2 comentarii. Scrie și tu!

VIDEOREPORTAJ Gazeta a fost la cel mai tare meci de Ziua Națională: UNIREA și INDEPENDENȚA au jucat chiar de CENTENAR, la 80 km de București

Articol de
luni, 03 decembrie 11:53

Din cuprins
Două echipe cu nume predestinat, Unirea și Independența, s-au întâlnit în etapa a 16-a a Ligii a 4-a Călărași, programată chiar sâmbătă, 1 decembrie 2018
Unirea Mânăstirea s-a impus cu 3-2 într-un meci disputat pe gheață, în care liniile terenului s-au trasat cu spray albastru
Puștii gazdelor și-au vopsit tricolorul pe obrazul stâng
Imnul a fost pus și înainte de meciul juniorilor (1-3), și înainte de jocul de la seniori (3-2) direct de pe YouTube, la boxe aduse de la disco
Vinul s-a mixat cu sifonul chiar pe marginea terenului, iar tabela electronică a funcționat și la -3 grade Celsius

Cel mai tare meci de 1 decembrie s-a jucat în Călărași, pe un teren înghețat și trasat cu sprayul, unde echipele cu nume predestinate și-au împărțit victoriile la juniori și seniori



Departe de festivităţi, fanfare şi defilări, Ziua Naţională s-a suprapus, într-un colţ alb de Călăraşi, cu un eveniment care, atenţie!, s-a nimerit să aibă loc chiar pe 1 decembrie. Tras la sorți de la începutul sezonului. O combinație de nume la care puțini s-au gândit chiar înainte sau în timpul meciului că e o nimereală simpatică pentru ziua în care România își suflă, mai mult cu abur rece, 100 de lumânări.

Şi nu, nu e o invenţie gen chestionarul de la OTV în care eram întrebaţi cine ar bate într-o dispută daci-samurai. Fiindcă, la Mânăstirea, în Bărăganul înzăpezit, de Ziua Națională s-a jucat meciul Unirea - Independența.

Școala de lângă IAS

Și se-ajunge greu la Mânăstirea în extrasezon! Pe extradrumuri, extraînghețate și care, la o altă altitudine, ar fi închise după o anumită dată.

Dar nu suntem pe Transalpina. Și, după kilometri în câmp alb, un alb care te îmbată de ochi până îți joacă steluțe pe sub pleoape, ajungi la o destinație specială. Lângă un IAS abandonat, scenă perfectă pentru un videoclip rap care ar avea succes proiectat la ora de cultură civică a clasei a X-a B.

DEX pentru noi, ăștia mici: IAS egal Întreprindere Agricolă de Stat.

Lângă însă, copii de aceeași vârstă se pregătesc de meci.

2este locul ocupat în clasamentul Ligii a 4-a Călărași de Unirea Mânăstirea, 33 de puncte, cu 10 mai multe decât Venus Independența

Cu "tricolorul" pe obraz

Sunt vopsiți pe față, omagiul lor pentru Ziua Națională. Pe obrazul drept, o vopsea care să reziste la cele minus 3-4 grade Celsius de afară. Pe tricouri le scrie "Unirea". Pe ale celorlalți elevi, "Independența".

La unii e denumirea echipei, la ceilalți - a localității. O ciocnire neașteptată la o margine de țară și de câmp. Puțin peste lanurile troienite e Dunărea și, apoi, Bulgaria.

Și li se pune imnul. La boxele discotecii, probabil, cocoțate la "oficiala" din Mânăstirea. Pentru că sunt conectate prin USB direct la telefonul mobil, YouTube-ul joacă feste și, înainte de imn, bagă reclame. Se așteaptă 5 secunde, se dă "skip"-ul de rigoare, apoi începe "Deșteaptă-te, române!".

Șprițul de pe gard

De unde sunteți?
- Vezi că domnul e de la presă!
- Am văzut, bre nea Fane, are cașchetele alea pe urechi!
- Sunteți de la Sportul, de la Călărășeanul?
- De la GSP. Gazeta Sporturilor.
- Aaa. (dezamăgire) Credeam că de la Călărășeanul. Dacă vreți, vă dau eu un băiat la ProTV, băiat bun, poate găsiți ceva bun, plecați de-aici, că aici e doar înghețul, nu faceți niciun ban!

Așa ești primit la VIP. Jos e o pivniță în paragină, ar fi numai bună pentru cramă. Însă vinul stă lângă sifon pe gardul din spatele arenei. Iar lumea se servește de la minibar și împarte paharul, frățește, în aburul de după-amiază.

Dincolo, la tribuna a doua, se împart pahare cu ceai și vin fiert.

"Băi, desene animate, Mickey Mouse, dă-ne și nouă ceva!"

suporter Unirea Mânăstirea către "central"

Linia albastră

La juniori bat oaspeții, Independența. 3-1, 3-0 la pauză. Scorul n-ai cum să-l pierzi. Departe de imaginile din Divizia B cu stadionul Farului, unde plăcuțele de la tabelă se schimbă manual, la Mânăstirea e una electronică.

Și pentru că la "județ" sau în cupa în care mai intră și trupele de "onoare" se mai dau și 10 goluri, ea e pregătită și pentru scoruri de zece plus.

Unii puști ies accidentați. Nici n-au cum altfel, terenul e bocnă, un pickhammer luat la mâna a doua poate avea probleme în a sparge gheața. Așa că liniile sunt trasate cu un spray albastru, care dispare când o brazdă de omăt e luată pe genunchi de băieți.

"Bine că joacă ăștia mici, ne bătătoresc terenul", se amuză una dintre vedetele gazdelor, Alex Șelaru, 35 ani.

1e847236 45c7 4e7b bfc7 b386f8b98446
Așa s-a trasat careul terenului înghețat, cu spray albastru

Allison, fără gol primit

Lângă Șelaru joacă și golgeterul echipei, Fane Porumbel. "E cel mai bun din județ, a jucat și la Oltenița!", îl laudă sătenii. Se glumește la poza de grup, unii insistă să rămână cu geaca pe ei, "ne iese căldura de după încălzire!". Imnul e pus a doua oară pentru seniori. Și-ncepe.

Deși Mânăstirea e pe locul 2, e considerată outsideră. Multiplă campioană a județului, Independența e sigură de succes.

Însă la pauză e 3-0 pentru Unirea. De Ziua Națională, ca-n reclamă, Unirea face puterea. Fără gol primit, numărul 1 are tricoul cu Allison Becker, goalkeeperul lui Liverpool.

2018e anul în care  Independența a promovat în Liga a 3-a după un baraj câștigat în fața celor de la Blejoi, însă a rămas în "județ" din cauza lipsei de fonduri

Armistițiu

Oamenii care ne-au confundat cu "Sportul Călărășean" revin.

- Auziți, sunteți de la GSP, ați venit la meci cu arbitrii?
- Nu, ei sunt de la AJF. Noi suntem GSP.
- A, așa, aveți dreptate. Nu-i totuna, nu?
- Nu.
- Deci putem să-i înjurăm, nu?
- Eh, nu e frumos...
- Aveți dreptate. E Ziua Națională.

Armistițiul oamenilor nu ține mai mult de câteva minute. "Arbitre, vrei să îți iei și tu bătaie astăzi?". Priviri între oameni. Totuși, e 1 Decembrie. "Vrei să îți iei bătaie mâine?!".

Nu le e jenă de sticla de țuică din cadru. "Așa e la noi, la țară. Cum să ne încălzim? Copile, pune imnul Craiovei!".

Patru județe mai la dreapta, "Oltenia Eterna Terra Nova" sună din glasul unui fan învolburat.

Un altfel de egal

Independența dă două goluri și animă finalul de meci. "Băi, gata, e pace azi! Trebuie să se termine egal!".

Într-un gest de completă compasiune, "oficiala" se roagă de tușier să dicteze ceva și invers. Să împingă, cumva, mingea în careul echipei și să iasă un 3-3 de "Nu te supăra, frate".

Însă lumea-și aduce aminte că Independența a bătut la juniori. Așa că "suntem tande pe mande", iar succesele se împart în mod egal.

Nu e timp de bucurie prelungită. E deja ora 4, gradele au scăzut cu mult. Nu ca la Enisei Krasnoiarsk, unde s-a jucat la minus 19 grade. Însă destul cât să se strămute sărbătoarea.

80de kilometri sunt între Mănăstirea și București, încă 38 până la Călărași

Epilog

Mulți dintre băieți sunt din București, însă rămân, până duminică, în sat. Se cazează la prietenii lor de-acolo și fac repriza a treia. Grătarul cel-de-când-se-lasă-seara.

"Am vorbit între noi și am spus că e chiar civilizat. Cât poate să te țină un grătar? Îl faci cu un milion și e bine pentru toată lumea", se confesează fotbaliștii.

Atât ei, cât și restul sătenilor pleacă mulțumiți spre case. Unii vor ajunge abia a doua zi, când mașini ticsite vor opri la IRA, prima ieșire de la intrarea în București dinspre Popești-Leordeni, acolo de unde coboară și se îndreaptă fie către metroul de la Apărătorii Patriei, fie în stația tramvaiului 1.

Nu au avut defilare, nu au avut parte de artificii ori fast. Însă, uneori, un sifon, un gol sărbătorit în propriul abur și glumele repetate duminică de duminică înseamnă mai mult decât un "La mulți ani!" urat mecanic.

La Mânăstirea, Călărași, Unirea a învins Independența cu 3-2 pe 1 decembrie 2018, în ziua în care România a împlinit 100 de ani. 

dsc 9999
Unul dintre tinerii de la Unirea cu tricolorul vopsit pe obrazul stâng. FOTOGRAFII: Răzvan Luțac (Mânăstirea, Călărași)

8titluri de campioană județeană are Independența, echipă la care au jucat fotbaliști precum Epaminonda Nicu și Csaba Borbely

Antrenorul a jucat la Sportul Studențesc

Florin Stancu, tehnicianul celor de la Unirea Mânăstirea, e fost jucător la Sportul Studențesc la începutul anilor '90. Acesta s-a remarcat la Dunărea Călărași și i-a luat fața vedetei echipei, Nelu Farin, pentru un transfer la bucureșteni. "Când a venit Sportul să mă ia, eram accidentat. Urmau să plece în cantonament în Turcia, eu trebuia să mă operez. Nu m-am mai operat. În locul meu, la Sportul Studenţesc a plecat Florin Stancu", povestea Farin în GSP acum 8 ani. 

Comentarii (2 ) Adaugă comentariu

caminero  •  03 Decembrie 2018, 13:27

Uneori, în GSP mai apare și cîte un reportaj adevărat, rătăcit printre tîmpeniile cu neajiji, scandal monstru, campeonat, uluitor, alarmă, a dat cu ei de pămînt, etc.

alb_rosu_in_vn  •  03 Decembrie 2018, 12:35

Frumos. Mi-a placut articolul. Surprinde perfect atmosfera de la tara din Romania.

Vezi toate comentariile (2)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase