OPINII  »  EDITORIAL

Nu mai „trageți” în Tuchel!

Editorial Aurelian Botezatu
Editorial Aurelian Botezatu

Articol de - Publicat joi, 09 mai 2024 16:38 / Actualizat joi, 09 mai 2024 18:20

Thomas Tuchel nu e antrenorul potrivit pentru Bayern și de aceea va și pleca la finele sezonului. Însă reproșurile care i s-au adus după returul cu Real (1-2), de pe „Santiago Bernabeu”, nu stau în picioare.

O afirm din capul locului. Nu sunt fan Thomas Tuchel. Mai mult, sunt de părere că numirea lui pe banca lui Bayern, în martie 2023, a fost cea mai mare greșeală comisă de șefii clubului în ultimii ani. Mai mare chiar și decât demiterea lui Julian Nagelsmann.

Explicația e simplă. Tuchel este un antrenor defensiv și se potrivește ca nuca-n perete stilului superofensiv cultivat la Munchen, din 2009, de Louis van Gaal, Jupp Heynckes, Pep Guardiola, Hansi Flick și Nagelsmann. Cu el pe bancă, Bayern a părut de multe ori o mașină de lux care rulează cu frâna de mână trasă.

Dar pentru eșecul lui Bayern de la Madrid, în returul semifinalelor Ligii (1-2), Tuchel este ultimul pe care să-l pui la zid. I s-a reproșat că s-a grăbit să-i înlocuiască pe Leroy Sane, pe Jamal Musiala și pe Harry Kane, când calificarea încă nu era jucată. Trei arme ofensive ce oricând îi puteau face rău Realului. Mai ales Kane!

Adevărul este însă că pur și simplu n-a avut de ales. Toți trei au cerut, pe rând, să fie înlocuiți! Sane joacă de mai mult timp accidentat, la fel Musiala. În ultimele două săptămâni, amândoi au făcut naveta între baza de pregătire și cabinetul medical, unde doctorii s-au străduit să-i pună cât de cât pe picioare pentru a putea fi la dispoziția antrenorului în „dubla” cu Real.

Iar Thomas Tuchel i-a menajat cât a putut, în campionat. Și pe ei, și pe Serge Gnabry, înlocuit la Madrid după nici jumătate de oră! Din păcate pentru Bayern, n-a fost de ajuns. În ceea ce-l privește pe Kane, autorul a 44 de goluri în 45 de meciuri la primului lui sezon în tricoul munchenezilor, internaționalul englez a acuzat dureri puternice la spate și el însuși a solicitat să fie schimbat.

Astfel că, măcar acum, Tuchel ar putea fi scutit de critici. Nu-i vina lui că portarul Neuer parează mingi pe care mulți le văd în plasă și în final o comite ca un începător. Sau că arbitrii i-au venit din nou în ajutor Realului.

În schimb, ce nu i se va putea ierta este că, sub comanda lui, Bayern s-a înscris pe un trend descendent și încheie stagiunea fără vreun trofeu, pentru prima oară din 2012! E și motivul pentru care conducerea a decis, încă din februarie, să-i rezilieze la finele sezonului contractul scadent în 2025.


Comentarii (12)
Carpath
Carpath  •  11 Mai 2024, 20:33

Kane nu trebuia schimbat sub nici o forma.Punct.Puteau sa aiba si 6-0,nu aveau ceva mai bun pe banca.Prin pierderea lui Coman echipa ramasese cu Kane.

polistul68
polistul68  •  11 Mai 2024, 16:14

Fara sa am.pretentii de mare strateg, dar eu cred ca a fscut nistre greseli imense...Vinicius s.a distrat cu Kimich...adica il bagi pe Kim fundas standa, si il treci pe Mazraui , nu stiu daca am scris corect, mijlocas dreapta..daca tot i schimbi partea, macar nu.i schimba si postul...putea sa.l treaca pe el fundas dreapta, si sa urce Kimich la mijloc, erau fiecare pe posturile lor, aprox...nu poti sa.l ti pe Davies rezerva, daca tot erau accidentati cei mentionati...Muller de ce a intrat asa tarziu, daca Musiala nu mai putea ? In meciul tur a jucat cu Kim titular, efectiv ia mancat meciul....a gresit si cand a acceptat numarul mic de jucatori..si nici eu nu cred ca e antrenor defensiv, la Cjelsea era cjiar ofensiv...in fine, in retur Bayern a dezamagit.

emilou
emilou  •  10 Mai 2024, 13:17

100% de acord cu ceea ce ati scris, cu o observatie. Tuchel ar fi putut sa faca schimbarile pe rand. Ar fi castigat timp pretios in finalul meciului. Toata lumea vorbeste de gafa lui Neuer dar sa nu uitam ca ea s-a petrecut intr-un moment in care Bayern nu mai reusea sa tina de minge. O pierdea extrem de repede, la 30 de metri de poarta proprie.

Vezi toate comentariile (12)
Comentează