Articol de Costin Ștucan, EIC
luni, 12 noiembrie 06:36
din cuprins |
Clubul Al Hilal i-a acuzat pe soții Reghecampf că au premeditat ruperea unilaterală a contractului de către Mihai Pintilii |
Câți bani a câștigat de fapt internaționalul român pentru cele 7 luni cât a jucat în Arabia Saudită |
Cum a încasat Anamaria Prodan Reghecampf prima rată din comisionul pentru transfer într-un cont din Las Vegas |
Pe 24 iulie 2018, o știre era preluată de toată media din România. Tribunalul Sportiv de la Lausanne (TAS) a menținut decizia FIFA în cazul Mihai Pintilii vs Al Hilal: “jucătorul român”, se scria, “a câștigat două milioane de euro”!
Printre miile de documente obținute de revista germană Spiegel și consultate de Gazeta Sporturilor și de partenerii din rețeaua European Investigative Collaboration în ultimele luni se află și decizia FIFA în acest caz, dată în 19 ianuarie 2017, și menținută de TAS.
Conform Camerei de Soluționare a Litigiilor de la FIFA, Pintilii a primit o compensație de 901.665 de euro plus 5 la sută penalități anuale începând cu mai 2015. În plus, Al Hilal a fost obligată să-i plătească lui Pintilii 150.000 de euro, plus 5 la sută penalități anuale, reprezentând totalul celor trei salarii restante din martie, aprilie și mai 2015, restanțe care îl determinaseră pe jucător să rupă unilateral contractul cu clubul saudit.
Cu tot cu penalități, jucătorul român a primit aproape jumătate din cei 2.750.000 de euro solicitați drept despăgubiri în plângerea făcută la FIFA împreună cu agentul său, Anamaria Prodan Reghecampf, în vara lui 2015, dar mai puțin decât a anunțat media.
Din zecile de contracte, emailuri, SMS-uri și notificări din acest dosar, Gazeta a reconstituit un caz cu accente de telenovelă în care cuplul Anamaria Prodan Reghecampf - Laurențiu Reghecampf a fost acuzat de arabi de premeditarea ruperii unui contract de mai multe milioane de euro.
Nimic din ce s-a întâmplat în vara lui 2014 nu lăsa să se întrevadă conflictul.
În iunie 2014, Mihai Pintilii se transfera de la FCSB la Al Hilal unde îl urma pe antrenorul său Laurențiu Reghecampf. Clubul lui Becali a obținut 2,5 milioane de euro, în timp ce jucătorul a semnat un contract regesc: 3,3 milioane de euro pe trei ani, casă, mașină și 8 bilete Riyadh-București-Riyadh pe an.
Din suma totală, Pintilii a primit 400.000 de euro la semnătură, iar la începutul viitorilor doi ani de contract trebuia să mai încaseze câte 500.000 de euro.
Restul salariului urma să fie plătit lunar cu câte 50.000 de euro.
Experiența lui Pintilii la Al Hilal a durat doar 7 luni. Într-un interviu din noiembrie 2015, jucătorul povestea:
“Nu am luat salariul 4-5 luni de zile! Nici nu jucam fotbal, nici bani nu câștigam. Nici în România nu am avut 5 luni în care să nu fiu plătit! Când m-au împrumutat la Pandurii, la fel, arabii nu m-au plătit cu lunile. Nu-s câinii cu covrigi în coadă la arabi”.
Pe 14 februarie 2015, Pintilii a fost împrumutat la Pandurii, club unde președinte era Eugen Pârvulescu, o rudă prin alianță a familiei Reghecampf. În emailurile cu avocatul brazilian Marcos Motta (angajat de saudiți pentru acest dosar), oficialul lui Al Hilal, Turki Almesned, susține că Reghecampf a fost cel care a cerut conducerii ca Pintilii să fie împrumutat la Pandurii, la începutul lunii februarie, la doar 7 luni după ce tot el a solicitat cumpărarea fotbalistului.
"E ciudat ca un antrenor care a cerut cumpărarea unui jucător să vrea apoi să-l lase să plece" Turki Almesned, oficial Al Hilal, despre influența lui Reghecampf
.La o zi după oficializarea împrumutului lui Pintilii, pe 15 februarie, Laurențiu Reghecampf era demis de conducerea lui Al Hilal după ratarea tuturor obiectivelor impuse.
Conform documentelor depuse de avocații lui Al Hilal la FIFA, Pintilii a primit salariile până în februarie 2015, inclusiv, în contul său de la banca Simba.
Apoi, imediat după întoarcerea jucătorului în România sub formă de împrumut, au apărut întârzierile recunoscute și de clubul saudit.
La două luni după revenirea mijlocașului la Pandurii, pe 11 aprilie 2015, Anamaria Prodan Reghecampf îi trimite un email oficialului Turki Almesned, întrebându-l despre comisionul ei și despre salariul neplătit al lui Pintilii.
“Aș vrea să vă trimit cele mai calde salutări din partea clubului dumneavoastră și soțului dumneavostră, domnul Reghe. Totuși, clubul nu poate să transmită banii în contul sugerat de dumneavoastră și ar vrea să întârzie data plății până pe 30 aprilie”, au răspuns saudiții, referindu-se la comisionul de 100.000 de euro datorat impresarei din vara lui 2014.
Niciun cuvânt nu este pomenit în răspuns despre salariile restante ale lui Pintilii.
După alte două emailuri trimise pe 13 și 14 aprilie 2015 în care își dă acordul pentru amânarea plății și sugerează prelungirea împrumutului jucătorului, Anamaria Prodan Reghecampf trimite un SMS într-o limba engleză stricată în care amenință clubul cu presa:
“Asta e a doua notificare pentru Al Hilal. În 3 zile, trimit la FIFA. Pentru Mihai Pintilii este prima. În 3 zile, vom trimit a doua și vom rupe contractul și vom cere să plătiți tot salariul pe durata contractului. Voi trimite una de PR la presă. Poate așa, clubul vostru va răspunde. Am fost mai mult decât drăguță cu clubul vostru și voi n-ați răspuns înapoi. De acum încolo, vedem la FIFA. Să aveți o zi bună”.
Mesajele soției lui Reghecampf către oficialul clubului Al Hilal
Apoi, la începutul lui mai, Al Hilal a primit notificări oficiale de la avocați români și libanezi prin care clubul este anunțat că, în caz de neplată, jucătorul își va rezilia contractul unilateral.
Pe 21 mai 2015, avocații lui Pintilii au informat clubul saudit despre terminarea contractului și înaintarea unei plângeri la UEFA, iar o lună mai târziu mijlocașul semna cu Hapoel Tel Aviv din postura de jucător liber de contract.
Este momentul în care Al Hilal a intrat în panică.
La jumătatea lui iunie 2015, cu o întârziere de un an, clubul saudit a făcut către FCSB plata restantă a sumei de transfer și i-a achitat impresarei 100.000 de euro, prima rată din comision.
330.000 €este comisionul pe care impresara Anamaria Prodan Reghecampf trebuia să-l primească de la Al Hilal în cazul în care Mihai Pintilii rămânea la club până la finele contractului
În iulie, Al Hilal a înaintat o contraplângere la FIFA prin care le cerea jucătorului Pintilii și clubului Hapoel Tel-Aviv daune totale de 4,6 milioane de euro pentru ruperea ilegală a contractului, respectiv, legitimarea unui fotbalist aflat sub contract cu un alt club.
Anamaria Prodan Reghecampf era și ea acuzată că “l-a îndrumat pe jucător într-un mod iresponsabil”. Avocații cereau explicit FIFA să ia măsuri împotriva ei.
În culise, însă, părțile duceau negocieri pentru a ajunge la o înțelegere.
Pe 30 august 2015, clubul Al Hilal a primit o scrisoare de la un avocat saudit prin care i se propunea o soluție amiabilă. Apoi, Anamaria Prodan Reghecampf i-a trimis lui Turki Almesned un SMS împăciuitor:
“Bună ziua, Domnule. Ați vorbit cu prințul în privința cazului Pintilii? Hai să lucrăm împreună. Putem s-o rezolvăm. Nu mă simt bine pentru că avem chestia asta între noi. Relația noastră a fost perfectă, cred. Vorbiți cu prințul. Trebuie să-mi iau banii de la clubul vostru. Și Pintilii banii lui. Dați-mi sume și o rezolvăm. Soțul meu mă omoară din cauza acestuia caz. Nu vrea să mergem împotriva clubului”.
La sugestia avocaților brazilieni, oficialii lui Al Hilal au oprit comunicarea, iar procesul a continuat.
Un an și jumătate mai târziu, clubul a pierdut la FIFA. Conform contractului cu Al Hilal, avocatul Marcos Motta a câștigat 15.000 de dolari, plus 15 la sută din diferența de un milion și ceva de euro dintre suma de 2,75 milioane cerută de Pintilii și cea acordată de FIFA jucătorului.
Surpriza vine acum.
De-a lungul discuțiilor cu oficialii lui Al Hilal, Anamaria Prodan Reghecampf a susținut că are nevoie de plata comisionului pentru că “am în companie doi asociați…doi avocați. Asociații mei nu vor să mai aștepte”.
În documentele de la Registrul Comerțului, agentul figura la acea dată - și încă apare ca acționar -într-o singură companie, Reghe Building SRL, unde unicul ei asociat este soțul Laurențiu Reghecampf, cu 50 de procente.
Este exact firma căreia, în iulie 2013, Pandurii - clubul unde avea să ajungă și Pintilii - se obliga să-i plătească 250.000 de euro din transferul lui Alexandru Vlad la Dnepr printr-un act considerat “ilicit” de FRF. Cazul a fost dezvăluit de Cătălin Tolontan în 2014.
Printre documentele consultate de Gazetă în baza de date Football Leaks, se mai află o dovadă care arată că Anamaria Prodan Reghecampf folosea regulat firma de construcții Reghe Building pentru încasarea comisioanelor.
Pe 3 septembrie 2013, agenta i-a trimis un email cu datele acestei firmei lui Ciprian Damian de la FC Vaslui pentru plata comisionului de 50.000 de euro din transferul lui Fernando Varela la Steaua. Din această sumă, conform unei înțelegeri, Anamaria Prodan Reghecampf a virat 33.333 de euro adevăratului impresar al jucătorului, Antonio Jose Teles Loureiro Teixeira da Silva.
Impresara a primit 16.666 de euro doar pentru că a girat transferul unui jucător la echipa antrenată de soțul ei.
În acel an 2013, Anamaria Prodan Reghecampf încasa comisioanele în România și se supunea legilor fiscale de aici: taxa pe profit era de 16 la sută, iar cea pe dividende tot de 16 la sută.
Un an mai târziu, în documentele de transfer ale lui Pintilii, impresara și-a declarat rezidența tot în România. În 2015, Anamaria Prodan Reghecampf apare înregistrată ca intermediar de jucători în București, România, declarând în actele de la FRF o adresă din apropiere de Piața Română.
Act semnat cu ocazia transferului lui Pintilii. Anamaria Prodan Reghecampf și-a declarat domiciliul în România
Însă, pe 16 iunie 2015, Al Hilal a emis un ordin de plată pentru suma de 100.000 de euro datorată soției lui Reghecampf, iar destinatarul nu este Reghe Building și nicio altă companie din România. În ciuda mesajelor impresarei către saudiți, referitoare la doi asociați din firmă care-și cer banii, comisionul nu a plecat spre nicio companie.
Anamaria Ionela Reghecampf a primit banii pe persoană fizică, într-un cont personal de la Chase Bank din Las Vegas, din statul american Nevada, unde taxa pe venit este zero!
Actul prin care Anamaria Prodan Reghecampf a primit comisionul de 100.000 de euro în contul personal din Las Vegas
În toate interviurile sale, Anamaria Prodan Reghecampf a susținut că are dublă cetățenie româno-americană și un apartament la Las Vegas.
Asta o transformă într-un plătitor de taxe cu regim special.
Situația ei fiscală este reglementată de o Convenție între SUA și România de evitare a dublei impuneri, semnată în 1974 de președinții Nicolae Ceaușescu și Richard Nixon.
Pentru a plăti taxele, soția lui Reghecampf trebuie să respecte următoarele articole din convenție:
Până în 2015, “centrul vital al intereselor” impresarei era România, dovadă și comisioanele încasate aici.
Emailul trimis de Anamaria Prodan Reghecampf în care vorbea despre o firmă și despre doi asociați. Ea a încasat, însă, comisionul în nume personal
În 2015, însă, ea și soțul ei au deschis o mică școală de fotbal la Las Vegas, numită cu pompă “academie”. În iulie, la câteva săptămâni după încasarea comisionului de la Al Hilal, soții Reghecamf au înființat și o firmă în orașul american.
În acel an, Anamaria Prodan Reghecampf a postat mai multe fotografii făcute în Statele Unite. Ulterior, vizitele în America s-au rărit, dacă luăm în considerare doar postările de pe Facebook.
Soții Reghecampf în Statele Unite, în 2015. Sursă: Facebook
A locuit ea în jumătate plus una dintre zilele lui 2015 peste ocean, o condiție esențială pentru a nu plăti taxele pe comisionul de la Al Hilal?
Agenta a refuzat să răspundă la orice întrebare adresată de Gazetă.
ANAF a invocat “confidențialitatea datelor” la solicitarea Gazetei de a afla dacă Anamaria Prodan Reghecampf a fost rezident fiscal în România în 2015.
În acel an, Reghe Building a continuat să funcționeze în România. Firma soților Reghecampf a avut venituri de 740.000 de lei, dar la finalul anului fiscal a înregistrat un deficit de 296.000 de lei.
CITEȘTE AICI ALTE DEZVĂLUIRI DESPRE FOTBALUL ROMÂNESC DIN DOCUMENTELE FOOTBALL LEAKS
ray51 • 14 Noiembrie 2018, 14:15
Daca ș-o femeie e in stare sa jongleze cu legislatiile, cu intimidarile, cu televiziunile, cu patronii, cu presa... Da' eu cred ca articolul e facut pentru accesul din 'sala oglinzilor' unde pe un perete cat casa troneaza Ana cu mana ***.. Nu-i asa maitre?
ticbis • 13 Noiembrie 2018, 21:50
Postat de costin_stucan pe 12 Noiembrie 2018, 19:49
@ticbis Îți respect părerea, dar aici nu este niciun eșafodaj. Este un material de informare, de introducere a cititorului neavizat în culisele lumii impresarilor. În niciun moment, în articol nu se scrie că agenta a făcut ceva ilegal. Sunt prezentate niște documente de care media și publicul nu știau, nu niște bârfe așa cum spui tu. Dacă este legal sau nu ce a făcut impresara, nu e treaba noastră să demonstrăm. Noi nu facem anchete penale, ci informăm publicul. Eventual, ridicăm semne de întrebare. Agenta a fost întrebată despre toate datele din articol și a spus, citez, "nu voi răspunde".
Domnule Stucan, potrivit explicatiilor dvs, articolul pe care l-ati scris este doar un can-can, nimic altceva. Ca sa rezum, este un articol de informare pentru neavizati, ce nu acuza pe nimeni de nimic si nici nu incrimineaza pe cineva de acte sau practici ilegale. Va multumim frumos pentru informare; chiar nu puteam dormi noaptea de grija vietii personale a impresarei Anamaria Prodan. Dupa parerea mea, articolul si informarile dvs despre persoana in cauza ne starnesc interesul in aceeasi masura si au aceeasi valoare instructiva si de interes public ca si stirile zilnice despre ce chiloti a purtat sau nu Daniela Crudu ieri seara. Va multumim ca ne tineti la curent cu astfel de informatii vitale; va rugam insa sa nu ne mai deranjati cu subiectul Anamaria Prodan decat doar in momentul in care veti afla cate zile de rezidenta pe pamant american a avut aceasta in 2015 si daca a incalcat sau nu vreo lege din lume. Altfel, va rog sa va rezumati doar la a ne posta fotografii cu chilotii doamnei, ca sa ne informam cum trebuie. Va multumim!
costin_stucan • 12 Noiembrie 2018, 19:49
@ticbis Îți respect părerea, dar aici nu este niciun eșafodaj. Este un material de informare, de introducere a cititorului neavizat în culisele lumii impresarilor. În niciun moment, în articol nu se scrie că agenta a făcut ceva ilegal. Sunt prezentate niște documente de care media și publicul nu știau, nu niște bârfe așa cum spui tu. Dacă este legal sau nu ce a făcut impresara, nu e treaba noastră să demonstrăm. Noi nu facem anchete penale, ci informăm publicul. Eventual, ridicăm semne de întrebare. Agenta a fost întrebată despre toate datele din articol și a spus, citez, "nu voi răspunde".