OPINII  »  EDITORIAL

Dimitrov, tenis la o maturitate seducătoare

Luminița Paul
Luminița Paul

Articol de - Publicat sambata, 30 martie 2024 18:39 / Actualizat duminica, 31 martie 2024 00:13

E trecut de 3 noaptea, atunci când liniștea e mai compactă, dar și când oboseala alunecă insistent în pleoape. Părea că ea, oboseala, îl încolțise și pe Grigor Dimitrov după ce a cedat setul al doilea în intensa și atrăgătoarea semifinală de la Miami cu Sascha Zverev.

Nu era mai mult decât o mușcătură, ici, colo, la câte un schimb pe care îl încheia cu un rever trimis aproape de baza fileului.

Pe tot parcursul meciului însă, nu i-a dispărut din ochi, din încruntarea cuibărită între sprâncene, din pasul apăsat ceva ce poate nu a avut înainte în mod constant. Hotărârea. Și seriozitatea. A rămas serios, chiar dacă probabil răscolit de emoție în interior, și când s-a închis ultimul punct și a fost în favoarea lui.

Acest nou Dimitrov a reușit în câteva luni ce nu făcuse în toată cariera: să se califice în două finale Masters 1000. O avea doar pe cea de la Cincinnati 2017, câștigată, e drept.

Ceea ce izbutește acum e din multe puncte de vedere mai valoros decât ce a strâns în anii în care viitorul i se desfășura în față ca un covor de aur și catifea.

Și-a eficientizat jocul fără să-i strice estetica, e mai agresiv fără să sfâșie mătasea slice-ului, servește precis și constant, are o anduranță care e răsplătită. Nu mai risipește atât de mult ca altădată.

Dimitrov, tenis la o maturitate seducătoare
Grigor Dimitrov (foto: Imago)

Un jucător ca el și-a găsit locul în tenisul asaltat de tineri și cu titanii retrași, incerți sau ușor debusolați, Acum, când nu mai este văzut ca o speranță mereu restantă, ci a ajuns la o plină și seducătoare maturitate. E un prilej de bucurie - pentru mine, cu siguranță.

P.S. Părere ce nu va fi modificată de un eventual rezultat nefavorabil în finala cu Jannik Sinner, unul dintre extraordinarii reprezentanți ai tenisului anilor 2020.


Comentarii (13)
MaxiP
MaxiP  •  02 Aprilie 2024, 11:14

Sa nu ne grabim cu concluziile, da, putem lua partea in care Dimitrov face 2 finale de Masters in cel mai scurt timp al carierei, dar totusi e vorba de jumatate de an intre ele, avand doar una inainte. Intre acestea are un Australian Open la care a prins doar turul 3, eliminat nu de un mare jucator din circuit, o optime la Indian Wells, care nu e un rezultat rau, dar nici ceva ce sa demonstreze maturitatea la care a ajuns. Sigur ca e unul din jucatorii chiar eleganti ramasi in circuit, dar ramane de vazut daca e un rezultat izolat sau de aici explodeaza in directia in care s-a asteptat toata cariera, e cam devreme sa tragem concluzii pentru un turneu mare, de genul la care am vazut la multi jucatori in trecut. Marele inconvenient e ca exact acum incepe sezonul pe zgura, adica o pauza de la suprafata pe care se descurca cel mai bine si pe care a obtinut acest rezultat. Eu cred ca ar trebui sa isi fixeze un obiectiv serios la Wimbledon, a ramas un circuit in care aproape nimeni nu stie juca pe iarba, e o sansa pentru vechea "garda" sa se impuna in fata jucatorilor care domina circuitul in prezent. Sau altfel il vedem pe Djokovic, jucator de profil defensiv, ajungand la 10 titluri la Londra, fiind singurul care are experienta necesara sa joace pe acea suprafata cat mai bine, spulberand recordurile lui Sampras si Federer, ca a ajuns sa fuga stanga-dreapta si sa astepte greseala celorlalti pe o sprafata pe care cu serviciul si inca 1-2 lovituri ar trebui sa inchizi punct

MaxiP
MaxiP  •  02 Aprilie 2024, 11:07
Postat de teleleu_ionel pe 31 Martie 2024, 11:22

De acord cu autoarea si cu cei de dinainte, ca Dimitrov deseneaza superb (amintind de Federer si Stan), dar nu cred ca au dreptate cand spun ca e singurul jucator talentat din circuit. Parca niciodata n-au fost mai multi jucatori interesanti, de la Alcaraz si Sinner, pana la Korda, Bublik, Kyrgios (care stie tenis cat toata istoria tenisului), Medvedev sau Ruud, fiecare cu stilul lui propriu. Dimpotriva, tipi gen Hurkacz, Isner, Opelka, Berrettini sau Raonic sunt in minoritate, se accidenteaza des (la cata presiune sa reziste corpul cand joci totul in forta?).

Nu stiu ce sa spun, pe la inceputul anilor 2000 erau o groaza de jucatori talentati, o multime de stiluri de joc, acum in proportie de 90% fiecare joaca acelasi lucru, un tenis fizic, din spatele terenului, tot mai putini cu rever cu o mana, le trebuie serviciu, multa fuga, ajung la fileu o data la 3 meciuri si atunci chemati de singura scurta pusa de adversar in 3 meciuri. Numele date de tine sunt exceptii, erau destui ca Bublik prin 2000, ok, poate nu se jucau atat cu mingi printre picioare si servicii de sub mana, dar in timpul punctului incercau sa ofere spectacol cand aveau ocazia. Kyrgios e de discutat daca il consideram in circuit acum, eu sper sincer sa revina, dar deja lipseste de cam mult timp, ar fi o pierdere imensa intr-un tenis ramas fara astfel de jucatori. Alcaraz e si el spectaculos pentru ca lungeste punctele, mai degraba ne impresioneaza jocul sau defensiv, unele mingi care par imposibil de ajuns si totusi care il duc la castigarea punctelor, in rest nu il vad de o spectaculozitate iesita din comun. De Medvedev nu prea am ce spune, numai atractic nu e, la fel ca Andry Murray, te mai ridici de pe scaun cand din jocul sau preponderent defensiv ajunge sa faca schimburi de 32 de mingi. Iar Ruud, ca stil de joc e jucatorul fara stil, un tenis simplu, eficient, deloc de revazut cand ai chef de o reluare a unui meci de tenis. Altfel baiat bun el, dar sa-l numim pe el spectaculos mi se pare cam mult.

dragan
dragan  •  31 Martie 2024, 19:40

sa fie maturitatea seducatoare luminita de la capatul tunelului? vreti sa vedeti, doamna (?), cam ce nufar promovati pe site-ul gsp? cititi comentariile postate la articolul despre jucatoarea de tenis Andreea Prisacariu! stiu-stiu, noi, romanii, primim lumina de-abia luna viitoare!

Vezi toate comentariile (13)
Comentează