13 comentarii. Scrie și tu!

70 de ani de Steaua, oricare ar fi ea » Drumul alunecos de la glorie europeană la procese și incertitudine

Articol de , ,
miercuri, 07 iunie 12:20

Steaua a împlinit 70 de ani într-un moment de incertitudine. Cea mai titrată formație din fotbalul românesc se află în fața primului sezon în care vor activa două echipe care își revendică istoria, tradiția și palmaresul ”roș-albastru”.



Războiul FCSB - CSA i-a împărțit pe steliști în trei tabere:

  • cei care susțin echipa Armatei, în frunte cu Peluza Sud
  • cei care refuză să ia o parte în conflict, majoritatea facțiunilor din Peluza Nord
  • cei care susțin în continuare formația patronată de Gigi Becali, noua grupare Peluza Roș-Albastră

În ciuda proceselor câștigate la tribunalele din România de juristul Florin Talpan, CSA întâmpină în continuare probleme în a fi recunoscută drept ”adevărata Steaua”. A câștigat o luptă importantă în acest an, Gigi Becali fiind forțat să schimbe numele formației sale din FC Steaua în FC FCSB. UEFA, FRF și LPF mențin însă în continuare istoria și palmaresul Stelei în dreptul formației din Liga 1.

CSA va debuta în această toamnă în Liga 4, pe Terenul 5 din Ghencea. Lotul ar putea fi format din puști transferați de la Regal Sport, academie ce colaborează cu Atletico Madrid. Teoretic, în 2020, am putea asista la un derby FCSB - CSA!

La 70 de ani distanță de la intrarea Stelei în fotbalul românesc aflăm că ultimii 14 sunt unii incerți. Rămân însă întrebări fără răspuns după deciziile instanțelor:

Dacă FCSB nu e Steaua...

  • de ce a fost lăsată să evolueze în Ghencea până în 2014?
  • de ce Gigi Becali a fost lăsat să modernizeze arena din Ghencea în 2006?
  • de ce Armata a dat în judecată abia în 2011 clubul condus de Becali?
  • de ce a reînființat echipa abia în acest an?

Cu toate acestea, cei care susțin proiectul CSA au întrebările lor. Lăsând la o parte relația tensionată a unei părți importante a fanilor cu Gigi Becali, iscată încă de dinaintea escaladarea conflictului CSA - FCSB. Fiindcă un conflict între fani și patronat, deși existent și în alte campionate, n-a dus la o falie atât de adâncă, vezi cazul Mike Ashley - Newcastle.

Dacă FCSB e Steaua...

  • de ce justiția a dat prime decizii favorabile Clubului Sportiv al Armatei?
  • de ce principalii pioni ai tranzacției realizate acum aproape două decenii, majoritatea fideli FCSB, nu lămuresc public problema?
  • de ce o parte a fostelor glorii steliste susțin proiectul CSA, și nu FCSB?
  • de ce nu s-a ajuns la o rezolvare amiabilă, mai ales că era evident că un astfel de conflict îi poate aduce pierderi patronului FCSB?

Considerând că, până nu demult, și actuala echipă condusă de Becali era cunoscută sub numele de Steaua, susținută de galerii și participantă în competiții drept continuatoarea clubului fondat în 1947, redăm cele mai importante performanțe realizate de aceasta în ultimele 7 decenii incluzând realizările clubului după preluarea acestuia de către Gigi Becali.

Iată povestea roș-albastră din 1947 și până azi:

Anii '40

  • Echipa-tip: Ilie Savu - Aurel Cernea, Gheorghe Popescu, Ioan Jivan, Ştefan Rodeanu, Stere Zeană, Andrei Mercea, Nicolae Drăgan, Gavril Serfozo, Anton Fernbach Ferenczi, Florin Marinescu
  • Palmares: Cupa României '49

7 iunie 1947Steaua se înființează prin decretul semnat de Generalul Mihail Lascăr sub denumirea de ASCA, Asociația Centrală a Armatei

6 august 1947 - Coloman Braun-Bogdan devine primul antrenor din istoria ”roș-albaștrilor”

20 august 1947 - ASCA este introdusă în Divizia A

După multe presiuni și un refuz inițial, ASCA este primită în prima ligă. Inițial, formația abia înființată fusese acceptată în B, însă a luat locul lui Carmen, exclusă din Divizia A, ”măsură luată ca una care duce la lichidarea unui cuib de dușmani ai sportului sub denumirea de grupare sportivă”.

19021857 1588285311204742 673234949 n copy

Prima echipă din istoria Stelei Foto: Arhivă GSP

24 august 1947 - Debutul oficial

Pe Stadionul Venus din Capitală, în fața a 4.000 de suporteri, ASCA remizează în meciul cu Dermata Cluj, 0-0. Pe teren s-a aflat și Gheorghe Popescu I, venit de la Carmen, care avea să devină primul mare nume din istoria clubului.

4 decembrie 1947 - Primul derby bucureștean

ASCA pierde pe teren propriu cu CFR București, 0-1, în primul derby cu Rapid. Formația giuleșteană este singura echipă din România pe care ”roș-albaștrii” au întâlnit-o în campionat, Cupa României, Cupa Ligii, Supercupa României și în cupele europene. Golul reușit atunci de Ion Lungu în secunda 10 este și acum cel mai rapid primit de Steaua în toată istoria.

5 iunie 1948ASCA devine CSCA, Clubul Sportiv Central al Armatei

21 noiembrie 1948 - Derby de România

Primul episod din ceea ce avea să ajungă Clasicul fotbalului românesc. Dinamo s-a impus în deplasare, scor 1-0.

18 noiembrie 1949 - Cupa României

Pe stadionul ICAS din București, în fața a 12.000 de spectatori, CSCA câștigă Cupa României, după 2-1 cu CSU Cluj. Petre Moldoveanu (39) și Toni Ferenczi (74) aduc primul trofeu din istoria clubului.

Anii '50

  • Echipa-tip: Ion Voinescu - Vasile Zavoda II, Alexandru Apolzan, Stefan Balint - Tiberiu Bone, Stefan Onisie – Gheorghe Cacoveanu, Iosif Petschowski, Ion Alecsandrescu, Francisc Zavoda I, Nicolae Tătaru
  • Palmares:
    Liga 1 '51, '52, '53, '56
    Cupa României '50, '51, '52, '55

24 martie 1950CSCA devine CCA, Casa Centrală a Armatei

6 mai 1951 - Prima victorie în Derby

CCA izbutește să aducă primul succes în fața lui Dinamo, scor 2-1. Golurile ”roș-albaștrilor” au fost marcate atunci de Francisc Zavoda I (20) și Nicolae Roman (25).

4 noiembrie 1951 - Titlul #1

Bucureștenii câștigă în premieră campionatul sub conducerea lui Gică Popescu I, cel mai tânăr antrenor din istoria clubului. ”Roș-albaștrii” au remizat în ultima etapă, 0-0 cu Flacăra Petroșani, și au terminat în fruntea clasamentului la egalitate de puncte cu Dinamo. Diferența s-a făcut la golaveraj, unde Steaua a avut un gol în plus față de rivali! Patru zile mai târziu, ”roș-albaștrii” aveau să își treacă în palmares primul event, după o victorie în prelungirile Cupei României cu Flacăra Mediaș, 3-1, Moldoveanu și ”dublă” Drăgan.

11 aprilie 1956 - Show în Derby

romania 10 stelisti copy

Formația României care a evoluat la Belgrad cu nouă steliști printre titulari Foto: Arhivă GSP

CCA obține cel mai clar succes pe terenul lui Dinamo, impunându-se cu 4-0, goluri marcate de Zavoda I, Alecsandrescu și ”dublă” Tătaru. Partida s-a disputat pe Stadionul ”23 August” în fața a 80.000 de spectatori! Mare parte din lotul ”militarilor” a făcut imediat deplasarea la Belgrad, unde România a înfruntat Iugoslavia cu NOUĂ ”roș-albaștri” titulari.

15 noiembrie 1956 -”Sfinxul” golgeter

CCA o învinge pe teren propriu pe Progresul Oradea, 5-0, meci în care Ion Alecsandrescu reușește un hattrick. Ajunge la 18 goluri în acel sezon și devine primul golgeter al Diviziei A dat de ”militari”.

martie 1957 - ”Lordul” Armatei

ienei

La numai 20 de ani, bucureștenii îl transferă pe Emeric Ienei de la Flamura Roșie Arad. Tânărul mijlocaș avea să câștige șapte trofee în tricoul ”militarilor”. Alte nouă ca antrenor, printre ele și Cupa Campionilor Europeni!

27 noiembrie 1957 - Debutul european

CCA București reprezintă România pentru prima dată în afara granițelor. ”Militarii” o înfruntă pe Borussia Dortmund în Cupa Campionilor Europeni. La debut, pe terenul nemților, CCA pierde, 2-4, Zavoda I și Bone marcând primele goluri în competițiile continentale. În retur, campioana României de atunci obține și primul succes, 3-1, goluri Tătaru, Constantin și Alecsandrescu. Din păcate pentru ”roș-albaștri”, la acea vreme reușitele din deplasare nu făceau diferența. A fost nevoie de un al treilea meci, disputat la Bologna, pe care Dortmund l-a câștigat cu 3-1.

"Steaua a avut conducători de top la început, cu ochi pentru jucători. Altfel nu se făcea marea echipă a CCA. Mulţi veneam de la Divizia B sau C. Zavoda de la Baia Mare, Tătaru de la Drobeta, Constantin de la Locomotiva Iaşi, Cacoveanu de la Câmpia Turzii, eu de la Metalul Bucureşti" Ion Voinescu (foto dreapta)

Anii '60

  • Echipa tip: Carol Haidu - Mircea Petescu, Bujor Hălmăgeanu, Lajos Sătmăreanu, Dumitru Nicolae, Emerich Jenei, Vasile Negrea, Carol Creiniceanu, Gavril Raksi, Gheorghe Constantin, Florea Voinea
  • Palmares:
    Liga 1 '60, '61, '68
    Cupa României '62, '66, '67, '69

5 decembrie '61CCA devine Steaua

16 septembrie 1964 - Prima calificare

Steaua se califică pentru prima dată într-o fază superioară în cupele europene. ”Roș-albaștrii” o înving pe Derry City în Cupa Cupelor, 2-0, după ce la București se impuseseră cu 3-0.

17 noiembrie 1968 - Debutul "Generalului"

iordanescu

La numai 18 ani și jumătate, Anghel Iordănescu îmbrăca pentru prima dată tricoul Stelei într-un meci cu Poli Iași, 1-2. Tânărul atacant avea să ajungă cel mai bun marcator din istoria clubului cu 156 de reușite. A câștigat șapte trofee ca jucător, inclusiv Cupa Campionilor, și alte șapte ca antrenor, inclusiv Supercupa Europei. În timpul primului său mandat, Steaua a fost neînvinsă timp de 104 meciuri în campionat, record absolut în fotbalul european.

Anii '70

  • Echipa-tip: Vasile Iordache - Teodor Anghelini, Ștefan Sames, Florin Marin, Iosif Vigu, Radu Troi, Ion Dumitru, Marcel Răducanu, Anghel Iordănescu, Gheorghe Tătaru, Viorel Năstase
  • Palmares:
    Liga 1 '76, '78
    Cupa României '70, '71, '76, '79

26 iulie 1970 - Cupa României #10

Steaua câștigă pentru a zecea oară Cupa României, după o finală cu Dinamo, 2-1, ”dublă” Voinea. ”Roș-albaștrii” aveau să își apere din nou trofeul un an mai târziu, câștigând pentru al treilea an consecutiv finala în fața marei rivale.

20 octombrie 1971 - Impact european

Steaua elimina primul nume important în cupele europene. ”Roș-albaștrii” treceau în Cupa Cupelor de FC Barcelona, după ce îi învingeau pe catalani în ambele partide, 1-0 pe Camp Nou și 2-1 la București. Toate golurile au fost reușite atunci de Viorel Năstase. În sferturi, Steaua avea să fie eliminată de Bayern, formația pentru care evolua atunci Franz Beckenbauer calificându-se după 1-1 la București și 0-0 în Germania.

9 aprilie 1974 - Templul fotbalului românesc

Deși ”Complexul Sportiv Steaua” exista încă din 1960, construcția stadionului a început abia în 1972. Arena a fost inaugurată doi ani mai târziu cu prilejul meciului amical al ”militarilor” cu OFK Belgrad, scor 2-2. Tătaru avea să fie primul marcator din istorie pe noul stadion. Ghencea este primul stadion construit în România special pentru fotbal, fără pistă de atletism. Supranumit ”Templul fotbalului românesc”, terenul Stelei a fost gazda a trei semifinale de CCE.

17 august 1975 - Debutul căpitanului

tudorel

La înfrângerea de la Reșița, 1-2, în tricoul Stelei își face apariția Tudorel Stoica, transferat de la FCM Galați. Prima dintre cele 369 de meciuri disputate în Liga 1, cele mai multe pentru un stelist. În aceeași partidă debutează ca antrenor și Emeric Ienei.

30 mai 1976 - Final de secetă

După 8 ani de așteptare, cea mai lungă perioadă de secetă a clubului, ”roș-albaștrii” câștigă din nou titlul. Victoria cu FC Bihor, 3-1, le asigură matematic trofeul. Steaua bifează cel de-al treilea event din palmares, primul după 24 de ani!

Anii '80

  • Echipa-tip: Helmuth Duckadam - Dan Petrescu, Ştefan Iovan, Adrian Bumbescu, Miodrag Belodedici, Tudorel Stoica, Loţi Boloni, Gheorghe Hagi, Marius Lăcătuş, Victor Piţurcă, Gabi Balint
  • Palmares:
    Liga 1 '85, '86, '87, '88, '89
    Cupa României '85, '87, '89
    CCE '86
    Supercupa Europei '86

28 august 1983 - ”Fiara”

lacatus copy

Marius Lăcătuș debutează în tricoul Stelei la numai 19 ani într-un meci cu CS Târgoviște, 1-1. E începutul unei povești al cărei erou se transformă dintr-un puști talentat din Brașov în legenda celui mai galonat club din România. Cu 10 trofee de campion, 6 Cupe, 3 Supercupe, Cupa Campionilor Europeni și Supercupa Europei, Lăcătuș e departe cel mai titrat jucător din fotbalul românesc. Cu 481 de meciuri oficiale, ”șeptarul” este jucătorul cu cele mai multe meciuri disputate pentru Steaua în toate competițiile. Cu el pe teren ”roș-albaștrii” au pierdut numai 63 de partide!

16 martie 1985 - 100.000 de suporteri

Cuplajul bucureștean de pe Stadionul ”23 August” adună un număr record de spectatori pentru Divizia A, O SUTĂ DE MII! Steaua se impune în fața Rapidului, 2-0, în timp Sportul o învinge pe Dinamo, 2-1.

12 iunie 1985 - Umilință

Steaua obține în semifinalele Cupei României cel mai categoric succes în derby-urile cu Dinamo. ”Roș-albaștrii” se impun cu 5-0, goluri marcate de Balint, Pițurcăx2 și Lăcătușx2.

PRIMA STEAPe 19 iunie 1985, Steaua se impunea în partida cu SC Bacău, 1-0, prin golul marcat de Ladislau Boloni. ”Roș-albaștrii” câștigau cel de-al zecelea titlu, primul după o așteptare de 7 ani

Europa la picioarele Stelei

7 MAI 1986 - PRIMUL TROFEU ADEVĂRAT

Este sezonul în care Steaua cucerește primul titlu de campioană a Europei din istoria Europei de Est. Reușita a venit într-un context tulburat de accidentul de la Cernobâl, petrecut cu doar două săptămâni înainte. Se nasc legende: cele patru penalty-uri apărate de Duckadam, celebrul "Notre respect, Anderlecht" de după semifinala câștigată cu belgienii, tricourile alb-roșii din finală sau sprintul lui Bărbulescu pentru a pune mâna pe Cupa Campionilor.

TURUL I

  • Velje BK - Steaua 1-1 (Barnett 61/Radu II 89)
  • Steaua - Velje BK 4-1 (Pițurcă 8, Boloni 34, Balint 51, T. Stoica 74/Simonsen (37)

TURUL II

  • Honved - Steaua 1-0 (Detari 34)
  • Steaua - Honved 4-1 (Pițurcă 1, Lăcătuș 35, Bărbulescu 46, Majearu 52-pen./Detari 64-pen.)

SFERTURI

  • Steaua - Kuusysi Lahti 0-0
  • Kuusysi Lahti - Steaua 0-1 (Pițurcă 86)

SEMIFINALE

  • Anderlecht - Steaua 1-0 (Scifo 76)
  • Steaua - Anderlecht 3-0 (Pițurcă 4, 71, Balint 23)

FINALA

  • Steaua - FC Barcelona 0-0 (2-0 pen.)
    Au marcat: Lăcătuș, Balint
    Au ratat: Majearu, Boloni/Alexanko, Pedrazza, Alonso, Marcos

14 DECEMBRIE 1986 - TITLUL FURAT

Steaua disputa la Tokyo finala Cupei Intercontinentale, predecesoarea Campionatului Mondial al Cluburilor. ”Roș-albaștrii” o întâlneau atunci pe River Plate, câștigătoarea Copei Libertadores, și părăseau terenul învinși, 0-1. La 0-0 însă, Belodedici marca în poarta argentinienilor, golul fiind anulat eronat pentru un ofsaid inexistent.

24 FEBRUARIE 1987 - SUPERCUPA ”REGELUI”

Steaua a confirmat succesul din CCE cu un al doilea trofeu obținut în fața unei formații ce trecuse de Real Madrid în finala Cupei Cupelor. Dinamo Kiev s-a înclinat în fața Stelei, 0-1, după un gol marcat din lovitură liberă de Hagi, aflat la primul să meci pentru formația din Ghencea.

16 MARTIE 1988 - DIN NOU ÎN SEMIFINALE

Steaua putea bifa a doua finală de CCE în doar doi ani, însă două goluri primite de la Rui Aguas în doar 10 minute în returul semifinalei cu Benfica i-au barat drumul. În finală, ”roș-albaștrii” ar fi dat peste PSV Eindhoven.

TURUL I

  • Steaua - MTK Budapesta 4-0 (Hagi 11, 26, Boloni 63, Lăcătuș 83)
  • MTK Budapesta - Steaua 2-0 (Hires 20, Szeibert 43)

TURUL II

  • Steaua - Omonia Nicosia 3-1 (Hagi 14-pen., 68, Iovan 43/Xiouroupas 38)
  • Omonia Nicosia - Steaua 0-2 (Evagoras 8-ag., Lăcătuș 35)

SFERTURI

  • Steaua - Rangers 2-0 (Pițurcă 2, Iovan 67)
  • Rangers - Steaua 2-1 (Gough 16, McCoist 32-pen./Lăcătuș 4)

SEMIFINALE

  • Steaua - Benfica 0-0
  • Benfica - Steaua 2-0 (Rui Aguas 25, 33)

26 iunie 1988 - Cupa boicotată

cupa 88 copy

Dinamoviștii au așteptat în zadar revenirea steliștilor de la cabine Foto: Arhivă GSP

Pe Stadionul ”23 August”, în fața a 45.000 de suporteri, Steaua se retrage de pe teren în minutul 90 al finalei Cupei României cu Dinamo. La scorul de 1-1, Balint marchează, însă reușita sa este anulată pentru ofsaid. La semnul lui Valentin Ceaușescu, ”roș-albaștrii” părăsesc terenul, iar trofeul le este înmânat dinamoviștilor. În cele din urmă, rezultatul final omologat este de 2-1 pentru Steaua, însă trofeul este refuzat de formația din Ghencea.

24 MAI 1989 - A DOUA FINALĂ

Finala ratată cu un an înainte s-a materializat în ultimul an de comunism, însă Steaua avea să cedeze clar ultimul act, 0-4 cu un AC Milan de legendă, din care nu lipsea tripleta batavă Rijkaard - Van Basten - Gullit ori legende ale Squadrei Azzurra, precum Baresi, Donadoni, Maldini și Costacurta, ultimii aflați la început de carieră.

TURUL I

  • Sparta Praga - Steaua 1-5 (Kukleta 20/Lăcătuș 28, 45, Hagi 78, 88, T. Stoica 86)
  • Steaua - Sparta Praga 2-2 (Hagi 39, Lăcătuș 78/Bilek 12, 88)

TURUL II

  • Steaua - Spartak Moscova 3-0 (I. Dumitrescu 33, Hagi 58, 70-pen.)
  • Spartak Moscova - Steaua 1-2 (Cerenkov 44/Lăcătuș 11, Balint 90)

SFERTURI

  • IFK Goteborg - Steaua 1-0 (Ingesson 54)
  • Steaua - IFK Goteborg 5-1 (Lăcătuș 6, 17, 65, I. Dumitrescu 39, Balint 89/Zetterlund 54)

SEMIFINALE

  • Steaua - Galatasaray 4-0 (I. Dumitrescu 8, Hagi 39-pen., D. Petrescu 68, Balint 71)
  • Galatasaray - Steaua 1-1 (Cuneyt 36/I. Dumitrescu 39)

FINALA

  • AC Milan - Steaua 4-0 (Gullit 18, 38, Van Basten 28, 46)

9 septembrie 1989 - 104

Dinamo întrerupe seria istorică a Stelei de 104 partide fără înfrângere în campionat. ”Câinii” se impun chiar pe terenul ”roș-albaștrilor” cu un categoric 3-0.

Anii '90

  • Echipa-tip: Dumitru Stîngaciu - Iulian Filipescu, Daniel Prodan, Anton Doboş, Ionel Pirvu, Basarab Panduru, Ilie Stan, Damian Militaru, Constantin Gîlcă, Ilie Dumitrescu, Adrian Ilie
  • Palmares:
    Liga 1 '93, '94, '95, '96, '97, '98
    Cupa României '92, '96, '97, '99
    Supercupa României '94, '95, '98

1 august 1991 - Nocturnă în Ghencea

Steaua și-a inaugurat nocturna, 1.400 de lucși, la partida câștigată cu FCM Brăila, 2-0, goluri Panduru și Popa.

17 septembrie 1991 - Înfruntarea greilor

Un moment inedit din istoria Stelei s-a petrecut în sezonul 1992/1993 al cupelor europene. S-au aflat față în față antrenorii care au adus singurele trofee europene în România, Anghel Iordănescu, repectiv Emeric Ienei. Fostul atacant se afla atunci pe banca lui Anorthosis Famagusta, echipă pe care Steaua a eliminat-o în Cupa UEFA, după 2-1 la Larnaca și 2-2 (după prelungiri) la București.

martie 1993 - Sferturi în Cupa Cupelor

Steaua își trecea în cont prima performanță importantă în Europa după '89. ”Militarii” ajungeau până în sferturile Cupei Cupelor, după ce treceau de Bohemians și Aarhus. Steaua a dat peste Antwerpen în drumul spre semifinale. După 0-0 în tur, ”roș-albaștrii” au deschis scorul prin Ilie Dumitrescu în Ghencea (19), însă golul marcat de Czerniatynski în minutul 81 i-a eliminat pe steliști. Acela a fost și ultimul meci în Cupa Cupelor, competiție desființată de UEFA în 1999.

20 august 1994 - Supercupa

Steaua își trece în palmares și a treia competiție apărută pe plan intern, Supercupa României. ”Roș-albaștrii” o învingeau atunci pe Gloria Bistrița, câștigătoarea Cupei României, cu un gol marcat în minutul 108 de Marian Popa.

Revenirea în elită

La cinci ani de la finala cu AC Milan, Steaua se întoarce printre granzii Europei într-un nou format al Ligii Campionilor. Timp de 3 sezoane, ”roș-albaștrii”, conduși de pe bancă de Dumitru Dumitriu, s-au menținut în elita fotbalului european, între primele 16 formații la nivel continental.

1994/1995

Steaua trecea în turul preliminar de Servette Geneva, după 4-1 la București și 1-1 în Elveția. Eșecul din partida de pe teren propriu cu Hajduk, 0-1, avea să-i coste pe ”militari” calificarea în sferturi. Un egal ar fi fost suficient pentru a obține locul 2, însă golul reușit de Asanovici în minutul 87 s-a dovedit a fi decisiv la finalul grupei.

1. Benfica 9-5 9p
2. Hajduk 5-7 6p
3. STEAUA 7-6 5p
4. Anderlecht 4-7 4p
  • Anderlecht - Steaua 0-0
  • Steaua - Hajduk Split 0-1 (Asanovici 87)
  • Benfica - Steaua 2-1 (Caniggiia 44-pen., Joao Pinto 62/Militaru 89)
  • Steaua - Benfica 1-1 (Panduru 27/Helder 63)
  • Steaua - Anderlecht 1-1 (Doboș 54/Bosman 43)
  • Hajduk Split - Steaua 1-4 (Andrijasevici 48/Ad. Ilie 11, 31, Lăcătuș 23, Gâlcă 90)

1995/1996

Steaua trecea cu ceva emoții în preliminarii de Casino Salzburg, după 0-0 în Austria și 1-0 la București, Adrian Ilie fiind autorul singurului gol. ”Roș-albaștrii” au avut o apărare solidă în grupe, însă lipsa de eficiență în ofensivă, numai două goluri marcate, ambele cu Rangers, i-a costat calificarea în sferturi.

1. Juventus 15-4 13p
2. Borussia Dortmund 8-8 9p
3. STEAUA 2-5 6p
4. Rangers 6-14 3p
  • Steaua - Rangers 1-0 (D. Prodan 85)
  • Juventus - Steaua 3-0 (Di Livio 35, Del Piero 39, Ravanelli 49)
  • Borussia Dortmund - Steaua 1-0 (Ricken 58)
  • Steaua - Borussia Dortmund 0-0
  • Rangers - Steaua 1-1 (Gascoigne 33/Ad. Ilie 55)
  • Steaua - Juventus 0-0

1996/1997

Steaua trecea în preliminarii fără mari emoții de Club Brugge, 2-2 în Belgia și 3-0 la București, cu patru goluri marcate de Adrian Ilie. În grupe însă, ”roș-albaștrii” n-au mai avut aceleași prestații solide ca în anii precedenți. S-au remarcat doar prin remiza obținută cu Atletico și meciul spectaculos de la Dortmund.

1. Atletico Madrid 12-4 13p
2. Borussia Dortmund 14-8 13p
3. Widzew Lodz 6-10 4p
3. STEAUA 5-15 4p
  • Atletico Madrid - Steaua 4-0 (Esnaider 33, 45, Simeone 64, 82)
  • Steaua - Borussia Dortmund 0-3 (Ricken 7, Heinrich 37, Chapuisat 77)
  • Steaua - Widzew Lodz 1-0 (Bogusz 82-ag.)
  • Widzew Lodz - Steaua 2-0 (Majak 40, Czerwiec 48)
  • Steaua - Atletico Madrid 1-1 (S. Ilie 46/Pantici 24)
  • Borussia Dortmund - Steaua 5-3 (Chapuisat 13, 22, Tretschok 43, Riedle 63, Zorc 65/S. Ilie 17-pen., M. Baciu 52, A. Călin 79)

27 august 1997 - Rușine istorică

Steaua obține o victorie la ”masa verde” în manșa tur cu PSG, după ce francezii au folosit un fotbalist fără drept de joc. O îmbunătățire semnificativă față de succesul cu 3-2 obținut pe teren. În manșa retur însă, Steaua suferă una dintre cele mai drastice înfrângeri din istoria clubului, 0-5, și ratează pentru prima dată calificarea în grupele Champions League. ”Roș-albaștrii” merg în Cupa UEFA, unde trec de Fenerbahce și Bastia și se opresc abia în optimi, după o dublă de foc cu Aston Villa, 2-1 la București, 0-2 în Anglia.

A DOUA STEAPe 2 mai 1998, ”roș-albaștrii” egalează recordul istoric deținut de Chinezul Timișoara, bifând cel de-al șaselea titlu consecutiv. Era pentru a 20-a oară când Steaua câștiga campionatul, unul cu un final thriller. Rapid, pe primul loc înaintea ultimei runde, a obținut doar o remiză, 2-2 cu U Craiova, în timp ce Steaua a revenit pe primul loc după victoria cu 5-2 în fața Bistriței

16 iunie 1999 - Cupa României #20

Steaua ratează titlul, însă atinge o nouă bornă istorică: Cupa cu numărul 20! ”Roș-albaștrii”, calificați în finală după o dublă victorie în fața riivalei Dinamo, se impun la loviturile de departajare în fața Rapidului, 4-2, după ce în timpul regulamentar egalasare în minutul 90, 2-2, prin Belodedici.

Anii 2000

  • Echipa-tip: Vasili Hamutovski - George Ogăraru, Sorin Ghionea, Dorin Goian, Mihai Neşu,  Bănel Nicoliţă, Mirel Rădoi, Sorin Paraschiv, Eugen Trică, Nicolae Dică, Claudiu Răducanu
  • Palmares:
    Liga 1 '01, '05, '06
    Supercupa României '01, '06

7 august 2000 - Debutează Rădoi

Mirel Rădoi apare pentru prima dată în tricoul Stelei într-o partidă cu FCM Bacău, 4-3. Transferat de la Extensiv Craiova la insistențele lui Victor Pițurcă, Rădoi va ajunge unul dintre simbolurile istoriei recente a Stelei. A petrecut 9 sezoane în Ghencea, perioadă în care a câștigat 3 titluri și a condus echipa spre semifinala de Cupa UEFA din 2006.

24 ianuarie 2003 - A dispărut Steaua?

În timpul unei ședințe furtunoase a Adunării Generale a clubului, la care bodyguarzii lui Gigi Becali și cei ai lui George Constantin Păunescu aveau la ei inclusiv pistoale și arme albe, Becali prelua oficial controlul majoritar al clubului. De fapt, al unei societăți nou-înființate, care ulterior avea să preia și să folosească marca, sigla, palmaresul și locul în prima divizie care aparțineau Stelei.

Instanța a decis însă că preluarea clubului n-a fost făcută în deplină legalitate. Teoretic, putem spune că, din momentul în care AFC Steaua a dispărut din ecuație, Steaua a încetat să mai existe. Iar rezultatele obținute după 2003 aparțin societății lui Becali, FCSB de astăzi.

27 noiembrie 2003 - Primii pași

După un sezon pe bară, Steaua revine în cupele europene cu două rezultate impresionante care anunțau succesul ce avea să urmeze. Cu Victor Pițurcă pe bancă, formația din Capitală trecea cu emoții de Neman Grodno, însă se revanșa prin eliminarea englezilor de la Southampton, după o prestație excelentă și două goluri din partea lui Claudiu Răducanu. Urmează o nouă confruntare spectaculoasă cu Liverpool. Steaua este eliminată după 1-1 în Ghencea și 0-1 pe Anfield.

1 decembrie 2004 - Primăvara europeană

Steaua începe o serie record la nivel continental cu 11 calificări consecutive pe teren în grupele cupelor europene. Într-o grupă cu Standard Liege, Parma, Beșiktaș și Athletic Bilbao, ”militarii” obțin calificarea în primăvara europeană după înfrângerea în fața spaniolilor, 0-1, cu o etapă înainte de final. Steaua revenea în primăvara europeană după 12 ani!

24 februarie 2005 - Thriller-ul cu Valencia

valencia

La prima prezență după mai bine de un deceniu în primăvara europeană, Steaua reușește o performanță ce părea imposibilă în acei ani: eliminarea deținătoarei Cupei UEFA. Echipa condusă de Walter Zenga întorcea în Ghencea înfrângerea din Spania, 0-2, după dubla lui Andrei Cristea. La penalty-uri, Steaua câștiga cu 4-3 și mergea în optimi, unde era eliminată de Villarreal.

12 octombrie 2005 - ”Fiara” președinte

În încercarea de a da o lovitură de imagine, Gigi Becali îl numește președinte pe Marius Lăcătuș. Demisionează însă din funcție pe 2 mai 2006 pentru a se dedica meseriei de antrenor. Postul său la formația din Ghencea fusese mai mult onorific, ”Fiara” neavând vreun cuvânt în deciziile luate de conducerea clubului.

UEFAntasticii

Steaua își reconfirma locul printre echipele mari ale continentului după un parcurs de excepție în Cupa UEFA. Sezonul care începea cu un eșec prin ratarea calificării în grupele Ligii Campionilor se încheie cu o semifinală, prima după 17 ani de așteptare! Confruntarea cu Rapid trimite România în topul select al țărilor care au oferit o confruntare între propriile reprezentante în fazele eliminatorii ale cupelor europene. Până în semifinale, Steaua trece de echipe din Franța, Italia, Germania, Olanda și Spania!

27 aprilie 2006 - Cea mai tristă zi

După 1-0 pe teren propriu, Steaua mergea în Anglia cu prima șansă la calificarea în finala de la Eindhoven. ”Roș-albaștrii” au condus-o pe Middlesbrough cu 2-0 în deplasare, însă au primit 4 goluri până la finalul meciului, ultimul în minutul 89, și au ratat o confruntare de vis cu trofeul pe masă în fața Sevillei.

TURUL II PRELIMINAR UCL

  • Shelbourne - Steaua 0-0
  • Steaua - Shelbourne 4-1 (Nicoliță 18, Iacob 27, Diniță 61, Oprița 90+4-pen./Byrne 38)

TURUL III PRELIMINAR UCL

  • Steaua - Rosenborg 1-1 (Iacob 30/Helstad 85)
  • Rosenborg - Steaua 3-2 (Solli 38, Odegaard 57, Rădoi 60-ag./Rădoi 74, Iacob 76)

TURUL I CUPA UEFA

  • Valerenga - Steaua 0-3 (Rădoi 24, Iacob 35, D. Goian 74)
  • Steaua - Valerenga 3-1 (Dică 30, Boștină 41, Iacob 44/Hulsker 55)

GRUPE

1. STEAUA 7-0 8p
2. Lens 7-5 7p
3. Hertha Berlin 1-0 6p
4. Sampdoria 4-3 5p
5. Halmstad 1-12 0p
  • Steaua - Lens 4-0 (Iacob 13, D. Goian 16, Dică 43, 63)
  • Sampdoria - Steaua 0-0
  • Steaua - Halmstad 3-0 (Rădoi 11, D. Goian 63, Iacob 71)
  • Hertha Berlin - Steaua 0-0

TURUL III

  • Heerenveen - Steaua 1-3 (Bruggink 24/Dică 29, D. Goian 76, Paraschiv 78)
  • Steaua - Heerenveen 0-1 (Bruggink 85)

OPTIMI

  • Steaua - Betis 0-0
  • Betis - Steaua 0-3 (Nicoliță 54, 82, Iacob 78)

SFERTURI

  • Rapid - Steaua 1-1 (V. Moldovan 50/Nicoliță 5)
  • Steaua - Rapid 0-0

SEMIFINALE

  • Steaua - Middlesbrough 1-0 (Dică 30)
  • Middlesbrough - Steaua 4-2 (Dică 16, D. Goian 24/Maccarone 33, 89, Viduka 64, Riggott 73)

Din nou în grupe după 10 ani

La fel ca în mijlocul anilor '90, Steaua bifează trei prezențe consecutive în grupele UEFA Champions League. ”Roș-albaștrii” trec însă o singură dată în primăvara europeană. Singura victorie și ultima până astăzi în grupe rămâne cea de la revenire, 4-1 împotriva lui Dinamo Kiev.

2006/2007

Steaua trece de ND Gorica fără mari emoții, 2-0 și 3-0, și obține prima calificare în grupele UCL după 10 ani de așteptare la capătul unei duble dramatice cu Standard Liege. După 2-2 în tur, belgienii au deschis scorul la București, însă Steaua a reușit să întoarcă rezultatul grație reușitelor lui Vali Badea. ”Roș-albaștrii” se întâlnesc în premieră într-un meci oficial cu Real Madrid.

1. Lyon 12-3 14p
2. Real Madrid 14-8 11p
3. STEAUA 7-11 5p
4. Dinamo Kiev 5-16 2p
  • Dinamo Kiev - Steaua 1-4 (Rebrov 16/Ghionea 3, V. Badea 24, Dică 43, 79)
  • Steaua - Lyon 0-3 (Guedes 43, Mendes 55, Benzema 89)
  • Steaua - Real Madrid 1-4 (V. Badea 64/Ramos 9, Raul 34, Robinho 56, van Nistelrooy 76)
  • Real Madrid - Steaua 1-0 (Nicoliță 70-ag.)
  • Steaua - Dinamo Kiev 1-1 (Dică 69/Cernat 29)
  • Lyon - Steaua 1-1 (A. Diarra 12/Dică 2)

TURUL III CUPA UEFA

  • Steaua - Sevilla 0-2 (Poulsen 41, Kanoute 77-pen.)
  • Sevilla - Steaua 1-0 (Kerjakov 45+3)

31 octombrie 2007 - ”Fiara” antrenor

Lăcătuș revine din nou la Steaua, de data aceasta ca antrenor principal. La debutul său pe banca Stelei, 3-1 cu Oțelul, arena din Ghencea adună 20.000 de suporteri! După o cursă de urmărire fulminantă în care a recuperat diferența de 11 puncte față de CFR Cluj, steliștii au scăpat printre degete titlul în ultimele etape. Lăcătuș avea să mai revină în două rânduri pe banca ”roș-albaștrilor”. Cu el pe bancă, Steaua s-a remarcat mai mult în meciurile din cupele europene.

2007/2008

Pe banca Stelei ajunge Gică Hagi, care continuă munca lui Cosmin Olăroiu și se califică în grupele Champions League, după confruntările cu Zaglebie Lubin și BATE Borisov. ”Regele” demisionează însă după numai primul meci din faza grupelor, 1-2 cu Slavia Praga. ”Roș-albaștrii” pierd cinci meciuri, patru dintre ele la un singur gol diferență.

1. Sevilla 14-7 15p
2. Arsenal 14-4 13p
3. Slavia Praga 5-16 5p
4. STEAUA 4-10 1p
  • Slavia Praga - Steaua 2-1 (Senkerik 13, Belaid 63/D. Goian 33)
  • Steaua - Arsenal 0-1 (van Persie 76)
  • Sevilla - Steaua 2-1 (Kanoute 5, Luis Fabiano 17/Ov. Petre 63)
  • Steaua - Sevilla 0-2 (Renato 25, 65)
  • Steaua - Slavia Praga 1-1 (V. Badea 12/Senkerik 78)
  • Arsenal - Steaua 2-1 (Diaby 8, Bendtner 42/D. Zaharia 68)

2008/2009

Cu Lăcătuș pe bancă, Steaua se califică din nou în grupele UCL, după ce trece de Galatasaray, 2-2 în Turcia și 1-0 la București, cel mai puternic adversar eliminat de ”militari” în drumul spre grupe. ”Roș-albaștrii” impresionează în primele trei partide cu un joc la nivel înalt în care se bat de la egal la egal cu Bayern (0-1), Fiorentina (0-0) și Lyon (3-5). ”Fiara” demisionează însă după meciul cu formația franceză, iar Steaua își pierde din entuziasm sub comanda lui Dorinel Munteanu.

1. Bayern 12-4 14p
2. Lyon 14-10 11p
3. Fiorentina 5-8 6p
4. STEAUA 3-12 1p
  • Steaua - Bayern 0-1 (Van Buyten 15)
  • Fiorentina - Steaua 0-0
  • Steaua - Lyon 3-5 (Arthuro 8, D. Goian 11, Ov. Petre 45/Keita 23, Benzema 33, 71, Fred 69, 90+2)
  • Lyon - Steaua 2-0 (Juninho 44, Reveillere 89)
  • Bayern - Steaua 3-0 (Klose 57, 71, Toni 61)
  • Steaua - Fiorentina 0-1 (Gilardino 66)

Anii 2010

Echipa ideală: Ciprian Tătăruşanu - Novak Martinovici, Florin Gardoş, Vlad Chiricheş, Iasmin Latovlevici, Mihai Pintilii, Nicolae Stanciu, Adi Popa, Cristi Tănase, Alex Chipciu, Raul Rusescu
Palmares:
Liga 1 '13, '14, '15
Cupa României '11, '15
Cupa Ligii '14, '15
Supercupa României '13

25 mai 2011 - Cupa după 12 ani

La capătul unui sezon lamentabil încheiat pe 6, ”roș-albaștrii” câștigă Cupa României după o așteptare de 12 ani. Mai mult succesul vine în fața marii rivale. Pentru prima dată după 21 de ani, Steaua și Dinamo au evoluat cu trofeul pe masă. ”Militarii” s-au impus cu 2-1, la Brașov, la capătul unui meci decis de autogolul lui Bărboianu.

Era Reghecampf

Pe 21 mai 2012, Laurențiu Reghecampf își începe aventura ca tehnician al Stelei. Acesta reușește să oprească una dintre cele mai lungi perioade fără titlu din istoria clubului, 7 ani, și să readucă formația în topurile importante din Europa. Cu el pe bancă, Steaua obține la pas calificarea în primăvara europeană, unde trece de Ajax, la penalty-uri, după o dublă manșă de excepție. ”Roș-albaștrii” o înving pe Chelsea, 1-0, campioana Europei la zi, însă ratează in extremis calificarea în sferturi, după 1-3 în Anglia. Londonezii aveau să câștige trofeul la finalul sezonului.

2012/2013

TURUL III PRELIMINAR

  • Steaua - Spartak Trnava 0-1 (Mikovici 6)
  • Spartak Trnava - Steaua 0-3 (Rocha 8, Rusescu 77, Nikolici 84)

PLAY-OFF

  • Ekranas - Steaua 0-2 (Martinovici 36, Ad. Popa 76)
  • Steaua - Ekranas 3-0 (Rocha 21, 86, Dumitraș 31)

GRUPE

1. STEAUA 9-9 11p
2. Stuttgart 9-6 8p
3. FC Copenhaga 5-6 8p
4. Molde 6-8 6p
  • Stuttgart - Steaua 2-2 (Ibisevici 5, Niedermeier 85/Chipciu 6, Rusescu 80-pen.)
  • Steaua - FC Copenhaga 1-0 (Sigurdsson 83-ag.)
  • Steaua - Molde 2-0 (Chiricheș 30, Rusescu 32)
  • Molde - Steaua 1-2 (Chima 56/Chipciu 21, Latovlevici 37)
  • Steaua - Stuttgart 1-5 (M. Costea 83/Tasci 5, Harnik 18, Sakai 23, Okazaki 31, 55)
  • FC Copenhaga - Steaua 1-1 (Vetokele 87/Rusescu 72)

ȘAISPREZECIMI

  • Ajax - Steaua 2-0 (Alderweireld 28, Van Rhijn 48)
  • Steaua - Ajax 2-0 (4-2 pen.) (Latovlevici 38, Chiricheș 76)
    Au marcat: Rusescu, Nikolici, L. Filip, Latovlevici/Eriksen, De Jong
    Au ratat: Schone, Moisander

OPTIMI

  • Steaua - Chelsea 1-0 (Rusescu 34-pen.)
  • Chelsea - Steaua 3-1 (Mata 34, Terry 58, F. Torres 71/Chiricheș 45+1)

20 iulie 2013 - Cele mai multe sezoane în Liga 1

La startul sezonului 2013/2014, Steaua devine formația cu cele mai multe sezoane în Liga 1, 66, depășind astfel Rapidul. ”Roș-albaștrii” și Dinamo sunt singurele formații din fotbalul românesc care au evoluat numai în primul eșalon. ”Câinii” au un sezon mai puțin în Liga 1, fiind înființați un an mai târziu.

2013/2014

Steaua confirmă parcursul european din sezonul trecut și ajunge pentru a șaptea oară în grupele UEFA Champions League. Pentru prima dată, ”roș-albaștrii” trec de 3 tururi preliminare pentru a ajunge în faza grupelor. În play-off, Steaua a trecut de Legia Varșovia, deși obținuse doar un 1-1 pe teren propriu. În Polonia, în fața unui public ostil, ”roș-albaștrii” marchează rapid două goluri în primele 10 minute și rezolvă calificarea. În grupe, deși Reghecampf anunțase că echipa se va lupta pentru optimi, Steaua termină ultima și fără victorie.

GRUPE

1. Chelsea 12-3 12p
2. Schalke 6-6 10p
3. FC Basel 5-6 8p
4. STEAUA 2-10 3p
  • Schalke - Steaua 3-0 (Uchida 67, Boateng 78, Draxler 85)
  • Steaua - Chelsea 0-4 (Ramires 20, 55, Georgievski 44-ag., Lampard 90)
  • Steaua - FC Basel 1-1 (Tatu 88/Diaz 48)
  • FC Basel - Steaua 1-1 (Sio 90+1/Piovaccari 17)
  • Steaua - Schalke 0-0
  • Chelsea - Steaua 1-0 (Ba 10)

8 martie 2014Steaua bifează meciul 2.000 în Liga 1, victorie pe terenul lui CFR Cluj, 1-0

31 mai 2015 - Tripla coroană

galca

Costel Gâlcă bifează la singurul său sezon ca antrenor al Stelei o performanță ce va fi greu de egalat pe viitor. ”Roș-albaștrii” bifează tripla, după ce câștigă pe rând Cupa Ligii, Liga 1 și Cupa României. Campionatul era să le scape însă printre degete, după ce ASA a recuperat o diferență de 13 puncte! Steaua a trecut prima linia de sosire, însă cu mari emoții, după 0-0 la Iași, într-un meci în care victoria îi garanta câștigarea titlului. A fost ajutată însă de Oțelul, care a învins-o pe ASA cu 2-1.

14 decembrie 2016 - ”Fiara” în tabăra CSA

Marius Lăcătuș se alătură proiectului CSA Steaua și este declarat directorul tehnic al viitoarei formații ce ar urma să debuteze în această toamnă în Liga 4. Deși s-a speculat că ar urma să fie antrenorul noii echipe a Armatei, acest post va fi asigurat de Ion Ion, fost căpitan al Stelei în anii '70.

6 ianuarie 2017 - ”Câine” după 23 de ani

Steaua ajunge la un acord cu Dinamo pentru transferul lui Gnohere. Atacantul francez devine astfel primul jucător adus de ”roș-albaștri” direct de la marea rivală după 23 de ani! Ultimul fusese Damian Militaru, unul dintre jucătorii-cheie în echipa de la mijocul anilor '90.

30 martie 2017Steaua devine oficial FCSB

Cei mai importanți jucători din istoria Stelei

Top meciuri în tricoul Stelei în Liga 1

  • Tudorel Stoica - 369 meciuri
  • Marius Lăcătuş - 357 meciuri
  • Anghel Iordănescu - 317 meciuri
  • Iosif Vigu - 313 meciuri
  • Ştefan Iovan - 291 meciuri

Top goluri în tricoul Stelei

  • Anghel Iordănescu - 156 goluri
  • Gheorghe Constantin - 148 goluri
  • Victor Piţurcă - 137 goluri
  • Florea Voinea - 106 goluri
  • Marius Lăcătuş - 98 goluri

Top meciuri în cupele europene

  • Marius Lăcătuş - 72 jocuri
  • Bănel Nicoliţă - 64 jocuri
  • Sorin Ghionea - 55 jocuri
  • Petre Marin - 53 meciuri
  • Iasmin Latovlevici - 52 jocuri

Top goluri în cupele europene

  • Marius Lăcătuş - 17 goluri
  • Nicolae Dică - 14 goluri
  • Ilie Dumitrescu - 13 goluri
  • Gheorghe Hagi - 12 goluri
  • Raul Rusescu - 12 goluri

2.699 de meciuria disputat Steaua în toate competițiile, trecându-și în palmares 1.177 de victorii, 490 de remize și 451 de înfrângeri

 Top 10 victorii în cupele europene

1. Steaua - FC Barcelona 0-0 (2-0 pen.) finala CCE 85/86
2. Steaua - Anderlecht 3-0 semifinala CCE 85/86
3. Steaua - Dinamo Kiev 1-0 Supercupa Europei 86
4. Steaua - Chelsea 1-0 optimi EL 12/13
5. CCA - Dortmund 3-1 tur I CCE 57/58
6. Steaua - Valencia 2-0 șaisprezecimi UEFA 04/05
7. Steaua - Galatasaray 4-0 semifinale CCE 88/89
8. Steaua - Ajax 2-0 șaisprezecimi EL 12/13
9. Steaua - PSV Eindhoven 1-0 tur II CCE 89/90
10. Barcelona - Steaua 0-1 tur II Cupa Cupelor 71/72


 

Comentarii (13 ) Adaugă comentariu

iosif._vs  •  07 Iunie 2017, 15:06

Postat de fangigi pe 07 Iunie 2017, 13:38

Trebuia sa puneti si poza lui valentin ceausescu, ca v-a adus vreo 5 titluri si vreo 3 cupe! Cea din 88 ati luat-o chiar fara sa fiti pe teren! Record mondial!

Stapinul nostru nea gigi il va coopta si pe Valentin in cadrul FCSB ului ca sa cistige mai multe cupe fara sa fie pe teren si e bine. Hei hei hei! ! ! I

nebraska  •  07 Iunie 2017, 14:58

Dupa 2003 vorbim de fcsb,o struto-camila.

planetfun  •  07 Iunie 2017, 14:26

La multi ani, minunata Stea !

Vezi toate comentariile (13)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase