0 comentarii. Scrie și tu!

Cristina Neagu, lungul drum al suferinței! Cum au arătat cele 326 de zile de calvar, de la operație până la revenire

Neagu, 31 de ani, a revenit pe teren aproape un an. Prin ce momente a trecut pentru a ajunge din nou să joace handbal și care sunt obiectivele starului de la CSM București

Articol de
luni, 04 noiembrie 19:00

DIN CUPRINS
Etapele prin care a trecut Cristina Neagu în cele 326 de zile de la accidentare și până la revenire;
Primele declarații după jocul cu MKS Lublin, câștigat de CSM București, 27-26;
Cum a trăit meciurile în care nu a putut juca pentru CSM și naționala României;
Ce obiective are după întoarcere pe terenul de joc.

În minutul 52 al meciului România - Ungaria, la Europeanul din Franța 2018, la scorul 26-27, Cristina Neagu, nouă goluri până în acel moment, s-a accidentat grav la genunchiul drept.



Scoasă pe targă de pe teren şi transportată la spital, Neagu a primit un diagnostic dur: ruptură de ligament încrucişat anterior. A treia accidentare gravă din carieră. Mai avusese până atunci o operație de ligamente la genunchiul stâng și o operație la umăr, care a ținut-o departe de teren un an și jumătate.

Fără Neagu, echipa României a clacat. A fost învinsă în semifinale de Rusia și a pierdut și finala mică, împotriva Olandei.

După turneul final, Neagu a vorbit foarte deschis despre acesta și despre accidentarea sa. Întrebată dacă nu a simțit nevoia să se odihnească, la unele meciuri, Neagu a răspuns răspicat: „Când inima este mai mare decât creierul, cam asta se întâmplă! M-am simțit obosită la mai multe meciuri în acest turneu. Pot să spun că înainte de Euro nu am fost în cea mai bună formă fizică, însă adrenalina, emoțiile competiției m-au făcut să merg mai departe și să nu iau în seamă oboseala până când efectiv corpul mi-a cedat”, a explicat Neagu.

Zvonuri peste zvonuri

După operație, Neagu a început recuperarea, a muncit din greu. Dar lucrurile nu au decurs întotdeauna așa cum și-a dorit ea. Au urmat aproape 11 luni de așteptare de la accidentare. Perioadă în care s-a tot vorbit de reintrarea Cristinei. De ce nu revine? S-a greșit operația? Va trebui să se opereze din nou? au fost întrebări care au tot circulat în lumea handbalului.

Cristina a continuat să se antreneze, să facă recuperare, așteptând momentul prielnic. Acesta a venit. Duminică, în Liga Campionilor, în minutul 18 al disputei de la Lublin, cel mai valoros număr 8 din lume a revenit. A stat 24 de minute pe teren și a marcat de 4 ori!

„Sunt foarte fericită, este o zi specială pentru mine, m-am reîntors după aproape 10 luni de la operația suferită. A fost o perioadă foarte dificilă pentru mine, am avut multe probleme cu genunchiul, lucrurile nu am mers așa cum aș fi vrut. Să joc aici primele minute înseamnă mult pentru mine, nu-mi rămâne decât să sper că totul va fi OK, că genunchiul meu va fi bine mâine, să pot să joc în următoarele meciuri în Liga Națională și Liga Campionilor. Per total, sunt foarte mulțumită!”, a declarat Neagu la revenirea din Polonia.

Toată lumea își dorește acum ca Neagu să nu mai aibă probleme de sănătate, să prindă lotul României pentru Mondialul din decembrie și să ajungă la Jocurile Olimpice de la Tokyo, obiectivul său principal, așa cum a anunțat.

Momentele petrecute de Neagu în acest sezon, de la operație, până la revenire

8 ianuarie. Pleacă în Belgia

Cristina Neagu pleacă în Belgia pentru a se opera la Antwerp, la clinica renumitului ortoped Marc Martens. „Mental sunt bine, mă simt bine. Sunt pregătită pentru operație și gata să revin pe teren, mai puternică decât oricând. Am mai făcut-o în două rânduri, și după operația la genunchiul stâng, și după cea de la umăr. Veți vedea, peste 6 luni, o Cristina Neagu jucând la fel de bine cum a făcut-o la Euro 2018”, a declarat Neagu la plecarea în Belgia.

1

9 ianuarie. Operația

De pe patul spitalului, Cristina dă asigurări că totul a decurs normal și că se simte bine. „M-am trezit cu zâmbetul pe buze. Totul a decurs bine și de acum înainte, cu toată forța spre revenire! Vă mulțumesc pentru mesaje și sprijin”, a scris Neagu pe contul său de Instagram.

12 ianuarie. „Primii pași sunt cei mai grei!”

La clinica din Belgia, cu ajutorul cârjelor, Cristina Neagu începe recuperarea. „Primii pași sunt întotdeauna cei mai grei!”, scrie bucureșteanca pe rețelele de socializare. Trebuie să mai stea câteva zile în spital, sub supravegherea medicilor. O lună de zile nu are voie să se sprijine în piciorul operat, urmând ca abia apoi să poată pune presiune pe genunchiul drept. Optimismul e la el acasă. Cristina apare cu un tricou cu numărul 8, pe care tronează mesajul „Unstoppable” (De neoprit) și „Mă voi întoarce!”.

3

23 ianuarie. În vizită la echipă

Cristina Neagu se întoarce în țară și începe exercițiile de recuperare. „E cea mai grea perioadă, e perioada când te enervezi că nu mai poți fi la fel ca înainte, în care piciorul încă te doare, ai nevoie de ajutor”, explică Neagu. Merge în cârje la antrenamentele echipei sale, CSM București, și e primită cu căldură de coechipiere. Neagu mai uită de suferință în acele momente. Stă la povești mai ales cu handbalistele române, de care se simte mai apropiată.

25 ianuarie. Jucătoarea anului

Federația Internațională de Handbal (IHF) anunță rezultatele pentru cei mai buni handbaliști ai anului 2018. La feminin, Cristina Neagu este din nou votată de fani drept cea mai bună handbalistă a lumii. „Mulţumesc tuturor pentru voturi! E un sentiment minunat să văd că sunteţi atât de mulţi care mă susţineţi de fiecare dată!”, scrie Cristina pe contul ei de Facebook. E pentru a patra oară când Neagu câștigă „HF World Player of the Year”: 2010, 2015, 2016 și 2018.

13 martie. CSM câștigă la Vâlcea

Fără Cristina Neagu, CSM București câștigă la Rm. Vâlcea derby-ul cu SCM, 30-29. Jovanka Radicevici înscrie golul victoriei în ultimele secunde. Vâlcea rămâne în avantaj în lupta la titlu după victoria de la București, 22-19.

20 martie. Reunire fără Neagu

Naționala feminină a României pleacă în Franța pentru a participa la Golden League, un turneu amical alături de Norvegia, Franța și Danemarca. „Prima oară, după mulți ani, în care nu pot fi prezentă la reunirea echipei naționale. Mereu însă cu sufletul alături de România! Hai România!”, a scris Cristina pe Facebook. România pierde la scor toate partidele, arătându-și încă o dată dependența de Neagu. La finalul turneului, selecționerul Ambros Martin își anunță plecarea de pe banca României.

5-13 aprilie. CSM ratează Final 4

Cristina Neagu asistă neputincioasă din tribună cum CSM București e eliminată de Metz în sferturile de finală ale Ligii Campionilor. E pentru prima dată când „tigroaicele” ratează Final Four-ul de la Budapesta, după trei prezențe consecutive.

4 mai. CSM pierde titlul

Bucureștencele sunt învinse surprinzător, în campionat, de Gloria Buzău, 29-21, iar titlul ajunge la Rm. Vâlcea. CSM câștigă însă Cupa României, după o finală tot cu Vâlcea, 30-29.

21 mai. Își prelungește contractul cu CSM

După îndelungi discuții, unele contradictorii, Cristina Neagu anunță că și-a prelungit contractul cu CSM București. „M-a întristat să văd cum se tot discută despre salariul meu și mai puțin despre performanța unică pe care am reușit-o în handbalul mondial. Am decis să rămân pentru că iubesc să joc în țara în care m-am născut, în fața suporterilor români, și pentru că îmi doresc să îmi îndeplinesc visul, acela de a câștiga Liga Campionilor cu o echipă din România”, a declarat Neagu.

Iunie 2019. Vacanță în Maldive

Alături de două dintre colegele de la echipa națională, Eliza Buceschi și Cynthia Tomescu, Cristina Neagu își petrece vacanța în Meeru Island, în Maldive. Își încarcă bateriile pentru perioada următoare.

6

Iulie 2019. Pregătire cu CSM

Cristina Neagu se prezintă la reunirea CSM București, se antrenează alături de coechipiere, dar nu intră la jocul cu mingea. Merge cu CSM în turneele de pregătire din Germania, Suedia și Franța, dar nu poate intra încă la joc.

21 august. Atac la Ambros

CSM București își prezintă lotul în fața fanilor într-un mall din București. Cristina Neagu spune lucrurilor pe nume, la acest eveniment, cu privire la plecarea selecționerului Ambros Martin, care a lăsat România pentru Rusia. „Dacă el a ales să lase echipa României cu un an înainte de Olimpiadă, nu cred că este fair. Nu se cuvenea să facă, în acest moment, ce a făcut. Mereu la echipa națională ne vorbea despre Jocurile Olimpice, că-și dorește să ajungă acolo pentru că nu a avut ocazia ca jucător”, a spus Neagu.

25 august. Pe bancă la Supercupă

Cristina Neagu e trecută pe foaia oficială de joc la Supercupa României, de la Brașov, între CSM București și SCM Rm. Vâlcea. Pe banca tehnică, e mai activă decât antrenorul Tomas Ryde. Dă indicații colegelor, se bucură la fiecare gol și sărbătorește la final victoria cu 29-23.

21 septembrie. Din nou în echipă

Cristina Neagu face parte din nou dintre primele 16 jucătoare ale CSM, trecute pe foaia de joc la derby-ul cu SCM Rm. Vâlcea. E la fel de vocală ca la Supercupă, se agită pe bancă, protestează. Primește două minute de eliminare din partea arbitrilor. CSM pierde în ultima secundă, 19-20.

25 septembrie. Anunță retragerea Valentinei Elisei

Cristina Neagu e convocată în cantonamentul echipei naționale, de la Brașov, pentru partidele cu Ucraina și Insulele Feroe, deși se știe că nu va putea evolua. „Prezența Cristinei alături de celelalte fete face mult bine echipei. Ea le ajută cu experiența sa, cu încurajările sale”, a explicat secundul României, Costică Buceschi. După meciul cu Ucraina, Cristina Neagu anunță pe contul său de Instagram că Valentina Elisei Ardean se retrage din națională, la 37 de ani.

7

11 octombrie. La maximum cu Rostov

Cristina Neagu se întâlnește față în față cu Ambros Martin, antrenorul de la Rostov Don, la meciul de Liga Campionilor de la București. CSM și campioana Rusiei termină la egalitate, 23-23. Cristina Neagu trăiește din tribună, la cote înalte, fiecare fază a echipei sale.

3 noiembrie. Din nou la joc

Minutul 18 al meciului dintre MKS Lublin și CSM București. Scorul e 11-7 pentru „tigroaice”. Cristina intră pe teren în aplauzele și scandările celor câtorva români prezenți în sală. Nu trec decât câteva secunde și Neagu marchează. Plutește și aruncă la poartă cu precizia și puterea cu care o făcea și acum 11 luni. 24 de minute petrecute pe teren, patru goluri și multă speranță. La 31 de ani, Cristina mai are multe de arătat în handbal. 

Comentarii (0 ) Adaugă comentariu

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase