Articol de Costin Ștucan, EIC
vineri, 16 noiembrie 07:00
din cuprins |
Cum își putea dubla sau chiar tripla salariul Ianis Hagi dacă îndeplinea niște criterii de performanță la Fiorentina și la naționala României |
Impresarul care a reprezentat Fiorentina la transferul lui Hagi încasase cu un an înainte un comision gigantic de la Liverpool, printr-o firmă din Saint Kitts și Nevis |
Dovada că impresarii Zahavi și Ramadani finanțează clubul cipriot Apollon Limassol, lucru interzis clar de regulamentul FIFA |
Transferul lui Manea explicat: Gică Hagi i-a ajutat pe impresarii anchetați acum în Belgia pentru spălare de bani să închidă un circuit offshore de mutare de fonduri din Caraibe în Mediterana |
Cinci goluri, dintre care patru din lovituri de la 11 metri, și două pase de gol reușite pentru Viitorul în 12 partide în acest sezon de Liga 1 l-au adus pe Ianis Hagi în lotul lui Cosmin Contra pentru meciurile cu Lituania și Muntenegru.
La 20 de ani și 26 de zile, fiul lui Gică Hagi are, sâmbătă, șansa debutului la naționala mare, un moment pe care mulți români îl așteaptă ce ceva vreme.
Ianis Hagi, la naționala U21. Sursă: GSP
Tatăl lui Ianis așteaptă clipa de cel puțin 3 ani în jumătate. Din august 2015, Gică Hagi a pus constant presiune pe selecționerii Anghel Iordănescu, Christoph Daum și Cosmin Contra pentru a-l convoca pe tânărul mijlocaș la lot. În intervenții televizate sau în conferințe de presă, antrenorul-patron de la Academia Hagi a acuzat, iritat, ca fiul său nu este adus la seniorii României pentru “că-l cheamă Hagi”.
De fiecare dată, tatăl a susținut că fiul este mai bun decât era el la vârsta juniorului. Seniorul debutase la naționala mare la 18 ani și jumătate.
În august 2015, Gică Hagi a declarat chiar că Ianis poate juca la Euro 2016. Fiul său avea atunci 17 ani neîmpliniți. Cu două luni mai devreme, Viitorul și Fiorentina încheiaseră un contract de transfer pentru 1,7 milioane de euro plus alte bonusuri, dar minorul Ianis Hagi a rămas încă un sezon în România din cauza regulamentelor FIFA care ar fi făcut greu de realizat împrumutul său înapoi la clubul tatălui.
"Nu stau eu să inventez, nu că-i baiatul meu, dar nu mai pot să tac! Ianis n-a fost promovat nici până astăzi la naţională. Un fotbalist care a jucat 30 de meciuri în prima ligă la echipa care a marcat cele mai multe goluri. " Gheorghe Hagi, 19 septembrie 2016
Un an mai târziu, în vara lui 2016, Ianis a semnat oficial un contract pe trei sezoane cu Fiorentina. Termenii erau stabiliți anterior.
Salariul pentru fiecare dintre cei trei ani a fost de 123.120 de euro net (216.000 de euro brut).
Pe a două filă și, totodată, ultima a contractului, Fiorentina include și bonusuri de performanță pentru Ianis, bonusuri valabile pentru fiecare sezon:
Ianis nu a îndeplinit condițiile pentru niciunul dintre aceste bonusuri. Nu le-a îndeplinit nici pentru al treilea, special:
Dacă selecționerii cedau presiunilor lui Gică Hagi și-l convocau pe fiul acestuia la națională, fiecare minut într-un meci al “tricolorilor” l-ar fi adus pe junior mai aproape de bonusul oferit de Fiorentina. Teoretic, Ianis Hagi ar fi putut câștiga în total 162.000 de euro brut (aproximativ 92.400 de euro net) dacă în fiecare sezon petrecut la Fiorentina era convocat de minimum trei ori la naționala României.
Reprezentantul Fiorentinei la negocierile cu Ianis și cu părinții săi (Marilena și Gheorghe Hagi semnează și ei contractul întrucât fiul lor era minor) a fost Pietro Chiodi, nimeni altul decât impresarul de casă al Academiei Hagi și totodată agentul lui Devis Mangia, Cicâldău și Mitriță, de la Universitatea Craiova.
Gazeta a scris ieri despre influența incredibilă asupra Fiorentinei avută de grupul de impresari condus de israelianul Pini Zahavi și macedoneanul Fali Ramadani, grup din care face parte și Pietro Chiodi.
Partener de afaceri cu Cristian Chivu și, totodată, finul lui Victor Becali, agentul italian rezident în Roma s-a separat de cei doi frați impresari de origine aromână imediat după condamnarea lor în Dosarul Transferurilor. Imediat, Chiodi s-a apropiat de grupul Zahavi-Ramadani care l-a folosit ca intermediar în mai multe transferuri controversate.
Pietro Chiodi (primul din stânga), într-un cantonament al naționalei, în Italia. Sursă: GSP
Unul dintre aceste transferuri a fost cel al sârbului Lazar Markovici, vândut pe traseul Partizan - Leiston Holdings (firmă din Insulele Virgine) - Benfica - Liverpool. Prezentat în 2016 de Gazetă, cazul e plin de operațiuni economice dubioase prin firme din paradisuri fiscale.
În noiembrie 2018, din miile de documente Football Leaks obținute de revista germană Spiegel și consultate de partenerii din rețeaua European Investigative Collaborations (EIC), inclusiv de reporterii Gazetei, apar la lumină noi documente din cazul Markovici.
Iar unul dintre acte arată că, în 24 iulie 2014, Pietro Chiodi a încasat un comision uriaș pentru un impresar activ în fotbalul românesc, 2,5 milioane de euro net!
Asta în timp ce firma sa de impresariat înregistrată în România, Evolution Sport SRL, a declarat în anul fiscal 2014 o cifră de afaceri de zero lei!
330.000 €a fost comisionul convenit între Al Hilal și Anamaria Prodan Reghecampf în urma transferului lui Pintilii, în vara lui 2014. Saudiții au plătit doar prima tranșă, 100.000 de euro, în contul din Las Vegas al agentei
Conform contractului semnat cu Liverpool, Chiodi a primit 2,5 milioane de euro pentru că:
Toate aceste negocieri fuseseră de fapt purtate de Pini Zahavi și Fali Ramadani, superiorii lui Chiodi.
În schimb, italianul a fost desemnat de grup să colecteze o parte din comisioanele plătite de Liverpool și Benfica. A semnat actele ca reprezentant al unei firme offshore din orășelul Charleston, insula Nevis, Caraibe.
Cu o suprafață de peste două ori mai mică decât a Bucureștiului, insula vulcanică Nevis face parte din Federația Saint Kitts și Nevis, o țară minusculă situată între Insulele Virgine și Guadelupa, cu taxe zero și cu posibilități de obținere rapidă a cetățeniei în urma unor “investiții”! Nevis este locul în care, scria The Guardian recent, “s-au petrecut unele dintre cele mai sordide șmecherii financiare din era modernă”.
Aici au înființat impresarii din grupul lui Zahavi firma SNR Limited pe care au introdus-o în vara lui 2014 în negocierile pentru transferul complicat al lui Markovici de la Benfica la Liverpool. Un an mai târziu, SNR Limited și reprezentantul ei, Pietro Chiodi, au apărut din nou ca intermediari în transferul lui Danilo Pantic de la Partizan la Chelsea.
Prima filă a contractului dintre Chiodi, reprezentantul SNR Limited, și clubul Liverpool. Sursă: Football Leaks
Din documentele Football Leaks, consultate de reporterii Gazetei, rezultă că SNR Limited are un rol cheie în rețeaua celor doi impresari, Zahavi și Ramadani. Prin această firmă offshore, cei doi au achiziționat procente din clubul Apollon Limassol, lucru interzis de regulamentul FIFA!
Ehud "Udi" Shohatovitch (stânga), avocatul lui Pini Zahavi, și Fali Ramadani, agentul macedonean de origine albaneză pe care Zahavi îl numește "my guy Fali" (omul meu, Fali). Sursă: Facebook
În iunie 2013, Marc Rautenberg - unul dintre impresarii folosiți de Ramadani ca director în mai multe firme - anunța un angajat al unei firme specializate în construcții de firme offshore că “am cumpărat prin SNR 8% din clubul cipriot Apollon Limassol. Achiziția a fost făcută prin Sliva, iar acțiunile noastre sunt ținute acolo”.
Pe scurt, SNR Limited este acționar la Sliva Trading, o companie cipriotă cu acționariat ascuns publicului, iar Sliva este acționar în clubul de fotbal Apollon!
Această informație închide cercul în cazul transferului fictiv al lui Cristian Manea de la Viitorul la Apollon Limassol, efectuat în 2014.
Manea a fost vândut de Hagi pentru 2,5 milioane de euro clubului cipriot care este finanțat din paradisul fiscal numit Saint Kitts și Nevis în modul descris mai sus. La câteva zile după transferul secret al fundașului dreapta, Hagi a trimis un milion de euro din suma de transfer unei firme dintr-un alt paradis fiscal, Malta, firmă deținută de aceiași impresari care injectează bani în Apollon.
Practic, antrenorul-patron de la Viitorul i-a ajutat pe impresari să realizeze un circuit offshore, aducând bani din Caraibe în Mediterana, prin firme paravan și conturile cluburilor Apollon și Viitorul.
“Pietro Chiodi a făcut transferul”, a spus Hagi la DigiSport, în 2016. Este chiar Chiodi care reprezenta la alte negocieri firma SNR Limited din Caraibe.
Pentru tranzacții offshore făcute la Mouscron - un alt club pe care-l finanțează - , impresarii din grupul care-l conține și pe Chiodi sunt anchetați acum de procurorii belgieni sub suspiciunea de “fals, uz de fals, finanțare ilegală și spălare de bani”.
CITEȘTE AICI DETALII DESPRE AFACERILE BIZARE ALE LUI HAGI CU IMPRESARII ANCHETAȚI ÎN BELGIA
Hagi Leaks » Milionul dispărut într-o firmă offshore din Malta
mad_musu • 17 Noiembrie 2018, 19:44
Stim ca esti anti Hagi - si probabil ca si antisocial, dar acum sa dai in fisu e prea mult. E ca si cum se cearta 2 vecini la bloc si unu dintre el il bate pe copilul celuilalt. Tu sti foarte bine ca toti fotbalistii au bonusuri de performanta, sti foarte bine ca Hagi urla in urma cu 2-3 ani ca federatia nu aduce la loturile de juniori si seniori jucatori de la Viitorul si deci nici pe Ianis si te-ai gandit sa incepi sa arunci cu noroi in Hagi patandu-l si pe junior. Esti penibil.
apollon • 17 Noiembrie 2018, 18:22
Acum vad ca articolul este scris *** de Stucan. Tu esti ala care scria despre echipa de rugby si te dadeai justitiar apatrit. Nu ai raspuns le nici o întrebare primita de la oameni din domeniu care ti-au dat în cap cu ignoranta de care dai dovada. Lasa pe altcineva în locul tau dimineata la emisiune sa pot si eu sa ma uit pentru ca uneori sunt invitati care chiar au ce sa spuna despre fotbal. Strici peisajul si ecoul. Cabotin de prima clasa.
apollon • 17 Noiembrie 2018, 17:51
Cu tot respectul dar nu vad de ce aceasta îndârjire din presa noastra împotriva unui român, ca este Hagi sau alt român. Clar, exceptie pot sa faca si trebuie sa faca afacerile de coruptie si cei care au devalizat tare. Dar în cazuri ca acesta chiar nu vad sensul.