11 comentarii. Scrie și tu!

EXCLUSIV FOOTBALL LEAKS Culisele afacerii Ianis Hagi. Cum spionau angajații Fiorentinei pentru impresarii lui Ianis. Controversatul Zahavi: “Prietenul meu Hagi poate dormi liniștit. Am grijă de afacerea lui”

În miile de documente Football Leaks se află emailuri și contracte care arată că echipa care l-a cumpărat pe fiul lui Gică Hagi era parazitată din interior de impresarii lui Ianis Hagi. Sunt aceiași impresari anchetați începând de ieri în Belgia. De asemenea, Gazeta a găsit un raport intern cu plusurile și minusurile lui Hagi junior

Articol de ,
joi, 15 noiembrie 07:00

din cuprins
Gazeta a citit un raport intern de la Fiorentina în care Ianis Hagi este lăudat pentru tehnică. Jucătorul este considerat, însă, prea firav pentru Serie A
Impresarii lui Ianis Hagi primeau pe email date confidențiale de la Fiorentina de la președintele onorific și de la directorul sportiv internațional
Cum propunea un oficial de la Fiorentina antrenori pentru cluburi din Belgia și Anglia, controlate de impresarii din rețeaua care are sub contract și jucătorii de la Academia Hagi
Cum arată rețeaua de impresari care este investigată acum de procurorii belgieni

 Ieri, 14 noiembrie 2018.



Procurorii belgieni au descins la birourile clubului belgian Mouscron și au luat documente. Autoritățile de la Bruxelles au deschis o anchetă penală în care impresarul israelian Pini Zahavi este suspectat de uz de fals, fals, fraudă și spălare de bani la echipa pe care, conform regulamentelor sportive, nu avea voie să o dețină sau să o finanțeze.

Povestea noastră începe, însă, pe 7 septembrie 2015.

Instalat în funcția de director sportiv internațional la Fiorentina (n.red - poziție de subaltern al directorului sportiv plin, Daniele Prade) cu doar 3 luni în urmă, portughezul Pedro Pereira îi trimite un email impresarului Marc Rautenberg cu două propuneri de antrenori portughezi. Al doilea nume este cel al actualului antrenor de la CFR, Antonio Conceicao, la momentul respectiv fără contract.

Conceicao este prezentat de Pereira ca “un caracter puternic”, un antrenor experimentat “cu relații importante în Portugalia, România și Brazilia”, dar care are un minus: “Nu a avut pe nimeni niciodată care să-i dea sfaturi și vrea să muncească tot timpul”.

Propunerile directorului sportiv de la Fiorentina sunt surprinzătoare. În mod normal, un impresar propune CV-uri de antrenori unui oficial de club, nu invers. În plus, clubul de Serie A avea în septembrie 2015 un antrenor proaspăt numit, pe Paulo Sousa, un alt portughez care fusese recomandat de Pedro Pereira.

pedro pereira

Pedro Pereira, fostul director sportiv internațional de la Fiorentina

Dar Pedro Pereira nu-i propunea impresarului Rautenberg nume pentru banca tehnică a Fiorentinei, ci pentru cea a clubului belgian de prima ligă Mouscron!

Mouscron tocmai fusese cumpărat de Pini Zahavi printr-o firmă offshore din Malta, iar impresarul Rautenberg fusese numit consilier în club, lucru interzis de regulamente.

Din Florența, Pereira îi ajuta pe impresarii lui Zahavi.

Rautenberg, directorul firmei care a luat milionul de la Hagi

Un german fără cotă pe piața impresarilor, Rautenberg este unul dintre oamenii-paravan ai grupării conduse de Zahavi și macedoneanul Abdilgafar “Fali” Ramadani, doi impresari ale căror afaceri sunt anchetate oficial în Belgia. Rautenberg apare în structura de conducere a mai multor firme offshore folosite de cei doi impresari importanți pentru a-și încasa comisioanele din transferuri.

Un exemplu: Gazeta a descoperit în Registrul Comerțului din Malta că Marc Rautenberg este directorul obscurei companii malteze Dito Trading & Consulting căreia Gheorghe Hagi i-a trimis în secret un milion de euro din cele 2,5 milioane încasate de la Apollon în urma transferului fictiv al lui Cristian Manea. 

Manea nu a călcat niciodată în Cipru, dar de 4 ani e jucătorul lui Apollon, club finanțat de Zahavi și Ramadani prin firme offshore. Timp de două sezoane, fundașul a fost împrumutat la Mouscron - club vizitat ieri dimineață de procurori - iar în actele sale apăreau semnături despre care un expert judiciar susține că sunt false.

Tot pentru Mouscron făcea scouting și Pedro Pereira, directorul sportiv plătit de Fiorentina, fără ca între cele două cluburi să fie vreo legătură oficială.

Coincidența este, într-adevăr, remarcabilă, doar că nu este o coincidență. În realitate, o rețea de impresari controlează din interior mai multe cluburi din Europa în același timp, plasându-și antrenori, oficiali și jucători în funcție de propriile interese. Transferurile lor dubioase au atras atenția procurorilor belgieni.

Zahavi: “Am grijă de afacerea lui Hagi”

“Hagi e prietenul meu. Prietenul meu doarme bine datorită mie. Am grijă de afacerea lui”. Așa descrie Pini Zahavi relația cu patronul-antrenor de la Viitorul în discuțiile cu prietenii săi.

După transferul lui Manea la Apollon, în vara lui 2015, fiul lui Gheorghe Hagi, Ianis, era cumpărat de Fiorentina pentru 1,7 milioane de euro, imediat după instalarea directorului sportiv internațional Pedro Pereira. Pereira lucra deja pentru grupul lui Zahavi.

Conform actului de transfer, plata era eșalonată în trei tranșe:

  •  400.000 plătiți imediat
  • 500.000 la 31 august 2016
  • 800.000 la 31 august 2017

În plus, Viitorul urma să primească 10 la sută din diferența dintre suma netă a unui viitor transfer și suma de două milioane de euro. Exemplu: dacă Fiorentina l-ar fi vândut pe Hagi cu 10 milioane de euro, Viitorul ar fi luat 10 la sută din 8 milioane, adică încă 800.000 de euro.

216.000 €brut era salariul lui Ianis Hagi la Fiorentina în fiecare din cei trei ani de contract. În Italia, salariile peste 75.000 de euro anual se impozitează cu 43 la sută

Din cauza regulilor FIFA privind transferul minorilor, tranzacția oficială a fiului lui Hagi s-a făcut abia în 2016, dar prima tranșă a fost încasată ca avans.

Impresarii tranzacției au fost Ramadani și oamenii lui de încredere. Unul dintre ei, Pietro Chiodi, - impresarul de casă pe care Academia Hagi îl recomandă tuturor tinerilor jucători crescuți la Ovidiu - s-a aflat la masă în timpul negocierilor, dar oficial nu l-a reprezentat pe Ianis Hagi. În contractul de muncă semnat de jucător, Chiodi este declarat ca reprezentant al Fiorentinei!

contract ianis

Pietro Chiodi este declarat impresarul Fiorentinei la negocierile cu Ianis Hagi, deși este impresarul de casă al Academiei Hagi. Fiul lui Hagi nu a fost reprezentat 

E încă un indiciu al legăturii strânse dintre club și grupul impresarilor coordonat de Zahavi și Ramadani.

Însuși fiul lui Hagi este oficial clientul agenției de impresariat a lui Ramadani, Lian Sports, lucru confirmat și de site-ul firmei cu sediul în paradisul fiscal numit Malta. Evident, sediul Lian Sports a fost o bună perioadă în aceeași casă cu cel al Dito Trading & Consulting (firma căreia Hagi i-a întors un milion de euro). În organigrama ambelor companii apare Marc Rautenberg, aceeași persoană căreia Pedro Pereira, directorul sportiv de la Fiorentina, îi recomanda antrenori pentru Mouscron, clubul lui Zahavi și Ramadani!

infografie impresari fl2

Vi se pare prea întortocheat?

Rautenberg, Chiodi și Pedro Pereira lucrau și încă lucrează pentru Ramadani, un macedonean cu origini albaneze pe care puternicul Pini Zahavi, impresarul lui Neymar și prietenul declarat al lui Hagi, îl numește în discuțiile cu apropiații “my guy Fali”. Băiatul meu, Fali.

Din miile de documente obținute de revista germană Spiegel și consultate de Gazeta Sporturilor și de partenerii din rețeaua European Investigative Collaboration reiese că Ramadani a fost informat și consultat în privința deciziilor interne de la Fiorentina în perioada transferului lui Ianis Hagi.

Spionii lui Ramadani la Fiorentina

În sezonul 2015-2016, directorul sportiv internațional al Fiorentinei i-a aprovizionat constant pe impresarii Ramadani și Rautenberg cu informații confidențiale din club.

În toamna lui 2015, Pereira le-a trimis celor doi mai multe emailuri cu conținutul discuțiilor private avute cu câteva ore în urmă cu antrenorul Paulo Sousa pe tema lotului existent și a posibilelor ținte de transferuri. Cei doi impresari știau exact ce jucători din lot sunt pe gustul lui Sousa, de cine vrea să scape și pe cine își dorește.

Ce aflau impresarii de la Pereira era genul de informație confidențială care valorează aur pentru un agent de jucători.

Spre exemplu, pe 23 decembrie 2015, Pereira îi informa pe impresari, pe care-i numește “bro” (“frățică”), despre 29 de fotbaliști interesanți pentru club și despre ce oficial de la Fiorentina vrea fiecare fotbalist în parte.

Un exemplu:

“Hernan Perez (Espanol) - antrenorul a venit cu numele, jucător interesant. Nu avem informații legate de bani. Prade (n.red. - directorul sportiv) l-a pus pe Angeloni (n.red. - directorul tehnic Valentino Angeloni) să lucreze la asta înainte de a-mi spune mie. Cred că putem să controlăm situația și să obținem informații în avans”.

perez stuff

Fragment dintr-un email trimis de oficialul Fiorentinei impresarilor lui Ianis Hagi

Practic, un oficial al clubului le dădea un pont unor impresari să atace o anumită pistă dorită de antrenor.

Nu e singura dată.

Într-un alt email, Pereira le scrie impresarilor despre fundașul central Dario Zurapic de la Pescara, încercând să se asigure că prietenii săi din afara clubului îl semnează pe jucător înainte de a-l propune ca variantă de transfer: “Îl voi verifica pe acest băiat. Dacă îl aveți asigurat, îl pot prezenta antrenorului imediat”.

zuparic

Exemplele continuă. Pereira le trimite impresarilor notițele private pe care i le-a scris chiar el directorului executiv al Fiorentinei, Mario Cognini, înaintea întâlnirii acestuia cu Herman van Holsbeeck, șeful lui Anderlecht.

Ramadani a aflat astfel de dinainte lista cu 8 jucători tineri doriți și condițiile pe care Fiorentina și le putea permite la negocierile dintre cei doi conducători de club!

Scurgerea de informații interne din club a continuat. În 22 februarie 2016, Ramadani a primit de la Pereira o listă cu 35 de jucători tineri din toată lumea, “listă realizată de cineva apropiat de Della Valle (n.red. - familia care deține clubul)”.

Mulți dintre acești jucători nu aveau absolut nicio legătură cu Ramadani și partenerii săi.

Tot Ramadani a avut acces la un fișier confidențial cu noua organigramă a clubului la câteva ore după ce departamentul de Resurse Umane a trimis-o conducerii. Sursa emailului a fost telefonul Samsung Galaxy aparținându-i aceluiași director sportiv Pereira.

Raport intern: Ianis, talentat, dar fără forță

Însă, impresarii nu s-au mulțumit cu atât. Gazeta a descoperit mai multe schimburi de emailuri din noiembrie 2015 în care Pereira a pus la cale cu Ramadani o întâlnire a impresarului cu antrenorul Fiorentinei, Paulo Sousa: “E foarte important. Dacă ajungi la Florența în weekendul cu 22 noiembrie, e un moment bun pentru asta”.

Paulo Sousa e antrenorul care avea să-l debuteze pe Ianis Hagi în Serie A, introducându-l în total 48 de minute în meciurile cu Cagliari și Pescara. Tot el, l-a adus pe bancă în alte 27 de meciuri, fără a-l folosi.

ianis hagi celta vigo

Portughezul l-a chemat pe băiatul lui Hagi la echipa mare în ciuda faptului că departamentul tehnic al clubului considera că Ianis nu este încă pregătit pentru a juca la un nivel înalt. Într-un raport de monitorizare trimis președintelui onorific Mario Cognigni, directorul tehnic Valentino Angeloni scrie că tânărul jucător român poate juca pe postul ofensiv din dreapta în sistemul 4-3-3 sau al doilea mijlocaș ofensiv în 4-2-3-1.

La plusuri, Ianis Hagi este descris ca:

  • “tehnic și elegant”
  • “atent și inteligent în demarcările între linii”
  • “pasează mingea într-o varietate de unghiuri cu ambele picioare”
  • “are o personalitate clară și distinctă deși e născut abia în octombrie 1998”.

În același timp, Angeloni scrie că Ianis Hagi are și minusuri:

  • “trebuie să pună masă musculară pentru a avea un impact fizic mai bun, pe scurt nu are corpul robust și dur al tatălui său” 
  • “rapid și agil în primii 10-15 metri, dar în alergările pe distanță își pierde din eficiență”
  • “are capacitatea de a scoate om din joc în duelurile unu la unu, dar îi trebuie forță pentru a rezista în contrele cu adversarii”.

Recomandarea este că “Ianis Hagi trebuie să muncească și să crească în forță și, în general, să devină mai puternic pentru a fi mai competitiv la un anumit nivel”.

""Pe Ianis Hagi l-am vândut pentru că nu era un jucător funcţional pentru Fiorentina. El s-a grăbit pur şi simplu şi nu a fost luat niciodată în calcul de antrenorii pe care i-a avut” " Pantaleo Corvino, președinte Fiorentina, februarie 2018

Raportul integral a fost trimis pe email de președintele onorific Cognigni impresarului lui Ianis, Fali Ramadani, alături de alte emailuri cu discuții strategice interne purtate de oficiali din club. Recomandarea pentru agent este de a nu se enerva: “Citește cu calm!”.

Răspunsul lui Ramadani nu apare în documentele consultate de Gazetă.

Venirea lui Corvino. De ce a izbucnit Hagi

Începând cu martie 2016, Pedro Pereira - celălalt oficial al Fiorentinei care trimitea informații confidențiale impresarilor - a început să lucreze pentru o altă echipă, Nottingham Forest! Într-un email trimis directorului executiv de la Nottingham și Olympiakos, Giannis Vrentzos (omul de încredere al finanțatorului Evanghelis Marinakis), cu Fali Ramadani în “CC”, Pereira discuta despre cantonamentele de vară și despre opțiunile de antrenori pentru noul sezon!

“Am vorbit să păstrăm secretă venirea mea în club și sper că toți vor respecta asta, de vreme ce plănuiesc să rup contractul cu Fiorentina cât mai repede posibil”Pedro Pereira, email din 2 iunie 2016, după prima zi de lucru în birourile lui Nottingham

Ca fapt divers, deși pregătea noul sezon al lui Nottingham Forest, Pereira era încă angajatul Fiorentinei! Contactat de Gazetă, clubul englez susține că nu a avut și nu are nicio colaborare cu italienii.

Pereira a rămas în funcție la Florența încă două luni, până în 25 mai 2016, când și-a dat demisia. Cu o zi mai devreme, demisionase și susținătorul său, Daniele Prade.

În club se petreceau modificări importante. Peste doar câteva zile, Fiorentina l-a readus ca președinte pe Pantaleo Corvino.

În acea vară, transferul lui Ianis Hagi s-a oficializat, Corvino prezentându-l pe puști presei.

9 meciuriîn Seria A ca rezervă neutilizată are Ianis Hagi în sezonul 2017-2018, cu Stefano Pioli antrenor. Românul nu a jucat niciun minut la echipa mare a Fiorentinei

Adus constant de Sousa în lotul primei echipe în primul sezon, fiul lui Gică Hagi n-a mai avut parte de aceeași atenție din partea succesorului lui Sousa, Stefano Pioli.

După un an și jumătate, Gheorghe Hagi și-a răscumpărat fiul de la Fiorentina. Pe 10 februarie 2018, patronul-antrenor de la Viitorul izbucnea în limba italiană la o conferință de presă, adresându-i-se direct lui Corvino:

“Ianios era român şi trebuia să-l ascundem. Eh, nu mai poţi să-l ascunzi, că de aia l-am cumpărat, ca să nu-l mai ascunzi, să poată ieşi din nou pe piață. Oricum, are mai multe titluri decât Corvino”.

pantaleo ianis

 Ianis Hagi și Pantaleo Corvino, la prezentarea din 2016

Corvino este un apropiat al fraților Ioan și Victor Becali încă de la finele anilor 90. Atunci, frații Becali și Hagi erau “frați”, așa cum îl numeau cei doi agenți pe decarul naționalei. Acum, însă, din cauza condamnărilor din Dosarul Transferurilor, relația dintre ei este “una de dușmănie”, potrivit apropiaților celor două părți.

Pantaleo Corvino nu a răspuns la întrebările Gazetei despre influența impresarilor asupra clubului.

Plecat de la Fiorentina în urma sosirii lui Corvino, directorul sportiv spion Pedro Pereira a lucrat câteva luni la Nottingham Forest.

Unde credeți că lucrează acum?

La Lian Sports, firma lui Ramadani și Rautenberg care-l impresariază pe Ianis Hagi. Nici el nu a răspuns la întrebările Gazetei legate de scurgerea de informații de la clubul Fiorentina.

CITEȘTE AICI LEGĂTURILE LUI HAGI CU REȚEAUA IMPRESARILOR INVESTIGAȚI ÎN BELGIA

Hagi Leaks » Milionul dispărut într-o firmă offshore din Malta

Hagi Leaks, episodul 2. Secretele din baza de date FIFA: reguli încălcate, un jucător, două semnături diferite. Concluzia unui expert în grafoscopie: “Sunt mâini diferite”

Hagi Leaks, episodul 3: un fotbalist-fugar, comision pentru agent de 3,1 milioane de euro. Plus un jucător legitimat de LPF, dar nelegitimat în comunicatul Academiei Hagi

Studiu de caz: Nikola Maksimovic » Cum decide avocatul lui Zahavi strategia de transferuri de la Apollon Limassol

Studiu de caz: Andrija Zivkovic » Cum a acționat președintele lui Partizan împotriva intereselor lui Partizan

Jucătorii de hârtie de la Apollon. În ce au intrat Hagi și Rednic: rețeaua secretă care fentează regulamentele FIFA cu sprijin financiar de la un oficial FIFA de top

De ce apare agentul Academiei Hagi în contractul dintre Liverpool și Markovic. Adresa din Malta unde Hagi a trimis un milion de euro iese din nou la suprafață

Comentarii (11 ) Adaugă comentariu

cuviosul_pafnutie  •  15 Noiembrie 2018, 21:27

Impresarii astia au intermediat si transferul lui Stanciu si Chipciu la Anderlechtt?Prea a semanat a "inginerie financiara", iar pentru asa ceva trebuie "experti", nu d-alde Annamaria!

calinescu_  •  15 Noiembrie 2018, 14:52

TOTUL E PUTRED LA OVIDIU ....!!!!!!

iulihenry14  •  15 Noiembrie 2018, 14:19

Si apropo Stucane...my guy nu se traduce "baiatul meu"....daca nu esti capabil sa traduci o fraza simpla nu cred ca ai fost capabil sa traduci alte foi in engleza. My guy = omul meu; ala care se ocupa de chestiile nasoale, mana mea dreapta.

Vezi toate comentariile (11)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase