0 comentarii. Scrie și tu!

Aventurile șoferului român de la Doyen, agenția mondială de impresariat (II) » Cum a semnat acte pe care susține că nu le-a semnat și cum cere un director de club mare un favor personal unui impresar

În primul episod, Valerian Butoi a negat că ar fi semnat documente ca angajat în universul obscur de la Doyen. Românul plătit printr-un contract antedatat iscălește documente într-un transfer dubios făcut de șefii săi

Articol de ,
vineri, 13 ianuarie 20:00

Din cuprins:
Gazeta continuă seria dezvăluirilor din dosarul Football Leaks, cea mai mare scurgere de informații din istoria sportului mondial
Directorul financiar de la Atletico Madrid îi cere unui impresar de la Doyen să-i găsească un job la Londra fiului său
Deși susține că nu a semnat acte, Butoi iscălește mai multe documente la împrumutul unui fotbalist de la Atletico Madrid
În doar trei luni, un împrumut gratis a ajuns să o coste pe AC Torino 700.000 de euro

Pe 29 septembrie 2014, șoferul român al directorului uneia dintre cel mai controversate agenții de impresariat din lume primește un email de la unul dintre agenții din rețeaua Doyen Sports Investments.



În emailul aflat printre cele 18,6 milioane de documente din baza de date Football Leaks, impresarul spaniol Mariano Aguilar îi scrie românului în limba spaniolă:

“Salut Val,

Am nevoie de tine să-mi faci un favor personal. Îți trimit atașat CV-ul fiului unui “frate” de-al meu. E important să-l ajuți să găsească o slujbă la Londra, e urgent!

O îmbrățișare puternică”.

“Val” este Valerian Butoi, un român a cărui carieră profesională conține patru repere majore:

  • fost șofer de teste la fabrica Aro din Câmpulung
  • fost observator de meciuri la Liga portugheză de fotbal pe timpul cât lucra la o firmă a lui Joao Bartolomeu, patronul clubului din prima ligă portugheză Uniao Leiria
  • șofer-asistent al controversatului Nelio Lucas, directorul portughez al Doyen Sports
  • administrator cu rol de “om-paravan” în Vela și Contineo, două companii offshore malteze din rețeaua Doyen, fondul de investiții care a intrat în forță pe piața fotbalului mondial folosind firme offshore, comisioane secrete, petreceri cu sex pentru oficiali de club și contracte antedate.

Rolul lui Butoi în conexiunea Doyen a fost detaliat de Gazeta Sporturilor la finele lui 2016 într-un material care poate fi citit aici. Românul este o rotiță minusculă dintr-un sistem ale cărui relații se întind până la vârfului establishmentului politic mondial.

DĂ CLICK PE IMAGINEA DE MAI JOS PENTRU A VEDEA RELAȚIILE AMEȚITOARE ALE OAMENILOR DE LA DOYEN

Dar rotițele mici fac ca mecanismul să funcționeze.

Atletico - Doyen, o relație mult prea strânsă

Curriculum vitae atașat emailului trimis de Aguilar lui Butoi îi aparține fiului directorului financiar de la Atletico Madrid, unul dintre cluburile-gigant ale Spaniei. Iar Atletico are o relație specială cu Doyen Sports.

De-a lungul anilor în care deținerea drepturilor economice ale fotbaliștilor de către o terță parte (Third Party Ownership) nu era interzisă clar de regulamentul FIFA, Atletico și Doyen au colaborat strâns.

spain 11

Fanii lui Atletico plătesc abonamente și cumpără produse promoționale. O parte din banii lor ajung în buzunarele impresarilor. Sursă: El Mundo

Doyen a finanțat clubul din Madrid în repetate rânduri, obținând în schimb procente din jucători. Starul Radamel Falcao este unul dintre aceștia.

195.000 €a costat petrecerea dată de Nelio Lucas în ianuarie 2014, la Londra, cu ocazia zilei sale de naștere. Pe lista invitaților, printre vedete din fotbal, oligarhi din fosta URSS și oficiali de cluburi mari, s-au aflat și președintele și directorul financiar de la Atletico, Miguel Angel Gil Marin, respectiv, Mario Aragon Santurde

În cazul atacantului columbian, Doyen a plătit 10 milioane de euro pentru 33% din drepturile economice. Conform contractului încheiat în 2011, la transferul de la FC Porto, Atletico Madrid se obliga să-i plătească înapoi firmei Doyen 12 milioane de euro. Indiferent dacă Falcao se transfera sau nu, fondul-agenție de impresariat condus de Nelio Lucas avea asigurat un profit de minimum două milioane.

imprumuturile doyen ctre am

Document intern de la Doyen în care sunt menționate împrumuturile din 2011 către clubul Atletico Madrid. Sursă: Football Leaks

Într-un final, în urma transferului lui Falcao la AS Monaco, profitul Doyen a fost de 5,3 milioane de euro.

Fiul de la Arte vrea “orice muncă legală”

În contractul de finanțare dintre Atletico și Doyen se scrie că, dacă întârzia plățile către fondul de investiții, clubul spaniol trebuia să plătească o dobândă de 3.250 de euro pe zi.

Și niciun ban nu intra sau ieșea din conturile lui Atletico fără semnătura directorului financiar Mario Aragon Santurde. El este tatăl grijuliu care a apelat la “fratele” Mariano Aguilar de la Doyen pentru a-i găsi de lucru fiului său.

aguilar2

Mariano Aguilar, "fratele" directorului financiar, și jucătorii lui Atletico, Forlan și Simao, după câștigarea Europa League. Sursă: Facebook

Rugămintea cu un iz puternic de conflict de interese fusese trimisă de pe adresa oficială de email a lui Mario Aragon Santurde de la clubul Atletico.

Sunteți curioși cum cere un favor de la un impresar un oficial important de la unul dintre cluburile de top din lume?

“Mariano,

Îți atașez curriculumul fiului meu Adrian, în cazul în care poți da o mână de ajutor să găsească “orice fel de muncă” la Londra, desigur legală dadadaada…

Îți mulțumesc anticipat

O îmbrățișare”

aragon solicitare

Solicitarea directorului financiar de la Atletico pentru impresarul Mariano Aguilar. Sursă: Football Leaks

Absolvent al Centrului de Desen de Modă, Adrian Aragon avea atunci 22 de ani și, conform CV-ului, lucrase de la vârsta de 15 ani la clubul Atletico Madrid, în rolurile de “coordonator de evenimente la stadion, controlul accesului la stadion și securitate pe durata meciurilor”!

Variantele de job oferite de Butoi

Aparent, fiul precoce avea nevoie de o nouă provocare în carieră, iar tatăl lui și-a activat rețeaua de cunoștințe.

Ajuns la impresarul Mariano Aguilar, partenerul lui Nelio Lucas din controversata rețea Doyen, CV-ul lui Adrian Aragon a mers mai departe în căsuța de email a românului Valerian Butoi.

3.960.000 €este una dintre sumele împrumutate de Doyen în 2011 clubului Atletico, conform “Caietului de împrumuturi” al fondului. Suma primită înapoi până în decembrie 2012 a adus firmei Doyen un profit de 440.000 de euro

Butoi trecea în companie drept un tip cu multe conexiuni.

În discuția cu reporterul Gazetei purtată în decembrie 2016, șoferul-asistent al lui Nelio Lucas a insistat pe acest aspect: “Am o gamă foarte, foarte diversă de cunoscuți. Eu fiind în Portugalia, de prin 2004, am cunoscut niște băieți pe care trebuie să-i știți (n.red. - dă numele unor foști sau actuali jurnaliști sportivi români). Au venit cu Iordănescu la Fatima și eu, fiind apropiat cu ambasada, să zicem, m-au rugat să-i ajut cu traducerea”.

Valerian Butoi revine cu un răspuns pentru Aguilar a doua zi după primirea CV-ului. Perspectivele sale pentru jobul lui Adrian Aragon erau următoarele:

“O să trimit CV-ul prietenului meu din Londra care este manager de rezervări la Hilton. Mâine, o să vorbesc și cu prietena mea care lucrează în imobiliare, dar în primele luni (6-9) se câștigă foarte puțin ca să locuiești în Londra. Mai am posibilitatea să vorbesc cu un prieten care e foarte apropiat de un unchi care are 400 de taxiuri în Londra. Trebuie să aibă permis de conducere din Anglia”.

Emailul lui Butoi a fost trimis mai departe de Aguilar către Mario Aragon Santurde.

Baza de date Football Leaks nu dezvăluie dacă Butoi i-a găsit până la urmă de lucru fiului directorului de la Atletico.

butoi2

Valerian Butoi, românul născut în 1969 la Câmpulung, primește 2.000 de euro de la un offshore maltez printr-un contract de consultanță antedatat. Sursă: Facebook

Românul spune că nu, în dialogul cu jurnalistul GSP, purtat pe un ton din ce în ce mai iritat. “Dacă eu vă spun dumneavoastră că mâine fata mea sau băiatul meu termină facultatea și dacă puteți să mă ajutați și pe mine, sau nu cunoașteți pe cineva, asta înseamnă că i-am făcut un favor sau nu?!”, a răbufnit Butoi.

Reporter: Aici vorbim despre un club de fotbal și de un agent de jucători.
Butoi: Sunt acord cu dumneavoastră. Nu știu despre ce se vorbește. A fost o simplă întrebare. Nu s-a concretizat, nu s-a făcut nimic.

Job pentru Butoi: semnat de acte pentru un jucător de la Atletico

Dacă în privința jobului fiului lui Aragon “nu s-a făcut nimic”, în schimb clubul Atletico și Doyen au colaborat excelent în acel an 2014.

Iar Butoi a avut, cel puțin pe hârtie, un rol important.

Pe 30 iunie 2014, românul era șofer și administrator de firme în universul Doyen. În al doilea rol, semna toate actele trimise de șefii săi Nelio Lucas și Mariano Aguilar.

În acea zi, Butoi a avut serios de lucru. A decolat de la Madrid spre Milano împreună cu Juanma Lopez - un fost fotbalist de la Atletico Madrid, campion olimpic la Barcelona în 1992, devenit impresar de casă pentru șeful lui Butoi, Mariano Aguilar - și Ruben Perez de Marmol, un jucător de la Atletico Madrid.

 

Cu siguranță, numele Ruben Perez nu vă spune nimic, chiar dacă a cîștigat titlul european U-21 cu Spania, în 2011. Nu le spunea nimic nici fanilor lui AC Torino, clubul care pe 30 iunie 2014 i-a așteptat la negocieri pe Butoi, Juanma Lopez și Ruben Perez.

Transferul lui este, însă, unul bizar, un exemplu de afacere făcută de Doyen.

500.000 €au fost împrumutați de Doyen în noiembrie 2012 firmei de avocatură a lui Jose Maria del Nido, președintele de atunci al clubului FC Sevilla. Doyen urma să beneficieze de “consultanță la transferuri”. Del Nido a demisionat din club în decembrie 2013, după o condamnare la 7 ani de închisoare

Ruben Perez, jucătorul crescut de Atletico, a fost împrumutat în Serie A pentru un sezon, gratis, cu o opțiune de cumpărare definitivă de 3,2 milioane de euro.

Perez nu era 100% jucătorul lui Atletico Madrid, în ciuda celor scrise în preambulul contractului. Doyen Sports deținea 40% din drepturile lui economice, procent achiziționat în 2011 (anul în care a devenit campion european de tineret) pentru 1,3 milioane de euro.

În ziua împrumutului lui Ruben Perez, Atletico și Doyen au semnat un contract secret prin care clubul spaniol garanta fondului-agenție de impresariat 1,8 milioane de euro, indiferent dacă fotbalistul împrumutat gratis urma să fie transferat definitiv de Torino sau nu, în vara lui 2015.

Bani pe bandă rulantă dintr-un transfer gratis

Dar, în cazul în care Perez ar fi fost transferat definitiv, conform unei clauze bizare, Atletico se obliga să plătească spre Doyen două milioane de euro, cu 720.000 de euro mai mult decât suma echivalentă cu procentul de 40 la sută din 3,2 milioane de euro (1.280.000 de euro), sumă prevăzută în opțiunea de cumpărare definitivă de către Torino.

gettyimages 457711794

Ruben Perez, dreapta, într-una dintre puținele apariții în tricoul cu Torino, într-un meci contra lui Udinese. Sursă: GettyImages

Câștigurile oamenilor de la Doyen dintr-un împrumut gratis nu se opresc aici.

Tot pe 30 iunie 2014, Valerian Butoi a semnat două acte. Printr-unul, în calitate de administrator la firma Contineo, îl împuternicea pe șeful său, Mariano Aguilar, să reprezinte cluburile Atletico Madrid și Torino la negocierile pentru împrumutul lui Ruben Perez.

Al doilea act este contractul prin care AC Torino, Butoi și Mariano Aguilar reglementau bonusul primit de colaboratorii Doyen pentru “facilitarea împrumutului lui Ruben Perez”. Președintele clubului italian, Urbano Cairo, se obliga să plătească firmei malteze Contineo 500.000 de euro după taxe, plus alte 300.000 de euro în cazul în care fotbalistul era cumpărat definitiv de către Torino!

contrato ruben perez firmado1

Actul prin care Torino se obligă să plătească firmei administrate de Butoi suma de 500.000 de euro. Butoi semnează în colțul din dreapta jos. Sursă: Football Leaks

O jumătate de milion de euro comision pentru împrumutul unui jucător care a jucat în cariera sa un singur meci pentru Atletico Madrid!

Cei 500.000 de euro nu au rămas, însă, integral în contul pe care firma offshore Contineo îl are în Liechtenstein, la VP Bank AG.

Gratis într-un contract, 700.000 într-altul

Tot pe 30 iunie 2014, administratorul Valerian Butoi a mai semnat un act.

Conform documentului, firma Contineo se obliga să plătească unei companii italiene de impresariat, AGB Sport Management, suma de 200.000 de euro pentru “identificarea clubului Torino pentru împrumutul lui Ruben Perez”.

certificado contineo aguilar ruben perez

Valerian Butoi își mandatează șeful să negocieze împrumutul lui Ruben Perez. Sursă: Football Leaks

Beneficiarul real al subcontractării este avocatul italian Giuseppe Bozzo, care-i are clienți - printre alții - pe Antonio Cassano și Mateo Kovacici.

Pierderea de 200.000 de euro nu a afectat rețeaua Doyen.

Nu a fost nicio problemă nici faptul că împrumutul lui Ruben Perez a fost întrerupt prematur de Torino pe 21 ianuarie 2015, după ce mijlocașul spaniol a jucat în total doar 92 de minute, din șase meciuri!

În octombrie 2014, înainte de decizia italienilor de a trimite fotbalistul înapoi în Spania, Atletico Madrid a încheiat un “contract de regularizare” cu Doyen!

Președintele clubului, Miguel Angel Gil Marin, admitea prin semnătură că Atletico datorează firmei Doyen două milioane de euro, o sumă similară celei pe care fondul-agenție l-ar fi primit în cazul transferului definitiv al lui Perez la Torino.

1.166.000 €este suma pe care Atletico Madrid se obliga să o plătească fondului Doyen, reprezentând 40% din banii încasați pentru împrumuturile lui Ruben Perez la Getafe, La Coruna, Elche și Torino

Ce reprezintă acești bani?

În primul rând comisioane în valoare totală de 785.000 de euro pentru serviciile prestate de compania lui Nelio Lucas la următoarele transferuri:

  • pentru Ruben Perez, 125.000 de euro fără a se preciza tranzacția aferentă
  • pentru Joshua Guilavogui, 500.000 euro la transferul la Saint-Etienne
  • pentru Cata Diaz , 160.000 de euro la transferul la Getafe

Alte 49.000 de euro reprezintă penalități pentru întârzierile unor plăți anterioare.

Grosul este asigurat de sumele echivalente procentului de 40 la sută deținut de Doyen din jucătorul Ruben Perez, aplicate la împrumuturile consecutive ale mijlocașului la Getafe, La Coruna, Elche și, atenție, Torino!

Potrivit acestui document, împrumutul la Torino i-a adus lui Atletico 700.000 euro!

banii de plat am 700.000

Contractul dintre Atletico și Doyen în care apar 700.000 de euro în dreptul împrumutului lui Ruben Perez la Torino. Sursă: Football Leaks

Iar Doyen avea dreptul la 280.000 de euro, adică 40%!

Asta în condițiile în care contractul de împrumut dintre Atletico și Torino prevederea clar că afacerea s-a făcut “sin contraprestacion economica entre las partes”.

acord de mprumut gratis

Adică, pe românește, gratis!

De unde au părut cei 700.000 de euro?

Acest detaliu rămâne un mister din culisele poate celei mai controversate agenții de impresiariat din lume.

Bazat pe documente Football Leaks obținute de revista germană Der Spiegel și oferite spre cercetare către European Investigative Collaborations

 

Comentarii (0 ) Adaugă comentariu

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase