5 comentarii. Scrie și tu!

PREMIUM GSP // Interviu cu Ioan Igna, partea a II-a: "Arbitram și Cupa Intercontinentală dacă nu lua Steaua CCE!" + 5 povești de excepție de la cele 5 turnee finale la care a participat

Articol de ,
sambata, 17 iunie 09:00

Citește AICI prima parte a interviului cu Ioan Igna!
Din partea a doua: Care e cel mai ciudat meci pe care l-a oficiat vreodată
Cum i-a întors ironia lui Michel Platini
 Pe cine consideră cel mai bun arbitru român al actualei generații

Ioan Igna, 77 de ani, se mândrește că e singurul "central" român cu CM, CE, JO, turnee finale de tineret, juniori și finală de cupă europeană în palmares. Rememorează câte o poveste de la fiecare turneu major.



Ca să îi arbitreze pe Maradona, Zico sau Platini, Igna a renunțat la fotbal, apoi la antrenorat. "După ce m-am retras, ajunsesem să antrenez pe la Divizia C, Județ. Însă Constantin Dinulescu, fost secretar general FRF și fotbalist la Progresul sau Timișoara, mi-a propus să fiu arbitru".

Igna a acceptat și a ars repede treptele. "Între 1976 și 1977 am promovat de la Divizia C la Divizia A, apoi am arbitrat și finala Cupei României. Una după alta!".

Și a ajuns repede pe plan internațional.

"Dans" în loc de Gdansk

La unul dintre primele meciuri, Manchester United - Valencia, "l-am condus pe Kempes și am primit în dar o șepcuță cu englezii, pe care o am și acum". Însă un episod care l-a marcat profund a fost o pățanie din Polonia, imediat după nașterea "Solidarității", în 1980.
"Tot stadionul începuse să strige «Gdansk, Gdansk, Gdansk!». Noi nu aflaserăm ce se întâmplă în Polonia și, prima oară, am rămas mască. «Ce vor ăștia, strigă dans, dans? Vor să dansăm?!», mi-a strigat tușierul. Apoi îi cântau numele lui Karol Wojtyla, Papa Ioan Paul al II-lea. Plus că înainte de joc se discutase despre mutarea partidei, fără ca noi să știm asta", rememorează Igna.

13 Baloane de Aura arbitrat, în cariera sa, Ioan Igna 

"Cel mai disciplinat jucător pe care l-am arbitrat a fost Dobrin. Nu că nu cerea nimic niciodată, nu protesta, era în lumea lui de mare fotbalist" Ioan Igna

Havelange, Santillana, Maradona

Igna a fost unul dintre preferații lui Joao Havelange, care era, pe-atunci, președintele FIFA. Brazilianul s-a stins anul trecut, la vârsta de 100 de ani. "Îi plăcea că vorbesc multe limbi străine, în special franceză. La Mondialul din 1986 m-a lăsat să-mi aleg eu brigada. Mi-am făcut una cu Lajos Nemeth din Ungaria și Vojtech Christov din Cehoslovacia, pentru că toți ne înțelegeam perfect în maghiară, iar acolo era un vacarm de nedescris".

N-a arbitrat doar în gălăgie.

"Cel mai ciudat meci pe care l-am oficiat vreodată a fost Real - Napoli, în primul tur al CCE. Santillana versus Maradona pe un Bernabeu gol, se juca fără spectatori. Plus că a fost «finala din primul tur»".

Dubla manșă a fost câștigată de Real, iar "UEFA a hotărât, atunci, să introducă regula capilor de serie, pentru a evita întâlniri Spania - Italia din primul tur".

"Havelange mi-a spus că aș fi arbitrat finala Cupei Intercontinentale din 1986 dacă nu câștiga Steaua Cupa Campionilor" Ioan Igna

1987 e anul în care Ioan Igna a arbitrat returul finalei Cupei UEFA, Dundee United - IFK Goteborg (1-2 la general)

5 povești de la cele 5 turnee finale la care a participat Ioan Igna

"Am fluierat și «deschiderea», și finala"

1980 - CE juniori
Prima amintire o are de la CE de juniori din 1980, desfășurat în Germania de Est. A fost turneul în care România și-a asigurat biletele pentru Mondialul de tineret din Australia, 1981. "Acolo, pentru încurajare, am primit partida de deschidere. După care am arbitrat și finala dintre Anglia și Polonia. Țin minte că gazdele nu erau foarte mulțumite. Se întâlneau chiar rivalele lor într-o competiție în care ambele Germanii au ieșit din grupe!".

"Ne-a prins ciclonul și am aterizat la Pago-Pago"

1981 - CM de tineret
Ioan Igna a oficiat la cel mai bun turneu juvenil din istoria României, în care generația "cangurilor", cu Andone, Balint, Rednic sau Gabor, a cucerit bronzul mondial la U20. Igna își aduce aminte că "ultimul meci al grupei a fost Anglia - Australia 1-1. Trebuia să vină Regina Elisabeta. Ne-a fost făcut instructaj. Cum să ne purtăm, cum să vorbim când apare. N-a mai ajuns până la urmă! La plecare, deasupra Oceanului Pacific, ne-a prins un ciclon. Am aterizat forțat la Pago-Pago, în Samoa Americană!".

"N-am vrut să mă laud niciodată, dar la acest turneu au fost doi români premiați: Gabor și Igna. Am fost declarat arbitrul turneului"
Ioan Igna

"Lumea nu vine să vadă arbitrul!"

1984 - Jocurile Olimpice de la Los Angeles
A arbitrat un meci, Germania - Arabia Saudită 6-0, la Stanford, în California. Însă a rămas cu o amintire pe care a respectat-o cu fermitate. "Am urmărit partidele din fazele eliminatorii. Am văzut maniera de arbitraj. De-atunci, mereu când fluieram o semifinală, de exemplu, întrebam echipele care jucători au «galben» și sunt în pericol de suspendare. Vorbeam cu ei și le spuneam să aibă grijă. Bine, aveam și eu, eram mai permisiv. Pentru că, în finală, lumea vrea să vadă fotbaliștii la lucru, nu arbitrul!".

"Ioane, nu știi numărul lui Platini!"

1986 - Campionatul Mondial din Mexic
E turneul preferat al lui Igna și cel pentru care va rămâne în istorie. "Cu o seară înainte să arbitrez «sfertul» Brazilia - Franța, stăteam cu toți arbitrii. Neamțul Roth cu o bere, scoțienii și englezii la un whisky. Toți erau supărați pe declarația lui Platini, care spusese ceva de genul «Ce arbitri sunt ăștia, că nici nu îi cunosc?!». Deși erau cei mai buni din lume. Așa că, a doua zi, după ce a marcat, m-am dus la el și l-am pus să se întoarcă, să îi văd numărul. Știam că are 10, știa oricine, dar am vrut să-l fac să înțeleagă ce a spus. A doua zi, mi-au arătat românii din Mexic ziarele. «Ioane, uite ce scriu ăștia! Nu știi numărul lui Platini!»".

"La penalty-uri, francezul Bellone a dat în bară, mingea l-a lovit în spate pe portarul Carlos și a intrat în poartă. Nu era specificat nimic în regulament, dar eu am trecut gol. FIFA mi-a dat dreptate și a introdus «regula Igna» după"
Ioan Igna, arbitru

"Nu e adevărat că mi-a fost fatal"

1988 - Campionatul European
Cu Germania gazdă, finalistă a CM și viitoare campioană mondială ('90), Igna a arbitrat semifinala dintre nemți și Olanda. Batavii s-au calificat după ce Van Basten a înscris cu două minute înainte de final (2-1), după 1-0 pentru Germania. Legenda a spus că penalty-ul acordat pentru Olanda i-a fost fatal lui Igna. "Am auzit și eu varianta, dar nu e adevărat nimic. Le dădusem și nemților un penalty, iar ambele au fost corecte", neagă fostul "central".

3 lucruri despre Ovidiu Hațegan

"Are probleme doar în careu. Va ajunge mare de tot"

Ioan Igna îl consideră pe Hațegan cel mai bun arbitru român din ultimele generații. Și nu neapărat fiindcă ambii sunt arădeni.

1. "Mi-a plăcut că nu arbitra în compensație"
Igna l-a văzut prima oară pe Hațegan la un meci de Liga a 4-a, Gloria Arad - Nădlac. "Șeful arbitrilor de la Arad, Todericiu, m-a chemat să-l văd. N-a făcut un meci grozav, vremea era rea, însă mi-a plăcut mult că nu arbitra în compensație și mi-am dat seama că va ajunge sus".

2. De ce Hațegan și nu Balaj sau Tudor
Fostul arbitru îl consideră pe Hațegan mai bun decât Balaj sau Tudor fiindcă "a știut să profite de șansele ivite la nivel înalt". Spune că "pe Tudor l-am trimis la un turneu în Germania, unde a luat multe decizii controversate, iar Balaj a plătit scump greșeala imensă de la Copenhaga - Barcelona, când nu l-a eliminat pe Victor Valdes, care îl lovise pe fratele lui N'Doye cu piciorul în cap!".

3. "Adiționalii l-au ajutat mult"
Conchide cu singura problemă a lui Ovidiu Hațegan. "Nu e stăpân în careu, are multe probleme acolo, dincolo de 16 metri. Însă decizia de a se arbitra cu adiționali l-a ajutat mult de tot. I-a acoperit singurul minus vizibil", afirmă Igna.

"N-am avut niciodată un model. Luam de la fiecare câte puțin, fiindcă dacă încercai să imiți un arbitru, nu aveai cum să fii mai bun decât el. Asta i-am spus și lui Hațegan" Ioan Igna, fost arbitru român

Comentarii (5 ) Adaugă comentariu

ion.ionescu  •  18 Iunie 2017, 08:54

înainte de 1990 erau puţini arbitrii în care puteai avea încredere că vor fi corecţi : Bentu, Rainea, Igna. mai sunt şi alţii, nu mă chinui acum dar în nici un caz Ion Crăciunescu, care la TOATE meciurile UCv cu Dinamo, de la Craiova, era scos cu Miliţia din oraş, să nu fie linşat...Ultimii doi sunt şi cei mai mari pe care i-am avut. Pe dl. Igna l-am cunoscut, când eram student, la "urlătoarea" din Timişoara, de la Operă. Foarte modest şi amabil. Interesant este că, la început, a stat deoparte, nu l-am recunoscut nici unul (efectiv, nu ne-am închipuit că poate fi Igna) şi am început să-l tragem de limbă după ce am constatat că...ştie cam multe. Din câte îmi reamintesc, nu mai arbitra, se întâmplase ceva, nu i-a plăcut subiectul şi a cam tulit-o...O altă întâlnire tare, tot acolo (aveam/am rude la Timişoara şi mergeam în vacanţele de student) a fost cu...Nicolae Covaci, fratele lui Ştefan Covaci (nu Pişti !). I-am devenit simpatic (pentru că citisem mult despre fotbalul interbelic şi ştiam destule) şi am mers şi la o bere. O întâlnire interesantă, deşi insista că cei de la Ajax pe el l-au dorit, era obsesia vieţii lui...

Taica Gheorghe  •  18 Iunie 2017, 03:30

Sanatate nea Ioane! Mare arbitru la vremea Domniei sale. As avea un mesaj personal, daca se poate sa-mi oferiti o adresa de email unde sa va scriu. Locuiesc in SUA si as vrea niste informatii despre Dorina.

Pompiliu Bota  •  17 Iunie 2017, 17:16

Igna a fost un mare arbitru (la Tokyo un pacalici de arbitru japonez i-a anulat un gol valabil lui Belo). Hategan va fi un bun arbitru european, in Romania va fi vesnic anti-Steaua (specie nationala).

Vezi toate comentariile (5)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase