SPORTURI  »  TENIS  »  SIMONA HALEP

Ce reprezintă „pașaportul biologic” al sportivilor » Halep, pusă în gardă: „Dezvăluie indirect efectele dopajului”

Simona Halep
Simona Halep

Articol de , - Publicat sambata, 20 mai 2023 00:02 / Actualizat sambata, 20 mai 2023 00:34

Pe numele Simonei Halep (31 de ani) a fost pus un alt cap de acuzare, Agenția Internațională de Integritate a Tenisului anunțând că ar exista „iregularități în pașaportul său biologic”. Dar ce anume înseamnă pașaportul biologic?

Pașaportul biologic a fost introdus în tenis în 2014 și este utilizat de entitățile antidoping „pentru a monitoriza în timp anumite variabile biologice care dezvăluie indirect efectele dopajului, mai degrabă decât în încercarea de a detecta substanța sau metoda de dopaj în sine”, conform site-ului oficial al Agenției Internaționale Antidoping (WADA).

Practic, dacă valorile măsurate din sânge de-a lungul timpului ies din parametrii normali ai sportivului, atunci e un semnal că acesta ar fi putut apela la substanțe interzise.

Simona Halep, reacție vehementă după noile acuzații: „E hărțuire! Vor să mă găsească vinovată de ceva ce nu am făcut niciodată”
WTA
Simona Halep, reacție vehementă după noile acuzații: „E hărțuire! Vor să mă găsească vinovată de ceva ce nu am făcut niciodată”

Ce reprezintă „pașaportul biologic”, cel care a dus la un nou cap de acuzare pentru Simona Halep

WADA menționează că pașaportul biologic poate fi „integrat în programul antidoping” cu mai multe posibile scopuri:

  • „Pentru a identifica sportivii care necesită atenție suplimentară printr-o interpretare inteligentă și în timp util a datelor din pașaport. 
    SAU
  • Pentru a urmări posibile încălcări ale regulilor antidoping, în conformitate cu articolul 2.2 din Codul Mondial Antidoping, care face referire la utilizarea sau încercarea de utilizare de către un sportiv a unei substanțe sau metode interzise”.

Testare țintită pentru Simona Halep? 

Totodată, Agenția Mondială Antidoping specifică faptul că „informațiile din pașaportul biologic pot fi folosite pentru a direcționa activități antidoping precum testările țintite”.

Să fi fost acesta cazul Simonei? Conform directorului Agenției Naționale Antidoping (ANAD), Gabriela Andreiașu, nu.

În octombrie 2022, Gazeta a întrebat la ANAD dacă pașaportul biologic al Simonei Halep ar fi putut să fie punctul de plecare pentru o testare țintită. La momentul respectiv, Gabriela Andreiașu a răspuns că „Nu a fost cazul Simonei”.

Acuzația suplimentară pentru o iregularitate în pașaportul biologic a fost bazată pe evaluarea profilului doamnei Halep de către un complet independent de experți. Acuzația este separată și adăugată celei deja existente, pentru Roxadustat, care a dus la suspendarea provizorie inițială. 

- Comunicat Agenția Internațională de Integritate a Tenisului

Potrivit informațiilor de pe site-ul ANAD, o posibilă explicație a faptului că deși la prima notificare Simona Halep nu era pozitivă pe pașaportul biologic (ABP), dar a apărut ulterior, poate fi aceasta: 

”ABP poate fi folosit pentru a sancționa direct sportivii, dar, de asemenea, determină alte decizii anti-doping, cum ar fi decizia de a recolta probe suplimentare de la sportiv, de a analiza în continuare probele existente prin alte metode analitice, de a investiga un sportiv sau un grup de sportivi, sau de a plasa o probă specifică a acelui sportiv pentru depozitare pe termen lung, pentru o reanalizare viitoare”.

Simona Halep nu a mai jucat din august 2022, de la US Open 2022, turneu pe care l-a părăsit din primul tur. Chiar în SUA a fost testată și depistată pozitiv cu substanța roxadustat, ceea ce a dus la suspendarea ei provizorie, intrată în vigoare pe 7 octombrie 2022. 

De atunci, Simona așteaptă ca situația ei să fie judecată de tribunalul independent Sports Resolutions, cel căruia i-a revenit cazul. 

Tot despre Simona Halep:

Probleme la pașaportul biologic al Simonei Halep » BBC, L'Equipe și Gazzetta dello Sport reacționează

Citește și:

Lui Boloni nu i-a venit să creadă » Ce a putut să facă elevul lui în minutul 6 al barajului Metz - Saint-Etienne
Stranieri
Lui Boloni nu i-a venit să creadă » Ce a putut să facă elevul lui în minutul 6 al barajului Metz - Saint-Etienne
„Cine este cea mai faimoasă persoană din agenda ta?” » Răspunsul lui Mourinho a stârnit hohote de râs în studio
Campionate
„Cine este cea mai faimoasă persoană din agenda ta?” » Răspunsul lui Mourinho a stârnit hohote de râs în studio
Românul care a refuzat să mai stea în Superliga a semnat și va juca în Europa League: „Am venit să câștig trofee cu acest mare club”
Superliga
Românul care a refuzat să mai stea în Superliga a semnat și va juca în Europa League: „Am venit să câștig trofee cu acest mare club”

Cine stă în poarta României la Euro 2024? Numărul 1 are o mare problemă: „Mă aștept ca Edi să meargă la sigur”

3 MARI întrebări despre selecția lui Edi Iordănescu în apărare: chiar nu exista o alternativă autentică?!


Comentarii (1)
Misu1950
Misu1950  •  20 Mai 2023, 07:23

Deci in pasaportul ala se trec niste banuieli cauzate de niste variatii ale sangelui! Din 2014 nu am auzit ca vreun tenismen sa fie in neregula cu acele banuieli...Dupa ce ca, in 8luni, nu au gasit "bata" cu care sa-i dea definitiv in cap Simonei, vin acum si o lovesc cu...banuieli!??! Pai mismasurile din tribunalele noastre mi se par acum joaca de copil pe langa wada, ittia!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează