OPINII  »  EDITORIAL

Să nu preacurvești în Superligă!

Editorial Narcis Drejan
Editorial Narcis Drejan

Articol de - Publicat marti, 07 mai 2024 16:31 / Actualizat marti, 07 mai 2024 17:05

În contextul Vechiului Testament, la porunca a 7-a, Dumnezeu i-a scris pe tăbliță lui Moise: Să nu preacurveşti! De asemenea, tot în cadrul celor 10 porunci: să nu furi, să nu faci nicio mărturisire mincinoasă, să nu pofteşti. Fotbalul românesc nu ține de nicio sărbătoare creștină, când vine vorba de blaturi.

Fotbalul românesc este un blat din cele mai vechi timpuri și până astăzi. La o Adunare Generală, fostul mare strateg al Cooperativei, Romică Pașcu, le-a propus membrilor o soluție indezirabilă: „Haideți să fim prieteni, să nu ne mai certăm, să facem cumva ca din Liga I să nu mai retrogradeze nimeni!”.

Era acea perioadă nostalgică, unde Jenel, Fănel, Gigel și Dinel o dădeau la pace, 3 puncte la mine, apoi ți le recuperezi la tine, în meciuri unde portari precum Onana Burebista sau fundași precum Casemiro Vasile Popa te invitau pe traseul sigur al victoriei. Vremurile nu s-au schimbat, doar că acum e mai simplu să dai vina pe lipsa mizei, când tu ești în insolvență și n-ai licență europeană!

Ca pe vremea lui nea Nicu...

Sistemul falimentar al Superligii, cu play-off și play-out, a adus niște rezultate superbe și progrese, ca pe timpul lui nea Nicu! Să vă dau un exemplu: Ceauşescu mergea la Brașov, Harghita și Covasna pentru a verifica personal renumitele producții anuale de cartofi, recorduri ale agriculturii. Cartofii trebuiau să fie mari şi sănătoşi, așa că țăranii apelau la tot felul de blaturi pentru a-l mulţumi pe conducătorul iubit, aduceau cartofi din alte părți, dezgropau noaptea întreaga cultură, pentru a-i elimina pe cei nesănătoși, iar nea Nicu se minuna de cât de frumoși erau cartofii românești. Fix așa este și fotbalul nostru de astăzi.

Ne uităm la câteva orașe, care mai au puțin și dau numele echipei după oraș, în dialectul mandarin, se va numi: FC Hai La Blat Xin Țin La Pariu! Aceste echipe sunt doar niște instrumente politice, care răsar peste noapte, în an electoral, apoi, dacă nu iese cum trebuie, dispar câțiva ani în underground-ul tenebros al sportului rege, jucând cu numele prin cătune.

3, Doamne, și toate 3...

Acest play-out ne-a arătat sărăcia fotbalului, doar 3 echipe au primit licență europeană, una e aproape retrogradată, FCU, iar celelalte, Oțelul și U Cluj, încearcă să fie corecte până în ziua de Paște, chiar și la Înălțare. Ce e de înțeles aici? Că vina este la FRF și LPF, pentru că permit anomaliile ce dau naștere la suspiciuni de blaturi, de meciuri fără mize.

Proștii cinstiți retrogradează, iar șmecherii rămân. Însă haideți să ne uităm la ce echipe rămân, sunt cele care se chinuie, care dispar apoi vreo 3-4 ani, revin cu un AFC în față sau Înainte, de la En Avant, că tot eram franțuziți, de am uitat și limba rusă. V-am spus, ți se face greață, sunt echipe care n-au bătut pe nimeni, iar apoi se încalcă porunca a 7-a din Vechiul Testament, se încalcă orice, dar te și întrebi: Pentru ce? Să mai “furano banii”?

Că vine vara și vă mai faceți blaturi cu vreo 18 jucători aduși, aduceți antrenori ieftini cu principii morale apropiate de 0, apoi tot greii fotbalului se întreabă de ce ne ocolesc tehnicienii români cu nume făcut în Est? Luați aminte: 3 echipe au licență europeană din play-out! Dar ținem echipele în insolvență, îi fraierim tot pe jucători, ca să mai mințim societatea de zi cu zi. Apropo, dacă alea din play-off pierd prin Cipru, Albania, Feroe și Luxemburg, voi la ce vă gândiți în play-out, în afară de blaturi?

Să nu blătuim ca pe vremuri...

Play-out-ul din acest an le-a adus aminte multor fotbaliști, azi antrenori, că au jucat în multe meciuri aranjate, mai ales pe timpul Cooperativei. Au apărut pariurile, s-a îmbrăcat și fotbalul cu o manta din asta lucioasă, au dispărut și jurnaliștii care să spună lucrurilor pe nume, cică nu-s dovezi. Și înainte erau dovezi?

Dar tot scriam despre blaturi, țin minte un Bistrița – Craiova, 1-0, când se luaseră toți cu mâna de cap, că era să le strice un străin combinația de 3 la mine, 3 la tine, noroc că omul era super slab. Acum nu se mai blătuiește ca pe vremuri, blătuim pentru că nu mai există o miză! M-ați înțeles? Și totuși, nu preacurviți, vă vede Dumnezeu!


Comentarii (30)
Laguioleq
Laguioleq  •  10 Mai 2024, 18:44

Ce a realizat dinamo în superligă ? Se vede după locul din clasament. În rest ... urmează o mulțime de coments a celor cu ochelari de piele.

Marius.67
Marius.67  •  10 Mai 2024, 13:08
Postat de guest67 pe 08 Mai 2024, 23:19

Marius.67, nu prea cunoști istoria. victoria a încurcat Dinamo de 3 ori în 9 meciuri. În schimb a stat *** în fața stelei, adică echipa lui ceausescu, 9 înfrângeri din 9 meciuri. Asa ca mai subțire cu acuzațiile si cu spumele la bot, sa nu faci vreun avc

Pentru acuratețea istoriei , la chestia cu "incurcatul" , ar fi bine să faci ciocul mic . La așa zisele 3 încurcături, în toate , echipa miliției nu a contat în clasament în fața clubului ceaușist , că să nu vorbim de omenia din meciul terminat 4-4 ! O altă mostră de bune practici ale acestui club odios . Păcat că etapa trecută a fost doar amânată soarta acestui cuib de adevărați fondatori ai cooperativei , care trebuia desființat în 1990 . Să sperăm că Rednic va bate cuiul final ! Haide "U" !

Haha1989
Haha1989  •  10 Mai 2024, 08:42
Postat de Evra pe 08 Mai 2024, 00:34

Băi, tu ești bătut în cap cu paru, cum sunt bătuți mulți de pe aci dar nu am vrut să intru prea mult …pentru că nu mă cobor la așa nivel …dar ce să-i faci: asta-i România contemporană și așa vor rămâne românii în veci în lumea a treia a civilizației, nu-i de mirare că unu ca Popescu Piedone are 40% încredere la vot….băi, “nea ceașcă”, te-ai întrebat cu ce scop a făcut Faru blat cu Dinamo? Ce ar fi avut de câștigat …Hagi care a fost cel care a “urât” cel mai mult Dinamo jucând la Steaua, ce avantaj ar fi avut Oțelu ca să facă “blat” cu Dinamo când, atunci când s-a jucat partida era mai aproape de retrogradare…și mai ales “domnule deștept “ ascuns sub preș : Rednic are niște polițe de plătit lui Dinamo 1. A fost trimis la plimbare de Zavoleanu ( actualul administrator), 2. Rednic mai are de primit bani de la Dinamo , 3. Rednic are de plătit o “poliță” galeriei cu care s-a certat …. Bree, nea C(I)o(co)iu…vă trebuie multă minte prin Romanika să gândiți pozitiv de acea ajungeți cu boli de inimă la operație ….asa o țineți mereu de 5 etape …Dinamo face din nou blat cu Otelu…Cu U Cluj , cu Hermstad și așa mai departe de 5 etape doar imbecilizați ați rămas …somn ușor România …dacă rămâneți așa se duce dracu’ țărișoara aia și este mare păcat! ….o să muriți “putrezind” de ură …că așa-i românul după chipul și aseamănarea ta! …***

Mai Evra, super "educatule". Contra prostiei nu sunt pastile, crezi ca toți mergem după fenta?

Vezi toate comentariile (30)
Comentează
Close