OPINII  »  EDITORIAL IOANA MIHALCEA

Antrenorul anului

Ioana Mihalcea
Ioana Mihalcea

Articol de - Publicat miercuri, 20 decembrie 2023 16:00 / Actualizat miercuri, 20 decembrie 2023 21:02

Pare ciudat să alegi antrenorul anului încă din luna iunie. Dar așa s-a întâmplat.

Deși, pe parcursul lui 2023, Iordănescu a dus România la EURO, Hagi a mai luat un campionat, s-au remarcat și alte nume importante de antrenori români, eu am considerat că orice a fost sau ar mai putea fi în fotbalul românesc anul acesta nu poate depăși, ca efect fotbalistic și emoțional, ceea ce a reușit Ovidiu Burcă la Dinamo. Așa că l-am pus pe locul 1.

Impactul a fost fabulos, indiferent ce s-a mai întâmplat de atunci. Nu poate șterge cu nimic un sezon istoric din toate punctele de vedere, pozitive și negative.

Un eșec nedrept

S-a insistat mult pe „schimbarea ADN-ului acestui club”. Unora nu le-a convenit formularea, însă ea este complet adevărată. Realist vorbind, Ovidiu Burcă a creat un „înainte” și un „după” la Dinamo. Faptul că nu a reușit să facă mai multe în Liga 1 e pe undeva nedrept, în marea ecuație a universului, și este eșecul unui sistem mai complex, nu doar un eșec al lui. El a fost doar mult lăudatul punct fix al sistemului, punct care până la urmă nici nu a mai fost „atât de fix”, oricum.

Pare că sunt 10 ani între momentul promovării și momentul rezilierii, dar sunt de fapt doar 6 luni. 

Nu a trecut atât de mult timp între momentul memorabil în care suporterii dinamoviști au dat năvală pe teren, la Mioveni, sărbătorind promovarea, aruncându-l în sus, pe brațe, și momentul în care i-au cerut demisia, pe Arena Națională.

Antrenorul anului

Merita un alt final

Analizând totul la rece și privind în ansamblu, titlul de „antrenorul anului” este puțin greșit. Incomplet. Pentru că el a fost mult mai mult decât un antrenor pentru Dinamo. Iar asta i-a făcut și bine, dar și rău. 

Superputerea lui Ovidiu este să-i facă și pe alții să creadă.  Nebunia și mentalitatea lui au dat valoare echipei și momentului. Din ideile lui au ieșit victorii, calificări, promovări, chiar investitori și multe, multe altele. 

Dar tot din ideile lui au rezultat și decizii neinspirate, au venit înfrângeri dureroase - 11 consecutive, care însă nu au făcut anunțul plecării mai puțin devastator pentru cei care considerau că el personal, ca om, merita un alt destin la Dinamo. Și un alt final, dacă tot era să fie.

„The streets won't forget”

O imagine postată de Tribuna Dinamo după Dinamo - Oțelul 3-0, în play-off-ul ligii secunde, sintetizează foarte bine ceea ce a reușit să schimbe Ovidiu Burcă, din perspectiva suporterilor, în prima parte a acestui an - „Mister, ne-ai reîndrăgostit de Dinamo”:

Antrenorul anului

La 7 luni distanță, imaginea publicată la acea vreme de Radio Dinamo, cu el sărbătorind un alt 3-0, de data aceasta cu Steaua, și-a făcut loc pe un poster uriaș afișat la Tribuna Zero a Stadionului „Arcul de Triumf”, la meciul cu U Cluj:

Antrenorul anului

Sunt literalmente momente de neșters. 

Ce a făcut Ovidiu Burcă la Dinamo în aproape 500 de zile se întâmplă o dată în viață, fie ea de antrenor, de jucător sau de suporter. Iar Ovidiu concentrează toate cele trei ipostaze în istoria „câinilor” și asta nu i-o va putea lua absolut nimeni. E un contract pe viață.

VIDEO 12 minute de momente speciale cu Ovidiu Burcă la Dinamo: conexiunea cu jucătorii, colaboratorii și suporterii


Comentarii (26)
sion1001
sion1001  •  24 Decembrie 2023, 14:19

dinamovism in forma continuata, Ioana? intre tine-autoare de colaje cu iz fotbalistic: foarfeca, lipici, strecuratoare- si cel mai talentat atacant al (maximei) Craiove, aleg cu usurinta! spunea Sir Sorin- fireste, Cartu: nu pot fi fanul unei echipe de fotbal care se prezinta lumii prin patru cuvinte, dintre care unul, cel definitoriu, e cuvintul moarte! iti fac, Ioana, un dar de Craciun: lasa-l pe maestrul Geambasu sa ramina ciine pina la somaj si vino acasa! fii, de miine, fanul celor care au calcat doar peste cadavre de flori: Poli Timisoara! nu mai exista, Ioana? exista, crede-ma, si te asteapta!

MaxiP
MaxiP  •  22 Decembrie 2023, 19:02
Postat de mzm1 pe 21 Decembrie 2023, 22:01

Am trăit să aud și această inepție! Dat afară de la Dinamo pentru incompetență, Burcă este în „viziunea” ziaristei Mihalcea „Antrenorul anului”! Când cineva ține cu tot dinadinsul să se facă de râsul lumii, nu-l poate opri nimeni. După blatul de mâine cu Voluntari, d-na ziaristă va avea încă o ocazie să ne explice „cât de mult a meritat Dinamo această victorie, cât de bine a jucat și ce goluri frumoase a înscris”. Bravos, națiune!

Ce incompetenta? Sa-i aduca inapoi in prima liga cand toti ii vedeau urmatorii 5 ani pe putin, in liga secunda? Nu stiu daca e antrenorul anului, vorba autoarei, au mai fost cativa performeri (Boloni cu Metz, Lucescu Jr cu PAOK, Hagi as zice doar jumatate de an cu Farul, ca cealalta a fost un total esec), dar in mod cert Burca si-a facut treaba cu mult peste asteptari la Dinamo. Intr-un campionat cu o alta mentalitate, nu era demis sub nicio forma, ma gandesc cum si-ar fi asigurat postul pe ani buni prin Anglia, dupa o performanta asemanatoare. Desi au cam inceput si pe acolo sa dea antrenori afara, de cand cu importul oriental de finantatori.

ice2ever
ice2ever  •  22 Decembrie 2023, 01:24

Frumos articol in esenta , dar multi sar in sus arsi cum se scrie ceva de Dinamo , multi citesc putini inteleg, si da nimeni nu a mai reusit ce a reusit Burca , si e vorba de intreaga poveste uneori cu happy end alteori tragica

Vezi toate comentariile (26)
Comentează