SPORTURI  »  CICLISM  »  DOSARUL PUERTO

Înapoi la Operación Puerto?

Articol de - Publicat vineri, 08 februarie 2008 00:00

La 10 luni după ce Curtea Provincială din Madrid a hotărît încheierea investigaţiilor în dosarul Puerto, se înteţesc zvonurile conform cărora Fuentes & Co. ar putea reapărea în faţa tribunalului.

În martie 2007, judecătorul Antonio Serrano a decis să închidă cazul, deoarece Spania nu deţinea legislaţia corespunzătoare pentru a se continua urmărirea persoanelor acuzate: doctorul Fuentes, Jose Luis Merino (cel care răspundea de laboratorul din Madrid), Alberto Leon (fost ciclist profesionist de mountain-bike), Jose Ignacio Labarta (fostul director-adjunct al echipei Comunidad Valenciana) şi Manolo Saiz (fostul director sportiv de la Liberty Seguros).

Spania votase o lege anti-dopaj în noiembrie 2006, incriminînd dopajul organizat şi actvităţile înrudite cu acest tip de practica. Avînd in vedere că efectul legii nu era retroactiv, dosarul Puerto nu a putut fi judecat sub incidenţa noilor norme. Totuşi, unele organizaţii nu s-au obişnuit cu ideea şi au continuat să facă apel, considerînd că investigaţiile nu au fost suficiente şi că modul în care au fost gestionate pungile de sînge descoperite în laboratoarele din Madrid nu a fost în concordanţă cu legile spaniole privind transfuziile sanguine. Rînd pe rînd, Agenţia Mondială Anti-Dopaj, Uniunea Ciclistă Internaţională, procurorul ce reprezenta Consiliul Spaniol pentru Sport, ca şi Federaţia Spaniolă de Ciclism au atacat verdictul din martie 2007. Astăzi, scrie presa spaniolă, toate eforturile ar putea să îşi găsească un răspuns.

Operacion Puerto a izbucnit în mai 2006, în momentul în care Guardia Civil a descoperit peste 100 de pungi de sînge tratat la reşedinţa doctorului Fuentes, alături de hormoni de creştere, steroizi anabolizanţi şi aparatele necesare inducerii acestor "tratamente". Anchetele desfăşurate înainte şi după Turul Franţei 2006 au reuşit să anatemizeze nume grele din plutonul mondial, precum Jan Ullrich, Ivan Basso, Oscar Sevilla sau Francisco Mancebo.

Pe ce stadion va juca Corvinul Hunedoara în Europa League: „Am primit invitația și vom merge acolo”

S-a întors! Acționarul din „Epoca de Aur” bagă din nou bani la Dinamo: e unul dintre magnații alcoolului


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează