SPORTURI  »  ALTELE  »  SCHI

Ministrul Sportului intervine după ce Federația de Schi și Biatlon a refuzat locul suplimentar pentru JO de iarnă: „Inacceptabil. Președintele Federației să-și asume”

Eduard Novak (45 de ani), ministrul Sportului
Eduard Novak (45 de ani), ministrul Sportului

Articol de GSP - Publicat joi, 27 ianuarie 2022 13:00 / Actualizat joi, 27 ianuarie 2022 15:22

Eduard Novak (45 de ani), ministrul Sportului, îi cere demisia președintelui Federației Române de Schi și Biatlon pentru decizia de a refuza locul suplimentar revenit României pentru schi aplin la Jocurile Olimpice de la Beijing.

Într-o postare pe pagina oficială de Facebook, ministrul a comentat două controverse care au avut în prim-plan Federația Română de Schi și Biatlon.

Mai întâi, fără a da nume, Eduard Novak a făcut trimitere la situația Aniei Caill, schioarea din România clasată cel mai bine în ierarhiile mondiale, dar lăsată pe dinafara lotului de federație pentru Jocurile Olimpice.

Novak spune că Ministerul pe care-l conduce „nu are pârghii legale pentru a interveni în aceste decizii” și că „federațiile sunt cele care fac propunerile pentru loturile olimpice, iar, instituțional, ministerul nu poate interveni pentru a le schimba”.

Un gigant al echipamentelor sportive renunță la asocierea și colaborarea cu Federația Română de Schi după cazul Ania Caill
SCHI
Un gigant al echipamentelor sportive renunță la asocierea și colaborarea cu Federația Română de Schi după cazul Ania Caill

Eduard Novak: „Ceea ce s-a întâmplat este inacceptabil. Președintele Federației să-și asume răspunderea”

Apoi, ministrul a comentat decizia Federației de a refuza locul suplimentar revenit României la schi alpin. Novak descrie hotărârea a fi „absolut de neînțeles și de neacceptat”, în condițiile în care Federația de Schi și Biatlon a beneficiat de aproximativ 10 milioane de euro din bani publici în ultimii 4 ani.

Totodată, Novak i-a cerut demisia președintelui Federației. Oficial, acesta este Dan Gheorghe Mihoc (77 de ani). De fapt, cel care conduce este secretarul general, Puiu Gaspar.

Federația Română de Schi și Biatlon decide să refuze locul, să nu profite de această șansă și să nu trimită încă o sportivă la Beijing. Din nou, nu vorbim despre persoane, vorbim despre principii! După ce în patru ani, din 2017 până în 2021, această federație a primit de la bugetul statului, prin Ministerul Sportului și Comitetul Olimpic și Sportiv Român, suma de aproape 10 milioane de euro, ia decizia absolut de neînțeles și de neacceptat să nu facă toate diligențele pentru a încerca să convertească acești bani într-o medalie

Motivația pe care au invocat-o, când am cerut explicații, a fost că s-a constatat că nicio altă sportivă nu îndeplinește criteriile stabilite pentru includerea în lotul olimpic

În acest moment, ca reprezentant al Ministerului Sportului, deci al statului, care a investit atâția bani în acest sport, consider că este inacceptabil ceea ce s-a întâmplat și că președintele Federației Române de Schi și Biatlon trebuie să-și asume răspunderea, inclusiv prin renunțarea la această funcție, pentru că nu mi se pare că a înțeles care este rolul său. 

Dacă în acest moment mai există posibilitatea ca o a doua sportivă să ne reprezinte la Beijing la schi alpin, toată lumea, începând de la federație și continuând cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român, trebuie să facă toate demersurile pentru ca ea să fie inclusă în lot și trimisă acolo și mă aștept ca acest mesaj să fie corect înțeles.

- Eduard Novak 

Ania Caill protestează, după ce România a refuzat locul suplimentar pentru JO: „Voi regreta greșeala asta toată viața”

Federația Internațională de Schi, răspuns pentru GSP în cazul Caill

Comeback neașteptat! Cristi Balaj semnează și va fi noul președinte al clubului din Superliga

Știm finala barajului de Conference League » Când și unde se va disputa


Comentarii (12)
176901212832165
Dan Petnaise  •  27 Ianuarie 2022, 17:09

Lipsă de comunicare. Ministrul trebuia să stea de vorbă cu președintele federației.

amoniac
amoniac  •  27 Ianuarie 2022, 15:53

O ru si ne !!! Conducatori de 2 lei. Iar ce priveste presedintele si cine conduce de fapt federatia, cum poate fi acceptat acest lucru? Cam cine ar trebui sa se sesizeze aici?

983732924972315
Soos Vilmos  •  27 Ianuarie 2022, 14:40

Si ce urmeaza? Probabil ca de obicei, batista pe tambal si la revedere.

Vezi toate comentariile (12)
Comentează