OPINII  »  EDITORIAL

Rânjete și colți: se bat disperarea și onoarea

Marius Mărgărit
Marius Mărgărit

Articol de - Publicat vineri, 10 mai 2024 17:21 / Actualizat vineri, 10 mai 2024 18:57

Face parte din limbajul de lemn ca majoritatea jucătorilor și antrenorilor să tot tocească expresia „Se joacă totul până în ultima etapă”. De obicei, e valabil pentru două, hai trei echipe. Acum, în play-off s-a clarificat deja cum e cu titlul, acontat demult de FCSB.

Au rămas în dispută numai locurile doi și trei, pentru care se bat Universitatea Craiova, CFR și, cu șanse mai mici, Farul.

La play-out însă, e pentru prima dată când ultima etapă chiar va aduce verdicte majore. Cine retrogradează direct, cine prinde barajul, cine scapă. Teoretic, cinci echipe sunt în cursa asta redusă de la un sezon la ultimele 90 de minute. Mai mult, toate meciurile sunt între disperate și cele fără griji.

Ultimele, FCU Craiova și Dinamo au deja bagajul de matineu la ușă și de doi bani speranțe. Poli Iași și Voluntari, un pic mai sus, mizează pe avantajul ierbii de acasă și pe relaxarea adversarelor, care nu prea mai au mize.

Iar Botoșani, deja cu funia la gât la finalul sezonului regulat, a reușit aproape imposibilul și, înaintea rundei finale, stă cel mai bine. Cu un punct ar evita clar eșafodul. Ba, e posibil, chiar și barajul!

E presiune, tensiune, duminică se joacă destine, cariere, interese, se fac calcule. E un alt moment zero, după atâtea altele nerespectate, în fotbalul românesc. Numai că de data asta nu mai e doar așa, de ochii lumii, pe vorbe. Acum se verifică legea lui Om și în iarbă, nu doar prin birouri.

Rânjete și colți: se bat disperarea și onoarea
Dinamo se îndreaptă cu pași repezi spre o nouă retrogradare

Nu mai e loc de întors, nu mai e timp "să ne revenim etapele următoare". Totul se joacă într-o singură "mână" pentru toate cele 5 care luptă pentru supraviețuire, dar și pentru celelalte, care-și pun onoarea la bătaie.

Mai ales că trei, UTA, Hermannstadt, Petrolul, nu au "viză" de Europa, așa că nu contează în eventualul baraj de sus, de Conference. E un final de play-out în flăcări, care va pune serios la încercare, încă o dată, onorabilitatea fotbalului nostru.

Unii vor retrograda, dar cine pică examenul de omenie?! Cine va plânge și cine nu-și va mai putea ridica privirea dând cu "fumigene" de alibiuri? Nu e pe viață și pe moarte. E mai mult, e altfel, e pe disperare și pe onoare. Se fac și se desfac prietenii și dușmănii, se leagă sau se rup alianțe. Sunt atâtea interese. Interesant...


Comentarii (11)
Georgegeorge2022
Georgegeorge2022  •  11 Mai 2024, 13:26

Daca luam in calcul onoarea adversarilor, arbitrajele si ghinionul, rezulta clar ca Dinamo a fost in cel mai inalt grad dezavantajata! In trecut, fostii dinamovisti reveneau in tara pentru a activa la un club rival (Rapid, unde au evoluat Lupu, Sabau sau Rednic si au antrenat Lucescu si Rednic), insa, mai nou, un "fost" rateaza lovituri de la 11 m in meciul in care clubul la care evolua a cedat in fata botosanenilor. Oricum se va termina, Dinamo nu merita sa ajunga in aceasta situatie!

florar
florar  •  11 Mai 2024, 11:56
Postat de maccarone707 pe 11 Mai 2024, 09:08

nu, prostane, cuvantul de ordine e "totul pentru salvarea Botșeniului", astfel incat clona bercenară să aibă asigurate 6 puncte si in viitorul campionat

Asta nu știe că Dinamo a fost mai călărită de Steaua decât Botoșani în ultima perioada !!! Cine o fi luat set la zero ?

mzm1
mzm1  •  11 Mai 2024, 10:45

Felicitări pentru acest articol despre o temă cu adevărat arzătoare! Oricum, mai la ordinea zilei decât poetul Argăseală!... Cred totuși că decisivă va fi nu doar lupta dintre disperare și onoare, ci mai ales prestația arbitrilor, nu în „confruntarea” Dinamo - UTA, ci în celelalte patru jocuri. Pentru cine vor... trage ei? Ghici ghicitoarea mea!

Vezi toate comentariile (11)
Comentează