Articol de Costin Ștucan, EIC
duminica, 22 ianuarie 23:49
Din cuprins: |
Într-un mail din 1 noiembrie 2013, Nelio Lucas, directorul Doyen, susține că ambasadorul României la Londra i-a promis că va urgenta niște formalități |
În aceeași zi, în sistemul intern de la Doyen apare o cerere pentru 4 bilete la Turneul Campionilor, pentru "Ambasada României" |
Potrivit emailurilor din Football Leaks, șoferul român al lui Nelio Lucas este prieten cu ambasadorul Ion Jinga. Amândoi sunt născuți în Câmpulung |
Contactat de Gazetă, Ion Jinga neagă orice legătură cu Butoi și Nelio Lucas și declară că nu a asistat la niciun meci de tenis pe O2 Arena din Londra |
1 noiembrie 2013. Portughezul Nelio Lucas, unul dintre cei mai controversați impresari din fotbalul mondial, trimite un email către două femei extrem de importante de la grupul Doyen.
Prima e Natalia Luchnikova, șefa de atunci a Departamentului Juridic de la Doyen Group. Cea de-a doua, Sarah Revell, lucra la Departamentul Resurse Umane din același holding, deținut de familia kazahă Arif.
Nelio Lucas scrie:
“Salut Sarah și Natalia,
(…) Eu și Valerian am fost împreună la Ambasada României și am avut o conversație plăcută cu ambasadorul (prieten de-al lui Valerian), iar el ne va ajuta să rezolvăm toată situația așa încât să nu mai dureze cât ne așteptam, dar trebuie să demarăm procedurile oficiale. Pentru mai multe informații, îl puteți întreba direct pe Valerian pentru că el știe exact ce trebuie făcut și-l poate contacta pe ambasador oricând. Vă rog SĂ DEMARAȚI URGENT întrucât este extrem de important pentru noi din mai multe motive”.
Nelio Lucas este directorul și acționarul companiei malteze Doyen Sports Investments, una dintre firmele subsidiare grupului Doyen. Lui i-a fost oferită jumătate din Academia Hagi, în două rânduri, în 2012 și 2015.
“Valerian” din mesaj este Valerian Butoi, românul care în perioada respectivă urma să fie angajat la Principal Sport Management, o companie din Londra înființată de Nelio Lucas pentru a plăti salariile angajaților Doyen Sports Investments.
Șoferul lui Lucas, Butoi, avea să fie folosit în 2014 ca om-paravan în două companii offshore din Malta, legate de întunecatul fond de investiții Doyen.
Metodele controversate de a face afaceri ale celor de la Doyen, implicarea lui Butoi în grup și tentativele sale de a transfera inclusiv jucători de la Steaua au fost prezentate în episoadele anterioare:
În aceeași zi cu emailul trimis de Nelio Lucas, în sistemul intern de la Doyen apare o cerere pentru 4 bilete în loja 309, închiriată de holding la O2 Arena din Londra, pentru ATP Finals World Tour.
Turneul Campionilor din acel an urma să înceapă luni, 4 noiembrie, iar biletele cerute de Amadeu Paixao, un impresar de la Doyen apropiat de Nelio Lucas, aveau mențiunea “pentru Ambasada României” și erau pentru ziua semifinalelor, 10 noiembrie.
E seara în care Rafael Nadal l-a eliminat pe Roger Federer, iar Novak Djokovic pe Stanislas Wawrinka. Tot atunci, prețul individual al unui loc la lojele O2 Arena a fost de 1100 de lire sterline (aproximativ 1300 de euro).
Loja era, însă, plătită în avans de Doyen cu 63.000 de lire sterline.
Pe 1 noiembrie 2013, ambasadorul României la Londra era Ion Jinga. Din august 2015, Jinga este ambasador și reprezentant permanent al României la Organizația Națiunilor Unite (ONU).
E posibil ca unul dintre cei mai cunoscuți diplomați români, ambasador la acea vreme în Regatul Unit, să primească un cadou cu o valoare totală de 5.200 de euro pentru a urgenta în culise emiterea unor acte necesare unui prieten pentru angajarea la o firmă din Londra?
Acestea sunt datele unui nou caz bizar, scos la iveală de documentele Football Leaks, cea mai mare scurgere de documente din istoria fotbalului mondial.
Luni, 4 noiembrie 2013, cele două femei contactate de Nelio Lucas discută, surprinse, într-un email care are ca titlu “Contractul lui Valerian”. Avocata Luchnikova scrie:
“Bună dimineața, Sarah. Sper că ai avut weekend plăcut. Am citit emailul și nu știu ce vrea să facem pentru Valerian. Să-l cunoști pe ambasador este irelevant. Celor de la Home Office (n.red. - echivalentul Ministerului Afacerilor Interne din Marea Britanie) puțin le pasă. Ai idee ce vrea să urgentăm?”.
Natalia Luchnikova este confuză în privința intențiilor manifestate de Nelio Lucas înainte de weekend, iar Sarah Revell nu pare să știe mai multe: “N-am idee ce vrea să facem întrucât nu mi-a spus nimic despre asta. O să văd dacă pot afla mai multe și te anunț”.
În documentele Football Leaks nu există nicio referire ulterioară la acest subiect.
În noiembrie 2013, Marea Britanie se pregătea să ridice restricțiile pentru cetățenii români veniți la muncă. Ciudățenia cererii lui Nelio Lucas este remarcată și de ambasadorul Ion Jinga în răspunsul său trimis pe email pentru Gazeta Sporturilor:
“Speța este ușor hilară: un angajator britanic (înțeleg din mesajul dumneavoastră că era vorba de angajarea în UK) vine cu cel pe care vrea să îl angajeze la ambasadă pentru a interveni pentru actele de ședere ale acestuia”.
40%
din forța de muncă românească prezentă în 2012 în Marea Britanie avea studii superioare, în comparație cu alte naționalități, a căror medie era de 31,9 la sută
Ca și avocata de la Doyen, diplomatul spune că ambasada nu are competențe privind eliberarea actelor de muncă pe teritoriul britanic. În plus, susține Ion Jinga, în 2013, Marea Britanie liberalizase accesul cetățenilor români la o serie de profesii, în special cele care presupun studii superioare.
În cazul lui Valerian Butoi era vorba despre jobul de șofer, devenit ulterior administrator de firme în Malta.
Valerian Butoi, șoferul-asistent al lui Nelio Lucas, directorul controversatei agenții Doyen Sports. Sursă: Facebook
Ion Jinga spune: “Chiar și pentru domeniile supuse restricțiilor (gen construcții), românii găsiseră formula legală de a se declara "self employed" apoi mergeau la firmă și lucrau formal ca prestatori de servicii, iar nu ca angajați. Zeci de mii de români au putut astfel să lucreze legal, iar Ambasada nu avea niciun amestec sau competență în obținerea acestui statut, pe care îl obțineau de la autoritățile britanice”.
De ce a scris atunci Nelio Lucas despre o vizită făcută ambasadorului României, “prietenul lui Valerian”, și despre promisiunea acestuia de a urgenta “situația”?
Conform CV-ului trimis înainte de angajarea în rețeaua controlată de Doyen, Valerian Butoi este născut în noiembrie 1969 la Câmpulung Muscel.
Ambasadorul Ion Jinga este născut și el la Câmpulung Muscel, dar cu 8 ani înaintea lui Valerian Butoi.
Între 1988 și 2003, Butoi a lucrat la uzinele ARO din oraș, mai întâi ca pilot de teste, apoi ca inspector de calitate.
În aceea perioadă, Ion Jinga (absolvent al Facultății de Fizică în 1986) a trecut de la profesia de inginer fizician la Institutul de Reactori Nucleari Energetici din Pitești la cea de șef al biroului de relații externe din Prefectura Argeș, iar din 1992 a intrat în Ministerul de Externe. Ulterior a fost reprezentant al României la Uniunea Europeană, ambasador în Belgia și, din 2008, ambasador la Londra.
Ion Jinga și Regina Elisabeta, cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare ale diplomatului român. Sursă: Wikipedia
În mod evident, vorbim despre generații și destine diferite.
Sunt, însă, prieteni cei doi?
“Doamne ferește!”, a fost reacția lui Valerian Butoi la întrebarea dacă este prieten cu ambasadorul Jinga și dacă i-a dat acestuia bilete la Turneul Campionilor.
Butoi nu neagă, însă, posibilitatea unei întâlniri cu ambasadorul: “În cazul în care nu știți, ambasadele României organizează eventuri cum ar fi ziua României. La ziua României sunt chemați toți cetățenii români care sunt în afara României”.
Răspunsul e ușor ambiguu.
94.000
de români munceau legal în Marea Britanie în 2012, plătind taxe și impozite statului britanic. România ocupa locul 21 ca prezență pe piața muncii din Regatul Unit
Dar, într-o discuție anterioară cu reporterul Gazetei, Butoi a insinuat o apropiere de zona diplomatică: “Eu fiind în Portugalia, de prin 2004, am cunoscut niște băieți pe care trebuie să-i știți (n.red. - dă numele unor foști sau actuali jurnaliști sportivi). Au venit cu Iordănescu la Fatima și eu, fiind apropiat cu ambasada, să zicem, m-au rugat să-i ajut cu traducerea. Am o gamă foarte, foarte diversă de cunoscuți”.
Un apropiat de-al lui Butoi a confimat relațiile acestuia din mediul diplomatic: “Are relații în zona asta, dar nu le făcea publice în discuțiile pe care le avea”.
Contactat de Gazetă, amsabadorul Ion Jinga spune, însă, că nu-l cunoaște pe Butoi:
“Nu sunt prieten și nici măcar cunoștiință cu cetățeanul român la care faceți referire. Nu știu dacă este sau nu din Câmpulung. Am întâlnit întâmplător, de-a lungul anilor în străinătate și datorită poziției de ambasador, zeci-poate sute de oameni care mi-au spus că sunt din același oraș sau județ cu mine, dar pe care nu îi întâlnisesem niciodată înainte. Pe cei mai mulți dintre ei nu i-am mai văzut niciodată după aceea. Am trăit chiar experiența amuzantă în care cineva, înțelegând că sunt de la ambasadă, dar neștiind cu ce mă ocup acolo, mi-a spus că e o cunoștință bună de-a ambasadorului, adică a mea…”.
A mințit Nelio Lucas în emailul trimis avocatei și angajatei de la Resurse Umane, teoretic reprezentantele investitorilor de la Doyen, cu scopul de a arăta nivelul relațiilor pe care le au oamenii recrutați de el în firmă?
La câteva luni după acest email, portughezul avea să intre în conflict cu frații kazahi Arif, care erau nemulțumiți de cheltuielile mari de la Doyen. Nelio Lucas a fost apărat de Arif Arif, fiul lui Arif Tevfik (fostul partener de afaceri al lui Donald Trump în mai multe proiecte imobiliare), și a depășit victorios criza.
Totuși, chiar dacă Nelio Lucas a blufat în mailul din 1 noiembrie, în baza de date Football Leaks există o solicitare clară pentru 4 bilete destinate Ambasadei României.
Solicitarea a venit tot pe 1 noiembrie, la ora 11:10, de la Paula Rodrigues, secretară la Principal Sports Management, compania fondată de Nelio Lucas la Londra: “Amadeu (n.red. - asociat cu Nelio Lucas, Amadeu Paixao este apropiat de Butoi) a întrebat dacă putem rezerva 4 tichete pentru 10.11.2013 pentru Ambasada României”.
Prima referire la biletele pentru Ambasada României apare în aceeași zi cu emailul lui Nelio Lucas. Sursă: Football Leaks
Destinatara e Erika Lucas, “executive assistant” la Doyen Global, care răspunde: “Te rog, se poate ca oamenii de la Ambasada României să asiste la meciuri într-o altă zi decât la semifinale și finale? Mi s-a spus că trebuie să ținem aceste date libere pentru investitori”.
În datele interne ale companiei, cele mai multe dintre cele 18 locuri ale lojei sunt ținute pentru “Mr. Arif”, investitorul din spatele Doyen. Există, însă, și multe mențiuni cu numele Becker trecut în paranteză, alături de diferiți oameni de afaceri.
Peste câteva zile, pe 13 noiembrie 2013, Doyen avea să anunțe asocierea de imagine cu fostul tenisman Boris Becker.
Dacă partenerii de afaceri ai lui Becker nu aveau nicio reținere în a asista la meciurile ATP World Tour Finals în loja Doyen, angajații Ambasadei României ar fi avut o problemă, dacă biletele erau cadou pentru un favor. Noul Cod Penal pedepsește luarea de mită, dar și traficul de influență.
"Reputația de care m-am bucurat în relația cu autoritățile britanice și recunoașterea pe care am primit-o din partea lor la încheierea misiunii la Londra au avut la bază și conduita ireproșabilă a subsemnatului, din toate punctele de vedere " Ion Jinga, ambasadorul României la ONU
Valerian Butoi nu vede lucrurile așa. “Dacă Gazeta Sporturilor are un box (n.red. - lojă) la stadionul Arena și trimite invitații colaboratorilor sau prietenilor sau cunoștințelor, unde e problema?”
În seara de 1 noiembrie, cele patru bilete pentru Ambasada României au primit un “Nu”. Verdictul nu avea să fie definitiv.
Unul dintre cele trei bilete primite de Butoi pentru ziua de 9 noiembrie. Valoarea tipărită pe bilet este zero, însă tichetul este în loja închiriată cu 250.000 de euro pe an. Sursă: Football Leaks
Pe 4 noiembrie, în urma unei conversații telefonice cu Nelio Lucas, secretara Erika Lucas îi scrie acestuia, punându-i în CC-ul emailului pe Matthew Kay, un impresar englez, și pe Simon Oliveira, poate cel mai bun om de PR din Marea Britanie. Cei doi, angajați de Doyen pentru a avea grijă de imaginea lui Neymar, Usain Bolt sau David Beckham, se ocupau de relația directă cu organizatorii turneului de tenis.
Erika Lucas ținea gestiunea biletelor.
Dacă existau cereri suplimentare, le solicita celor doi să mai cumpere câteva tichete în zona VIP.
Mesajul ei pentru Nelio Lucas sună așa: “Ai vrea 3 tichete pentru duminică pentru Ambasada României. Momentan, avem disponibile și pentru sesiunea de după-amiază și pentru cea de seară. Matt și Simon, spuneți-mi dacă există o sesiune la care ați prefera să asiste invitații lui Nelio”.
Pe 4 noiembrie 2013, biletele pentru Ambasada României sunt din nou un subiect actual. Doar că în loc de patru au rămas trei. Sursă: Football Leaks
Răspunsul lui Matt Kay și Simon Oliveira nu apare în baza de date Football Leaks.
În acele zile, cererea de bilete în loja Doyen a ajuns să depășească limita de 18 locuri.
Pe 7 noiembrie, Simon Oliveira a anunțat-o pe Erika Lucas că a primit un mesaj de la “miliardarul indian Ruia” care vrea să asiste la meciurile de tenis: “E vreo posibilitate pentru duminică?”. Duminică înseamnă 10 noiembrie, ziua prevăzută pentru biletele Ambasadei.
Răspunsul a venit de la impresarul Matthew Kay: “Valorează 7 miliarde deci poate veni”.
Apoi, asistenta personală a lui Boris Becker a început să completeze lista cu alți invitați: fiul președintelui Gabonului, un fost șef de la Google cu prietenii săi, șefi de companii, patronul american de la Sunderland…
Însuși Nelio Lucas s-a trezit în situația că nu are bilet pentru vineri, 8 noiembrie, și a cerut explicații pe un ton furios: “Erika, cine sunt toți oamenii ăștia? Poți să-mi explici?”.
Totuși, șoferul său, pretinsul “prieten” al ambasadorului României, a primit confirmarea pentru 3 bilete pentru ziua de sâmbătă, 9 noiembrie. Ulterior, pe căsuța de email a lui Valerian Butoi au intrat și cele 3 bilete în format electronic. Locurile 8, 9 și 10, rândul 1, în sectorul STE309 al arenei.
Mesajul pentru Valerian Butoi și prezența în loja Doyen, sâmbătă, 9 noiembrie 2013. Sursă: Football Leaks
În plină criză de bilete, șoferul român al lui Nelio Lucas se putea considera norocos.
În dialogul cu reporterul Gazetei, Butoi a negat că biletele au ajuns la ambasador. Anterior, negase și că a semnat acte pentru companii din grupul Doyen, deși documentele Football Leaks demonstrează contrariul.
Tot Butoi contestă încă o dată veridicitatea prieteniei sale cu ambasadorul Jinga, relație invocată de șeful său Nelio Lucas. “Dacă eu vă spun că sunteți foarte bun prieten cu X (n.red. - dă numele unui jurnalist sportiv), trebuie să credeți? Oricine poate spune ce vrea. Eu pot să spun că sunt prieten cu Emil Constantinescu”.
Ion Jinga declară și el că nu-l știe pe Nelio Lucas: “Despre persoana Nelio Lucas și firma Doyens Sports nu cred că am auzit vreodată (spun "nu cred" din același motiv legat de numărul mare de oameni și organizații cu care mă întâlnesc prin natura profesiei, ale căror nume nu am cum să le țin minte peste ani). Cele două nume - om și firmă - nu îmi spun nimic”.
Ion Jinga și soția, cu ocazia preluării postului de ambasador al României la Londra. Sursă: Wikipedia
Ambasadorul României la ONU spune că nu a asistat la meciurile de tenis de pe O2 Arena: “Cu certitudine, nu am mers vreodată la niciun fel de meci sau eveniment de orice altă natură cu bilete sau invitații primite de la persoana sau firma respectivă. De altfel, nu sunt mare pasionat de sporturi la modă și nici nu am avut timp în ultimii 15-20 de ani să frecventez astfel de evenimente. Atunci când s-a întâmplat, a fost prin natura profesiei ( JO de la Londra cu delegația Romaniei, sau invitat de oficialități britanice)”.
În baza de date Football Leaks nu există nicio dovadă că ambasadorul Ion Jinga a cerut sau a ridicat biletele menționate în documentele interne ale fondului Doyen.
Valerian Butoi a expediat mai departe cele trei bilete electronice primite pentru meciurile din data de 9 noiembrie. Ele au mers pe adresa de email a unui prieten român, angajat în rețeaua hotelieră Hilton. Un alt patrulea bilet, primit de Butoi în ultima clipă pentru seara finalei, a ajuns pe mailul unui anume Serghei Timoșenko, șoferul unui membru al familiei Arif.
Nu se știe cine a folosit aceste patru bilete.
Doi ani mai târziu, în decembrie 2015, în baza de date Football Leaks apare un document în format .xlsx care conține persoanele înregistrate în loja Doyen de pe O2 Arena la concerte și evenimente sportive desfășurate în 2013, 2014 și 2015.
Printre date există și asistența la ATP World Tour Finals din 2013.
Documentul intern din 2015 în care apar două bilete pentru Ambasada României. Data este greșită, octombrie în loc de noiembrie 2013. Sursă: Football Leaks
Cu roșu, culoarea folosită pentru a indica biletele lui Amadeu Paixao și ale apropiaților săi, sunt trecute numele a doi foști manageri din Premier League, Andre Villas Boas și Alan Curbishley.
De asemenea, mai apar 5 bilete pentru “Val”. Adică Valerian Butoi. Patru dintre ele sunt cele menționate mai sus.
Al cincilea, pentru data de 10 noiembrie, nu apare singur. Deasupra lui, tot cu roșu, sunt alte două bilete. Și două cuvinte.
“Romanian Embassy”.
Bazat pe documente Football Leaks obținute de revista germană Der Spiegel și oferite spre cercetare către European Investigative Collaborations