12 comentarii. Scrie și tu!

Hagi Leaks, episodul 3: un fotbalist-fugar, comision pentru agent de 3,1 milioane de euro. Plus un jucător legitimat de LPF, dar nelegitimat în comunicatul Academiei Hagi

Articol de , ,
marti, 13 decembrie 07:00

Din cuprins:
Cristian Manea nu e singurul jucător transferat de Academia Hagi în secret
Nemanja Radonjic, jucătorul agenției Lian Sports, a fost legitimat de Hagi, însă jucătorul nu a fost văzut în România de președintele Academiei Hagi
Conform documentelor interne de la AS Roma, transferul sârbului-problemă a costat milioane de euro. 75% s-au dus la impresarii care au profitat și din transferul ciudat al lui Manea
Fabrice Olinga este un alt jucător-fantomatic. Hagi spune că nu l-a legitimat, LPF susține contrariul

"A mad, mad story".



Așa descrie Benjamin Newman de la site-ul 101greatgoals.com povestea publicată exclusiv luni, 5 decembrie 2016, de Gazeta Sporturilor și The Black Sea.

Jurnalistul completează: “Dintre toate articolele extrem de importante care au ieșit la suprafață din cea mai mare scurgere de informații în cazul Football Leaks, povestea copilului minune român Cristian Manea se remarcă prin obscuritatea ei”.

Dar transferul lui Manea nu este singurul caz obscur de la Academia Hagi pe care documentele Football Leaks îl îmbogățesc cu date noi.

În comunicatul de presă emis după apariția articolului de lunea trecută, Academia Hagi a anunțat că nu are nicio relație cu firma malteză Dito Trading and Consulting, cea care a încasat de la SC Viitorul S.A. un comision incredibil: un milion de euro, adică 40% din suma de transfer plătită de Apollon Limassol pentru Manea.

"Atât clubul FC Viitorul, cât și patronul lui, dl. Gheorghe Hagi, nu au avut și nu au nici un fel de relații cu compania respectivă, cu excepția contractului menționat" Comunicat Academia Hagi, 5 decembrie 2016

Academia nu a răspuns, însă, la alte 11 întrebări, adresate pe email de jurnaliștii de la European Investigative Collaborations pentru a înțelege mecanismul acestui transfer oscur.

Două dintre ele erau:

  • V-ați întâlnit vreodată cu Abdilgafar Ramadani, singur sau în prezența lui Pietro Chiodi?
  • L-ați vizitat vreodată pe Ramadani în Palma de Mallorca?

Alt puști transferat în secret: Radonjic

Abdilgafar Ramadani este un agent macedonean controversat, proprietarul agenției de impresariat offshore Lian Sports care e înregistrată la aceeași adresă cu compania malteză căreia Hagi i-a trimis milionul de euro.

Printre fotbaliștii reprezentanți de Lian Sports se numără și Nemanja Radonjic (20 de ani), care acum joacă la echipa sârbă Cukaricki sub formă de împrumut de la AS Roma.

Radonjic e un mijlocaș talentat, remarcat la un turneu organizat de Academia Hagi în vara lui 2013, și care a ajuns la clubul lui Hagi în luna octombrie a acelui an.

radonjic echipa

Radonjic (primul din stânga, rândul de jos) cu echipa U-15 a lui Partizan, la un turneu organizat de Academia Hagi. Sursă: Academia Hagi

Totul în secret, fără știrea presei și a publicului, la fel ca și Manea la Apollon, un an mai târziu.

Președintele Academiei Hagi, Pavel Peniu, nici măcar nu l-a văzut la față:

“Radonjic a fost la noi acum doi ani. Ştiu că am făcut tranzacţia şi aşteptam să-l văd şi eu. A fost pe la noi, dar din păcate foarte, foarte puţin. S-a accidentat şi nici n-a apucat să joace. Nu cunosc foarte multe amănunte pentru că eu, practic, nici nu l-am văzut în perioada aia”, a spus Peniu pentru ProSport.

Verificările făcute în Serbia au arătat că Radonjic nu a avut nicio accidentare serioasă.

Ulterior, într-un comunicat de presă, Academia Hagi a venit cu altă explicație:

“Jucătorul Nemanja Radonjic a fost legitimat de clubul nostru după ce fusese remarcat la una din ediţiile turneului “Cupa Stelelor Estului”, organizat la Constanţa. După o scurtă perioadă de timp de la legitimare, jucătorul a decis să plece de la club şi, în ciuda eforturilor depuse de noi, a refuzat să se mai întoarcă în România”.

Practic, Radonjic a dispărut de la club, iar Academia l-a lăsat să plece nestingherit.

Aici există o coincidență remarcabilă. Și un mare semn de întrebare.

Fotbalist-fugar. Comision pentru agent: 3,1 milioane

În toamna lui 2013, după transferul la Academia lui Hagi, președintele lui Partizan, Dragan Djuric, motiva plecarea în România a talentatului jucător prin faptul că “Radonjic are ceva la cap”.

radonjic blic.rs

Nemanja Radonjic, la Cukaricki. Fotbalistul a refuzat să discute cu reporterii European Investigative Collaborations. Sursă. Blic.rs

“Fugit” și de la Academia Hagi în februarie 2014, aparent tot din cauza unor carențe de atitudine, Radonjic a fost legitimat de AS Roma, dar și italienii au lăsat să se scurgă spre jurnaliști informația că jucătorul are probleme de comportament.

Roma l-a lăsat să plece în septembrie 2014.

Teoretic, gratis.

Sârbul a ajuns la Empoli, unde nu a jucat niciun minut.

Și acum vine partea uimitoare găsită printre cele 18,6 milioane de documente din baza de date Football Leaks.

După doar 5 luni, Radonjic a fost cumpărat înapoi de AS Roma, clubul care abia îl lăsase să plece!

Într-un raport financiar anual efectuat în iunie 2015, AS Roma declară că Nemanja Radonjic a costat-o 4.140.000 de euro!

radonjic highlight

Document intern al clubului AS Roma. În prima coloană sunt sumele de transfer, în a doua comisioanele agenților. Radonjic e al șaptelea, de jos în sus. Sursă: Football Leaks

Peste 4 milioane pentru un jucător cu probleme grave de comportament!

Surpriza și mai mare apare în detaliile tranzacției: 1,04 milioane de euro a fost suma de transfer, 3,1 milioane de euro reprezintă “cheltuieli secundare” cu agenți de jucători.

3.300.000 €este comisionul încasat de agenții lui Miralem Pjanic, cel mai mare comision din raportul intern al clubului Roma pe 2015. Comisionul pentru Radonjic este cu doar 200.000 de euro mai mic, în condițiile în care suma de transfer la Pjanic a fost de 11 ori mai mare

Sabatini, prietenul lui Chiodi și Ramadani

Practic, agenția lui Ramadani a primit un comision obscen: 75% din suma plătită de Roma.

În raportul intern, suma totală plătită de clubul roman impresarilor celor 23 de fotbaliști din lot este de 20.307.000 de euro. 15 la sută din acest total e luat de agenții unui sârb care nu jucase niciun minut în carieră pentru echipele sale.

Directorul sportiv al clubului roman era la acel moment Walter Sabatini, un tip care are relații strânse cu Pietro Chiodi și Abdilgafar Ramadani. În mandatul său, Academia Hagi i-a exportat la Roma pe Mihai Bălașa și Ionuț Vână și i-a repatriat de acolo pe Sebastian Mladen și Andrei Tugui.

Sabatini a plecat neașteptat din club în octombrie 2016.

Motivul demisiei rămâne un mister, dar jurnaliștii italieni vorbesc despre faptul că afacerile făcute de Sabatini au atras atenția patronilor lui AS Roma.

Sumele vehiculate în afacerea Radonjic sunt doar un exemplu.

Tabelul cu sume de transfer și comisioane aflat în contabilitatea clubului AS Roma naște o altă întrebare:

A plătit și Academia Hagi impresarilor lui Radonjic comisioane ascunse pentru transferul mijlocașului crescut de Partizan?

În februarie 2016, jurnaliștii i-au adresat o întrebare publică finanțatorului Gheorghe Hagi:

“Cât a plătit Viitorul în octombrie 2013 pentru transferul lui Nemanja Radonjic de la Partizan şi ce sumă a încasat Viitorul la împrumutul acestuia către Roma Primavera, în februarie 2014?”

Răspunsul întârzie de aproape 10 luni.

22.500.000 €este cea mai mare sumă de transfer plătită de Roma pe unul din jucătorii menționați în raportul financiar din 2015. E vorba de Iturbe Arevalos, iar comisionul impresarilor a fost de 1,6 milioane, de două ori mai mic decât cel încasat de agenții lui Radonjic

Olinga, împrumutul-fantomă

O altă întrebare la fel de importantă a rămas fără răspuns.

Este legată de o altă afacere bizară în care Hagi și-a legat numele de cele ale lui Abdilgafar Ramadani și Pinhas Zahavi, controversații impresari care driblează regulile FIFA prin preluarea controlului asupra cluburilor Apollon Limassol și Mouscron.

Pe 11 februarie 2015, Viitorul anunța pe pagina oficială de Facebook că l-a împrumutat pe camerunezul Fabrice Olinga, cel mai tânăr marcator din istoria LaLiga. Pe vremea când juca la Malaga, atacantul înscrisese chiar la debut, contra lui Celta Vigo.

olinga hagi

Transferul lui Olinga a fost anunțat pe pagina de Facebook a Academiei Hagi. În poză, alături de camerunez apare oficialul Stere Mega. Sursă: Facebook

Avea atunci 16 ani și 98 de zile, mai puțin decât Messi când argentinianul a marcat pentru prima dată în Primera Division.

Olinga a intrat imediat în programul de pregătire al primei echipe de la Viitorul. Pe site-ul oficial, au apărut clipuri video cu jucător și cu Gheorghe Hagi schimbând pase la antrenamente.

„Pe Olinga mi l-a recomandat Pietro Chiodi, el mi l-a adus”, a explicat Hagi la Dolce Sport. La Digi, Hagi a spus ulterior că Pietro Chiodi este cel care a realizat și transferul lui Cristian Manea la Apollon.

Chiodi este impresarul de casă al Academiei Hagi, de unde reprezintă 13 jucători.

În același timp, lucrează pentru Ramadani, lucru dovedit de documente Football Leaks.

Iar pe Ramadani, superagentul israelian Pini Zahavi îl numește “my guy Fali”, în emailuri aflate în cea mai mare scurgere de informații din istoria fotbalului mondial.

Venit de la Apollon Limassol, Olinga nu a jucat niciun minut pentru Viitorul, în primăvara lui 2015. Extrem de interesată de jucător în februarie, presa din România a uitat complet de camerunez și nu a remarcat dispariția lui de la clubul lui Hagi.

gettyimages 151126281

Fabrice Olinga, în tricoul clubului spaniol Malaga. Plecarea sa din Spania este un thriller în sine, documentat de Football Leaks. Sursă: GettyImages

Hagi: N-a fost legitimat. LPF: A fost legitimat

Abia după un an, în februarie 2016, jurnaliștii au sesizat ciudățenia cazului și au scris.

“Olinga n-a jucat niciun minut pentru că n-a fost legitimat. Au întârziat cu plicul şi nu s-a putut legitima. La nivel tehnic, n-a fost niciodată legitimat”, a declarat impresarul Pietro Chiodi.

Tot atunci, Academia Hagi a reacționat și ea printr-un comunicat: “Jucătorul Fabrice Essono Olinga a fost propus clubului nostru de un agent de jucători cu care colaborăm de mai mulţi ani si a fost dorit de staff-ul tehnic, însă, fiind extracomunitar, nu a putut fi legitimat in timp util, în perioada de transferuri din februarie 2015”.

Și acum, atenție!

Contactată printr-un email oficial, Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) a răspuns, telefonic, printr-unul dintre purtătorii săi de cuvânt:

“Fabrice Olinga a fost legitimat de Liga Profesionistă de Fotbal în data de 26 februarie 2016!”.

Adică în timp util pentru a putea juca la Viitorul!

olinga iarna

Fabrice Olinga, în echipamentul Viitorului, în iarna lui 2015. Fotbalistul s-a topit apoi precum zăpada. Sursă: Academia Hagi

Cineva nu spune adevărul.

Solicitat și în scris, răspunsul LPF nu a mai venit!

Chestionat pe 30 noiembrie 2016 de reporterii EIC în privința legitimării lui Olinga, Hagi nu a răspuns nici el.

Întrebare: a avut Academia Hagi cheltuieli cu prezumtivul transfer al lui Olinga?

Legitimat în actele Ligii, dar nelegitimat în declarații, Olinga s-a antrenat cu Viitorul toată primăvara lui 2015. Acum, este legitimat la Mouscron unde a ajuns de la Apollon, la fel ca și Manea.

Ambele cluburi sunt controlate de Pini Zahavi.

Pe site-ul TransferMarkt, camerunezul nu are un agent. “Rude” stă scris la capitolul impresari.

Este un alt neadevăr.

În Football Leaks, printre cele 1,9 terabiți de date, cazul lui Olinga este bine documentat și arată modul în care un impresar, Zahavi, decide personal soarta unui tânăr fotbalist african devenit un simplu bun mobiliar.

Dar Zahavi reușește să controleze destinele jucătorilor cu complicitatea cluburilor.

Detaliile le veți citi în următoarele zile în Gazeta Sporturilor și pe The Black Sea.

Bazat pe documente Football Leaks obținute de revista germană Der Spiegel și oferite spre cercetare către European Investigative Collaborations

CITEȘTE PRIMELE PĂRȚI ALE INVESTIGAȚIEI:

Save

Save

Comentarii (12 ) Adaugă comentariu

toni_fcsb  •  13 Decembrie 2016, 16:47

Postat de nebraska pe 13 Decembrie 2016, 09:02

Smecherii cu arc,nu-l credeam pe rege asa priceput la jonglerii de genul asta....sa vedem pe unde scoate camasa acum.

Serios?! Nu-l credeai?! Pai e fix ca finul gheorghe, patron fcsb. Sunt *** amandoi, dar cand e vorba de smecherii, sunt asi oamenii. Altfel nu aveau averea facuta pana acum. Un om cinstit nu va avea IN VECI banii unuia ca becali, hagi sau oricare alt machidon care se lafaie intr-un Bugatti.

azet  •  13 Decembrie 2016, 14:07

Ok , in afara de faptul ca autorul e in extaz ca a gasit scurgerile lui hagi, e ceva ilegal in toata povestea ca nu am inteles.

cobra_z  •  13 Decembrie 2016, 10:28

machedonii sunt bogati toti, machedonii se casatoresc doar intre ei, machedonii sunt un mare clan...un mare clan mafiot..."asta inseamna sa fii mafiot" -vorba lui ioan becali...totusi mira-m-as sa patzeasca *** ceva...

Vezi toate comentariile (12)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase