SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  REZULTATE

CORESPONDENȚĂ DIN JAPONIA În handbal se vorbește franceză, în baschet, engleza americană » Toate rezultatele de la Tokyo în sporturile de echipă

Franța a câștigat medalia de aur la handbal feminin // foto: Guliver/gettyimages
Franța a câștigat medalia de aur la handbal feminin // foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat duminica, 08 august 2021 16:58 / Actualizat duminica, 08 august 2021 17:19

SUA și Franța au câștigat cele mai multe medalii la sporturile de echipă. Franța s-a impus în ultima zi a Jocurilor la handbal feminin, SUA la baschet și volei feminin. Sârbii sunt campioni la polo, iar brazilienii la fotbal.

Ultima zi a Jocurilor Olimpice de la Tokyo a avut în prim-plan finalele de la handbal, volei și baschet feminin, dar și polo masculin. De altfel, Serbia a învins Grecia cu 13-10 în Tatsumi Center, în ceea ce a reprezentat ultimul eveniment olimpic al ediției 2020.

S-au încheiat Jocurile Olimpice de la Tokyo
ULTIMA ORĂ
S-au încheiat Jocurile Olimpice de la Tokyo

Cu Karabatic șef de galerie, Franța a triumfat și la fete

Finalele de la handbal au fost aceleași cu cele de la Rio, numai că de data aceasta campioanele au fost altele. "Cocoșii" au câștigat sâmbătă în fața Danemarcei și și-au luat revanșa. La fel au procedat și fetele. Au învins echipa Comitetului Olimpic Rus într-o finală dominată categoric.

Băieții au fost în tribune și le-au făcut galerie fetelor. Frații Karabatic au fost șefi de galerie. Ei și ministrul sportului francez, Roxana Mărăcineanu. Fosta înotătoare nu s-a sfiit să fluiere cu degetele în gură, fiind un suporter împătimit. După ce au eliminat Norvegia, rusoaicele au rămas parcă fără vlagă. 

Vedetele Viahireva și Dmitrieva au fost de nerecunoscut. De partea cealaltă, au ieșit în evidență portarul Darleux și pivotul Foppa, cele mai bune jucătoare ale echipei lui Krumbholz. Viahireva a fost desemnată MVP-ul turneului olimpic, în timp ce la masculin titlul a revenit danezului Mathias Gidsel.

Dacă la masculin Franța a obținut al treilea titlu, după a patra finală olimpică la rând, la feminin e prima medalie de aur din istorie. Krumbholz a intrat și el în istorie, fiind tehnicianul care a câștigat toate titlurile cu Franța. La fel ca și Evgheni Trefilov, cel care a privit neputincios din tribună cum favoritele pierd.

Este a treia oară în handbal când naționale din aceeași țară dețin titlul olimpic concomitent, după URSS (1976) și Iugoslavia (1984).

În meciul pentru bronz, Norvegia a zdrobit Suedia cu 36-19 și câștigă a 5-a medalie din istorie, a treia de bronz.

BASCHET: SUA nu au rival sub panou

Echipele de baschet ale SUA au câștigat titlurile olimpice. Performanță incredibilă a vedetelor din WNBA care și-a trecut în cont al 7-lea titlu consecutiv. Băieții au 24 de succese la Jocurile Olimpice

Echipa de vedete a americanilor nu a început tocmai bine turneul olimpic de la Tokyo. Kevin Durant, Zach LaVive, Draymond Green și ceilalți yankei au pierdut în fața Franței, 76-83 după 25 de victorii consecutive! Cele două echipe s-au întâlnit însă din nou în Saytama Super Arena, sâmbătă, în marea finală. De această dată americanii nu au mai călcat greșit.

Au făcut spectacol și și-au trecut în cont al patrulea titlu consecutiv, după 87-82 cu Franța. Kevin Durant, vedeta celor de la Brooklyn Nets, a fost desemnat MVP-ul turneului, el doborând recordul de puncte la un concurs olimpic: 156. FIBA a anunțat All Star Team-ul competiției, fiind aleși cinci jucători de la cinci formații diferite: Ricky Rubio (Spania), Patty Mills (Australia), Luka Dončići (Slovenia), Kevin Durant (SUA) și Rudy Gobert (Franța).

55 de victorii consecutive pentru echipa feminină de baschet a SUA

La feminin, Statele Unite ale Americii au dominat încă o dată autoritar întrecerea, câștigând la pas toate cele șase partide. În finală, elevele lui Dawn Staley au învins surprinzătoare formație a Japoniei, care a ajuns pentru prima dată într-un ultim act la JO. A fost 90-75, ieșind în evidență Brittney Griner (30 de puncte) sau Breanna Stewart (14). Atacantul de forță al celor de la Seattle Storm, Stewart a fost desemnată și MVP-ul turneului olimpic.

SUA doboară record după record în întrecerea de baschet. La Tokyo au adunat alte șase meciuri fără înfrângere, ajungând la un total impresionat de 55 de victorii la rând. SUA a pierdut ultimul meci pe 5 august 1992 la Jocurile Olimpice de la Barcelona! Atunci formația Rusiei (Comunitatea Statelor Independente) a câștigat cu americancele.

POLO PE APĂ - Campioanele se păstrează la polo

La masculin, Serbia a câștigat al doilea titlu consecutiv, trecând în finală de Grecia, 10-7. Elenii au ajuns pentru prima dată într-un ultim act la Jocurile Olimpice, dar nu au putut să realizeze mai mult. Al patrulea turneu olimpic consecutiv cu medalie pentru sârbi!

La fete, SUA și-a păstrat și ea supremația. Americancele au câștigat al treilea titlu consecutiv, egalând performanța Ungariei (2000-2008) și a Marii Britanii (1908-1920), la masculin. SUA e singura echipă care a luat medalie la fiecare dintre cele șase ediții olimpice, de când poloul pe apă feminin a intrat în programul olimpic, în 2000.

VOLEI - Franța, ce turneu!

Francezii au reușit primul titlu olimpic și la volei masculin, după ce au învins echipa Comitetului Olimpic Rus, cu 3-2. A fost o finală incredibilă în Ariake Arena, rușii egalând la seturi după ce au fost conduși cu 2-0. În decisiv au fost conduși și 6-3, și toată lumea de gândea deja la finala de la Atena, atunci când Rusia a câștigat titlul după ce Brazilia a condus cu 2-0! 

Nu a fost să fie și acum. Vedeta Franței, incredibilul Earvin Ngapeth, a rezolvat meciul și "cocoșii" sunt în vîrf. Un turneu încredibil în care Franța pierduse trei meciuri în faza grupelor și obținuse calificarea in extremis.

La feminin, SUA a reușit și ea o performanță extraordinară. A câștigat primul aur olimpic din istorie! Americancele au avut un traseu foarte greu, dar nu s-au împiedicat de niciun adversar. Au câștigat grupa, trecând între altele de China și Italia, iar apoi, în meciurile eliminatorii, au învins pe rând Republica Dominicană, Serbia și Brazilia, în marea finală. Fără set pierdut!

Clasament medalii sporturi de echipă*

1. SUA4-0-1
2. Franța3-1-1
3. Brazilia1-1-0
4. Serbia1-0-1
5. Canada1-0-0
6. Spania0-2-1
7. Comitetul Olimpic Rus0-2-0
8-11. Japonia0-1-0
Danemarca0-1-0
Grecia0-1-0
Suedia0-1-0
12. Ungaria0-0-2
13-16. Australia0-0-1
Mexic0-0-1
Argentina0-0-1
Norvegia0-0-1

* au fost luate în considerare întrecerile de fotbal, handbal, baschet, volei și polo pe apă

5 echipeau reușit să-și păstreze titlurile cucerite la Rio: SUA la baschet, feminin și masculin, Brazilia la fotbal băieți și Serbia și SUA la polo

Reezultate Jocurile Olimpice

Handbal

  • Masculin: Locurile 1-2 Franța-Danemarca 25-23 
    Locurile 3-4 Spania-Egipt 33-31
  • Feminin: Locurile 1-2 Franța-Comitetul Olimpic Rus 30-25 
    Locurile 3-4 Norvegia-Suedia 36-19

Volei

  • Masculin: Locurile 1-2 Franța-Comitetul Olimpic Rus 3-2 
    Locurile 3-4 Argentina-Brazilia 3-2
  • Feminin: Locurile 1-2 SUA-Brazilia 3-0 
    Locurile 3-4 Serbia-Coreea de Sud 3-0

Baschet

  • Masculin: Locurile 1-2 SUA-Franța 87-82 
    Locurile 3-4 Australia-Slovenia 107-93 
  • Feminin: Locurile 1-2 SUA-Japonia 90-75 
    Locurile 3-4 Franța-Serbia 91-76

Polo pe apă

  • Masculin: Locurile 1-2 Serbia-Grecia 13-10 
    Locurile 3-4 Ungaria-Spania 9-5 
  • Feminin: Locurile 1-2 SUA-Spania 14-5 
    Locurile 3-4 Ungaria-Comitetul Olimpic Rus 11-9

Fotbal

  • Masculin: Locurile 1-2 Brazilia-Spania 2-1 după prelungiri 
    Locurile 3-4 Mexic-Japonia 3-1 
  • Feminin: Locurile 1-2 Canada-Suedia 3-2 după 11 metri 
    Locurile 3-4 SUA-Australia 4-3

Citește mai multe știri despre Jocurile Olimpice:

Franța, de neoprit! Campioni la handbal și volei, la doar 73 de minute distanță, după două finale extraordinare!

Bilanțul României la Jocurile Olimpice de la Tokyo » Locurile ocupate de sportivii „tricolori” și comparația cu Rio

Nu se mai ascund » Fostul fotbalist al Rapidului se iubește cu mama unui titular din Superliga

Lovit în cap cu un recipient din aluminiu, Novak Djokovic nu a participat la conferința de presă și a avut nevoie de îngrijiri medicale » Ce a provocat incidentul


Comentarii (1)
10156568321649937
Marius Caseanu  •  08 August 2021, 23:48

N u prea inteleg dupa ce criterii s-au judecat "sporturile de echipa"... pai rugby in 7 sau hockey pe iarba nu-s tot sporturi de echipa? Poate mei bine "jocuri cu mingea rotunda" nu?

Vezi toate comentariile (1)
Comentează