GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Ce este scent marketing-ul și cum îți poate ajuta business-ul

Articol de GSP - Publicat marti, 13 iunie 2023 18:46 / Actualizat marti, 13 iunie 2023 18:52

Zi de zi, suntem învăluiți de o multitudine de stimuli olfactivi care ne stârnesc diverse emoții și care ne influențează acțiunile. În ultima vreme, marile branduri valorifică tot mai mult acest fapt, luând astfel naștere ceea ce se numește scent marketing.  

Ce-i drept, marketing-ul olfactiv prezintă numeroase beneficii pentru afacerile din diverse domenii, având rolul de a îmbunătăți imaginea brandurilor, de a le aduce un plus de notorietate și de profitabilitate.  

Descoperă în continuare cele mai interesante detalii despre aroma marketing și despre efectele pozitive pe care le are asupra business-urilor.  

Știința care stă la baza scent marketing-ului  

Știai că mirosul este cel mai vechi și, totodată, cel mai dezvoltat și reactiv simț al omului, având în vedere că acest simț poate produce reacții emoționale puternice, într-un timp foarte scurt? 

La fel de important de menționat este că senzațiile olfactive care apar ca urmare a expunerii la diferiți stimuli se află în strânsă legătură cu memoria. Practic, stimulii sunt captați de celulele sensibile de la nivelul canalelor nazale și sunt mai apoi transportanți prin nervii cranieni către bulbul olfactiv de la nivelul cortexului. În tot acest proces este antrenată și amigdala, componentă a sistemului limbic responsabilă de majoritatea amintirilor emoționale.  

Ei bine, aromele ambientale au fost utilizate încă din cele mai vechi timpuri, în rândul tuturor societăților antice. De exemplu, faraonii se primeneau cu parfumuri intense, pentru a-i avertiza pe locuitori de venirea lor, în timp ce animalele romanilor din Antichitate erau binecuvântate cu uleiuri parfumate.  

Astăzi, mirosul este utilizat ca un instrument de marketing de către companiile din diferite domenii de activitate, pentru a atrage tot mai mulți clienți. 

 Cum funcționează aroma marketing-ul? 

Aroma marketing-ul reprezintă, de fapt, un apel al brandurilor la simțurile olfactive ale consumatorilor. Această nouă tehnice de promovare a business-urilor și de retenție a clienților completează celelalte strategii de marketing, astfel încât să se creeze un liant senzorial complex între cele două entități implicate. 

Totodată, în showroom-uri, în mall-uri sau la expoziții, marketing-ul olfactiv este o modalitate simplă și eficientă de a îmbunătăți experiența de cumpărare, creând un context plăcut, favorabil pentru o ședință de shopping profitabilă pentru comercianți.  

Ce beneficii oferă scent marketing-ul pentru afacerea ta? 

Această abordare senzorială despre care vorbim astăzi oferă o serie de beneficii de necontestat pentru afacerea ta, indiferent de sfera de activitate. Dintre beneficiile sale amintim: 

1. Atragerea de noi clienți

Aromele ambientale sunt folosite, deseori, grație efectului de magnet pe care îl manifestă asupra clienților. Pe scurt, ele creează un context olfactiv plăcut în spațiul în care sunt folosite, iar astfel consumatorii vor fi mai tentați să achiziționeze un anumit produs sau serviciu. Astfel, aroma marketing-ul susține conectarea mai rapidă cu consumatorii, într-o manieră subtilă.  

2. Fidelizarea consumatorilor

Atunci când suntem plăcut impresionați de un parfum pe care l-am simțit într-un anumit magazin, vom fi dornici să revenim pentru a resimți aceeași senzație plăcută. Îmbunătățindu-le experiența, scent marketing-ul ajută la fidelizarea consumatorilor fără prea mari eforturi.  

3. Susținerea identității de brand

Printre beneficiile pe care le oferă această abordare senzorială pe care mizează aroma marketing-ul se numără și crearea unei identități de brand mult mai puternică. De exemplu, marile companii se folosesc de așa-numitele mirosuri semnătură pentru a se dinstinge de competitori, ajutându-i pe potențialii clienți să recunoască mai ușor brandurile preferate. 

Care sunt cele mai potrivite arome de parfum pentru promovarea afacerii tale? 

Diverse arome de parfum ne transmit energie pozitivă, ne induc senzația de opulență sau ne ajută la proiectarea unei anumite imagini asupra brandurilor.  

Prin urmare, aromele florale ne pot stimula pofta de cumpărături, fiind ideale pentru spațiile comerciale, mirosul de piele naturală ne duce cu gândul la ideea de lux (ceea ce îl face potrivit pentru hoteluri sau magazine de profil), în timp ce uleiurile esențiale de lavandă, trandafir sau eucalipt ne induc calmul și relaxarea - fiind perfecte pentru cabinetele medicale.  

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: „Vreau să știe lumea” » S-a spus că soția l-a părăsit în urma accidentului

L-a rugat să nu joace, fiindcă are o presimțire rea, dar el a marcat în poarta Romei! Așa că a schimbat abordarea: „Hai să mai facem copii”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează