OPINII  »  EDITORIAL

Cât ne mai mințim?

Editorial Narcis Drejan
Editorial Narcis Drejan

Articol de - Publicat miercuri, 27 martie 2024 10:44 / Actualizat miercuri, 27 martie 2024 15:40

Am înțeles că ne-am calificat la Euro, fără înfrângere, dar și Georgia merge la turneul final, la fel și Serbia, Slovacia, Albania, Slovenia, țări care, conform specialiștilor, au campionate sub cel al României.

De câțiva ani ne mințim ca-n perioadele de tristă amintire, doar că atunci, când venea vorba despre fotbal, eram cinstiți și ne uitam la coloși ca la filme fără traducere, mă refer aici la Inter, Bayern Munchen, Liverpool, Barcelona.

Doar că atunci puteam să jucăm de la egal la egal, aveam un stil, românesc 100%, cu focul la ei, cu fotbaliști talentați, dar mai ales curajoși.

Generația actuală a fotbalului românesc este o minciună

Am scăpat din nou de o umilință, la fel ca-n Elveția, la fel ca-n alte meciuri în care adversarul a adormit, considerând că joacă împotriva unei naționale atât de slabe, pe care o poate bate și-n somnul REM. Așa a fost și Columbia, s-a trezit în fața unor băieți care loveau mingea de parcă aveau baltage în loc de picioare.

Moldovan e un portar responsabil cu manelele pe TikTok la Atletico Madrid, Drăgușin se zbate să prindă un loc în ultimele 20 de minute la Spurs, Burcă e Baltagul 2, Rațiu e Învârtitul de Serviciu, cei doi Marin se zbat între Păcală și Tândală, iar Alibec are impresia că se poate reapuca de fotbal și la 40 de ani.

Avem o generație care minte fotbalul de ani buni, dar cel mai deranjant este tupeul lor, mânați de niște oameni care n-au nicio treabă cu sportul ăsta. Amintiți-vă de Mihăilă, când ne spunea că nu avem alții mai buni, adică ne dă de înțeles rezerva din Serie B că trebuie să le acceptăm jocul mediocru. Dacă ar fi să găsim definiția minciunii la capitolul sport în România, aceea ar fi FOTBALUL. 

Când te ia vertiju’ cu Diazu’

Omul care nu-i înțelege pe Răducioiu, Hagi, Moldovan sau Popescu e clar că n-a trăit vremurile când fotbaliști precum Diego Armando Maradona, Faustino Asprilla, Ryan Giggs, Ian Rush, Batistuta, Valderrama, Burruchaga, Caniggia, Alan Shearer, Michael Owen sau David Beckham nu făceau diferența în fața României.

De ce fac această comparație? Săracul Rațiu, după 45 de minute avea iarbă peste tot, în gură, pe față, pe picioare, probabil și-n fund, de la ce i-a făcut Diaz. Apar instantanee când zvârluga lui Liverpool dribla și jongla ca la antrenamente.

Cât ne mai mințim?
Columbia – România // foto: Ionuț Iordache, GSP

Știți ce înseamnă asta? Că a avut de-a face cu unii dintre cei mai slabi adversari din carieră. Rațiu trebuie să uite meciul ăsta, iar răspunsul lui Diaz a fost clar pentru fotbalul românesc: suntem submediocri, nu avem viteză, nu avem pregătire fizică, păcălim sportul ăsta. Îl păcălim!

La un moment dat, înainte să iasă Diaz, Rațiu părea că numără sticlele de apă de pe marginea terenului, rar mi-a fost dat să văd un fotbalist atât de descumpănit de un adversar. 

M-am săturat de figuranții care îmbracă ilegal tricoul României

Sincer, am trăit cu generația lui Hagi, din 1990, cu Lăcătuș care îl umilea pe Dasaev, cu Petrescu dând gol Americii în stilul lui Diaz de azi, deși era fundaș dreapta, cu Ilie Dumitrescu distrugând Argentina, cu magia ui Hagi, care era de pe altă planetă, acolo, lângă Messi, Maradona, Zidane, i-am văzut pe Chivu, Munteanu, Ganea, Moldovan cum țineau Anglia la respect.

Nu, pe bune, vreți să mă mulțumesc cu băieții ăștia care poartă ilegal tricourile naționalei? Nu, mulțumesc! Că a adormit Columbia la 3-0, iar pe teren era Columbia Olimpică, un fel de a patra națională, care își făcea selfie-uri cu Metropolitano, nu te poți bucura de golurile lui Hagi jr și Tănase.

Nu ai cum, e doar o altă minciună, un noroc mai chior decât apa pe care Dănuț Lupu o respingea în timpul meciului. Măcar atât, am așteptat 30 de ani să vedem pe lista marcatorilor Hagi și Asprilla. Dar tot ne mințim și cu numele astea! 


Comentarii (78)
MaxiP
MaxiP  •  02 Aprilie 2024, 11:19
Postat de cati pe 28 Martie 2024, 08:53

Si pentru mine Hagi este n.10, chiar si Morutan... Sau altii, da' nu Stanciu! Tot ma uit la Stanciu si nu vad o idee stralucita! Intuiesc ce va face inainte de a primi mingea: daca nu o da din prima aiurea, atunci face o intoarcere de 360 grade in jurul unei axe imaginare si apoi paseaza lateral sau la portar! De verificat... Nu am o problema cu el, da' mi se pare ca de-aia nu jucam nimic! Ca se mai lipeste de un gol sau de o centrare buna, excelent, asta este meseria!

Morutan e jucator de banda, nu e de nr 10, Hagi da, acolo se potriveste. In fotbalul actual nu se joaca obligatoriu cu un nr 10 clasic, multe echipe nu folosesc asa ceva, cel mai probabil exact in ideea ca nu au un nr 10 care sa le faca neaparat diferenta. Legat de Stanciu, asa cum a fost si Chiriches, l-au gasit, l-au pastrat, l-au supraevaluat, nu mai iese decat grav accidentat de-acolo. Nici mie nu mi se pare deloc productiv, nu vede ce se intampla in jurul lui, cauta obsesiv poarta cu fiecare ocazie, nu stie sa faca marcaj (golul 2 al Columbiei, daca analizam ce face Stanciu la 30+ ani, cu anii de experienta in spate, te iei de par)... Dar da, e un preferat al echipei nationale, considerat vedeta echipei din nu stiu ce motiv.

Laguioleq
Laguioleq  •  30 Martie 2024, 14:13

Răspuns la titlul articolului : Atâta timp cât ne vom numi Români.

CipriB
CipriB  •  29 Martie 2024, 20:29

Foarte de acord ca nu mai avem generația de odinioară. Dar soluția e să îi atacăm? Avem alternativă? Cred ca mult mai constructiv ar fi să îi încurajăm. Nu e vina lor ca fotbalul în România a ajuns la nivelul care este. Rațiu… a încercat atât cat a putut. E o greșeală asta? Avem altul mai valoros? Nu cred. Și putem continua discuția pe fiecare post… Deci… Hai România!!! Atât cat se poate.

Vezi toate comentariile (78)
Comentează