12 comentarii. Scrie și tu!

Un oltean la New York » Alex Mitriță, dialog cu Ovidiu Ioanițoaia, directorul GSP: „Pentru națională, mă voi urca în primul avion. Întotdeauna!”

Din America, mijlocașul lui New York City FC admite că „jucând aici, mi-am redus șansele de a fi chemat la lot”

Articol de
luni, 08 iulie 08:32

DIN CUPRINS
De ce a fost nevoit să își schimbe numărul de telefon după ce a ajuns în SUA;
Mitriță plătește o avere pe chirie în New York, unde stă în Manhattan, lângă Central Park;
Cine e antrenorul care l-a făcut să urască fotbalul pentru o perioadă;
Ce lucruri l-au surprins în State și cum decurge o zi din viața lui în New York;
Ce spune despre conflictul cu Cosmin Contra de la naționala României.

Alex Mitriță a acceptat o discuție deschisă cu directorul Gazetei în metropola newyorkeză la cinci luni de la transferul în Major League Soccer.



N-a fost simplu să-l întâlnesc pe Alexandru Mitriță la New York, dar am izbutit într-un târziu. Spre bucuria mea, nu s-a lăsat greu convins să vorbim, ci a acceptat fără fasoane. A sosit chiar cu un sfert de ceas mai devreme de ora convenită într-o zi în care megalopolisul american părea să fi pierdut definitiv lupta cu canicula.

Discuția noastră a avut loc în holul hotelului Kitano de pe Park Avenue, aproape de Grand Central Terminal, principala gară a orașului. Convorbirea a durat o oră și jumătate.

Două camere în Manhattan

Alex, aveai un celular de România, nu-l mai ai?

Am avut unul cu 0753, dar am renunțat la el. Neținând cont de fusul orar, șapte ore diferență, mă sunau din țară și la 3-4 noaptea! Mai ales ziariștii. Așa că l-am închis și mi-am luat număr de America. L-am dat numai apropiaților, familiei. 

S-au scurs cinci luni de când te-ai transferat la New York City FC, în Major League Soccer. Cum te simți? Te-ai acomodat?

Da, deși New York e aproape cât România. M-au ajutat foarte mult cei de la club, m-au primit cu prietenie. Prin ei am găsit și apartamentul în care locuiesc împreună cu logodnica și cu un cățel. Două camere, hol și bucătărie. În Manhattan, lângă Central Park. Adică în centrul centrului, deci în zona cea mai scumpă, unde o cafea la Starbucks bate la 10 dolari!

Clubul achită chiria, nu? El ți-a oferit și mașină?

FC plătește salariul în Chase Bank de două ori pe lună, zile fixe, dar atât. Celelalte le plătesc eu, inclusiv chiria, care te seacă.

alex mitrita stire

Copil de mingi pe lângă Ibra

Nu-L mânia pe Dumnezeu, la ce contract ai, n-ar trebui să te plângi!

Nu mă plâng, cine a zis că mă plâng?! Doar că la noi s-a scris că am un salariu fabulos și nu-i adevărat. E totuși modest pe lângă ce încasează, după taxe, Ibrahimovici, Schweinsteiger ori Rooney, care iau milioane de dolari în MLS, Ibra vreo 7 pe an... Pe lângă ei, eu sunt copil de mingi.

Lecție veche, Alex, pe femei să nu le întrebi de ani și pe fotbaliști de bani!

Ca să vă liniștiți, vă spun cât e chiria. 7.000 pe lună, vreo 30.000 de lei! Mulțumit?

Ai dreptate, nu-i mică! Mașina?

N-am, pentru că nici n-am permis de conducere. Norocul meu e că stau în același bloc cu un coleg de echipă, cu finlandezul Ring, care mă duce cu mașina lui la antrenamente și la meciuri. Îl cheamă ca pe mine, Alex, e mijlocaș, a jucat în Germania. 

Intenționezi să-ți iei carnet?

Probabil că mă voi înscrie la examen în țară. Cu engleza mă descurc, înțeleg tot, dar la scris mai am probleme. Sunt unii termeni de circulație pe care nu-i stăpânesc.

La traficul nebun de la New York, cât timp vă ia ca să ajungeți la Yankee Stadium?

Până la stadion, vreo 20-25 de minute. Până la baza de pregătire, excelent dotată, super, de două ori pe-atât. 

8.500.000 $a plătit New York City FC la începutul lui februarie, când l-a achiziționat pe Mitriță de la Craiova

500.000 $este salariul anual net al lui Mitriță la clubul newyorkez (contract pe patru ani), al 8-lea cel mai bine plătit jucător din lot

Top salarii MLS

  1. Z. Ibrahimovici (LA Galaxy) 7,2*
  2. M. Bradley (Toronto FC) 6
  3. B. Schweinsteiger (Chicago Fire) 5,6
  4. J. Altidore (Toronto DC) 4,9
  5. C. Vela (Los Angeles FC) 4,5
  6. A. Pozuelo (Toronto FC) 3,8
  7. W. Rooney (DC United) 3,5
    * sumele sunt exprimate în milioane de dolari

„Pentru națională, mă voi urca în primul avion. Întotdeauna!” 

Mijlocașul lui New York City FC susține că nu a fost niciun scandal cu selecționerul Contra la meciul cu Suedia, dar admite că „jucând aici, mi-am redus șansele de a fi chemat la lot”.

Cum vă înțelegeți între voi, antrenorul spaniol Torrent cu românul Mitriță, paraguayanul Medina, argentinianul Moralez, finlandezul Ring, peruanul Callens, brazilianul Héber, luxemburghezul Chanot și, firește, 10-12 americani?! Turnul Babel, nu altceva! 

Vorbim în engleză. În frunte cu Domènec Torrent, fostul secund al lui Guardiola la Barcelona, la Bayern și la Manchester City, de unde a venit în 2018. Man. City posedă 80 la sută din acțiunile lui New York City FC, restul de 20 aparținând echipei de baseball Yankees, pe terenul căreia jucăm. 

Torrent e dur, e blând?

Nu l-am auzit niciodată ridicând tonul, chiar niciodată! Fără excepție, antrenamentele lui sunt cu mingea. Fizic mai puțin spre deloc, stil Mangia.

Mangia, Zeman, Hagi

Apropo de Mangia, Craiova l-a cam dat afară și a plecat supărat.

Nu cred. Am vorbit cu Mister după ce se întorsese în Italia și a avut numai cuvinte frumoase despre Universitatea. Ca și mine. Mangia nu părea supărat. M-a invitat la nunta sa, numai că n-am putut merge. Din păcate.

I-ai fost translator o vreme?

La început, învățasem italiana în perioada petrecută la Pescara, după sejurul de la Viitorul. 

La Pescara ai lucrat sub comanda ceho-italianului Zeman, un tip original, o figură, corect?

Corect, dar ce-am pățit cu el, m-a chinuit de mi se luase de fotbal, îmi venea să mă las... Trebuia să urcăm scări într-un singur picior și să cărăm saci ca hamalii! Mie, pentru că aveam 60 de kilograme, mi-a pus în spinare un sac de 60, gata să-mi rupă coloana! Uneori, parcă îi ura pe fotbaliști, așa îi chinuia.

Țipa la voi?

Nu, Zeman, nu. În schimb, la Viitorul, domnul Hagi striga la mine chiar și la meci de se auzea de la un kilometru! Îi datorez însă foarte mult domnului Hagi, fără școala dânsului n-aș fi izbutit. Hagi și, de la Craiova, Balaci și Craioveanu au fost idolii mei. Și sunt.

Papură la mâna rezultatelor

Ce părere ai despre Papură? Știi că Universitatea n-a câștigat nici măcar un amical în pregătiri? 

Am citit, dar nu-i mare necaz. Papură va avea însă viață grea dacă nu va obține rezultate. După 3-4 meciuri fără spectacol și fără victorie, „Oblemenco” îl va fluiera. Oltenii n-au răbdare nici cu ai lor. În plus, presa nu-l iubește pe Papură pentru că e un tip tăcut și prin asta nu atrage. Personal, am trăit la Craiova momente unice, de neuitat. Când am cucerit Cupa și nu numai.

Dac-ar fi să revii peste 4 ani, ce echipă din România te-ar atrage?

Sincer, nu mă gândesc să revin prea repede. Dar, dac-ar trebui, numai la Universitatea m-aș întoarce. Sub nicio formă, exclus, la FCSB sau la Dinamo! Eu sunt oltean pursânge, născut și crescut la Craiova. Și mândru de asta.

Alex, ai idee ce fac oltenii când n-au ce face?

Ce fac, se laudă unii pe alții?

Nu, se dezbracă și își păzesc hainele.

Ha, ha, ăsta sunt și eu, un oltean la New York. Unul pe care și aici îl opresc unii pe stradă să se pozeze cu el. 

"Domnul Hagi striga la mine chiar și la meci de se auzea de la un kilometru! Îi datorez însă foarte mult domnului Hagi, fără școala dânsului n-aș fi izbutit" Alex Mitriță

Printre pompieri și polițiști

Zi-mi, te rog, trei lucruri care te-au surprins în fotbalul de aici. Poți?

Încerc. Întâi, că nu-s cantonamente. Ne prezentăm la stadion în dimineața meciurilor, luăm micul dejun între 7 și 10, apoi...

O clipă, cum între 7 și 10?! Nu luați masa împreună?!

Prânzul, da, nu și breakfastul, pe care îl mănâncă fiecare când vrea în intervalul pomenit. Altă curiozitate e aceea că înaintea oricărei partide oficiale se intonează imnul Statelor Unite. Iar la meciurile de la Toronto și Montreal, participante în Conferința de Est, se cântă și imnul Canadei. Totodată...

Nu-s deja trei?

Nu le-am numărat. Totodată, echipele pătrund pe gazon printr-un culoar viu, alcătuit din 10 pompieri și 10 polițiști echipați de gală. Așa-i regula pe Yankee Stadium, bănuiesc că în semn de respect față de meseriile respective. Și încă o treabă: pe durata meciurilor, fazele se derulează pe un ecran-gigant, plasat lângă tabela de marcaj. Nu unele faze, ci toate! 

Alex, cam care crezi că e nivelul MLS? Comparativ cu Liga 1 din România?

Asemănător, un pic peste în România, dar nu cu mult.

"Sincer, nu mă gândesc să revin prea repede. Dar, dac-ar trebui, numai la Universitatea m-aș întoarce. Sub nicio formă, exclus, la FCSB sau la Dinamo!" Alex Mitriță

Dictatura baseballului

Se pare că New York City FC va susține următoarele 4 meciuri acasă, cum e posibil așa ceva?!

Nu cunosc răspunsul, cum nu pricep nici de ce noi am jucat cu Montreal de două ori în deplasare și niciodată la New York! Sau de ce Philadelphia Union are 4 partide disputate în plus față de noi! 

Scuză-mă, dar cum jucați pe aceeași suprafață cu Yankees, când la baseball o zonă întinsă în formă de semicerc e acoperită cu nisip?!

Peste ea se întinde un covor de gazon, care apoi se strânge. Dacă eu nu greșesc, baseballul dictează programul fotbalului pe Yankee Stadium. Pare normal, deoarece Yankees adună și 30.000 de spectatori, iar FC nici jumătate. New York Yankees e aici o legendă, pe când fotbalul abia face primii pași. 

Stingerea e la ora 23

Alex, ai un singur antrenament pe zi, dimineața, după care cu ce îți ocupi timpul?

Mă odihnesc, mă uit la TV și, împreună cu Alesia, mă mai dau cu bicicleta prin Central Park. În mod obișnuit, cel mai târziu la 11 seara e stingerea. Asta într-un oraș despre care se spune că nu doarme niciodată.

Un restaurant, o ieșire?

Rar. Nu suntem pretențioși la mâncare, preferăm carnea de vită. Mie îmi place și sushi. Mai cumpărăm, mai gătește Alesia. La restaurantul românesc din Queens n-am fost niciodată. E departe de Manhattan și pe arșița asta se recomandă să stai la aer condiționat, nu pe drum. 

De câte ori pe săptămână telefonezi în țară?

Vorbesc des cu părinții, pe care îi aștept curând în vizită. Și mai des cu Bărbuț, care îmi povestește ce se mai întâmplă la Craiova. Discutăm și de 3-4 ori pe săptămână, ne sunăm reciproc.

Acasă n-ai mai venit?

Doar la lot, o singură dată în 5 luni, la sfârșitul lui martie, pentru „dubla” cu Suedia și Insulele Feroe. Când n-am venit cu noroc.

„Totul a fost o invenție urâtă”

Când cu incidentul de la Stockholm?

N-a existat niciun incident. Doar s-a lansat minciuna că l-aș fi înjurat pe nea Jerry Gane și m-aș fi răstit la Mister Contra! Nimic adevărat, o invenție urâtă.

Dacă vei mai fi convocat...

Mă voi urca în primul avion! Întotdeauna! Pe de altă parte însă, sunt conștient că, jucând aici, mi-am redus șansele de a fi chemat la lot. Pentru că voi avea mereu nevoie de o zi, două ca să mă adaptez. Nu voi zice însă „nu” naționalei, niciodată! Important va fi să nu mă accidentez și să înscriu goluri, după care vom mai vedea. Eu rămân încrezător.

Și...

Sănătate tuturor celor de-acasă și s-auzim de bine! 

City și Red Bulls

New York City FC nu-i singura echipă din NY angajată în Major League Soccer. Mai e și New York Red Bulls, care are însă sediul și stadionul în localitatea Harrison din apropiere, dar în statul New Jersey. Între Harrison și Manhattan sunt aproximativ 15 km. 

Un club de 6 ani

New York City FC a luat ființă în 2013, iar din 2015 evoluează în MLS, Conferința de Est. Între jucătorii celebri care i-au purtat tricoul albastru s-au numărat Frank Lampard și, până anul trecut, Andrea Pirlo. Patrick Vieira a fost unul dintre primii antrenori ai formației. 

7 selecțiiare Alex Mitriță în reprezentativa României. A debutat în 2018, în amicalul de 2-1 cu Israel, ultima apariție datând din 2019, 1-2 cu Suedia

4 goluriși un assist are Mitriță în 14 meciuri (998 de minute) jucate la echipa newyorkeză în Major League Soccer

6.000.000 €este cota actuală a lui Mitriță, cea mai mare a carierei, potrivit site-ului transfermarkt.de

Comentarii (12 ) Adaugă comentariu

observator_federal  •  08 Iulie 2019, 20:11

Postat de raikkonen79 pe 08 Iulie 2019, 14:01

Bravo!!! Un comentariu demn de "Scanteia". Cu o mana de "cuvantatori" ca tine, infiltrati in prostime, "renasterile" au succesul garantat.

Păi m-am gândit că "versiunea oficială" (gigistă) despre fotbalul românesc actual - pe care o găsești în massmedia "sportivă" - trebuie, din când în când, combătută ori măcar completată... "Renașterea" nu poate fi împiedicată de nimeni, ăsta-i cursul firesc al evenimentelor (fericite!)...

fairplayromania  •  08 Iulie 2019, 16:25

Întrebare: nea Ovidiu, de ce nu ai făcut poźă cu Mitriţă, împreună, luaţi de gît? Sau matale esti ăla de suni noaptea la 2-3 ca să iei interviuri?

fairplayromania  •  08 Iulie 2019, 16:22

Fripturistu se dă bine cu oltenii.... Doar aşa îi mai citeste cineva articolele....

Vezi toate comentariile (12)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase