Articol de Theodor Jumătate, EIC
vineri, 16 decembrie 22:00
Din cuprins: |
Florentino Perez a petrecut într-un club de noapte din Miami. Șeful Doyen l-a ademenit înainte la o petrecere cu sex |
Divizia de marketing a grupului îi are printre clienți pe Neymar, Beckham, Bolt și Boris Becker |
În cazul olandezui Ola John, contractul cu Benfica îi asigura minimum 12 milioane de euro orice s-ar fi întâmplat cu jucătorul |
Ca Third Party Ownership (TPO), Doyen cumpăra drepturile fotbaliștilor, vânzându-i rapid ulterior peste capul cluburilor, pentru a obține un profit major |
Twente este primul club sancționat de FIFA pentru că a făcut afaceri cu Doyen care conțineau elemente TPO |
Doyen Sports Investments. Compania cea mai lipsită de scrupule din lumea sportului. Totul e o afacere. Bani, bani, bani. Cât mai repede, prin orice mijloace. Pentru că și baza acestui fond de investiții, depozitul de "aur" ascuns în umbră, fusese ridicată la fel. Fața hâdă a business-ului underground.
Descoperită de revista germană Der Spiegel și de European Investigative Collaborations în ancheta celor 18,6 milioane de documente ale dosarului Football Leaks.
A apărut în fotbal în 2011 și, doi ani mai târziu, s-a aflat în fața unui moment important. O negociere cu Florentino Perez, președintele lui Real.
Și ce loc să fi fost mai bun pentru tratative neconvenționale decât Miami?
Niciunul!
La Miami e și casa influenților Arif, familia care controlează Doyen Sports și care deține o proprietate luxoasă de 650 de metri pătrați pe Fisher Island, o insulă privată pentru magnații din Miami Beach.
Pe 7 august 2013, Madridul avea amical cu Chelsea, ultimul meci de pregătire al unui turneu de vară în Statele Unite. Iar Florentino Perez era și el acolo, la Miami. Pe el încerca să-l convingă Doyen să-i vândă un jucător: Geoffrey Kondogbia, talentat mijlocaș al Sevillei, atunci în vârstă de 20 de ani.
În 2012, Doyen plătise o sumă mică pentru drepturile de transfer ale francezului și, dacă orice club oferea 20 de milioane, Sevilla nu se putea opune tranzacției. Și tot potrivit contractului, Doyen ar fi primit 10 milioane! Ce rapidă întoarcere a investiției!
Dar cum să-l convingi pe Florentino Perez să accepte?
Corupându-l prin sex! Eterna stratagemă! Cu o zi înaintea meciului, Arif Arif, patronul Doyen Sports, a primit un mesaj pe Whatsapp de la directorul său Nelio Lucas:
"Sunt la Miami. Ieri a fost minunat. Am ieșit în oraș cu mai mulți președinți, iar Florentino n-a lipsit. Foarte amuzant tipul. Și-a scos cravata și a dansat"
Fuseseră la Mokai Lounge, un club din Miami Beach unde fetele poartă uniforme ce le fac să pară cadouri gata să fie deschise. Iar petrecerea urma să continue la apartamentul de vis din Fisher Island. "Florentino, voi aduce și niște fete cu noi!", a fost mesajul trimis de Lucas lui Perez.
Prostituate scumpe.
Totuși, Arif Arif și-a avertizat directorul:
Arif: Ia toate fotografiile familiei de pe pereți și închide camera tatălui meu!
Dialogul următor e incredibil:
A doua zi, Nelio Lucas i-a trimis un mesaj lui Arif: "I-am adus pe directorii de la Real Madrid și pe Florentino Perez acasă azi-noapte. Probabil și astăzi".
După petrecerea la reședința lui Arif, unii dintre petrecăreți au mers într-un club disco. "Am rămas doar eu să-l duc pe Florentino în club", a scris Lucas, care i-a trimis lui Arif fotografii din acea seară.
"Ești o legendă!!", i-a răspuns Arif.
Contactat de European Investigative Collaborations, Nelio Lucas a refuzat să comenteze pe această temă. Adriano Galliani și Florentino Perez au negat vehement că ar fi călcat în apartamentul familiei Arif din Miami. "Nu cunosc familia Arif", a declarat Galliani.
Florentino Perez a trimis o scrisoare în care și-a manifestat "indignarea pentru conținutul întrebărilor pe care le consider o încercare de a-mi păta onoarea și reputația".
Perez și-a amintit că a mers la o discotecă împreună cu Galliani și cu soțiile unora dintre prietenii săi, dar neagă prezența în apartamentul lui Arif.
În plus, președintele spune că "din câteva îmi amintesc, nimeni nu a încercat să mă convingă să-l cumpăr pe Kondogbia".
Kondgobia, pe vremea când juca la Sevilla, într-un duel cu Cristiano Ronaldo. Sursă: GettyImages
A fost povestea cu apartamentul o invenție a lui Nelio Lucas pentru a-și impresiona șeful?
Două zile mai târziu, Lucas a trimis un nou mesaj în care a anunțat că Perez n-a oferit decât 15 milioane.
Nu 20.
La acest preț, Sevilla nu putea fi forțată să-l vândă pe Kondogbia. Și Lucas a continuat să caute: "Îmi omor c... să găsesc pe cineva care să achite clauza".
îÎntr-un final, a găsit chiar în acel sfârșit de vară destinatarul perfect: AS Monaco. Acolo a ajuns Kondogbia pentru 20 de milioane.
54%
a fost profitul lui Doyen la transferul lui Kondogbia (Sevilla - Monaco) în numai 13 luni
În același timp, a păstrat o legătură excelentă la Madrid. "Relația mea cu Florentino Perez e mai solidă decât titanul".
Iar Perez spunea ulterior: "Trebuie să recunosc profesionalismul lui Doyen Sports. Experiența noastră cu ei este imaculată".
Chiar dacă nu avea nevoie de ajutorul DSI în transferul starurilor sale.
Doyen Sports e prea puțin cunoscută de publicul larg. Însă banii vin din contracte cu nume mari ale sportului:
Toți sunt clienții Doyen.
Doyen are grijă de imaginea lui David Beckham. Sursă: GettyImages
Atât?
Nici vorbă!
În afara lui Kondogbia, mai sunt Mangala, acum la Valencia, evaluat la 30 de milioane, și Falcao, căpitanul lui Monaco, 40 de milioane. Și mai sunt mulți alții.
Usain Bolt, cel mai important atlet reprezentat de Doyen Sports. Sursă: GettyImages
Unii suferă de pe urma asocierii cu Doyen Sports. Clubul olandez Twente Enschede, care avea 5 jucători reprezentați de fondul de investiții, a fost la un pas de retrogradare din cauza acordurilor secrete cu DSI.
20 miliarde €ar genera piața fotbalului în fiecare an pe Bătrânul Continent
Ce e însă în spatele ascensiunii rapide a acestei companii, dincolo de fațada strălucitoare? Minciună, un fond financiar dubios destinat facilitării prin orice mijloace a transferurile din fotbal și contracte extrem de rigide care obligă cluburile să-și vândă jucătorii.
Mai mult. Offshore-uri care ascund adevărații proprietari Doyen și banii lor de ochii Fiscului. Și încă multe conexiuni dincolo de orice închipuire:
Cu sutele de milioane câștigate pe căi reprobabile a ajuns acum Doyen Sports să domine partea secretă a fotbalului. Cea pe care camerele de televiziune nu o prind niciodată.
Pe 25 mai 2013, s-a jucat finala germană a Ligii Campionilor, Bayern - Borussia. Unde? În templul fotbalului. Pe Wembley, la Londra!
Într-o clădire de birouri din Charles II Street, din selectul cartier londonez St. James, era mare agitație la etajul 7. Aici, la sediul Doyen Sports Investments, Arif Arif, doar 27 de ani la acea vreme, făcea lista pentru locurile din loja VIP.
El, directorul diviziei "Sporturi", Nelio Lucas, alți manageri...
Și nu puteau lipsi oamenii care asigură fundamentul DSI. Tevfik Arif (fratele Refik e și el puternic implicat în afacerile familiei), tatăl lui Arif, și vechii săi prieteni: Sașa și Alik.
Mai exact, Alexander Macikevici și Alijan Ibragimov, două treimi din faimosul Trio Kazah. Ultimul e Patoh Șodiev.
Musa Bazhaev, Alexander Macikevici și Tevfik Arif, trei prieteni care au în comun pasiunea pentru femei tineri și frumoase. Sursă: Le Soir
Cei trei oligarhi care, prin grupul ENRC, transformă inepuizabilele resurse naturale ale Kazahstanului în propriii bani protejați în conturile lor bancare private. Și nu se sfiesc să cheltuie în neștire. Doar un exemplu. Ce face Macikevici cu o infimă parte din aceste fonduri colosale:
11 mașini
extrem de scumpe are Macikevici: Rolls Royce Phantom V, două Bentley, Ferrari, Lamborghini și 6 Mercedes
2,2 milioane de euro a cheltuit Macikevici într-un raid de două zile la shopping în Elveția: bijuterii, ceasuri și haine create de case de modă celebre
Cine îi protejează?
Chiar dictatorul Nursultan Nazarbaiev, primul și unicul președinte al Kazahstanului, în funcție din 16 decembrie 1991. Foarte apropiat de Macikevici, protectorul celor trei. Implicit, și al clanului Arif, prieten cu Trioul Kazah
Când s-a lansat Doyen Sports Investments, în 2011, Tevfik și Refik i-au dat puterea lui Arif Arif, dar el nu știa absolut nimic de fotbal. L-a luat lângă el pe Nelio Lucas, discipolul lui Pini Zahavi.
Nelio Lucas și Adriano Galliani, într-un avion privat. Sursă: Facebook
Super agentul israelian l-a învățat tot ce știa, apoi s-au certat rău, Zahavi simțind că tânărul asistent îl lucrează pe la spate.
Veteranul care cunoaște toate dedesubturile întunecate ale lumii fotbalului l-a amenințat în aprilie 2012:
"Ai făcut greșeala vieții tale. Nu mai vreau să am de-a face cu tine și, crede-mă, ești terminat! Nu vei mai putea ieși la suprafață în business-ul ăsta"
Eroare.
De atunci, Lucas (36 de ani acum) a devenit unul dintre cei mai cunoscuți agenți din fotbal! El și Doyen Sports. El și Arif Arif, cu șase ani mai tânăr. Amândoi au mers mereu la ultima limită, pe marginea prăpastiei.
72.000.000 €au investit în secret frații Tevfik și Refik Arif între 2011 și 2015 la Doyen Sports, condusă de Arif Arif, fiul lui Tevfik
Doyen Group nu a însemnat doar sport. Nici pe departe. Există Doyen Capital, pentru mărfuri, condusă tot de Arif Arif, și Doyen Natural Resources, proprietara unei mine din care se extrage minereu de fier în Brazilia.
La rândul ei, divizia "Sport" a grupului e împărțită în două.
Prima: Doyen Marketing, care se ocupă de contractele de publicitate ale marilor vedete. Neymar, David Beckham, Usain Bolt, Boris Becker...
15%
este comisionul Doyen Marketing la fiecare acord publicitar încheiat pentru sport
A doua și cea mai importantă, Doyen Sports Investments, sub comanda aceluiași Arif Arif, deși el nu apare nicăieri în acte, potrivit Football Leaks.
Principala afacere aici este pariul pe fotbaliști și pe viitoarele sume de transferuri.
Modul de lucru e simplu. Cumpără drepturile de transfer ale jucătorilor, speculând că valoarea lor va crește mult și foarte repede, pentru ca ei să se aleagă cu un procent generos din proxima tranzacție. La fel cum s-a întâmplat în cazul Kondogbia.
Acesta este Third Party Ownership (TPO). Idee apărută inițial în America Latină și preluată de europeni. Mai întâi în Spania și Portugalia, apoi s-a răspândit pe întregul continent. Numai că, din mai 2015, TPO e interzis de FIFA!
"Acești m... vor să lovească permanent Third Party Ownership" Arif Arif, după ce FIFA a comunicat că "TPO e o formă modernă de sclavie"
Prima afacere a fost francezo-marocanul Abdelaziz Barrada, de la Getafe. În august 2011, Doyen a plătit micului club madrilen 1,5 milioane în schimbul a 60% din drepturile jucătorului. Doi ani mai târziu, Barrada a fost propulsat la Al Jazira, în Emirate. Suma de transfer: 8,5 milioane de euro.
3.350.000 €a fost profitul Doyen (223%) numai în cazul Barrada
Alți fotbaliști deveniți simple obiecte pe care Doyen le putea cumpăra și vinde oricând, oriunde, atât timp cât banii curgeau în conturile ascunse ale fondului de investiții.
Abdelaziz Barrada, în duel cu Dani Alves, este acum jucătorul lui Dan Petrescu, la Al Nasr Dubai. Sursă: GettyImages
În 2014, Arif Arif a făcut o listă cu jucătorii săi de la Mondial:
- Xavi, Falcao, De Gea, Rojo, Negredo, Mangala, Promes, Defour, Januzaj... În fruntea lor, Neymar.
La un moment dat, într-un SMS dat pe parcursul CM, Arif și-a numit unul dintre clienți "târfă" și a adăugat: "Cioara ne umple de bani".
Cazul Ola John e elocvent pentru regulile de fier prin care Doyen subjuga cluburile. Când juca la Benfica, atacantul olandez de origine liberiană a ajuns în mâinile fondului de investiții. Care i-a achitat 4,575 milioane de euro grupării lusitane în schimbul a 50% din drepturile de transfer ale extremei de culoare. Totuși, contractul ce apare în dosarul Football Leaks spune altceva:
9.150.000 €ar fi plătit Doyen pentru 100% din drepturile de transfer ale jucătorului
Adică, avea control total asupra lui.
Olandezul Ola John, păpușa plimbată pe ațe de Doyen Sports. Sursă: GettyImages
Și putea decide peste capul clubului când pleacă Ola John! Uluitor, potrivit documentelor găsite de consorțiul European Investigative Collaborations, Doyen urma să ia 12 milioane pentru batav indiferent de ce urma să se întâmple:
Orice s-ar fi întâmplat, Doyen ieșea în câștig. Și iese în câștig. Ola John este acum la Wolverhampton, al 3-lea împrumut de la Benfica în ultimii doi ani.
Acest contract nu era unic. Din contră. "Închizătorul" francez Joshua Guilavogui (acum la Wolfsburg) avea aceleași clauze la Atletico în 2013. Doyen beneficia de 30% profit în următorii trei ani!
Altă direcție în acest caz. Doyen a susținut mereu că respectă toate legile fiscale și că toate afacerile sunt transparente. Și că e înregistrată corect, fiind auditată în mai multe rânduri.
Totuși, Football Leaks evidențiază altceva.
Întregul Doyen Group e o înlănțuire de companii offshore. În Malta, Insulele Virgine Britanice sau Emiratele Arabe Unite.
Firmele erau fondate, apoi lichidate sau cumpărate de altele. Și tot așa, un lanț nesfârșit.
Conform Der Spiegel, Fiscul britanic nu a părut interesat de rețeaua offshore creată de Doyen. Însă Arif Arif nu se temea atât de mult de autorități. Îi era mai frică să nu afle nimeni din Kazahstan cine era în spatele Doyen. Mai ales, să nu se știe de tatăl său, Tevfik, implicat acasă în multe afaceri dubioase în anii '90.
În iulie 2013, agenția de știri Bloomberg a dezvăluit că familia Arif aproape că a închis toată compania de la o zi la alta doar pentru ca angajații să nu răspundă întrebărilor indiscrete ale jurnaliștilor.
"Kazahii nu dau doi bani pe noi. Dacă descoperă că Tevfik conduce totul din culise, vor lua la puricat afacerea familiei din Kazahstan. Iar atunci se pune punct pentru noi"
Arif Arif, președintele Doyen Sports Investments
Unde a fost descoperită Doyen Sports?
În Ras Al Khaimah, un mic emirat necunoscut unde pot fi ascunși bani. Avocatul lui Lucas pentru subiectul "offshore" a fondat două companii, unde dispărea profitul din afacerile legate de sport:
În majoritatea contractelor, 10% din profit era dat statului arab. S-au strâns 10.8 milioane de euro. Dar banii nu rămâneau aici. Aveau alte destinații. Una, se pare, era de a mitui partea adversă la negocieri. Alta, de a compensa oamenii care îi ajutau la tranzacții, dar nu voiau să apară în acte.
De exemplu, în 2013, când au achiziționat drepturile de imagine ale tânărului belgian Adnan Januzaj (împrumutat de Man. United succesiv la Dortmund și Sunderland), au achitat oficial 1,5 milioane de euro.
În secret, ar fi virat încă 500.000 de euro impresarului jucătorului, prin Denos. Bani care ar fi ajuns în cele din urmă la tatăl lui Januzaj.
Cum acționează Doyen acum, când Third Party Ownership este interzis? A depus o plângere la Comisia Europeană împotriva acestei decizii și a declanșat mai multe procese. Deocamdată, fără succes. În așteptarea hotărârilor definitive în dosarele TPO aflate în judecată, se pare că Arif Arif și Nelio Lucas deschid o nouă cale. Dacă nu mai pot fi deținuți jucători, în schimb, pot fi controlate cluburile, pentru a obține în final o cotă din toate transferurile. Investițiile în cluburi sunt permise de FIFA.
Neymar, cel mai important star din portofoliul Doyen Sports în businessul cu drepturi de imagine. Sursă: GettyImages
În noiembrie 2015, Doyen și-a manifestat intenția de a cumpăra 20% din drepturilor tuturor fotbaliștilor lui Cadiz (în prezent, locul 4 în liga secundă spaniolă). Și 1,5 milioane de euro sunt ca un credit pentru Cadiz.
Același lucru ar fi trebuit să se întâmple și la Hamburg. Dar, în ultima clipă, înțelegerea a căzut.
De ce?
O explicație ar fi aceasta: Nelio Lucas s-ar fi temut de dezvăluirile Football Leaks și urma să modifice sistemul offshore. Primele documente ce aveau Doyen în prim-plan ieșiseră la lumină din septembrie 2015. Și atunci, i-a trimis un e-mail avocatului său:
"Nu știu dacă pot să te plătesc pentru 2015. Cu tot acest rahat Football Leaks, toate structurile se schimbă"
Mai clar, Lucas era gata să creeze alte companii offshore. Apoi, nebunia Doyen putea merge mai departe.
Bazat pe documente Football Leaks obținute de revista germană Der Spiegel și oferite spre cercetare către European Investigative Collaborations.
Stefan Ziare • 17 Decembrie 2016, 01:36
Daca finantele si justitia nu reusesc sa descopere lucrurile astea in atata amar de tari noroc ca mai exista jurnalistii. Ca justitia e prea ocupata cu cei care fura o gaina, sau cumpara un gram de nu stiu ce. Pe cei mari sa nu ii deranjam.
victor_l • 16 Decembrie 2016, 22:40
Femei?! Au descoperit si altii femeile, nu doar GSP "Bani,bani si iarasi bani"? Ati face si voi daca ati sti cum :P