OPINII  »  POVEȘTILE LUI OPRIȘAN

Un singur minut galactic

Articol de - Publicat vineri, 17 februarie 2023 16:57 / Actualizat vineri, 17 februarie 2023 18:36

Pedro Mosquera deține un record ceva mai ciudat: cu 60 de secunde adunate într-un meci, este cel mai... puțin folosit jucător din istoria lui Real Madrid în Primera Division, performanță ce datează de 13 ani!

Nu-și putuse dori ceva mai mult: la 22 de ani să debutezi pentru Real Madrid, acasă, în fața celor care te iubeau atât de mult, deși evoluai la echipa adversă. Pellegrini, antrenorul, îl anunțase că va prinde ceva minuțele, "fiersese" în suc propriu până când secundul îi făcuse semn să iasă la încălzire.

Avea să țină minte toată viața această dată: 30 ianuarie 2010, SuperDepor – Real. Dar timpul se scursese, mai erau, probabil, câteva secunde când ajunsese la un pas de linia de margine. Îl văzuse pe arbitrul Miguel Angel Ayza Gomez cum se pregătea să fluiere, uitase de toate, și, acolo, în auzul a 34.711 spectatori, urlase, îl implorase pe "judecător" să mai lase o fază, două, să curgă, să debuteze și el! Nimic!

Un singur minut galactic
Un singur minut, surprins de aparatele foto: 25 martie 2010, debut în tricoul lui Real Madrid FOTO Imago

Gest de "e gata!" și asta fusese tot. Rezultatul nici nu mai conta, madrilenii se impuseseră cu 3-1, iar Raul, căpitanul, fusese primul care venise lângă el, îl mângâiase pe ceafă și îi spusese că vor mai exista oportunități! Degeaba!

A dormit tot drumul, supărat!

Pedro Mosquera nu scosese un cuvânt în autocar, iar în avionul de întoarcere adormise, de ciudă, primul, pentru că nu era obosit...

De loc era chiar de acolo, din urbe, din A Coruña și, normal, își chemase câteva cimotii și prieteni la meci. Pornise jucând hochei pe role, la liceul său din Santa Maria del Mar. Apoi, povestea "tradițională": un vecin, prieten, îl luase la un meci al celor de la Deportivo, la copilași, la susținere.

Un singur minut galactic
În duel cu Casemiro (stânga), pe vremea când era jucător la Huesca FOTO Imago

Cel mic se accidentase destul de urât, iar antrenorul, auzind de Pedro că e sportiv, l-a convocat pentru următorul meci. A rămas la fotbal, nu s-a mai sucit. La 12 ani, după ce făcuse furori în campionatele de "pitici", Real Madrid pusese ochii pe el. S-a adaptat repede în marele oraș, băiat cuminte.

"Michel" l-a luat la Castilla, pe atunci în Segunda Dvision. A primit banderola, a stat vreo patru ani pe aici.

Când Pellegrini a aflat despre el, l-a "suit" la trupa mare: convocat, deseori, atât pentru jocurile din Primera, cât și pentru cele din Champions League, niciodată utilizat. Vreo două anotimpuri o ținuse așa, până la meciul cu Deportivo, când spera să prindă măcar o secundă în tricoul lui Real Madrid. Dar n-a fost să fie!

A înlocuit un campion european

Apoi, finalmente, miracolul. "Mister m-a anunțat că voi juca în meciul cu Getafe. Mă gândeam că o să adun primele momente pe «Bernabeu», îmi doream asta, dar timpul trecuse". Era finalul lui martie, aproape două luni de când nu apucase să ude nici măcar o secundă tricoul, așa că nu mai făcea nazuri. 4-2 pentru Real pe "Coliseum Alfonso Perez", când ajunsese, din nou, la marginea terenului.

Spera ca David Fernandez să aibă îndurare. Cronometrul arăta minutul 89. Trupă grea, cu Casillas, Sergio Ramos, Arbeloa, Van der Vaart, "Pipita" Higuain ori Cristiano Ronaldo, ultimii doi cu câte o "dublă" fiecare. "Îl schimbi pe Xavi!", a auzit de la Pellegrini, iar campionul european l-a luat în brațe și i-a urat baftă.

Un singur minut galactic
În tricoul în care s-a simțit cel mai bine, cel al lui SuperDepor FOTO Imago

15.000 de suflete, finalmente, debut pentru echipa secolului, pasă, din prima, pentru portughez. Apoi, fluier final! "A fost cam puțin, dar sunt bucuros. Pellegrini s-a comportat cu mine senzațional, pentru că m-a introdus deși partida n-a fost una ușoară pentru noi. Mi-a spus să fiu liniștit, să joc așa cum o fac la antrenamente și cum o făceam la Castilla. Tot vestiarul m-a felicitat și mi-a urat la cât mai multe!"

Însă Pedro Mosquera avea să rămână doar cu acele 60 de secunde. Un singur minut galactic! Cel mai puțin utilizat jucător din istoria "albilor" în Primera Division, titlu de care nu e prea mândru. OK, Jotha, trei minute, Marcos Alonso, da, actualul jucător de la FC Barcelona, două, dar el e pe primul loc al podiumului: solamente un minutin!

S-a "stins" ușor: Getafe, apoi Elche, Depor și Alcorcon. 380 de meciuri adunate ca profesionist, dintre care unul singur la Real Madrid.


Comentarii (1)
DMA87
DMA87  •  18 Februarie 2023, 13:10

Altu' moare și așa n-are! Să zică merci, câți nu și-au dorit să ajungă în locul lui, la momentul în care debutează pentru marea echipă a Realului, și nimic. Mai bine mai puțin, de cât mult, prost și fără rost. :) Felicitări pentru articol!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează