GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  ANIVERSARE CORNEL DINU

Poveste incredibilă: 2 săptămâni la cazarmă pentru generația lui Dinu și Lucescu: "Am luat pistol-mitralieră «Kalașnikov»! La câtă băutură mocnea în noi, gloanțe ne mai trebuia"

Articol de , - Publicat joi, 02 august 2018 17:38

Cornel Dinu a împlinit astăzi 70 de ani, iar Gazeta Sporturilor i-a dedicat o ediție specială de 18 pagini "Procurorului".  Gazeta Sporturilor a refăcut firul unei aventuri de excepție: generația lui Dinu și Lucescu a fost pedepsită, în 1972, cu două săptămâni de cazarmă.

"Am lăsat, cu autobuzele încolonate, Măgura Codlei pe stânga și am luat-o pe o șosea de țară, prin câmp de cartofi de vară, spre o țintă încă necunoscută nouă. Pe dreapta începea o pădure, imediat în stânga se profila un gard lung din plăci de beton, peste care se iveau câteva corpuri de blocuri cu două etaje". 

Mitralieră «Kalașnikov» și pistol «TT»

Cornel Dinu descrie aprins sosirea la baza MAI din Dumbrăvița în romanul autobiografic. Sunt 46 de ani de-atunci. În ianuarie 1972, "Procurorul", Lucescu, Dumitrache, Deleanu și Sătmăreanu II erau "exilați" pentru rezultatele proaste din tur. Doar locul 4! "Vă veți pregăti pentru a fi atestați ca militari instruiți ai Ministerului de Interne", suna scrisoarea care îi trimitea la 200 de kilometri de Capitală.

Dinu povestește experiența de la Dumbrăvița: "Abia semitreziți de sărbători, într-o luni, cam toți sportivii clubului cu tehnicieni și cadre medicale cu tot, civili și militari de-a valma, în câteva autobuze și... via Dumbrăvița. Generalul Mihuleac ne anunță programul: «Deșteptarea la ora șase!». Nici de glumă nu era bună, veneam după o vacanță în care la ora rostită abia ne culcam.

A doua zi, cum fusesem anunțați, a-nceput panarama. La început, ușor atrași. Haine militare de front, cu gradele pe umăr, de iarnă, prindeau bine la frigul uscat de acolo. Am luat și arme din rasteluri: pistol mitralieră «Kalașnikov», pistol «TT». Desigur, fără cartușe. La câtă băutură mocnea în noi, gloanțe ne mai trebuia. La o aplicație pe câmp, lui Radu Nunweiller i s-a făcut rău. Alb la față, respira cu gâfâieli. A aruncat harnașamentul. «Să-i ia dracul cu azimutul lor, eu nu-l mai caut!»".

"Am repetat un penalty de trei ori ca să dăm și noi gol!"

Și acum, în micuțul sat de lângă Brașov, localnicii își amintesc meciul de poveste de atunci, între echipa locală și cea a "pedepsiților", care s-a terminat 1-10, sau 1-6 în opinia altora. "I-am pus pe băieţi în trei semicercuri în jurul careului. Bubuiam tot! Eu jucam libero, la un metru şaizeci! Și îl ţineam pe Dumitrache. Nu a mișcat în faţa mea", povestește nea Gică Păzitor, unul dintre cei care au fost pe teren la cel mai celebru meci din istoria satului.

Primarul actual, Popa Zachiu, aflat printre spectatorii amicalului de lux, își amintește perfect golul gazdelor: "Meciul a ţinut până în minutul 104. A făcut unul de la ei henţ în careu şi s-a dat penalty. Dar nu s-a terminat aici. Am repetat penalty-ul de trei ori, până a intrat mingea în poartă!". 

7a fost locul pe care a încheiat Dinamo campionatul 1971-'72, după "cantonamentul" de la Dumbrăviţa

Citește aici:

Cine rămâne în Superligă, cine pică în Liga 2 » CALCULE la retrogradare în timp real

Nu se mai ascund » Fostul fotbalist al Rapidului se iubește cu mama unui titular din Superliga


Comentarii (3)
danielp0tc0varu
danielp0tc0varu  •  02 August 2018, 21:36
Postat de Pompiliu Bota pe 02 August 2018, 20:56

Va rog sa nu-l mai puneti pe Dinu langa Lucescu; Dinu este un simbol al dinamovistilor, iar Lucescu a fost un stift de jucator (vorba regretatului Vasile Ianul)!

Greu de pus Dinu langa Lucescu , de fapt inposibil. Dinu se poate compara cu Iordanescu de exemplu , carierist , profitor al regimului comunist , rezultate zero in cariera de antrenor..........

887888274661367
Pompiliu Bota  •  02 August 2018, 20:56

Va rog sa nu-l mai puneti pe Dinu langa Lucescu; Dinu este un simbol al dinamovistilor, iar Lucescu a fost un stift de jucator (vorba regretatului Vasile Ianul)!

rocky2
rocky2  •  02 August 2018, 18:42

Nea Cornele, cum sa mocneasca bautura in voi? Si sa nu zici ca e licenta literara, ca nu tine!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează