SPORTURI  »  INVESTIGATII EXTRASPORT  »  TOLO.RO

Hoțul de aer îi taie oxigenul lui Iohannis! Cum s-a lipit de conducerea PNL directorul cercetat penal în dosarul Vitalaire, cazul cu mii de bătrâni bolnavi escrocați

Articol de , , - Publicat joi, 22 august 2019 07:00

3.000 de procese, mii de bolnavi păcăliți, 900.000 de lei plătiți deja ca penalizare de corporația Vitalaire AirLiquide către stat și dosar penal în urma spălărilor de bani, escrocheriilor, fraudei și contabilității duble. Aceasta este istoria adevărată a lui Lucian Bentu, una dintre noile stele ale liberalilor din județul Galați!

  • PNL Galați a devenit un SRL pe bani din care fac parte senatorul George Stângă, șeful tinerilor liberali Pârvu, șeful PNL Tecuci Lucian Costin și Lucian Bentu”, au afirmat, într-o scrisoare pe care au trimis-o săptămâna trecută către Ludovic Orban, mai mulți dintre liberalii vechi din județ.
  • “Actuala conducere PNL face jocuri cu PSD. De exemplu, Lucian Costin controlează o firmă de transport care a dus oamenii PSD la mitingul de anul trecut, când s-au îmbrăcat în alb”, explică unul dintre ei.
  • Iar Lucian Bentu, unul dintre noii liberali prosperi din județul Galați, este cercetat penal în calitate de fost director general al firmei de echipamente medicale Vitalaire.
  • În 2016, echipa de investigații a Libertatea & GSP a descoperit că Vitalaire a escrocat mii de bătrâni care aveau nevoie de butelii de oxigen.
  • Mulți dintre bolnavi erau în faze terminale.
  • Jurnaliștii au publicat în 2016 documentele contabile false care îi scoteau datori pe pacienții vulnerabili, poliția a făcut percheziții, a ridicat documentele cu camionul din firma multinațională franceză cu filială la Iași, iar procurorii au deschis un dosar penal.
  • Bentu s-a înscris la liberali, a urcat în organizația Galați și apare în multiple ipostaze cu liderii liberali și cu președintele Iohannis.
    1
  • De aproape trei ani, dosarul său a rămas în cercetare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași.

Lucian Bentu, 39 de ani, a fost director general la Vitalaire Iași, sucursala liderului mondial de gaze industriale, AirLiquide Vitalaire.

Firma condusă de Bentu îi păcălea pe bătrânii bolnavi, cărora le livra aparate medicale de oxigen. Apoi îi dădea în judecată pe pacienți, pe baza unor documente falsificate.

2Lucian Bentu, 39 de ani, pe vremea când era director general la firma care îi escroca pe bătrâni

Informațiile au devenit publice după ce un om din interiorul firmei a contactat echipa de investigații și ziariștii au publicat documentele Vitalaire, în care s-a văzut cum compania:

  1. Deconta pentru pacienți și, după moartea acestora, lua bani de la CAS.
  2. Îi încărca pe pacienții în viață cu facturi multiple, mai mari decât cele reale.
  3. Oamenii erau anunțați târziu, dobânzile ajungeau la 40% pe an și 3.000 de pacienți au fost dați în judecată de Vitalaire pentru neplată.
  4. Practic, firma ajunsese dintr-una de închiriere de butelii de oxigen una de executări silite a celor mai nevoiași și bolnavi dintre clienți, totul pe baza unor escrocherii contabile!

3Prima factură are valoarea normală din contract, de 130 de lei

4În a doua factură apare suma de 0,01 lei, care se înregistra în contabilitate. Ambele facturi au aceeași serie și număr

1.500de oameni decedați, de la 41 de case județene, a decontat Vitalaire, conform controlului derulat de CAS după apariția investigației jurnalistice

Percheziții la Bentu la firmă, la Tecuci

În noiembrie 2016, la scurt timp după apariția articolelor, polițiștii au descins imediat la Iași și la Tecuci, unde are domiciliul Lucian Bentu. Au urmat percheziții, confiscări, francezii de la Vitalaire AirLiquide, cu afaceri în 80 de țări, au apărut în România.

L-au dat afară pe Bentu, iar firma a plătit urgent despăgubiri către CAS, în valoare de 900.000 de lei, în încercarea de a reduce efectele penale ale falsurilor.

De aproape trei ani, dosarul e cercetat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași, iar jurnaliștii au urmărit subiectul.

“Dosarul e în expertiză contabilă”, a spus pentru Libertatea, acum două zile, purtătorul de cuvânt al Parchetului din Iași.

Bentu reia afacerile exact în sediul de unde procurorii au ridicat documente

În iunie 2017, la jumătate de an după investigația GSP în cazul Vitalaire, Lucian Bentu a ieșit din firmă definitiv și și-a refăcut afacerile la nivel local, în Tecuci.

5Bentu a reluat, cu o nouă companie, aceeași afacere care se ocupă de închiriere și vânzări de aparate de oxigen: CPAP 24.

Firma pe care se derulează afacerea este una de calorifere, deținută de tatăl lui Lucian, Stelian Bentu, în vârstă de 67 de ani. Aceasta se numește Cristalin Import Export SRL. Bentu senior e unic asociat și administrator, iar Bentu este director. Este aceeași companie din Tecuci de la care procurorii au ridicat două TIR-uri de documente după investigația jurnalistică din 2016.

Vitalaire suferă, Bentu crește

Rebranduirea a avut loc în iunie 2017, iar echipa a fost diferită: au dispărut avocatul ieșean Bobu și alte persoane de la Vitalaire, iar Bentu și-a refăcut profilul de Facebook cu noua viață.

533.000 de €a avut Cristalin Import Export SRL cifră de afaceri în 2018, iar profitul a fost de 73.000 de euro, conform termene.ro

În același timp, Vitalaire de la Iași, fosta companie condusă de Bentu și cercetată penal, a ajuns în cădere liberă. A raportat pierderi de 829.000 de euro pe ultimul an.

6Imagine postată de Bentu pe 25 mai, în campania electorală pentru europarlamentare: de la stânga la dreapta, Lucian Bentu, al treilea, Andrei Muraru (consilier prezidențial), Robert Sighiartău (secretar general PNL), Ludovic Orban (președinte PNL), Klaus Iohannis

Cum a intrat Bentu în politică

În ultimul an, Bentu a devenit activ în PNL, unde a intrat în 2018.

“A fost adus de șeful PNL Tecuci, Lucian Costin, și el deținător a două firme de transport, care are puternice legături cu liderii locali PSD din mai multe județe”.

Bentu a apărut la Congresul PNL alături de Ludovic Orban, dar și lângă președintele României, Klaus Iohannis, “prim-vicele” Rareș Bogdan, europarlamentarul Siegfried Mureșan și secretarul general Robert Sighiartău.

În fotografia de profil de pe Facebook, imaginea aleasă de Lucian Bentu, omul urmărit penal în dosarul de la Iași, este cea în care apare alături de președintele Iohannis, pentru candidatura căruia a anunțat că a început să strângă semnături.

 7

În această dimineață, după apariția articolului, Lucian Bentu și-a schimbat poza de profil.

8

Rareș Bogdan: “Acum sun la Galați să-l dea afară”

Libertatea a încercat să stea de vorbă cu liderii PNL, iar primul care a răspuns a fost prim-vicepreședintele Rareș Bogdan, în același timp proaspăt europarlamentar.

-Domnule Bogdan, îl cunoașteți pe Lucian Bentu, membru PNL din 2018, cercetat penal în dosarul Vitalaire?
-Cum îl cheamă? Nu am auzit niciodată de el.

-Pozele sunt din campania electorală din primăvară.
-Cu câtă lume am dat eu mâna și câți au vrut să facă poze cu mine în campanie… E greu să vezi, să verifici cine se bagă în poză și cine nu. Chiar îmi aduc aminte de un moment de la Iași, dinaintea mitingului lui Iohannis, când mulți ne salutau sau dădeau mâna cu noi, iar unul dintre colegi mi-a spus: “Știi cu cine te-ai salutat acum?!”. Am zis că nu. “Erau celebrii frați interlopi Corduneanu!”.

-Înțelegem, dar Lucian Bentu este membru PNL, nu simpatizant și nu fan.
– Da, aici nu e ceva în regulă.

De când am intrat în partid, am cerut să votăm o rezoluție prin care să nu fie primiți în partid foști membri ai PSD, pentru că acum este o migrație și o înghesuială, mulți vor să vină în partidul aflat primul în sondaje. Trebuie să avem grijă cine ne intră pe ușă. Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL

9De la stânga la dreapta, Lucian Costin (președinte PNL Tecuci), George Stangă (președinte PNL Galați, senator PNL), Rareș Bogdan (vicepreședinte PNL), Lucian Bentu (membru PNL Tecuci), Sorin Adrian Pirvu (președinte TNL Galați)

– Vă arătăm o poză pe WhatsApp.
– (pe WhatsApp) Cel din dreapta mea este senatorul de Galați George Stângă, care e și președintele filialei. Celălalt nici nu știu cine e, pare că s-a băgat în poză! Nu îi știu pe toți, sunt 240.000 cu cotizația plătită la zi. George Stângă trebuie să știe cum a ajuns acest om în partid. Acum sun la Galați să-l dea afară!

Șeful PNL Galați, senatorul George Stângă: “Lăsați-mă puțin să interacționez cu subiectul”

Liderul PNL pe județul Galați, George Stângă, a răspuns și el ziarului.

– Bună ziua, domnule Stângă. Vreau să vorbim despre Lucian Bentu, membru PNL Tecuci.
– Sigur, spuneți.

– Dânsul este cercetat penal într-un dosar aflat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași după o investigație a ziarului…
– Chiar nu știam asta. De unde aveți informația?

– A fost personajul principal al unei investigații tolo.ro din noiembrie 2016, după care informația a fost comunicată chiar de procurorii ieșeni.
– Nu știam, e prima oară când aud. Vă spun cu mâna pe suflet că e prima oară când aud aceste aspecte.

– Cum a ajuns membru PNL?
– A ajuns la Tecuci, de unde provine dânsul. Evident, fiecare membru PNL trebuie să respecte prevederile statutare ale Partidului Național Liberal. În momentul în care acestea sunt încălcate, acesta își pierde calitatea de membru.

10Lucian Bentu cu Ludovic Orban

– Dumneavoastră îl cunoașteți?
– Lăsați-mă puțin să interacționez cu subiectul, să discut cu dumnealui. Da, îl cunosc, din câte știu eu comercializează echipamente medicale. Când mă lămuresc, vă voi putea spune mai multe.

Contactat și el de Libertatea, Ludovic Orban, președintele liberalilor, nu a răspuns apelurilor și mesajelor ziarului.

Lucian Bentu a răspuns, dar ne-a rugat ca discuția să nu fie oficială, deci nu o putem relata.

11Lucian Bentu, Siegfried Mureșan (europarlamentar PNL), Lucian Costin (președinte PNL Tecuci)

12Cu Siegfried Mureșan, europarlamentar PNL

Jurnalista Libertatea Mirela Neag a fost invitată în emisiunea Adriana Nedelea LA FIX, unde a oferit mai multe detalii despre acest subiect. Urmăriți VIDEO:

La EURO GSP, Pițurcă a prevăzut finala Champions League și dă de pământ cu 3 „grei” ai vremurilor noastre: „Au fost PANARAME!”

„E foarte grav ce a spus Șucu!” » A „citit” ce se întâmplă la Rapid: „Vine președinte cu Șumudică antrenor!”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează