3 comentarii. Scrie și tu!

Dezvăluiri spectaculoase din fotbalul românesc, în partea a doua a interviului cu fostul arbitru Aurelian Bogaciu: "Am arbitrat un blat în Liga 1! Ştiu meciul, știu cine a transmis mesajul, știu patronul"

Articol de ,
marti, 09 octombrie 07:00

CUPRINS
Aurelian Bogaciu face topul arbitrilor români din acest moment și își alege favoritul: Istvan Kovacs!
Dezvăluiri despre perioada în care Ion Crăciunescu era președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor
Fostul arbitru rupe tăcerea și anunță că a fost martorul unui blat în fotbalul românesc
Joacă sau nu Bogaciu la pariuri? Pot influența pariurile fotbalul din România?

După ce ieri, în prima parte a interviului acordat de Aurelian Bogaciu Gazetei, acesta rememora cele petrecute în arest, dar şi în procesul cazului "Mită pentru arbitri", la finalul căruia a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, azi fostul central vorbește despre arbitrajul actual şi despre cei mai buni reprezentanți ai săi. N-a ocolit nici partidele trucate şi influenţa pariurilor în sportul de azi.



- Aurelian, cine crezi că sunt cei mai buni arbitri români în acest moment?
- Istvan Kovacs, Radu Petrescu și Ovidiu Haţegan! Dacă Istvan continuă pe drumul ăsta și nu i se va urca la cap, și o spun sincer, pentru că îl consider încă prietenul meu, va ajunge departe! E foarte bine pregătit, are un fizic excelent, are, de departe, cea mai bună deplasare în teren dintre toți arbitrii din România! Are personalitate, poate uneori prea mare, dar e pe un drum foarte, foarte bun. Apoi, Radu a crescut fantastic, iar după problemele medicale pe care le-a avut s-a echilibrat foarte mult. E mai degajat, mai relaxat, mai abil și agil. Hațegan e într-o continuă creștere, dar ca să fii pregătit să ai meciuri tari în Champions League trebuie să ai cele mai tari meciuri la tine în țară. Să fii călit, nu să fii menajat şi să conduci Chiajna, Hermannstadt sau Voluntari. El trebuie să aibă parte de ce e mai tare aici ca să facă față la Barcelona sau Real Madrid!

- Dar el arbitrează meciuri tari în Champions League, a fost și la Campionatul Mondial.
- Da, dar nu ştie să gestioneze bine unele chestii din meci.

"Haţegan n-are experiența meciurilor cu încărcătură!"

- La ce te referi?
- Mie mi-a spus un observator. Hugh Dallas, din Scoția. Mi-a zis că un meci are 90 de minute plus prelungiri, dar că cele 90 de minute sunt ale jucătorilor și prelungirile doar ale arbitrilor! Dacă se întâmplă ceva în prelungiri, aia rămâne, iar gestionarea acelor minute e foarte importantă. Mi-a zis că în minutul 90 al unui meci de Champions League se pregătea să deschidă sticla de whisky pentru că totul era perfect și în al doilea minut de prelungiri a avut o fază la limită și n-a dat nimic. Când a ajuns în vestiar și-a dat seama că a greșit și a pus la loc dopul sticlei de whisky. Cam asta s-a întâmplat şi cu Ovidiu la ŢSKA Moscova cu Real Madrid.

- Dar arbitrii din Spania și Rusia au declarat că a luat decizia corectă când l-a eliminat pe Igor Akinfeev.
- E un avantaj pentru el și pentru fotbalul românesc unde a ajuns, dar încă n-are experința unor meciuri cu o asemenea încărcătură! Un alt arbitru de top, să zicem Milorad Mazici sau Cuneyt Cakir, nu dădea niciodată cartonaș roșu. Sau dacă era aceeași fază cu Modrici sau Ronaldo, nici Hațegan nu dădea "roșu"! Hugh Dallas mi-a mai zis să nu mă duc niciodată într-o zonă de conflict, ci să plec imediat de-acolo. Era minutul 5 de prelungiri, dă-i "galben" lui Akinfeev, fluieră și asta era! El s-a dus în zona de conflict...

- Trebuia să procedeze precum Kovacs la CFR Cluj - Craiova, când i-a dat "galben" lui Camora și apoi s-a întors imediat şi a plecat de acolo?
- Exact! Pentru că jucătorul e nervos și riști să-l elimini... Păi, Haţegan era mai nervos decât jucătorul! De ce să ţii meciul 98 de minute?

 

"Crăciunescu a fost cel mai bun şef de CCA"

cp 9680ion craciunescu diplomat valiza

- Tu fluierai din instinct?
- Tot Hugh Dallas mi-a spus că asta era marea mea calitate. Că dădeam senzaţia că ştiam ce urmează să se întâmple cu faza. Anticipam excelent. Simţeam ce urmează să facă jucătorul respectiv. M-au ajutat foarte mult discuțiile cu Hugh, iar acum încerc și eu să ajut. Și chiar am un arbitru care nu e din București, care are meciuri des la Liga a 2-a și analizăm împreună faze, momente din meci, plasamentul lui, îl ajut cu sfaturi.

- Ce părere ai despre introducerea arbitrajului video?
- Ajută mult, dar prima mea părere a fost contra, gândindu-mă că sunt și momente când te încurcă.

- De ce să te încurce?
- Ai o fază în careu, nu dai nimic, lași jocul să continue, pleacă echipa adversă pe contraatac, "roșu" și penalty clar. Se cere video pe faza precedentă. Îți dai seama că e penalty și "roșu", anulezi a doua decizie, îl chemi de la vestiare pe jucătorul eliminat. Se creează un haos... Dar, pe de altă parte, VAR îi protejează pe arbitri. Și ăsta e cel mai mare avantaj!

- Cine crezi că a fost cel mai bun președinte al CCA?
- Fără discuție, Ion Crăciunescu, chiar dacă am avut contre cu dânsul. A descoperit o groază de arbitri. Mi-aduc aminte că după nişte cursuri la Govora, am apărut eu, Haţegan, Kovacs, Petrescu, Avram, Rusandu și mai sunt până la vreo 10-12 din corpul de acum care au fost descoperiți de Crăciunescu.

"Patronii dau mereu vina pe noi la înfrângeri"

- Cum vă remarca?
- Mergeam la Govora la curs și alegea după cinci zile. Venea și zicea: "Bun, avem meciuri la Liga a 3-a. Merge X, Y, Z etc...". Am fost șase, șapte care am primit meciuri. Venea, ne observa și după aceea alegea câțiva pe care-i delega. Să nu credeți că ne menaja! Am avut un meci la Liga a 3-a, am fost felicitați de toată lumea, dar el a intrat în vestiar și-a început: "Bă, tu ești sănătos la cap?! Cum arbitrezi așa, mă? Dacă o să faci așa în continuare, o să arbitrezi pe câmp!". Dar Teo, băiatul lui, mi-a spus că făcea doar așa, să ne ambiționeze... Și la câteva zile de la eveniment am avut meci în Liga a 2-a! Avea curaj să ne delege și știa să ne explice ca să pricepem. Un excepţional profesor pentru arbitrii tineri.

- Ai simțit vreodată că arbitrezi un meci trucat?
- Da! În Liga 1. Am simțit... Erau lucruri care mă depășeau, dar mi-am văzut de jocul meu.

- Păi, cum ți-ai dat seama?
- Înaintea acelui meci, pe culoar, unul dintre asistenți s-a dus să verifice jucători de lanțuri, apărători, chestii clasice. Și acel asistent s-a întors şi mi-a spus: "Am auzit că unul dintre jucători a transmis colegilor «Să nu uităm să nu dăm gol!»". "Hai, mă, poate ți s-a părut!", i-am spus. Am dat drumul la meci, am intrat în febra lui, nu-mi stătea capul să mă gândesc la asta.

- Și n-au dat gol?
- La pauză, în cabină, eu uitasem complet, dar colegul de brigadă îmi zice. "Ai văzut, mă, că ăștia n-au dat gol?". În a doua repriză nici măcar nu s-au mai apropiat de poartă! Meciul s-a terminat 1-0, au dat adversarii un gol cu capul de la 15 metri. După meci, patronul echipei care a pierdut dădea vina pe arbitri că dacă nu era ofsaid la o fază se termina 1-1!

"N-am pariat niciodată, dar e posibil ca pariurile să influențeze fotbalul"

Și de ce nu spui meciul?
- O să-l spun la un moment dat. Știu meciul, știu cine a transmis mesajul, știu patronul. Nu pot să confirm sută la sută că s-a întâmplat ceva, dar astea au fost discuțiile. După ce-am plecat de la stadion, pe drum chiar vorbeam că uite ce se poate întâmpla...

- Crezi că pariurile influențează fotbalul?
- E posibil. Eu n-am pariat niciodată.

- Dar sunt cote bune care chiar depind de prestația unui arbitru!
- Nu știu ce arbitru de top e atât de nebun încât să parieze pe așa ceva. Și pe ce să pariezi?

- Pe cartonașe, pe numărul minutelor de prelungiri...
- Când tu ai atâtea meciuri și ai șansa să arbitrezi periodic, să mergi în Europa și să câștigi alți bani.... De ce să joci? Ca să pariezi pe cartonaș roșu în meci trebuie să se întâmple ceva.

- Dar pe minute de prelungiri...
- Acolo, da... Uite, mă uitam acum câteva seri la Dan Bâra, la o emisiune pe B1 TV, și avea o cotă la un meci de Champions League pe numărul de cartonașe galbene. Peste 5,5. Şi m-am uitat să văd statistic. Din atâtea meciuri din ziua aia din Ligă, doar într-unul au fost peste 5,5. Și știi de ce? Pentru că acolo jucătorii își văd de joc și respectă fotbalul. În România, în peste 80 la sută din meciuri sunt peste 5,5 cartonașe. Antonie a dat acum câteva etape 12 "galbene", Bârsan vreo 11...

DEZVĂLUIRILE INTERVIULUI DE IERI

# "Vasile Avram a avut un ghimpe împotriva mea! S-a mișcat foarte repede și l-a pus pe lista FIFA în locul meu pe Marius Avram. Fiul lui!"
# "Procurorii așteptau să spui ceva despre anumite persoane. Așa cum a făcut-o turnătorul mincinos de serviciu Ianovschi"
# "Judecătorul de la fond stătea la masă, la o nuntă, cu procurorul DNA şi cu celebrul procuror «Portocală»"
# "Dacă nu mă apăram în presă, nu m-ar fi arestat niciodată! A fost o sabie cu două tăișuri să merg la televizor, dar trebuia să mă apăr și eu într-un fel"
# "Am stat în celulă cu un criminal, un hacker, un violator și cu unul care tăiase pe față un polițist cu un briceag"

REACȚIE. Vasile Avram: "Nu vreau să comentez!"

Aurelian Bogaciu a declarat în Gazeta de ieri că Vasile Avram, fostul președinte al CCA, i-a interzis să mai revină în corpul arbitrilor din L1 chiar dacă avea o decizie favorabilă din partea instanței. Arbitrul îl acuză pe Avram că a profitat de ocazie ca să-și pună fiul, pe Marius, pe lista UEFA. "Nu vreau să comentez absolut deloc declarațiile lui Bogaciu! Vă mulțumesc. O zi bună, la revedere!" a fost singurul comentariu făcut ieri de Avram. Mihăiță Ianovschi, cel acuzat că "a fost un turnător mincinos", nu a putut fi contactat, chiar dacă a fost sunat de mai multe ori pe parcursul zilei.

Comentarii (3 ) Adaugă comentariu

fcsbist.de.mic  •  12 Noiembrie 2018, 18:09

Stie cine, locul si suma, dar nu spune nimic, tot ca Negoita :)

ursul_supraponderal  •  09 Octombrie 2018, 11:16

Stie de un blat? Nume, data, meci, procurori, pușcărie. Dacă nu,sa taca.

gazistu  •  09 Octombrie 2018, 10:04

Si are fata de sarlatan!!! are fata de excroc de "Muntenia", fara dubii. Fata lui imi zice ca e nasut in zona apropiata de ***!!!

Vezi toate comentariile (3)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase