SPORTURI  »  ALTELE  »  CANOTAJ

VIDEO+FOTO Dublul de aur mondial s-a refăcut! Gianina van Groningen și Ionela Cozmiuc vor concura împreună după trei ani

Ionela Cozmiuc și Gianina van Groningen la prezentarea lotului FOTO Raed Krishan
Ionela Cozmiuc și Gianina van Groningen la prezentarea lotului FOTO Raed Krishan

Articol de , - Publicat luni, 22 aprilie 2024 19:35 / Actualizat luni, 22 aprilie 2024 20:15

Gianina van Groningen (28 de ani) și Ionela Cozmiuc (29 de ani), duble campioane mondiale în proba de dublu vâsle categorie ușoară, în 2017 și 2018, vor concura din nou împreună, la Campionatele Europene de la Szeged (25-28 aprilie).

Gianina van Groningen (fostă Beleagă) a revenit alături de Ionela Cozmiuc în barca de dublu vâsle categorie ușoară, iar la finalul săptămânii vor concura din nou împreună.

Canotoarea în vârstă de 28 de ani și-a anunțat retragerea în 2022, după mai multe probleme cu accidentările, dar nu a putut sta departe de canotaj.

„Au fost multe motive pentru care am luat o pauză de canotaj, iar motivul revenirii este că nu poţi să te desparţi de prima dragoste. Acum mă bucur de acest sport în fiecare zi. În ceea ce privește problemele medicale pe care le-am avut, anul ăsta nu a fost niciuna și chiar am avut o continuitate în programul de pregătire și în Italia, și aici.

Lucrul ăsta pot să-l pun ca rezultat al alinierii minții cu corpul, iar aceste două lucruri m-au ajutat. Deci cred că pauza pe care am avut-o a fost bine primită și m-a ajutat să pot să fac acest salt înapoi în barca de dublu", a spus Gianina van Groningen la evenimentul de prezentare al lotului care va face deplasarea la CE de la Szeged. Tot luni s-a anuțat și parteneriatul dintre FRC și Petrom care este destinat sprijinirii activității de selecție.

Lotul României de canotaj privește cu optimism spre CE de la Szeged FOTO Raed Krishan
Cum arată de aproape o barcă de canotaj FOTO Raed Krishan
Ancuța Bodnar și Simona Radiș la prezentarea lotului pentru CE de la Szeged FOTO Raed Krishan
Ionela Cozmiuc la prezentarea lotului pentru CE de la Szeged FOTO Raed Krishan
FOTO Raed Krishan
+20 FOTO

Apoi a continuat: „Urmează o competiţie foarte importantă înainte de Jocurile Olimpice. Aşteptăm cu nerăbdare pentru că avem timpi foarte buni şi mergem încrezătoare. Formăm o echipă matură şi va fi pentru prima oară când vom concura din nou, după Jocurile Olimpice de la Tokyo. Nu subestimăm nicio adversară, dar suntem determinate să obţinem un rezultat bun la Europene", a spus ea.

„Am demonstrat că dublul Gianina - Ionela e mai rapid"

Ionela și Gianina au cucerit de două ori aurul mondial, dar la Campionatele Europene au un bronz, în 2021.

Ionela a concurat anul trecut la CM alături de Mariana Dumitru, iar ele au calificat barca la Jocurile Olimpice de la Paris. „Eu a trebuit să îmi recâştig locul în barcă, pentru că era un dublu deja format când am revenit. Ele au demonstrat anul trecut că sunt foarte competitive.

Aşa că a trebuit să îmi recâştig locul printr-o selecţie în trei. Am demonstrat că dublul Gianina - Ionela e mai rapid, aşa că acum de-abia aşteptăm să ne luptăm cu cele mai puternice echipe", a spus Gianina.

3 medaliiau cucerit Ionela Cozmiuc și Gianina van Groningen împreună: două distincții mondiale de aur, în 2027 și 2018, și un bronz european, în 2020

Ionela a vorbit și ea despre această reunire. „Nu ştiu dacă nu se poate fără Gianina, pentru că barca a fost calificată fără ea. Dar asta nu înseamnă că a fost cea mai bună variantă aceea, a fost varianta de rezervă să spun aşa. Însă eu cred că dublul Ionela - Gianina e unul care a confirmat, suntem de două ori consecutiv campioane mondiale, iar anul acesta putem arăta din nou că această echipă este foarte valoroasă.

Noi, acum, la Europene nu vânăm aurul, mergem acolo să facem cea mai bună cursă a noastră. Vrem să ne îmbunătăţim timpul de acasă din antrenamente, care e foarte bun de altfel. Iar dacă vom reuşi, atunci sigur că şi medalia de aur va sta la gâtul nostru", a subliniat Ionela Cozmiuc.

Schimbarea din barca de dublu vâsle, categorie ușoară, nu este singura față de Campionatele Mondiale de la Belgrad. De fapt, doar trei bărci au rămas în aceeași componență: cea de dublu vâsle, cea de dublu rame și cea de patru rame, toate la feminin.

6 medaliiau cucerit canotorii români la Campionatele Europene de anul trecut

Care este componența bărcilor pentru CE de la Szeged

  • Simplu feminin: Andrada Moroșanu
  • Simplu masculin: Mihai Chiruță
  • Dublu vâsle (f): Ancuța Bodnar, Simona Radiș
  • Dublu vâsle (m): Andrei Cornea, Florin Enache
  • Dublu vâsle categorie ușoară (f): Gianina Van Groeningen, Ionela Cozmiuc
  • Două rame (f): Ioana Vrânceanu, Roxana Anghel
  • Două rame (m): Florin Arteni, Florin Lehaci
  • Patru vâsle (f): Mariana Dumitru, Emanuela Ciotau, Alexandra Ungureanu, Mădălina Moroșan
  • Patru vâsle (m): Cristian Nicoară, Bogdan Baitoc,Cristian Horodișteanu ,Ioan Prundeanu
  • Patru rame (f): Mădălina Bereș, Maria Lehaci, Magdalena Rusu, Amalia Bereș
  • Patru rame (m): Andrei, Mândrilă, Mugurel Semciuc, Ștefan Berariu, Ciprian Tudosă
  • 8 plus 1 (f): Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Adriana Adam, Maria Lehaci, Mădălina Bereș, Amalia Bereș, Ioana Vrânceanu, Simona Radiș, Victoria Petreanu
  • 8 plus 1 (m): Mihăiță Țigănescu, Ciprian Tudosă, Florin Arteni, Mugurel Semciuc,Constantin Adam, Sergiu Bejan, Ștefan, Berariu. Florin Lehaci, Adrian Munteanu

VIDEO. Gianina van Groningen și Ionela Cozmiuc înainte de CE de la Szeged

Citește și:

Ancuța Bodnar și Simona Radiș, pregătite de Campionatele Europene de la Szeged: „Tot ce facem este o repetiție pentru Jocurile Olimpice”
CANOTAJ
Ancuța Bodnar și Simona Radiș, pregătite de Campionatele Europene de la Szeged: „Tot ce facem este o repetiție pentru Jocurile Olimpice”
România, în pragul dezastrului » O Federație cu pretenții are șanse minime să trimită vreun sportiv la Jocurile Olimpice
PARIS 2024
România, în pragul dezastrului » O Federație cu pretenții are șanse minime să trimită vreun sportiv la Jocurile Olimpice

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: „Vreau să știe lumea” » S-a spus că soția l-a părăsit în urma accidentului

L-a rugat să nu joace, fiindcă are o presimțire rea, dar el a marcat în poarta Romei! Așa că a schimbat abordarea: „Hai să mai facem copii”


Comentarii (2)
MaxiP
MaxiP  •  24 Aprilie 2024, 11:45
Postat de adrian.7 pe 23 Aprilie 2024, 15:28

Nu am aflat nici acum de la GSP, nu de alta dar de la această publicație am pretenții, de ce a spus Popovici, că nu doar el a ales să nu locuiască în satul olimpic...Și printre cei care nu vor sta a enumerat și lotul de canotaj...Nimic despre decizia acestui lot de a nu sta în satul olimpic? Pe Popovici l-au atacat toți și toate dar în rest „tabula rasa”

Manipularile de rigoare... ca si scandalul de la gimnastica, deci din zeci de cazuri de genul pe la nu stiu cate echipe, s-au sesizat rapid "anchetatorii" jurnalisti cand a venit vorba de gimnastica. Au ei ce au cu anumite sporturi, au distrus si judo-ul ca acum sa publice stiri despre cum nu a ramas nimic, cred ca au o satisfactie sinistra, se leaga de anumite lucruri care nu sunt deloc exceptionale, dar le mediatizeaza doar cand vine vorba de unii. E politic, parerea mea. Canotajul e protejat, are grija doamna Lipa. Nici macar nu-mi pare rau, ca atata ne-ar lipsi sa iasa scandaluri si pe-acolo, e clar ca e sportul nr 1 in Romania. Doar ca din pacate, asa cum e el protejat, nu sunt protejati si altii. Mi se pare ca se doreste sa ramana canotajul ca un sport dominant, eroic, pentru Romania, in loc sa luptam sa mai aducem 2-3 sporturi pe langa la nivelul acestuia. Pe restul cautam sa le sapam.

adrian.7
adrian.7  •  23 Aprilie 2024, 15:28

Nu am aflat nici acum de la GSP, nu de alta dar de la această publicație am pretenții, de ce a spus Popovici, că nu doar el a ales să nu locuiască în satul olimpic...Și printre cei care nu vor sta a enumerat și lotul de canotaj...Nimic despre decizia acestui lot de a nu sta în satul olimpic? Pe Popovici l-au atacat toți și toate dar în rest „tabula rasa”

Vezi toate comentariile (2)
Comentează