FOTBAL  »  NATIONALA  »  REMEMBER

Dezvăluire după 26 de ani » Jucătorul român care a făcut schimb de tricouri cu „călăul” Kennet Andersson la CM 1994

Kennet Andersson profită de ieșirea greșită a lui Florin Prunea și egalează
Kennet Andersson profită de ieșirea greșită a lui Florin Prunea și egalează

Articol de GSP - Publicat sambata, 09 mai 2020 07:32

ROMÂNIA. Se împlinesc în această vară 26 de ani de la înfrângerea de tristă amintire a „tricolorilor” cu Suedia, din sferturile Campionatului Mondial din 1994. 

Marian Ivan (50 de ani), component al naționalei României la acel turneul final, a povestit într-un interviu acordat recent că el a fost cel care a făcut schimb de tricouri cu Kennet Andersson, suedezul care a înscris golul de 2-2 și a curmat, practic, șansele echipei noastre de a ajunge în semifinale. 

„Am făcut un schimb de tricouri cu Kennet Andersson. A reuşit să ne trimită acasă în 1994 . A reuşit golul egalării, că de fapt la penalty-uri am pierdut meciul.

Apoi, am mai schimbat şortul cu Henrik Larsson, pentru că îmi plăcea foare mult ca jucător. Dar eu nu sunt un colecţionar, a fost aşa pe nepusă masă”, a declarat Marian Ivan, potrivit TV Telekom Sport.


Marian Ivan. Captură TV Telekom Sport

Marian Ivan, colegul de cameră a lui Hagi, amintiri din SUA 1994: „Credeam că putem bate și Brazilia” » Ce vorbea cu Hagi: „Parcă suntem în «Nea Mărin miliardar!»” + povești despre cariera lui

România, înfrângere dureroasă contra Suediei la Mondialul din 1994

10 iulie 1994 este data la care România a fost la câteva minute de o performanţă istorică: prezenţa în semifinalele Campionatului Mondial din Statele Unite ale Americii.

Partida dintre România şi Suedia a rămas întipărită în mintea microbiştilor. Sau cel puţin faza golului marcat de suedezul Kennet Anderson, reuşită care a împins partida spre penalty-uri. Era minutul 115 atunci când masivul atacant blond s-a înălţat ca un zmeu şi l-a învins fără emoţii pe Florin Prunea, portarul din acel meci al „tricolorilor”. Elevii antrenaţi de Anghel Iordănescu se aflau în avantaj din minutul 101, când Florin Răducioiu a marcat de la marginea careului, iar Schwarz a fost eliminat.

La loviturile de departajare s-au impus suedezii, ultimul penalty fiind ratat de singurul câştigător a două trofee ale Cupei Campionilor la acea vreme: Miodrag Belodedici.

România: Florian Prunea - Dan Petrescu, Daniel Prodan, Miodrag Belodedici, Tibor Selymes - Dorinel Munteanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Hagi, Ionuţ Lupescu, Ilie Dumitrescu - Florin Răducioiu
Selecţioner: Anghel Iordănescu

Cine e Marian Ivan?

Jucător emblematic al Brașovului, Marian Ivan a jucat peste 350 de partide oficiale la nivel de seniori și a marcat 120 de goluri în toate competițiile.

Fotbalistul născut pe 1 iunie 1969 la București a fost adoptat de Brașov și a rămas sub Tâmpa și după ce și-a încheiat cariera de jucător. Marian Ivan a făcut parte din „Generația de Aur” a fotbalului românesc și a fost prezent în SUA cu lotul național al României la Campionatul Mondial din 1994, competiție la care România a obținut un rezultat fantastic, a ajuns până în sferturile de finală. Ivan are trei meciuri jucate la echipa națională.

De-a lungul carierei de jucător, Marian Ivan a evoluat pentru Steaua București, Progresul Brăila, Aris Salonic, FC Brașov, Dinamo București, AEP Paphos, Panionios, Sportul Studențesc, Henan Jianye, Oltul Sfântu Gheorghe și FC Ghimbav. Ivan s-a simțit cel mai bine la Brașov, unde a jucat 184 de meciuri și a marcat 74 de goluri.

VIDEO Ianis și Gheorghe Hagi urmăresc împreună meciul Columbia-România (1-3), de la Mondialul din 1994

Citește și alte știri de actualitate:

Cine a fost mai favorizată înainte de '90, Steaua sau Dinamo? S-a reaprins din senin rivalitatea istorică: „Vreți să știți ce făcea Valentin?”

Citește și:

Începe războiul între FCSB și CSA! UEFA a actualizat lista: cine spune că este Steaua București
Superliga
Începe războiul între FCSB și CSA! UEFA a actualizat lista: cine spune că este Steaua București
Ziua și plecarea la Rapid! A fost dat afară de la echipă: „Contractul a fost încheiat”
Superliga
Ziua și plecarea la Rapid! A fost dat afară de la echipă: „Contractul a fost încheiat”
Mutare de ultimă oră! Florentino Perez a anunțat cine semnează cu Real Madrid, imediat după finala Champions League
Liga Campionilor
Mutare de ultimă oră! Florentino Perez a anunțat cine semnează cu Real Madrid, imediat după finala Champions League

Bișnițarii își fac de cap la finala de Liga Campionilor » Reporterii Gazetei au surprins în detaliu modul lor de a acționa: metoda ingenioasă găsită prin care poliția nu poate interveni

Cu câți bani s-au ales Bettyshor și Roxana Țuțu, femeile bătute cu bestialitate de „Perversul de pe Târgu Ocna” în ring


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează