SPORTURI  »  TENIS  »  INEDIT

A lăsat baletul pentru a deveni jucător profesionist de tenis și debutează pe tabloul principal de la Wimbledon

Jan Choinski // Foto: Imago
Jan Choinski // Foto: Imago

Articol de - Publicat vineri, 30 iunie 2023 18:43 / Actualizat marti, 19 septembrie 2023 17:52

Jan Choinski (27 de ani), locul 167 ATP, e un jucător de tenis german, care are și cetățenie britanică și care își va vedea luni, pentru prima dată, visul împlinit: e prezent pe tabloul principal al Turneului de Mare Șlem de la Wimbledon.

Drumul său până aici a fost unul fabulos și a început într-un cu totul alt mediu: inițial el a fost dansator de balet, pasiune pe care o moștenise de la părinții lui, aceștia fiind, la rândul lor, dansatori profesioniști de balet.

Jan Choinski: „Nu am vrut niciodată să devin balerin”

Deși a practicat baletul la școala părinților săi o parte din viață, Jan Choinski a mărturisit într-un interviu pentru AFP că nu a crezut că aceasta va fi vocația lui: „Am luat lecții de balet cu părinții mei, însă nu am avut niciodată în minte să devin balerin profesionist. Pentru mine, a fost doar o modalitate de a-mi construi fizicul pentru tenis”.

Aryna Sabalenka, fermă înainte de startul Wimbledon: „Nu voi vorbi nimic despre politică! Dacă aveți astfel de întrebări vă puteți adresa celor de la WTA”
WIMBLEDON
Aryna Sabalenka, fermă înainte de startul Wimbledon: „Nu voi vorbi nimic despre politică! Dacă aveți astfel de întrebări vă puteți adresa celor de la WTA”

Astfel, la 14 ani, jucătorul neamț a schimbat sporturile, iar ca junior a ajuns până în top 20. Ca senior, traseul său a fost un pic mai anevoios, cea mai bună clasare fiind cea actuală, locul 167, care i-a adus și un Wild Card la Wimbledon.

E, în fapt, prima lui prezență pe tabloul principal al unui turneu de Mare Șlem. În 2018 și anul acesta a fost în calificări la Roland Garros, însă nu a reușit să treacă de turul 2, iar în 2019 a mai încercat la Wimbledon, însă a fost eliminat din primul tur al calificărilor.

246.243 $sunt câștigurile lui Jan Choinski din tenis. Nu are niciun turneu câștigat.

Jan Choinski, pentru prima dată pe tabloul principal la Wimbledon, visează la sferturi

„Va fi o experiență cu totul nouă pentru mine, nu pot fi mai recunoscător”, a spus neamțul referindu-se la prezența pe tabloul principal al Wimbledon.

În primul tur din turneul britanic, Choinski va avea, însă, o misiune foarte dificilă: va da piept cu Dusan Lajovic, locul 52 ATP, sârbul care a câștigat în aprilie turneul din Banja Luka după ce l-a eliminat pe traseu inclusiv pe Novak Djokovic.

Totuși, Jan visează să ajungă în a doua săptămâna a turneului de la Wimbledon și să fie susținut de britanici: „La început îi voi avea alături pe mama, tatăl, iubita și pe antrenorul meu. Din Marea Britanie nu a mai rămas multă lume care să mă cunoască, mai ales după ce a murit bunicul meu acum doi ani. Dar poate voi primi mai mult sprijin în a doua săptămână, când voi ajunge în sferturile de finală”.

Citește și alte știri din tenis:

Monica Niculescu, învinsă în finală la Bad Homburg

Aryna Sabalenka, fermă înainte de startul Wimbledon: „Nu voi vorbi nimic despre politică! Dacă aveți astfel de întrebări vă puteți adresa celor de la WTA”

Comeback neașteptat! Cristi Balaj semnează și va fi noul președinte al clubului din Superliga

Știm finala barajului de Conference League » Când și unde se va disputa


Comentarii (2)
cladmoney
cladmoney  •  02 Iulie 2023, 20:25

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

parachioara5
parachioara5  •  02 Iulie 2023, 19:57

...frumos...dar pe ce te bazezi ?

Vezi toate comentariile (2)
Comentează