13 comentarii. Scrie și tu!

INEDIT // FOTO Moda sărbătoririi golurilor: Dele, Cristiano, Griezmann » Ce are Coman cu Nigeria? + Gestul care a pornit scandalul

Celebrarea unui gol ține de tendințe și de influențele pe care le suportă jucătorii

Articol de ,
marti, 28 august 09:00

Fotbalul s-a schimbat față de acum 30 de ani, dar nu la fel de tare cum au evoluat metodele de sărbătorire, de la bucurie simplă la imitarea unor personaje și la transmiterea unor mesaje greu de descifrat.



Florinel Coman a marcat împotriva lui Sepsi și s-a gândit să-l imite pe Dele Alli, mijlocașul lui Tottenham care realizase cu câteva zile înainte un gest ciudat, cu două degete în dreptul ochiului și cu celelalte trei lipite de frunte. Stelistul l-a copiat pe englez doar pentru că "schema" i-a atras atenția, nu semnificația ei l-a convins pe Florinel că ar fi bine să participe. 

Ce are Coman cu Nigeria?

Au existat oricum o mulțime de interpretări ale gestului făcut de Dele Alli. Cea mai recentă a venit din partea unui fotbalist nigerian, Felix Orode: "Dele nu a uitat că are origine nigeriană și e solidar cu poporul din țara mea. Civilii sunt victimele torturilor militare în Nigeria și printre chinurile comune se numără scoaterea ochilor. Nu se ține cont de nimic, victimele sunt bărbați, femei și copii".

Degetele ținute la ochi ca un vizor au cerut, așadar, oprirea violenței în Nigeria, statul din care provine tatăl fotbalistului de la Tottenham. Nimic în legătură cu Florinel Coman!

Gol și apoi teatru

Tânărul atacant al FCSB s-a înscris însă într-o modă: fotbaliștii faimoși caută să inventeze noi și noi moduri de celebrat goluri, apoi sunt imitați de actori din ligile mici ale Europei. Gestul maiestuos, aterizarea forțată a lui Cristiano Ronaldo cu mușchii încordați, poate fi importat și în Divizia D din România. Oricine poate să joace rolul, în curtea școlii sau pe un teren sintetic dintre blocuri. 

Sau poate să se bucure precum Griezmann ori să se joace de-a Neymar. Fotbalul și-a păstrat regulile aproape neatinse în câteva decenii, sărbătoarea unui gol s-a schimbat în pas cu moda pe care o dictează starurile. 

Cum mai sunt sărbătorite golurile: 

Ronaldo GOAT

Cristiano are 5 Baloane de Aur, 4 trofee Champions League, o carieră fabuloasă imposibil de contestat. El a ținut să sublinieze după marcarea unui gol cât de bun este: Greatest Of All Times. Abreviat GOAT. Capră, în engleză, un animal a cărui barbă a imitat-o Ronaldo cu mâna după ce a înscris.

Griezmann se joacă și pe teren

Golgeterul lui Atletico Madrid imită un personaj dintr-un joc de calculator după fiecare gol pe care-l înscrie. Campionul mondial are un gest devenit deja clasic, cu o mână la față și cu un scurt dans vesel, întocmai ca personajul din joc. Activitatea de "gamer" din timpul liber nu-l încurcă pe campionul mondial Griezmann ca pe Alibec. Becali era convins că atacantul lui de două milioane de euro nu oferea randamentul cerut din pricina orelor multe pe care le petrecea la calculator, la Counter Strike. Se concentra atât de tare să împuște în joc că nu mai avea mintea limpede pentru fotbal.

"I-am zis lui Alibec: «Ești nebun? Te joci 6-7 ore pe zi la calculator. Îți acaparează mintea. Să nu te mai joci». Să arunce calculatorul! Îi dau eu 5.000 de euro pe el" Gigi Becali

Pogba "Bolt"

Griezmann imită un personaj dintr-un joc, Pogba copiază un erou real, pe Usain Bolt. Supersprinterul avea un gest-emblemă pentru finalul curselor câștigate și mijlocașul francez a celebrat la fel un gol, cu degetele îndreptate către înălțimi. Bolt nu poate să-l imite și el pe Pogba. visul jamaicanului a fost să joace pentru Manchester United după ce se va fi retras din cariera de atlet, doar că nu are talentul necesar. A încercat să se antreneze cu mai multe echipe și încă mai dă probe, doar, doar o deveni fotbalist.

Soldatul Dziuba

Rușii au avut rezultate prea bune la Mondial, față de așteptările care existau în legătură cu ei. Succesul "Sbornaia" s-a datorat mai ales disciplinei și capacității de cooperare a unor fotbaliști altfel normali, nu vedete de mare talent. Atmosfera de armată disciplinată a ilustrat-o Dziuba. Atacantul a înscris și a salutat militărește. Alan Shearer, campion cu Blackburn în Anglia, celebra mai simplu la începutul anilor '90, doar ridica un braț, tot într-o formă de salut. Mai departe a mers Paolo di Canio, sancționat din cauza salutului nazist făcut în fața peluzei lui Lazio. Di Canio era deja recunoscut ca simpatizant al extremei drepte, își tatuase pe corp DUX, de la supranumele lui Mussolini, "Il Duce".

Shaqiri a pornit scandalul

Bucuria de după un gol poate să distreze. Sau să sporească tensiunea deja existentă, mai ales dacă gestul are semnificații politice sensibile. Shaqiri a marcat pentru Elveția împotriva Serbiei la Mondial și și-a încrucișat brațele în semnul vulturului de pe steagul Albaniei, țara de origine a mijlocașului de la Liverpool. Un gest neplăcut pentru sârbi, aflați în continuare într-o dispută cu albanezii pe seama provinciei Kosovo, declarată independentă în ciuda protestelor de la Belgrad.

Comentarii (13 ) Adaugă comentariu

zagna  •  28 August 2018, 16:58

*** imita gesturi simple ! Sa imite SUTURILE, GOLURILE, sa dovedeasca ca sunt Fotbalisti .

q2016  •  28 August 2018, 15:12

80% din produsele din rafturi sau din muzica mapamondului sunt imitatii/preluari ale unor succese transformate in reteta. Acesta este mimetismul globalist bazat pe copy-paste. Discernamantul de baza a fost inlocuit cu matching-ul - cubul trece prin gaura patrata, iar sfera prin gaura rotunda (chiar si cimpanzeii pot face asta fara gres). Aceasta decadere este o boala fara leac, care se va sfarsi - cum altfel? - cu extinctia speciei noastre.

cuviosul_pafnutie  •  28 August 2018, 14:29

Avem si noi unul-comic vestit al ecranului-care are limba prea lunga!

Vezi toate comentariile (13)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase