau detaliile legale ale contractului de consultanță. “Spuneți-ne dacă putem semna contractul pe cealaltă firmă de care nu știe nimeni și care are legătură cu Doyen”, l-a întrebat Chansiri pe Nelio Lucas într-un email aflat în baza de date Football Leaks.

list candidai

Lista candidaților trimisă de Doyen Sports părții thailandeze. Sursă: Football Leaks

Ca urmare a înțelegerii cu Sheffield Wednesday, una dintre companiile-paravan create de Lucas (două firme erau conduse pe hârtie de șoferul lui Lucas, un român pe nume Valerian Butoi) urma să primească 10 la sută din drepturile TV încasate de club în Premier League, dar nu mai mult de 10 milioane de lire sterline pe sezon, plus un comision de consultanță de 25.000 de lire sterline pentru fiecare lună calendaristică.

În schimb, Doyen oferea consultanță în privința jucătorilor și a antrenorilor. 

Tratativele dintre părți s-au lungit, însă, până în iunie din cauza traducerilor repetate ale drafturilor din și în limba thailandeză și a neînțelegerilor.

“Ar trebui să semnăm cu Petrescu”

Pe 8 iunie, la o lună după trimiterea CV-urilor, Amadeo Paixao, omul de încredere al lui Nelio Lucas, a încercat să le forțeze mâna thailandezilor, anunțându-i că este extrem de important să se decidă urgent în privința noului manager.

“Ne-am întâlnit cu Manchester City pentru a trimite jucători împrumut la Sheffield, dar vor să știe cine este noul antrenor și ce stil de joc va avea (…) Sunt absolut convins că ar trebui să semnăm cu Dan Petrescu sau cu Jakanovic (n.red - Slavisa Jokanovici, rămas fără contract cu trei zile mai devreme, după promovarea lui Watford în Premier League)”, scrie impresarul.

Citiți mai jos continuarea articolului.

dp sheffield

Sheffield Wednesday, sezonul 1994-1995. Dan Petrescu era proaspăt transferat de la Genoa. Sursă: GettyImages

În aceeași zi, fără să știe de negocierile dintre Doyen și patronul lui Sheffield, presa din România anunța că Dan Petrescu va semna a doua zi cu ASA Târgu Mureș un contract de 250.000 de euro. Contactat de Sport.ro, antrenorul declara:

“Mâine, la ora 12:00, sunt la Târgu Mureș, dacă nu se rezolvă în seara asta vreo mutare în străinătate”.

Negocierea a picat, Petrescu spune că a refuzat el

Petrescu aștepta un semnal din Anglia. 

În acea noapte, în lipsa unui răspuns în privința semnării contractului de consultanță, Doyen a decis să trimită părții asiatice un email prin care o anunța că nu mai dorește să semneze contractul cu Sheffield Wednesday. Motivul? “Amânările constante în semnarea contractului și divergențele de opinie”.

doyen refuz contractul

Mailul trimis în noaptea de 8 spre 9 iunie în care Doyen anunță sistarea tratativelor. Sursă: Football Leaks

Negocierile erau prăbușite, la fel părea și șansa lui Petrescu de a antrena un club din Anglia.

Curios, în cursul serii de 9 iunie, Bogdan Mara, președintele ASA și prietenul lui Petrescu, anunța la DigiSport că antrenorul a fost cel care a refuzat o ofertă din liga a doua engleză!

“A primit o ofertă din străinătate, de la un club, din Championship. A fost o ofertă concretă, astăzi trebuia să plece în Anglia, dar a refuzat, pentru că el mereu are chestia asta, feelingul lui, care îi spune dacă să accepte sau nu. A refuzat așa și Nottingham Forest, din același motiv. Nu vedea un proiect care să-l facă să lupte la ce vrea el, la promovare. Contractul ar fi fost unul bun, dar nu voia să meargă la o echipă mediocră, la care să lupte doar să rămână acolo”.

De ce ar fi refuzat Petrescu o echipă engleză după ce, timp de o lună, a avut CV-ul depus la club? A fost deranjat de tărăgănarea discuțiilor și a invocat “feelingul” în privința proiectului?

"“Dacă cineva din Anglia mi-ar da o șansă, sunt sigur că nu va fi dezamăgit de mine” " Dan Petrescu, 4 noiembrie 2009

Deși, teoretic, șansa de a merge la Sheffield picase, Petrescu nu a semnat pe 9 iunie cu ASA. “Mai așteaptă o zi sau două”, a explicat Mara.

Ce aștepta Petrescu?

Carvalhal a acceptat. Acum e în Premier League

În cursul acelei zile de 9 iunie, thailandezii au revenit cu un răspuns pentru Doyen. Și-au cerut scuze pentru întârziere, oferindu-se să acopere costurile agenției Doyen pentru munca depusă: “Președintele (n.red. - Chansiri) vă roagă să facturați timpul în care ați muncit pentru noi în ultima lună. Ne cerem scuze cu speranța că vom putea coopera în unele feluri”.

Doyen a refuzat, elegant și strategic, să factureze.

Discuțiile s-au sistat câteva zile, iar Petrescu a semnat pe 11 iunie cu ASA. După doar o lună, românul pleca în China la Jiangsu Suning. Au urmat două experiențe lipsite de glorie la Kuban și Al-Nasr înainte de a reveni în România în această vară. În acest moment, Petrescu este lider cu CFR în Liga 1.

Pe 12 iunie 2015, a doua zi după ce românul semna cu ASA Târgu Mureș, Doyen și finanțatorul thailandez au convenit să-l numească manager general la Sheffield Wednesday pe portughezul Carlos Carvalhal. Fără contract de trei ani, după demisia de la Istanbul BB, Carvalhal a semnat un angajament pe 3 ani cu un salariu de 300.000 de lire pe sezon. 

1.000.000 £pe sezon ar fi devenit automat salariul lui Carlos Carvalhal în cazul în care promova cu Sheffield în Premier League

În următoarele două sezoane și jumătate, patronul thailandez a investit 40 de milioane de euro în transferuri. Sheffield a ratat la mustață promovarea în Premier League doi ani la rând, neîndeplinind obiectivul impus de Dejphon Chansiri: promovare în vara lui 2017.

chansiri carvalhal

Carlos Carvalhal și patronul lui Sheffield Wednesday, Dejphon Chansiri. Sursă: Getty Images

Acum două săptămâni, pe 24 decembrie 2017, cu echipa aflată în a doua jumătate a clasamentului din Championship, Carvalhal a părăsit-o pe Sheffield Wednesday “de comun acord” cu conducerea.

Uluitor, însă, chiar înainte de Anul Nou, el a semnat cu clubul din Premier League, Swansea, și a câștigat primul meci pe banca echipei galeze, întorcând scorul de la 0-1 la 2-1 în minutele de prelungire ale partidei de la Watford!

Marți, în al doilea său meci la Swansea, Carvalhal a pierdut acasă, 0-2, cu Tottenham.

g1 carvalhal pochettino

Carlos Carvalhal (stânga) se salută cu Mauricio Pochettino, managerul lui Tottenham, înainte de meciul jucat marți în Premier League. Sursă: GettyImages

Adus de Doyen Sports la Sheffield pe o poziție pentru care Dan Petrescu a fost inițial mare favorit, portughezul lucrează acum în Premier League, mare vis al actualului antrenor de la CFR.

Bazat pe documente Football Leaks obținute de revista germană Der Spiegel și oferite spre cercetare către European Investigative Collaborations

CITEȘTE AICI MAI MULT DESPRE CONTROVERSATA AGENȚIE DOYEN SPORTS ȘI LEGĂTURILE CU ROMÂNIA

Afacerea Doyen Sports » Cum a fost ademenit Florentino Perez la o petrecere cu sex: "Voi aduce fete". Scopul? Transferul lui Kondogbia la Real Madrid!

Cazul Savarona: sex cu minore și miliardarul kazah, prieten cu Trump și Erdogan. Omul din spatele grupului Doyen, care are grijă de imaginea lui Beckham, Neymar și Usain Bolt

Aventurile șoferului român de la Doyen, obscura agenție mondială de impresariat. Omul de paie, cum divulgă soția lui Reghe oferte primite de Steaua și un contract antedatat

Aventurile șoferului român de la Doyen, agenția mondială de impresariat (II) » Cum a semnat acte pe care susține că nu le-a semnat și cum cere un director de club mare un favor personal unui impresar

Povestea ofertei pentru 50% din Academia Hagi: “Doar terenul valorează 6,62 milioane de euro”. Detaliile negocierilor lui Hagi cu un fond de investiții asociat cu prinții saudiți

Ambasadorul României la ONU, invocat în documentele Football Leaks: “Ne-a promis că ne va ajuta”. A primit Ion Jinga un cadou nepermis de la Doyen Sports? Diplomatul: “Nu-i cunosc!”

Comentarii (19 ) Adaugă comentariu

lipanm  •  07 Ianuarie 2018, 13:52

Buna ziua, Presupun ca acest articol a aparut in editia de ieri a GSP. Din pacate versiunea digitala nu poate fi descarcata de cei care au platit serviciul on line. Se poate remedia? Multumesc, Mircea Lipan

Radu Mazare  •  07 Ianuarie 2018, 00:36

incredibil marele antrenor dan pitrescu care a jucat in premier league in 1900 toamna este la un pas de prapastie! ***cu figuri in cap si cu aere *** !

iobag  •  06 Ianuarie 2018, 01:00

cand a plecat in ucraina a cam pus banii pe primul loc, altfel era mai departe acum . avea un sezon bun in grupele champions league si nu bagase autobaza ca cfr, putea prinde o oferta din vest. din franta sau belgia te remarci mai usor pentru britanici decat din ucraina. @ bazileon & boeru plangaciosilor :)))

Vezi toate comentariile (19)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase