SPORTURI  »  TENIS  »  HALEP, DEPISTATĂ POZITIV

Simona Halep nu e singura » Alte cazuri celebre de dopaj în tenis + Pedepsele dictate

Maria Sharapova // FOTO: Imago
Maria Sharapova // FOTO: Imago

Articol de - Publicat sambata, 22 octombrie 2022 07:23 / Actualizat sambata, 22 octombrie 2022 09:13

Simona Halep (31 de ani, locul 9 WTA) a picat un test anti-doping la US Open 2022 și a fost suspendată provizoriu. Sportiva din Constanța nu e primul nume mare din tenis care trece prin astfel de momente.

De-a lungul ultimilor ani, jucători și jucătoare importante din circuit au picat testele anti-doping.  Cel mai recent scandal a avut-o în centru pe Maria Sharapova, care nu a mai revenit la forma care a consacrat-o, după pauza de 15 luni.

GSP l-a întrebat pe Mouratoglou care este poziția lui în „cazul Simona Halep” » Răspunsul primit după 6 ore de tăcere
HALEP, DEPISTATĂ POZITIV
GSP l-a întrebat pe Mouratoglou care este poziția lui în „cazul Simona Halep” » Răspunsul primit după 6 ore de tăcere

Maria Sharapova

În 2016, rusoaica, fost lider mondial și de cinci ori campioană de Grand Slam, a picat un test doping la meldonium în ianuarie, în timpul Australian Open, unde ajunsese până în „sferturi”. Pe 12 martie a fost suspendată provizoriu, chiar ea făcând anunțul într-o conferință de presă susținută la Los Angeles. 

În urma investigației făcute de forurile abilitate, pe 8 iunie a primit o suspendare de 2 ani, începând cu 26 ianuarie, data testului pozitiv. Ceva mai târziu, în octombrie, sancțiunea i-a fost redusă la 15 luni, ea revenind pe terenuri la Stuttgart, pe 26 aprilie 2017.

Sara Errani

Italianca, finalistă la Roland Garros 2012, a testat pozitiv la letrozol, iar pe 7 august s-a anunțat că va fi suspendată timp de două luni, proba fiind recoltată în februarie. Errani s-a apărat spunând că a ingerat accidental substanța, conținută în medicamentul Femara, luat de mama ei suferindă de cancer. 

Agenția italiană antidoping a cerut prelungirea perioadei de suspendare, iar Tribunalul de Arbitraj Sportiv a ratificat mărirea acesteia la 10 luni.

Petr Korda

În anul în care a cucerit titlul la Australian Open, 1998, cehul a a avut un control pozitiv la nandrolon, un steroid anabolizant. Proba s-a făcut în timpul Wimbledon-ului, dar vestea a apărut în decembrie, când consiliul federației internaționale a decis să nu-l suspende. 

Hotărârea a ajuns la TAS, care a decis o sancțiune de 12 luni și retragere a premiilor și punctelor din momentul picării testului. În 1999, Korda s-a retras din tenis.

Marin Cilic

Croatul a fost găsit pozitiv la niketamidă, un stimulent, în 2013, în timpul turneului de la Munchen. El a fost suspendat timp de 9 luni, după ce ITF a acceptat explicația lui Cilic că a ingerat substanța în niște tablete de glucoză pe care le-a cumpărat de la o farmacie din Franța și că nu a vrut să trișeze. 

De aceea, sancțiunea a fost redusă, altfel s-ar fi întins până la 2 ani. Marin a făcut apel însă la Tribunalul de Arbitraj Sportiv și a obținut o micșorare a pedepsei la doar 4 luni. În 2014, a devenit campion la US Open.

Mariano Puerta

Argentinianul, finalist la Roland Garros 2005, a testat pozitiv prima dată cu doi ani înainte, la clenbuterol, în timpul turneului de la Vina del Mar. A pledat că substanța i-a fost prescrisă de medic pentru astm și suspendarea i s-a redus de la 2 ani la 9 luni. 

În 2005, a picat alt control doping, la stimulentul cardiac etilefrină. Suspendarea a fost de 8 ani, cea mai mare din tenis la acea vreme, redusă însă ulterior la 2 ani.

VIDEO Simona Halep, depistată pozitiv cu o substanță interzisă la US Open!

Citește mai multe știri despre Simona Halep: 

Sorana Cîrstea, mesaj pentru Simona Halep: „O spun chiar dacă nu suntem cele mai bune prietene”

Ce urmează pentru Simona Halep, după suspendarea provizorie pentru doping

Comeback neașteptat! Cristi Balaj semnează și va fi noul președinte al clubului din Superliga

Știm finala barajului de Conference League » Când și unde se va disputa


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează