SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  GIMNASTICĂ

FOTO Nadia Comăneci: „Puteam executa mai bine exercițiul de 10!” » Interviu în Spania: „Pe vremea mea, nu exista conceptul de sănătate mintală”

Aflată la Madrid, unde va participa la decernarea premiilor Laureus, Nadia Comăneci (62 de ani) a răspuns câtorva întrebări ale jurnaliștilor publicației AS / FOTO: Imago +6   FOTO
Aflată la Madrid, unde va participa la decernarea premiilor Laureus, Nadia Comăneci (62 de ani) a răspuns câtorva întrebări ale jurnaliștilor publicației AS / FOTO: Imago

Articol de - Publicat luni, 22 aprilie 2024 12:23 / Actualizat luni, 22 aprilie 2024 12:23

Aflată la Madrid, unde va participa la decernarea premiilor Laureus, Nadia Comăneci (62 de ani) a răspuns câtorva întrebări ale jurnaliștilor publicației AS, a rememorat povestea primei note de zece din istoria gimnasticii.

La numai 14 ani, Nadia Comăneci devenea prima gimnastă din lume care obținea nota 10, punctajul maxim, într-o competiție olimpică. Se întâmpla pe 18 iulie 1976, în timpul JO de la Montreal, în proba de paralele.

Îl recunoști? Fostul „Balon de Aur” și-a șocat fanii, apoi a dezvăluit adevărul despre imaginea postată
ITALIA
Îl recunoști? Fostul „Balon de Aur” și-a șocat fanii, apoi a dezvăluit adevărul despre imaginea postată

Lumea ține minte și acum, după aproape cinci decenii, cum pe ecrane a fost înregistrat un rezultat surprinzător - 1.00 în loc de 10.00, aparatele electronice fiind date peste cap de exercițiul desăvârșit al Nadiei.

Un 10 care a adus-o pe Nadia în atenția unui întreg mapamond

Comăneci mărturisește însă că exercițiul cu care a obținut prima sa notă de 10 de la acea ediție a Jocurilor Olimpice a fost planul ei „de rezervă”, pentru că și-a văzut planul inițial pus în primejdie de o mică accidentare la gleznă, cu care se alesese la încălzire.

Întrebată cât înseamnă pentru ea întreaga sa carieră, dincolo de acel 10 faimos, Nadia Comăneci a răspuns: „Acea notă m-a adus în atenția lumii întregi, pentru că nimeni nu știa de mine înainte de acest moment. Probabil că dacă ați citit pe Wikipedia, pentru că voi, cei care azi îmi luați interviul, nu ați trăit clipa aceea pe viu, ați văzut că aparatul nu a fost capabil să scrie 10. Cea mai mare notă pe care o recunoștea era 9,95, așa că mi-au pus nota 1,00.

Acela a fost detaliul pentru care le-a trezit oamenilor interesul - cine eram, de unde veneam, unde era România. Și totul a luat amploare, de la o zi la alta”.

Nadia a adăugat, râzând, că acea explozie nu a fost ceva surprinzător pentru ea, care începuse gimnastica de la vârsta de 6 ani.

Nadia Comăneci l-a antrenat pe Arnold Schwarzenegger într-un parc. Foto: Hepta
+17 FOTO

În ziua de azi, ar mai exista această notă de 10?” au fost curioși ziariștii spanioli, iar Nadia a răspuns că nu poate compara erele gimnasticii mondiale.

„E greu de spus, prefer să nu fac comparații. Ce s-a întâmplat atunci e istorie, face parte din sport. Generația actuală trebuie să afle despre toate obstacolele pe care le-am întâmpinat în fiecare perioadă pentru ca sportivii de azi să aibă ce au azi și ca să experimenteze progresul la care s-a ajuns în gimnastică.

Nimeni nu trebuie să uite trecutul și nici să uite modul în care acest sport a început să devină popular. Și generația zilelor noastre e datoare să povestească acest trecut generațiilor care vor veni”, a mai spus fosta glorie a gimnasticii.

Jurnaliștii de la AS au întrebat-o pe Nadia dacă și azi crede că acel exercițiu a fost de nota 10.

Comăneci: „Trebuia să mă descurc mai bine decât concurenta dinaintea mea”

Nu existau rețelele de socializare, nu știam cât de bune erau celelalte echipe, așa că îmi propuneam să mă descurc mai bine decât fata care concura înaintea mea.

Când fata dinaintea mea și-a făcut exercițiul și a fost punctată cu 9,90, nu aveam decât s-o depășesc - asta am făcut și mi s-a părut atât de ușor. Perfecțiunea înseamnă să fii cel mai bun dintre cei mai buni într-un anumit moment, să fii cel mai bun din lume”, a explicat românca.

Dar, a completat Nadia, după rzultatul obținut la Montreal, toată lumea voia să fie mai bună decât ea.

„Așa că asta e o poveste fără sfârșit, cu multe trepte de urcat pentru a deveni mai valoros decât gimnastele dinaintea ta”, a spus fosta gimnastă.

Nadia Comăneci: „Rețelele de socializare vorbesc mult despre problemele de sănătate mintală”

Întrebată cât de important e ca gimnastele de azi să discute despre subiecte ca sanătatea mintală sau abuzurile sexuale pe care le-au suferit, Nadia Comăneci a scos în evidență avantajele rețelelor de socializare.

„Partea bună a acestora e că ne permit să vorbim despre lucruri despre care noi nu vorbeam. Nu cunoșteam importanța conceptului de sănătate mintală, nu exista pentru noi. Cu toții simțeam anxietate când concuram, inclusiv eu, voiam să mă prezit la înălțime și trebuia să mă pregătesc mental pentru asta.

Îmi spuneam: «OK, acum sunt doar eu, paralele și cu mine». Deci aceste probleme existau dintotdeauna, dar nu aveau o denumire clară. Știam doar că vin Jocurile Olimpice, știam care e data de concurs și, de exemplu, uneori nu-mi stătea mintea la antrenamente.

Antrenorii ne întrebau ce s-ar întâmpla dacă asta s-ar întâmpla în timpul concursului olimpic, dacă avem un plan de rezervă, și astfel puteam avea un exercițiu mai ușor, pe care să-l gestionăm mai bine”, a explicat Nadia.

Dacă acesta a fost cel mai glorios moment al carierei sale, atunci care a fost opusul? au vrut să știe ziariștii spanioli.

„Există multe clipe când decazi, dar eu nu vreau să mă gândecs la acele momente defavorabile. Am rămas cu lucrurile învățate în zilele proaste ale carierei mele”, a răspuns Nadia.

Nadia Comăneci dorește s-o revadă jucând pe Simona Halep

Referitor la Simona Halep și la faptul că acesteia i-a fost redusă suspendarea pentru acuzațiile de dopaj, Nadia a spus: „Îmi pare rău că a pățit asta, pentru că a pierdut mult timp.

Mă bucur că a câștigat această luptă, pentru că în cazul ei a fost vorba despre contaminare. Nu îi e ușor să revină pe terenul de tenis, nu e ușor în nicio disciplină. Îi doresc toate cele bune și sper s-o revăd jucând cât mai curând”.

Citește și:

Șansă imensă ratată » Ce se întâmplă cu Simona Halep, în clasamentul WTA, după retragerea de la Madrid Open
Clasament WTA
Șansă imensă ratată » Ce se întâmplă cu Simona Halep, în clasamentul WTA, după retragerea de la Madrid Open
Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid Open: „Experiența îmi spune asta”
RETRAGERE
Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid Open: „Experiența îmi spune asta”

Interviu ȘOCANT cu fostul internațional român care deține o școală de fotbal: „80% dintre români susțin Rusia. Știm cu toții ce este Ucraina - rahat!” » GSP l-a contactat azi: „Îmi mențin afirmațiile!”

Retragere-șoc în tenis! Nici măcar nu și-a anunțat fanii, dar a cerut să fie scoasă din programul de testare antidoping


Comentarii (1)
viola_sempre
viola_sempre  •  22 Aprilie 2024, 19:59

Acum ca exista conceptul de ”sanatate mentala” si 1001 de mofturi, nimeni nu mai ia 10

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close