OPINII  »  POVEȘTILE LUI OPRIȘAN

Cel mai norocos om din lume

Articol de - Publicat vineri, 10 decembrie 2021 18:32 / Actualizat vineri, 10 decembrie 2021 18:32

Frano Selak, un profesor de muzică din Zagreb, a scăpat din toate tragediile posibile. Unele evenimente pot fi verificate, altele, nu. A refuzat să fie catalogat în vreun fel. Chiar și atunci când a câștigat 800.000 de euro la loterie

Avertisment: rândurile de mai jos sunt doar pentru cei care vor să creadă!

În acte era Frano, dar toți prietenii îl strigau "Frane". Croat, născut în 1929. În tinerețe, făcuse ceva atletism. Nu putea să spună că era un viitor campion, dar iubea să alerge. Pe la un 22 de ani s-a accidentat grav, leziune la genunchi, povestea tradițională. Recuperarea n-a decurs așa cum trebuie. De familie bună, găsise, prin casă, o pianină, așa că a devenit, ușor, prof de muzică. Până prin 1962, viața lui n-a ieșit din matcă. Trai de om normal.

Din acel moment, a început să bată filmul. Multe dintre evenimentele ce l-au transformat în cel mai norocos om din lume, par de domeniul fantasticului. Sau, vorba celor de la "Divertis", științifico-fantastic.

Cel mai norocos om din lume
Unele dintre povești se pot verifica, altele par cusute cu ață albă FOTO Imago

Toamna anului 1962, Frano călătorește cu trenul. Vagoanele deraiază, cad în albia rece a unui râu. 17 morți. Cu o mână fracturată, proful de muzică înoată până la mal. Scapă. Anul următor îl prinde în avion. Ambele motoare se opresc, aparatul planează. Una dintre ușile de urgență "zboară". Selak pică, miraculos, pe o căpiță de fân. Toți pasagerii decedează. Nu poți lăsa textul așa. Cauți. În 1963, niciun accident de acest gen nu a fost raportat nici în Croația, nici în fosta Iugoslavie. Da, au existat 38 de tragedii, dar omul nu apare, ca supraviețuitor, la niciuna...

Șase zile în spital și, gata, e ca nou!

De frica trenului și a avionului, se urcă numai în autobuz. Doi ani e liniștit. Apoi, în 1966, sistemul de direcție de la autocar se strică. Patru decedați după o cădere într-un hău de 16 metri. Frando leagă șase zile în spital, apoi umblă sănătos pe al său drum. Din acest moment, nu mai vrea să audă de mijloace de transport "străine" de garajul propriu și personal. Își cumpără autoturism și merge cu el. Până când acestuia îi explodează motorul. Se aprinde, dar eroul nostru are vreme să sară din mașină, după care aceasta se aprinde.

Anii trec. "Consecvent" părerii că nu poate suferi două accidente în același mijloc de locomoție, Selak continuă cu autoturismul. Care, "logic", se aprinde pe interior. Ușile se blochează, suferă arsuri la cap, dar nu grave. Iar e internat, iar scapă.

În 1995, un autobuz îl lovește pe o stradă din Zagreb. Nu e cu trenul, nu e cu turismul, nu e cu căruța, nu e călare pe o bicicletă. E pieton! E acroșat, cade pe ciment, dar plasa plină cu fructe, pe care o aducea de la piață, îi atenuează durerile. Următoarea iar nu e credibilă. Deloc! 1996, drum în serpentine. Trage de volan ca să evite un camion al Națiunilor Unite, drumul e cu serpentine. Mașina sa părăsește carosabilul, cade de la peste 100 de metri înălțime, prăpastie. Frano a apucat să sară... Da, nici la Bollywood nu vezi așa ceva!

800.000 de euro la 74 de ani! Din prima

Ultima vine din 2003. La două zile după ce a adunat 74 de ani, Selak câștigă, la loterie, echivalentul a 800.000 de euro. Nu jucase, niciodată, dar acum o făcuse tocmai pentru că extragerea urma să aibă loc în preajma aniversării sale.

Cel mai norocos om din lume
La 74 de ani a câștigat mult, la loto. A donat, totul, peste șapte primăveri FOTO Imago

BBC a executat un reportaj despre "experiența" sa. Un cotidian croat, "Jutarnji List", l-a întrebat dacă se consideră "cel mai norocos om din lume". "Nu, chestia asta e valabilă doar la americani, la mine e viață trăită". Atât! Și-a cumpărat două case, un yacht mai mic, apoi, în 2010, a donat totul și s-a reîntors la normalitate.

S-a stins în 2016, la 87 de ani, ținut de mână de cea de-a cincea sa soție...


Comentarii (2)
reteleanu
reteleanu  •  11 Decembrie 2021, 12:52

hm, n-am scotocit istoria acestui fenomen (banuiesc ca e plin netul de argumente, de oameni care dovedesc ca sunt adevarate nazbatiile astea, altii care le contesta etc), dar ma inscriu in tabara celor care banuiesc ca toate povestile au inceput sa apara dupa ce a castigat omul la loterie si, nedorind sa-si incheie viata fara sa lase si alte urme, a inceput sa-i cinsteasca pe ziaristii de la tabloidele croate.

gica.paunescu
gica.paunescu  •  10 Decembrie 2021, 21:35

Cand este sa fii ,, iubit'' de providenta, treci peste toate necazurile vietii. Iar acest croat a avut parte de mult prea multe, totusi ( necazuri). Dle Oprisan, va rog sa nu ma considerati rautacios, am o mica observatie/indreptare sa va adresez; ziceti , in cuprinsul articolului, ca una din pataniile lui Frano Celak a fost de-a fi cazut pe ,, ciment'' ( in 1995). Imi pare ca formularea corecta este ,, pe beton'' , cimentul este un material component al betonului. Tot asa, turneele din lunile iulie-august din SUA, se desfasoara pe terenuri de beton, iar nu de ,, ciment'' ,cum mai ,, scapa '' unii dintre comentatorii sportivi ai turneelor. S-auzim numai de bine ( si s-avem 1/10 din ,, imunitatea'' lui Frano) !

Vezi toate comentariile (2)
Comentează