OPINII  »  EDITORIAL

Rafa pentru totdeauna

Luminița Paul
Luminița Paul

Articol de - Publicat sambata, 27 aprilie 2024 20:12 / Actualizat sambata, 27 aprilie 2024 20:39

Niciun loc liber pe scaune, în tribune sau în loje. 12.442 de persoane, atât cât este capacitatea Arenei Manolo Santana, și aproape toate sudate într-un singur gând, o unică dorință: să nu se încheie azi drumul de la Madrid al lui Rafael Nadal. Să-l mai poată vedea o dată, și încă o dată, mereu, dacă s-ar putea.

Rafaaa! Rafaaa! Rafaaa!”, se aude scandarea ritmată, care coboară până jos, pe zgură, și parcă o face să se zburlească un pic. De emoție. Cu acoperișul închis și reflectoarele sclipind, incinta pare o imensă sală de spectacol, pregătită să tragă o cortină înflăcărată sau să accepte ovațiile triumfului.

Dar el, eroul, oare ce simte? Primul intră în arenă Alex de Minaur, omul care săptămâna trecută îl întrecea pe Nadal la Barcelona. Atât de sarcastic să fie destinul încât să-i pună în față spaniolului același obstacol de două ori la rând? Pe unul dintre cei mai rapizi, dacă nu cel mai, jucători din circuit?

Sau poate e tocmai reversul, ocazia unei revanșe care, în aceste timpuri de accidentări, dubii și limitări fizice, ar însemna practic o renaștere. Când vine rândul lui Rafa Nadal să apară pe teren, la câteva secunde după australian, aerul tremură sub aplauzele și scandările oamenilor. Și de dorința lor repetată, pe parcursul meciului, și în clipele de triumf punctual, și în cele în care prima reacție este oftatul prelung: „Si, se puede! Si, se puede!”.

Nicio posibilă despărțire nu seamănă cu alta și nu există ierarhii ale emoțiilor, acestea doar se simt, se electrocutează, punct cu punct, mai întâi cu speranță, când e 2-0 în primul set, apoi cu teamă, la 2-2, cu disperare, 4-3 cu break pentru australian, cu bucurie dezlănțuită la capătul setului întâi, unul care a durat o oră și 17 minute și i-a revenit la tie-break eroului.

Rafa, Madrid te quiere!”, se aude limpede într-un moment de liniște. E posibil ca el, Rafa, să se fi hrănit din această dragoste pură, necondiționată, pentru a lăsa în spate erorile din prima parte a meciului și a se apropia mai mult de el, cel dintotdeauna.

Rafa pentru totdeauna
Rafael Nadal, și „stânga” lui feroce / FOTO: Imago

Cel care mătură liniile cu loviturile sale precise, cel care încarcă stânga cu forehand-ul nemuritor, cel care simte deruta adversarului și se înalță, deasupra durerii, a oboselii și a temerilor.

Azi, Rafael Nadal și-a depășit limitele poate mai mult decât oricând. Și a lăsat încă o amintire, unică în felul său, despre ceea ce a însemnat emblema carierei sale: să nu renunți, să lași totul pe teren, să te lupți și când nu mai ai cu ce.

Pentru că, atunci când se va retrage, acest tipar va fi greu de umplut în toate punctele sale. Mai degrabă imposibil.


Comentarii (11)
romanq
romanq  •  01 Mai 2024, 08:36

Fain articol. De altfel, articolele scrise de doamne ( Luminița Paul, Oana Duşmănescu) sunt, ca şi cele ale lui Radu Naum, mult peste nivelul obişnuit la Gsp.

Gorilla
Gorilla  •  30 Aprilie 2024, 17:45

nu stiu cat de corect este ca anumiti jucatori sa primeasca derogare pentru anumite pastile.

danglumetu
danglumetu  •  30 Aprilie 2024, 12:16
Postat de username_2 pe 29 Aprilie 2024, 11:43

se mai scarpină Rafa în pupa la fiecare minge?....am mai întrebat da s-a cenzurat, nu putem să-l atingem pe diafanu Rafa nici cu o floare, d-apăi cu o întrebare, mai un pic și Rafa va fi canonizat...n-avem voie să-l ironizăm pe Rafa cu ticurile lui, da avem voie să zicem ce ne vine la gură de Nole sau Simona, așa a hotărît penibila cenzură corporatistă, n-avem ce face, asta e

dupa ce se scarpina in *** o repeta si in ***!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează