OPINII  »  EDITORIAL

Candidatul Ionuț Lupescu

Editorial Cristian Geambașu
Editorial Cristian Geambașu

Articol de - Publicat marti, 05 martie 2024 15:38 / Actualizat marti, 05 martie 2024 15:55

Fostul premier Nicolae Ciucă a anunțat că PNL ia în calcul posibila candidatură a lui Ionuț Lupescu la Primăria Generală a Bucureștiului. S-au terminat clienții de partid?

Ionuț Lupescu nu a fost testat când s-a transferat la Bayer Leverkusen, în Bundesliga. Dar va fi dacă vrea să candideze din partea PNL pentru Primăria Generală a Capitalei. Anunțul a venit de nicăieri, dar nu din partea oricui.

Însuși președintele partidului, fostul premier Nicolae Ciucă, a furnizat anunțul. Știrea a făcut înconjurul țării, fiind preluată în frontpage de toate site-urile importante. Și de cele neimportante. Unul dintre membrii marcanți ai Generației de Aur, care tocmai pregătește meciul de adio, intră fără preambul în politică. Ți se va spune că administrația locală nu e politică. Serios?

Hai să îl testăm!

Poate fi Ionuț Lupescu un candidat cu șanse reale la postul de primar al celui mai mare oraș al României? Poate fi el asimilat dintr-odată unui bun gospodar al urbei, unul care să ia în piept toate problemele Bucureștiului – rețeaua de termoficare, traficul, starea bulevardelor și a șoselelor, poluarea, atentatul la spațiile verzi și la patrimoniul istoric din partea dezvoltatorilor imobiliari?

Hai să vedem, au zis domnul general Ciucă și membrii de vază ai PNL. Hai să îl testăm! Să vedem ce spun sondajele care estimează gradul de popularitate/notorietate al lui Ionuț Lupescu.

Ce facem cu cei care n-au treabă cu fotbalul?

Aparent, fostul mijlocaș al naționalei stă foarte bine la capitolul notorietate. Care este totuși percepția oamenilor, ce votează ei? Pe cine? Pe omul cu 228 de meciuri în Bundesliga și 74 la naționala României, plus un mandat de succes în postul de director tehnic la UEFA ori pe cel care ar trebui să îi facă uitați pe Nicușor Dan și pe Gabi Firea?

O partea semnificativă, ca să nu zic majoritară, a electoratului nu se uită la fotbal. Multe doamne și mulți domni de o anumită vârstă nu au nicio treabă cu microbismul, ci cu medicamentele compensate.

O altă parte a potențialilor votanți este deja auristă, nu trebuie să explic de ce. Urmăriți filmulețul electoral cu aer de film indian lacrimogen al Monicăi Iagăr și vă veți lămuri.

Adevărul? Nu au oameni!

De observat că nu doar PNL apelează la un mare sportiv, ci și AUR. Și PSD în trecutul apropiat. Ce ne spune asta? Că partidele și-au cam terminat rezerva de candidați credibili. Dacă au avut-o vreodată. Personajele cunoscute sunt compromise din cauza afacerilor dubioase, a doctoratelor care put a plagiat. Domnii și doamnele evocate fac obiectul antipatiei și bășcăliei populare. Și atunci, partidele se orientează spre figuri din alte zone.

Candidatul Ionuț Lupescu
Ionuț Lupescu / Sursă foto: Twitter

Acum, spre lumea sportului. Altă dată, spre show-biz. Nicolae Ciucă invocă experiența background-ului managerial al lui Ionuț Lupescu, lucru perfect adevărat. Sigur că Ionuț nu a avut pe mână bugetul de 5,5 miliarde de euro al UEFA, el era un om important pe partea tehnică a forului european al fotbalului. Dar de ce să lăsăm adevărul să altereze o promisiune atât de frumos ambalată?

Implicare. De ce nu?

Nu știu unde se plasează Ionuț Lupescu în poveste. Cât își dorește cu adevărat așa ceva și cum i se pare că va fi testat ca obiect electoral. E de bănuit că Nicolae Ciucă nu ar fi produs anunțul la Digi 24 fără acordul deplin al celui în cauză.

Până la urmă, faptul că Lupescu ia în calcul implicarea în politică de partea unui partid important nu este rău în sine, din contră. A câștigat suficient încât să nu fie mânat în luptă de dorința de a se căpătui.

Nu este genul oportunist, este, în schimb, un om inteligent și echilibrat, care a trăit o bună parte a vieții în cultura Occidentului. Dar administrația unui oraș înseamnă ceva diferit de toate experiențele profesionale sau de viață pe care le-a parcurs până acum.

Jocuri, altele decât fotbalul

Ionuț Lupescu a mai trăit o experiență de candidat la un post important, atunci când a luptat împotriva lui Răzvan Burleanu pentru președinția Federației Române de Fotbal. Atunci a fost învins tocmai din cauză că lumea fotbalului, căreia îi aparținea, basculase în cealaltă direcție. Simplu, pe bază de interes imediat.

Acum, la alegerile locale, nu mai votează AJF-urile, fotbalul feminin și fotbalul în sală, acum Lupescu chiar s-ar afla în fața unui vot popular.

Acum, la fel ca atunci, apariția pe ultima turnantă poate fi un handicap serios. Mă feresc să spun insurmontabil, deși în declarația lui Nicolae Ciucă este ceva nebulos. Ceva de genul aruncăm pe piață un nume important, fără legătură cu scena politică, și vedem reacția. Jocuri.

Este alt joc decât cel la care are Ionuț expertiză. Între timp, un sfert din populația Bucureștiului nu are din nou apă caldă. Nici căldură. Că doar a venit primăvara.


Comentarii (18)
Tarabas
Tarabas  •  08 Martie 2024, 18:27
Postat de Alex90o pe 06 Martie 2024, 17:17

Înțeleg este votant USR și toți cei care nu sunt de acord cu tine sunt oameni răi,comuniști ,nu suficiente de deștepți,Oprescu este chirurg ,o meserie infinit mai grea decât cea de ONG ist ,când ești naiv și crezi in basme sigur ai impresia că în politică exista fete mari și vin unii care vor muncii pe salariu de 7000 lei pe lună cat are un primar și vor fi săraci și cinstiți precum Iliescu ,sau cum ai fi și tu care sigur administrând un buget de sute de milioane de euro ,miliarde nu te ai atinge de un leu ai trai din chenzina,păcat că oglinda nu arata ipocrizia când o privești

As putea sa-ti raspund punct cu punct la fiecare dintre afirmatiile pe care le faci, dar judecand fie si numai dupa nivelul gramatical la care esti, nu mai vorbesc de... sa zicem, argumentele pe care le folosesti, imi dau seama c-ar fi inutil. Oglinda nu poate arata decat defecte si calitati pe plan fizic, scrisul in schimb, este o oglinda a calitatilor si defectelor pe plan intelectual. Oricum, "felicitari" pentru una din cele mai lungi fraze pe care le-am vazut vreodata. ps. "punctul" este si el un semn de punctuatie si il poti folosi cu incredere !

Alex90o
Alex90o  •  06 Martie 2024, 17:17
Postat de Tarabas pe 05 Martie 2024, 20:03

Dar de Gabitza-Sarmulitza sau de Sorin Bisturiul de Aur, ce ne poti spune ? Mai *** ca ei poate sa fie ?

Înțeleg este votant USR și toți cei care nu sunt de acord cu tine sunt oameni răi,comuniști ,nu suficiente de deștepți,Oprescu este chirurg ,o meserie infinit mai grea decât cea de ONG ist ,când ești naiv și crezi in basme sigur ai impresia că în politică exista fete mari și vin unii care vor muncii pe salariu de 7000 lei pe lună cat are un primar și vor fi săraci și cinstiți precum Iliescu ,sau cum ai fi și tu care sigur administrând un buget de sute de milioane de euro ,miliarde nu te ai atinge de un leu ai trai din chenzina,păcat că oglinda nu arata ipocrizia când o privești

mzm1
mzm1  •  05 Martie 2024, 20:50

Ionuț Lupescu primar general la București?!?! Sună că o diversiune! Probabil că o fi o înțelegere între PNL și PSD: „Noi, PNL, punem un candidat fără nicio șansă ca să ajutăm să iasă candidatul vostru (al PSD), iar voi ne jutați la prezidențiale”!! Dacă Lupescu are capacitatea de a înțelege cât de cât ceea ce înseamnă un asemenea post (primar general), cu șase primării de sector în subordine, ar trebui să refuze indiscutabil și imediat. Se va compromite rapid și, păcălit de subalterni, poate face închisoare, ca Piedone.Nu are niciun fel de experiență în domeniu, nu a lucrat nicio zi în administrația publică. Nu cred că s-ar descurca onorabil nici la o primărie de comună! Nu are nicio calificare superioară (inginer, economist, jurist etc.) care să-i permită să stăpânească bine măcar problemele din zona calificării sale. Postul de director la UEFA a fost o sinecură cu care a fost gratulată FRF. Post în care Lupescu... murea de plictiseală! Așa... ar putea fi propus și Pancu, pentru că și el are o funcție la FRF. Să fim serioși!

Vezi toate comentariile (18)
Comentează