1 comentarii. Scrie și tu!

După 9 de ani de tăcere » INTERVIU-EVENIMENT cu Aurelian Bogaciu: "Am stat în celulă cu un criminal, un hacker, un violator și cu unul care tăiase pe față un polițist cu un briceag"

Fostul arbitru rupe tăcerea la 9 ani de când a fost reţinut preventiv în Dosarul "Mită pentru arbitri". Dezvăluiri în premieră pentru cititorii Gazetei despre perioada neagră pe care a trăit-o și despre problemele de după liberare

Articol de ,
luni, 08 octombrie 07:45

CUPRINS
Aurelian Bogaciu se destăinuie Gazetei la 9 ani distanță de cele 11 zile de arest efectuate în " dosarul Penescu", cel mai mare caz de corupție în arbitraj
Fostul arbitru susține că pedeapsa de 3 ani de închisoare cu suspendare dictată împotriva lui a fost una nedreaptă 
Ex-arbitrul FIFA spune care e cel mai mare regret al carierei și cum a trecut peste momentele de coșmar din închisoare
Dezvăluiri incredibile despre Vasile Avram, dar și detalii neștiute despre cel mai mare dosar de dare și luare de mită din fotbalul românesc

 În aprilie 2009, fotbalul românesc era zguduit din temelii de primul scandal imens de luare și dare de mită! DNA a intervenit în forță și a făcut arestări pe bandă rulantă, punând cătușele pe mâinile arbitrilor, patronilor, ale unor oameni de afaceri sau ale celor din conducerea CCA.



Cornel Penescu, Gheorghe Constantin, Sorin Corpodean, Marcel Lică, Sorin Caia, Lucian Dan, Liviu Făcăleață, Dan Liberatu și Aurelian Bogaciu au fost chemați la audieri și arestați! A urmat un proces lung, terminat cu condamnări în serie. Penescu şi Gheorghe Constantin au luat cel mai mult, 5 ani cu executare. Alţii, printre care Corpodean şi Bogaciu, au primit câte 3 ani cu suspendare. Cel din urmă, arbitru FIFA cu o perspectivă fantastică la acel moment, a acceptat un amplu dialog cu Gazeta Sporturilor.

A venit la interviu alături de soţia sa, Corina, dar şi de fiul Andrei, care s-a născut la câteva luni după ce Bogaciu a fost eliberat din arestul preventiv, unde a stat 11 zile!

 - Aurelian, din 2009 şi până azi lumea fotbalului nu mai ştie nimic despre tine.
- Am avut nevoie de o perioadă de pauză. După ce s-a întâmplat, am fost aşa... Să zicem dezamăgit. Nu mă așteptam nici în visele cele mai urâte ale mele să se întâmple așa ceva. Nici până în ultima secundă nu am crezut că se poate întâmpla. Nu-mi venea nici să mă mai uit la fotbal. Am avut nevoie de liniște, de pauză, să stau cu ai mei, să mă bucur de lucrurile care înainte erau la și altele. Nu mi-a fost deloc ușor să-mi revin, pentru că viața mea a fost fotbalul de la 6 ani.

- Spuneai acum aproape 10 ani că-ți dorești să revii, de ce ai renunțat la idee?
- A fost o poveste interesantă. N-am spus-o niciodată, dar o fac acum! În premieră pentru Gazetă. Eu am fost singurul arbitru din acel "lot Penescu" care, definitiv și irevocabil, a primit dreptul de a arbitra din partea judecătorilor. Adică decizia a fost aşa: repunerea mea în funcția de arbitru.

 "Vasile Avram a avut un ghimpe împotriva mea"

 - Și?
- În acea perioadă, președinte la CCA era domnul Vasile Avram. Am avut o discuție cu dânsul și mi-a cerut documentele instanței. Am primit motivarea că nu există fapte care să mă oprească din activitatea de arbitru. Am depus documentele și am avut din nou o discuție cu dânsul.

- În sensul în care să te retrimită la meciuri.
- Dânsul a dat atunci un interviu în Gazeta Sporturilor și spunea că "Îl voi ajuta pe Aurelian să revină!". M-a ajutat foarte mult... Mi-a spus că o să începem ușor și-am început foarte ușor. M-a trimis în Liga a 4-a! Am zis că e OK pentru că-mi doream să revin în fotbal. Mi-am dat toate testele și n-am avut niciun fel de problemă. Le-am luat! În acel tur de campionat eu am arbitrat etapă de etapă în L4, dar și cele mai importante meciuri de republicani mari. După ce s-a terminat turul, după o nouă discuție, am simțit din start un ghimpe.

- Adică?
- Păi, domnul Avram s-a mișcat foarte repede și l-a pus pe lista FIFA în locul meu pe Marius Avram. Fiul lui! Nu am nimic cu Marius, dar i-am explicat domnului Avram că decizia tribunalului este de repunere în funcție din momentul în care eu am fost suspendat. Eu trebuia să fiu arbitru în Liga 1 și să mă delege unde consideră și când consideră! Cum să fiu trimis în Liga a 4-a când eu făceam parte din corpul de arbitri din Liga 1?!

 

 "Când Avram a fost arestat nu m-am bucurat, dar nici nu mi-a părut rău"

 - În discuțiile pe care le-ați avut nu ți-a explicat clar și motivele?
- Dânsul a vrut doar în Liga a 4-a. Nu înțelegeam de ce făcea asta. Îmi tot spunea că e cineva împotriva mea, ba că nu vrea X sau Y. Eu voiam doar să fiu în lotul de Liga 1 și să facă ceea ce declara în presă!

- Dar...
- Dânsul s-a ofuscat și după s-a întâmplat ce s-a întâmplat. A venit arestarea sa în "cazul Țerbea". Nu m-am bucurat, dar nici nu mi-a părut rău! A fost singura persoană care mi-a pus talpa și m-a oprit să văd dacă mai pot sau nu. Tehnic, fizic puteam în orice moment, rămânea doar de văzut cum știam să gestionez meciul sau relația cu jucătorii, cu echipele și cu presa.

- Practic, atunci a fost momentul când ai decis să renunți.
- Da. Momentul când am făcut pasul înapoi! Eu am continuat să arbitrez la competiții interne și internaționale. În momentul ăla, scoțându-mă din corpul de arbitri, nu mai avea rost să stau aici. Am încercat să mă descurc cum pot și n-am vrut să las arbitrajul. 

 "FC Argeș n-a câștigat niciun meci cu mine"

 - Ce fel de competiții internaționale?
- Diverse turnee între corporații de companii petroliere, de societăţi de asigurări sau meciuri între foști fotbaliști. Ce puteam să fac din moment ce am văzut și am simțit că nu mă mai vor aici? Mergeam la cursurile CCA, iar din șapte faze, patru erau cu mine. Deplasare, gestică etc... Totul de bine! Când era să fiu delegat însă.... Așa a vrut domnul Avram.... Istoria e istorie!

- Cum ai primit decizia de a fi condamnat la 3 ani cu suspendare?
- Am fost foarte surprins. Decizia a fost luată într-un complet de trei. Au fost o femeie și doi bărbați. Doamna a motivat că nu am nicio vină... Rețineți că sunt singurul arbitru cercetat pentru corupție când echipa despre care se spunea că mi-a dat mită nu a câștigat niciun meci cu mine! Niciodată, niciodată! FC Argeș nu a câștigat un meci cu mine! Niciodată! Cum e posibil aşa ceva?

- Şi cum a sunat acuzarea împotriva ta?
- Păi, la primul meci au zis că, de fapt, nu s-a întâlnit nimeni cu mine. Dar era vorba că mi-ar fi dat cineva ceva la meciul al doilea pentru al treilea. Și când a venit meciul al treilea, eu am dat penalty în minutul 90 pentru oaspeți, adică pentru Craiova, şi cartonaș roșu pentru FC Argeș! Şi meciul s-a terminat 1-1. În total, făcând un rezumat, eu le-am dat 14 cartonașe galbene, 2 roșii și 2 lovituri de pedeapsă împotriva lor și n-au câștigat niciun meci!

 "La cele trei meciuri ale lui FC Argeș am avut cele mai mari note primite de la observatori. Au fost Mircea Salomir, Dumnezeu să-l ierte!, apoi Nicolae Grigorescu și Didi Prodan, s-a prăpădit și el, Dumnezeu să-l ierte! Plus, supervizorii îmi dăduseră note foarte mari. Cum să fiu eu implicat în ceva?"
Aurelian Bogaciu, fost arbitru

 "De ce nu mi-au făcut flagrant dacă am luat «5.000 de mici»?"

 - Toate semnele de întrebare au fost asupra meciului FC Argeș-Craiova, 1-1, nu?
- Atunci a fost o singură fază, în minutul 90, când a fost un clinci și am eliminat câte un jucător de la Argeș și unul de la Craiova. Acuzaţia după acel meci, în instanţă, a sunat aşa: cineva i-a spus altcuiva să-i dea "lu' ăla mic", ăla mic fiind eu, "5.000 de mici" și micii erau dolari. Asta a fost combinația...

- Dar au existat...
- L-am mai auzit atunci pe Mititelu: "Ce mi-a făcut Bogaciu!". Nu ți-a făcut nimic, că n-a fost nicio fază! Am dat afară doi jucători după un clinci. Pe unul l-am eliminat că a luat o sticlă cu apă și m-a stropit. Ce puteam să-i fac? Să nu-i dau roșu? Dar hai să nu vorbim de Mititelu, vă rog!

 

 "Gheorghe Constantin nu m-a lăsat să-i dau replica lui Penescu"

 - Bine, atunci toți patronii ţipau după meciuri. Erau foarte vocali!
- Păi a fost Penescu la o emisiune și m-a făcut praf, dar noi n-aveam voie să vorbim. Am pus mâna pe telefon și l-am sunat pe președintele CCA. "Domn președinte, uite ce zice domnu' Penescu. Face bășcălie de mine la televizor. Mă lăsați să intervin, dacă face panaramă de mine?!". Evident că nu m-a lăsat! Singurul care a intrat fără să ceară voie, și-l felicit, pentru că a avut personalitate!, a fost Cristi Balaj. A intrat în direct și s-a apărat. Asta trebuia să fac și eu, nu să stau să-l sun pe X sau pe Y. După meciul ăla, Penescu a luat amendă două miliarde pentru jigniri la adresa mea.

- Dar s-a demonstrat că ai luat banii?
- Nu! Asta a fost întrebarea pe care am pus-o de fiecare dată. De ce nu-mi arătați că eu am luat banii? De ce nu mi s-a făcut flagrant, dacă știau că mi-au dat mie bani? Așa cum spuneau ei, că ăla i-a dat mită "lu' ăla mic 5.000 de mici". Când am plecat de la Piteşti, pe autostradă spre casă, de ce nu mi-ai făcut flagrant cu mandat să scot tot ce am? Dacă-mi găseai banii făceam și 10 ani de pușcărie!

- La audieri, procurorii erau agresivi?
- Nu, nu, nu. Doar că mi-au sugerat că aș putea să le întind o mână de ajutor: «Eşti băiat tânăr, ai tot viitorul în faţă...». Trebuia să spun anumite lucruri despre persoane influente din Federație, despre cei din Comisie, despre cum se făceau promovările. Îi interesa dacă cineva din Federație m-a ajutat. Așteptau nume grele de la mine...

"În dosar a existat un turnător mincinos de serviciu! Mihăiță Ianovschi"

 - Sugerau și nume?
- Așteptau să spui ceva despre anumite persoane. Așa cum a făcut-o turnătorul mincinos de serviciu Ianovschi.

- De ce îl consideri aşa?
- Nu înțeleg cum poți să spui anumite lucruri despre un om când tu habar n-ai despre el.... Mi se sugera să-l torn p-ăla, p-ăla, p-ăla, p-ăla. Ei nu aveau ceva cu mine, au mers pe pista maestrului Penescu.... Și-așa au ajuns la fotbal. Au dat un boom cu fotbalul. Mie mi-au spus că nu am vrut să colaborez cu anchetatorii, că n-am vrut să-i ajut.

- Cu Ianovschi te-ai mai întâlnit de-atunci?
- La vreo doi ani și jumătate, în McDonald's în Militari, m-a bătut pe spate. M-am înverzit, înroșit, primul sentiment a fost să o iau bărbătește! Dar m-am gândit că cine știe ce se mai întâmplă. Ce rost avea să discutăm? Zarurile erau deja aruncate! Oricum mi s-au părut multe lucruri ciudate în cazul lui.

- La ce te referi?
- Mi s-a părut ciudat că l-a chemat o singură dată la audieri, trei minute, n-a răspuns nimic, iar procurorul zicea că-l agasăm. El acuza pe toată lumea... De unde știa el? El spunea "așa am auzit". Că a auzit de la unul că cineva vorbise cu Penescu și îi zisese să-mi dea mie nu știu ce. El era martor... Așa scria în rechizitoriu! El era martor peste tot. Au fost multe lucruri ciudate. Multe, multe, multe.

"După ce-am fost rezervă la Rapid-Steaua la celebrul «caz Bricheta» al domnului Deaconu, la două etape eu am avut Rapid-Dinamo! Și doar eu știu cum m-am dus la acel meci și cum m-am descurcat. A fost primul meu derby, apoi au urmat și alte meciuri tari în campionat, dar și în străinătate"
Aurelian Bogaciu, fost arbitru

Aurelian Bogaciu: "Judecătorul de la fond stătea la masă, la o nuntă, cu procurorul DNA şi cu celebrul procuror «Portocală»"

 - Susții că totul a fost ciudat, dar n-a existat chiar nicio acuzație dovedită cu probe?
- Auziți! Hai să vă zic ceva. Aici e un caz unic. Există o stenogramă în dosar în care o persoană spune că i-a dat banii unuia, iar cel care a primit banii nici măcar nu era în țară. El era plecat în Norvegia! Și ei spuneau: "Gata, am rezolvat!". A venit în instanță şi s-a prezentat cu biletele de avion: «Păi, cu cine a rezolvat-o că eu eram plecat?!» Oricum, pe mine cred că cel mai tare m-a costat faptul că mi-am permis să ies în presă, la o emisiune TV...

- Adică?
- În presă apăreau tot felul de stenograme ale unor persoane care vorbeau despre mine. Și-am ieșit în presă să vorbesc, pentru că nu era normal să fiu atacat. A doua zi după ce am apărut la o emisiune TV m-au chemat la DNA spunându-mi că le periclitez ancheta și sunt un factor de manipulare a maselor. Că de ce am ieșit la televizor și am dat un interviu în Gazetă... Eu le-am spus: "Ce trebuia să fac? Cum pot să mă apar eu? O fac în presă". A fost o sabie cu două tăișuri să merg la televizor, dar trebuia să o fac ca să mă apăr. Trebuia să spun ceva, nu puteam să tac când toată lumea mă făcea varză!

- Adică după o emisiune TV te-au chemat la DNA pentru apariția ta?
- Da. Dimineața, la ora 10:00, m-au sunat de la Federație că am primit un meci în Germania la tineret, cu Italia sau cu Spania. Apoi, la 11:30, m-au sunat de la DNA să mă prezint la 15:00 la Pitești pentru noi declarații. Apoi, surpriză!

- Și ai interpretat că apariția la TV te-a adus la DNA?
- N-am interpretat! Sunt sută la sută sigur! Primul lucru pe care mi l-au spus când am ajuns: "Domne, ce relații ai tu cu presa de-ți permiți să vorbești...". Fusesem instruit de avocat să nu intru în polemici cu cei de acolo, dar n-am ținut cont. I-am zis "Ce voiai, mă, să fac? Să stau și să mă facă lumea varză?". Procurorul mi-a cerut buletinul, a ieșit din sală și după jumătate de oră s-a întors. Mi-a spus că s-a emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore. În secunda doi toată presa din România era în curte. Au preferat să facă spectacol cu mine. La 22:30, eram deja dus la Tribunal și mi-au dat 29 de zile de arest.

- Dacă nu ieşeai în presă, crezi că nu ai fi fost arestat?
- Niciodată!

"S-ar putea să fiu în staff-ul unei echipe de fotbal din Liga 1 începând din ianuarie anul viitor sau să fiu expert pe arbitraj la un post de sport de la noi. Cristi Balaj e un exemplu bun și are toate atuurile să fie analist"
Aurelian Bogaciu, fost arbitru

 "În arest a fost cumplit..."

 - În arest preventiv ai stat...
- 11 zile. Am ieșit la prima cerere. Am fost în fața instanței, am vorbit. Și m-au adus înapoi la arest într-o bătaie de joc și într-un circ. M-au pus în cătușe cu Penescu ca să arate ei lumii că, uite, e legat de ăla cu care a făcut combinaţia.

- În arest ai stat cu cei implicați în dosar?
- Nu, nu. Acolo-s povești multe. Corpodean a stat cu Făcăleață. Eu n-am stat. Eu am avut o gașcă superbă. Am stat cu un criminal, cu un hacker, cu un violator, cu unul care-l tăiase pe față pe un polițist cu un briceag după un accident auto și eu... spaima! Mi-aduc aminte când am ajuns acolo a venit cu mine comandantul Poliției. A deschis ușa la celulă și l-a chemat pe cel care era recunoscut ca șef, dintre cei arestați: "Comisare, te rog frumos, răspunzi cu capul dacă pățește ceva domnu' Bogaciu". Îi zicea Comisare!!! (Râde).

- Condițiile cum erau?
- Deplorabile! Stăteam șase într-o cameră cu paturi suprapuse și-un WC într-un colț. Soția era însărcinată, iar eu nu știam ce să fac, simțeam că voi claca psihic! Atunci am avut o reacţie urâtă și le-am zis că dacă soția mea pățește ceva, îmi fac dreptate singur. Și chiar îmi făceam! În momentul în care mi-au zis atunci, în acea cameră, că mă arestează, mi s-a pus un nod în gât, mi-am şi scos cravata, simţeam că mă sufoc.

- În arest citeai ziarele?
- În fiecare zi, la ora șase, îți aruncau ziarele pe sub ușă. Scria în ziar "Șpagaciu!", în loc de Bogaciu. Era și asta o metodă de tortură, își doreau să citești chestia aia. Totuși, să știți că cine a zis vorba aia "Ce nu te omoară te întărește" mare dreptate a avut! A fost cumplit, dar eu eram obișnuit, ca fotbalist, ca arbitru, cu cantonamentele. Le-am cerut de acasă rummy, table, cărți. Îi ziceam: "Comisare, hai să jucăm!". Am stat 11 zile, dacă stăteam mai mult...

- Gheorghe Constantin a vrut să se sinucidă!
- Nu vreau să vorbesc multe. Știu... Eram acolo. Era dărâmat, dărâmat. Eu am dus o luptă teribilă cu mine, mă gândeam la soție, la copilul care era în burtică. N-aveam ce face, eram obligat să trăiesc. Mi-am zis că trebuie să rezist!

- În 2015 a venit pronunțarea finală a cazului. Cum ai trăit ziua aceea?
- Eram acasă. Ştiam că se va da în ziua aia, dar se făcuse deja ora 8 seara. Avocații plecaseră de la Tribunal. Sentința am văzut-o prima dată pe site-uri...

 "Am avut discuții să arbitrez în străinătate din nou. Printr-o persoană implicată mult în fotbal. Am avut o discuție de principiu, apoi lucrurile au avansat. Aștept partea scrisă să vedem care sunt condițiile"
Aurelian Bogaciu, fost arbitru

 

"Marele meu regret e că n-am plecat din România"

- Și care a fost reacția?
- De dezamăgire. Mă așteptam să fiu achitat complet, ca Savaniu și Prunea. Uite... Pe fond lucrurile au mers într-o uriașă bășcălie. Poate e un pic forțat ce spun, dar domnul judecător lăsa senzaţia aia că abia aștepta să terminăm să vorbim, el, de fapt, ştia ce are de făcut. N-a pus nicio întrebare, n-a întrebat pe nimeni nimic. La Apel lucrurile au fost altfel. Se puneau întrebări, se intra pe regulament, se discuta speța.

- Ai ceva să-i reproşezi acelui judecător de la fond, care te-a condamnat şi el în prima instanţă tot la 3 ani cu suspendare?
- Cel mai tare m-a deranjat că într-o seară, la o emisiune, am văzut informaţia că judecătorul care ne-a judecat pe fond fusese la aceeaşi masă, la o nuntă, cu procurorul de caz de la DNA Piteşti şi cu celebrul procuror "Portocală". Atunci mi-am dat seama... Păi, dacă eu, judecător, merg la masă cu tine, procuror, care ar putea să fie decizia finală? Inclusiv la Mihai Gâdea în emisiune am văzut imaginile respective.

"Azi aș fi fost cel puțin la nivelul lui Hațegan!"

- Dacă ai da timpul înapoi?
- Aș pleca din România! E marele meu regret. După ce am arbitrat finala Cupei României, am avut o propunere clară să arbitrez pentru altă țară. Era un contract pe 18 luni, cu salariu, cazare, mașină, telefon, două zboruri spre casă. Cu o prelungire pe încă 24 de luni și dacă confirmam rămâneam acolo. Era o țară europeană, mă luau arbitru acolo și intram și pe lista FIFA a lor. O țară mult mai civilizată decât România. A fost o conjunctură! Avem absolut tot făcut ca la un transfer de fotbalist, dar așa a fost să fie...

- Dacă nu exista dosarul "Mită pentru arbitri", unde crezi că erai acum?
- Cel puțin pe aceeași linie cu Hațegan! Cel puțin! Asta e viața... Am învățat multe din chestia asta și acum le iau așa cum vin. Ce puteam să mai fac? Merg mai departe, am afaceri. Organizez evenimente sportive cu un prieten, am început de jos, acum ne-am extins. Lucrez cu artiști de top, cu lume din showbiz. Lumea fotbalului m-a ajutat și oamenii mă știu. Nu m-am ferit de ce a fost şi de ceea ce s-a întâmplat! Ăsta sunt!

 Cine e "celebrul «Portocală»"?

04 mircea negulescu

Bogaciu susţine că "judecătorul de la fond a stat la aceeaşi masă, la o nuntă, cu procurorul de caz de la DNA Piteşti şi cu celebrul procuror «Portocală»". Cine e "celebrul «Portocală»"? Procurorul Mircea Negulescu (foto), cel care a fost exclus la începutul acestui an din Consiliul Superior al Magistraturii. Principala acuzaţie împotriva lui a fost că a luat legătura cu un suspect în mai multe dosare. În unele înregistrări apărute în spaţiul public, Mircea Negulescu, zis Portocală, îi cerea unui martor cu identitate protejată să semneze un denunţ împotriva lui Sebastian Ghiţă, iar acesta din urmă îi zicea: "Anul trecut scriam de Cozma şi se duce nevinovat la puşcărie".

 Condamnările în Dosarul "Mită pentru arbitri"

 - Cornel Penescu (fost patron FC Argeş) - 5 ani de închisoare cu executare
- Gheorghe Constantin (fost şef CCA) - 5 ani de închisoare cu executare
- Marcel Lică (fost vicepreşedinte CCA) - 3 ani de închisoare cu suspendare
- Sorin Caia (fost arbitru) - 3 ani de închisoare cu suspendare
- Lucian Dan (fost arbitru) - 3 ani de închisoare cu suspendare
- Sorin Corpodean (fost arbitru) - 3 ani de închisoare cu suspendare
- Aurelian Bogaciu (fost arbitru) - 3 ani de închisoare cu suspendare
- Liviu Făcăleaţă (fostul director al societăţii PIC) - 5 ani de închisoare cu executare
- Dan Liberatu (fost director al Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Argeş) - 3 ani de închisoare cu executare

 

 

Comentarii (1 ) Adaugă comentariu

ion.ionescu  •  08 Octombrie 2018, 14:25

De ce nu scrieţi : "Să trăiţi, am înţeles !" ????? "Sunt de acord" ar fi suficient dar sunteţi prea plini de voi...

Vezi toate comentariile (1)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase