7 comentarii. Scrie și tu!

SUPERLATIVELE GSP 2018 » INTERVIU EXCLUSIV. Harlem Gnohere, jucătorul străin al anului în România: "Vreau să iau şi trofeul de cel mai bun fotbalist român!"

Gnohere spune că se aştepta să fie primul, fiindcă "sunt cel mai bun străin din Liga 1", şi anunţă că are gânduri mari pentru anii care vin: "Dacă ajung să joc pentru naţionala României, schimb şi secţiunea în anchetă"

Articol de ,
vineri, 21 decembrie 09:00

CUPRINS
Marea dorință pentru ultima parte a carierei
Contestă sistemul cu play-off
Cine ar trebui să poarte banderola la FCSB
Atacantul străin de la care are de învățat
Hobby-urile sale

36 de meciuri. 20 goluri. Acestea sunt cifrele pe 2018 pentru fotbalistul străin al anului în Liga 1. Numele lui: Harlem Gnohere! Al doilea trofeu consecutiv pentru atacantul de la FCSB, care pe parcursul toamnei, datorită formei foarte bune, a şi fost protagonistul unei dezbateri publice: dacă să fie sau nu naturalizat pentru a putea evolua în naţionala României.



Gnohere vine la locul stabilit pentru interviu însoţit de soţia sa şi de băiatul cel mic, Kaaris. Trofeul de aproape 4 kilograme e o provocare pentru Gnohere junior, care, la doar cei 5 ani ai săi, abia îl poate ridica. Lumea îl recunoaşte imediat pe francez şi el nu refuză nicio solicitare de poză sau autograf.

La 3 ani şi jumătate de momentul în care a venit în România, Harlem intră deja în istoria Anchetei Gazetei. Devine al 3-lea fotbalist străin care îşi trece în CV două trofee. Primii doi au fost brazilienii Eric şi Wesley.

- Harlem, a fost mai greu acest an faţă de 2017?
- Nu! Ştiam că se va face această comparaţie cu anul trecut şi am fost pregătit. Ca străin cred că am făcut un sezon corect, bun. Mă așteptam să fiu din nou premiat.
- Dar ce a fost schimbat faţă de 2017?
- Probabil că mulţi au fost mai atenţi la mine față de sezonul precedent. Știu și că echipele adverse erau cu ochii pe mine și când eram la Dinamo, sunt și acum, la Steaua. Am marcat şi în Europa sezonul trecut, am făcut-o şi acum, cu Hajduk, cu Rapid Viena. S-a schimbat ceva, acum fost mai mult în centrul atenţiei.

"Merit acest premiu"

- Ai fost votat pe primul loc la 4 din cele 5 categorii!
- Mulți oameni, antrenori, jucători, fani mă apreciază pentru ce fac, sunt foarte fericit și mulțumit să câștig din nou. Dacă voi continua să joc în România, sper să câștig acest premiu și a treia oară. Apoi, dacă voi ajunge să joc pentru naționala României, sper să câștig și premiul pentru cel mai bun fotbalist român!
- Doar alţi doi fotbalişti au mai câştigat, ca şi tine, de două ori acest trofeu, Eric şi Wesley.
- Teixeira nu a câştigat?
- Nu, nici măcar o dată!
- Pff, mi se pare un fotbalist de mare clasă.
- Şi Eric, Wesley?
- Când am ajuns în România, Eric mi se părea cel mai bun fotbalist din Liga 1, apoi și la Viitorul era unul dintre cei mai buni străini din campionat. Mi-au plăcut şi Culio, Varela. Pe Wesley nu l-am cunoscut, nu l-am văzut jucând. Mă aflu pe o listă foarte selectă.
- Te consideri cel mai bun străin din Liga 1?
- Da. Şi sunt obiectiv, din punctul meu de vedere, nu există în momentul ăsta un fotbalist străin mai bun în prima ligă din România. Sunt străini buni, Culio, Camora, Teixeira, dar cred că merit premiul ăsta datorită a tot ceea ce am făcut și fac.

 

 "E frustrant să termin mereu cu Steaua pe locul 2"

- Ce îţi propui pentru anii următori?
- Vreau să câștig tot ce se poate, dacă pot să iau de 10 ori titlul de cel mai bun străin, e senzațional, dacă aș putea să câștig 10 campionate, la fel, nu mă dau la o parte. Obiectivul meu e să bat toate recordurile, aș vrea să devin cel mai bun străin care a jucat la Steaua ca atacant, să fiu cât mai performant. Trofeele contează, individuale sau colective, îmi doresc mult să câștig titluri cu echipa și apoi, dacă pot să iau și premii individuale, cu atât mai bine. 
- În vară, când a fost adus Rusescu, ţi-a fost teamă că o să pierzi postul de titular?
- Nu mi-e frică de niciun jucător, învăț de la fiecare, am spus asta mereu. De exemplu, când era şi Alibec aici gândeam la fel, iar Alibec era un fotbalist fantastic. Când ai jucători de calitate alături de tine, şi tu îți dorești să te autodepășești, să fii și mai bun, să fii numărul 1. Mentalitatea mea e de câștigător, indiferent pe cine am concurent pe post, chiar dacă e mai puternic decât mine, îmi spun că trebuie să fiu cel mai bun. Știu că e dificil în fiecare an, dar vreau să-l fac pe antrenor să-i fie greu să aleagă. Prin ceea ce am făcut sezonul trecut cred că am reușit să conving de ce sunt în stare. Toată lumea îl știe pe Rusescu, are cifre bune peste tot pe unde a fost, a câştigat trofee, e un jucător excelent, dar eu încerc în fiecare săptămână la antrenamente să-l fac pe Dică să stea pe gânduri când alege. Concurența face bine echipei.
- Ai avut acum un an o ofertă din Arabia Saudită, dar nu i-ai dat curs. Ai făcut o alegere corectă sau îţi pare rău?
- Nu sunt la curent cu ofertele, n-am știut nici atunci despre oferta din Arabia Saudită. Am mai spus, îmi doresc trofee, am zis asta când am venit în România, când m-am transferat aici, la Steaua, am vrut asta cu atât mai mult pentru că e o echipă mare. Sunt de doi ani aici, am terminat mereu pe doi și e foarte frustrant. Dacă va trebui să plec anul ăsta, pentru că așa decide patronul, voi pleca, dar dacă nu există o ofertă care să-mi convină și să-i convină și clubului, sunt pregătit să lupt pentru a obține un titlu la finalul sezonului. 

 "Sistemul cu play-off nu mi se pare productiv"

 - De ce crezi tu că s-a ratat titlul în sezonul trecut?
- Poate pentru că am pierdut prosteşte nişte meciuri. Cum a fost, de exemplu, cel de la Iaşi, acel eşec ne-a dărâmat. Anul ăsta încercăm să nu mai facem aceleași greșeli. Mie nu-mi iese din cap cum am ratat ambele titluri. Acum doi ani am terminat la egalitate cu Viitorul, dar ei au fost campioni, acum a fost CFR cu un singur punct peste noi. De-asta am zis că e frustrant. Cu cât eşti mai aproape, cu atât e mai frustrant
- Crezi că e bun acest sistem cu play-off?
- Eu sunt de altă părere. Cred că pentru România, care e o ţară mare, cel mai indicat ar fi un campionat cu 20 de echipe. Sistemul cu play-off şi mai ales cu înjumătăţirea punctelor nu mi se pare productiv. Cred că mulţi se simt frustraţi când pierd din puncte. Ar trebui să fie un campionat cum e în Anglia, Italia, Franţa, tur, retur şi atât. Punctele să rămână toate. 

 "Pintilii trebuie să fie căpitan"

- Pentru ratarea accesului în grupele Europa League ai vreo explicaţie?
- Adversarul a fost bun. Eu gândesc aşa, când ai în faţă o echipă mai bună decât tine, trebuie să recunoști. Rapid Viena ne-a dominat clar în meciul tur, a fost foarte bună în acel meci, ne-a dat 3 goluri. Totuşi, chiar dacă nu ne-am calificat în grupe, cred că în cele 3 duble am jucat bine.
- E presiune şi mai mare în acest sezon, mai ales că veniţi după sezoane la rând în care nu aţi luat nimic?
- Sincer, când am venit la Steaua antrenor era Reghecampf, grupul se simțea foarte bine, apoi, când am pierdut titlul, a fost frustrant, cu jucătorii pe care îi aveam nu am știut să facem ce trebuia ca să fim campioni. Alibec, Budescu sunt jucători cu adevărat fantastici și în ciuda faptului că aveam asemenea fotbalişti am ratat campionatul. E clar că atmosfera e dificilă după un asemenea sezon, după ce ai dat totul să fii campion. Şi acum am pierdut prosteşte puncte cu Chiajna, Botoșani. Azi, dacă am fi avut minimum două victorii în plus, am fi fost lansați spre titlu.
- Ai purtat banderola un meci, iar Becali a spus că tu ai fi cel mai indicat să fii căpitan!
- E ceva special să fii căpitanul unei echipe, cu atât mai mult când e vorba de Steaua sau Dinamo. Pentru mine, căpitanul Stelei acum e Planici, faptul că eu am purtat banderola la un meci s-a datorat accidentării lui, trebuie să punem lucrurile la locul lor. El, Pintilii, Filip merită să fie căpitani, sunt fotbaliști care merită asta. Dacă domnul Becali decide că eu merit să port banderola, n-o s-o refuz. Dar din punctul meu de vedere, Pintilii trebuie să fie primul căpitan!
- Dacă în această iarnă Becali îţi va propune să prelungeşti contractul, ce ai decide?
- Nu ştiu dacă aş prelungi, dar mă simt bine aici, la Steaua, familia se simte bine aici, la București, pentru moment nu mă gândesc la asta, vom vedea ce se va întâmpla.

 "Banii sunt importanți pentru oricine în fotbal. Totuşi, eu am calculat că o să mai am mulţi ani la dispoziţie pentru a pune banii pe primul plan. Acum, prefer să rămân aici, să câștig mai puțin, dar să fac performanță în campionat şi Europa. Partea financiară e pe locul doi"
Harlem Gnohere, atacant FCSB

"De la Cavani învăț cum să dau goluri"

Gnohere dezvăluie că urmăreşte foarte des pe Youtube modul în care finalizează uruguayanul lui PSG: "E unul dintre cei mai buni în faţa porţii"

- Cât de serios ai luat propunerea mai multor oameni din fotbal ca tu să fii naturalizat şi să joci pentru naţionala României ?
- Am spus tot timpul, în România m-am simţit mereu bine, chiar dacă am avut probleme la Petrolul. La Dinamo cu Rednic totul a fost OK, apoi când am venit la Steaua cu Reghecampf totul a fost în regulă, cu Dică la fel. Dacă România are nevoie de mine, aș fi încântat. România mi-a deschis ușile în Europa, am devenit cunoscut. Aș accepta cu mare plăcere să joc pentru România.
- Până la ce vârstă ai de gând să joci?
- E dificil de răspuns. Sunt multe lucruri care contează. E greu să joci pe o astfel de vreme cum e acum în România. În Bulgaria, la Keșeru, s-a oprit campionatul, cred că a fost cea mai bună decizie. Terenul la meciul cu Sepsi a fost impracticabil, eu unul alunecam permanent. Apoi, cu Viitorul, la fel. Federația trebuie să se pună și în pielea jucătorilor, e greu să joci. Când eram în Elveția, de exemplu, la finalul lunii noiembrie se lua pauză. E dificil să te și antrenezi în decembrie.
- Te-ai împăcat cu Rednic sau tot certaţi sunteţi?
- Relația cu el e rece, după tot ce a fost. El știe foarte bine ce s-a întâmplat când am ales Steaua. Între ghilimele, mă face să mă enervez fiindcă acum e această dispută. El e important pentru mine, a făcut foarte mult pentru mine aici, în România, așa că mă supără că relația noastră e așa.
- O doreşti pe Dinamo în play-off?
- E cam dificil ca Dinamo să ajungă acolo, dar Rednic e un antrenor bun, aduce fotbaliști care să ajute echipa, face tot ce poate pentru a ajunge în play-off.

 "Din România ştiam doar despre Steaua, Dinamo şi Rapid"

- Ai jucat la Dinamo, la FCSB, ai accepta şi alt club din Romania?
- Pentru moment sunt la cea mai bună echipă din România, așa că nu am de ce să îmi doresc să merg în altă parte. Când am venit în România, cluburile pe care le cunoșteam erau Dinamo, Steaua și Rapid. Nu știam de CFR, de Craiova. Am jucat la cele mai bune echipe de aici şi acest lucru e o mare satisfacţie şi realizare.
- Familiei tale îi place să trăiască în România?
- Copiii și soția mea s-au adaptat foarte bine, le place aici. România ne-a primit cu brațele deschise de când am venit prima dată, iar pentru asta vreau să mulțumesc tuturor și nu pot decât să sper că va fi așa în continuare.
- Când ieşi pe stradă sau în mall, oamenii te recunosc?
- Da, mă opresc des să facem poze, iar mie îmi face plăcere. Şi soției mele i se cere uneori să apară în poze și acceptă cu plăcere.
- Cine crezi că e cel mai bun fotbalist din Liga 1 în momentul de faţă?
- Doi jucători îmi plac mult: Tandia, care e incredibil de bun, apoi Culio. Îi apreciez mult, sunt buni. Lui Tandia i-a fost un pic greu la început. Are calități fantastice, are clasă, o ușurință cu care driblează adversarii. Când a lipsit Culio din cauza accidentării s-a simțit la CFR. Cu el pe teren, Cluj e cu totul altă echipă, e cu adevărat puternic.
- Cum te descurci cu traficul din Bucureşti?
- Pfff. E mai rău ca în Paris, e incredibil, imposibil chiar!
- Ce hobby-uri ai?
- Soția mea e principalul meu hobby. Îmi place să stau cu ea. Apoi, îmi place să mă joc pe PlayStation cu copiii mei, îmi place să mă uit la emisiuni despre fotbal, sunt nebun după fotbal, mă uit la reportaje despre echipe și jucători și încerc să reproduc ceea ce fac ei, ca să fiu mai bun. Uneori, mă uit la videouri cu Cavani pentru că, din punctul meu de vedere, e unul dintre cei mai buni în fața porții.

"Există dopaj în fotbal"

- Crezi că pariurile viciază fotbalul?
- Nu dau atenție pariurilor, dar e clar că poate fi ceva periculos pentru fotbal. Nu cred că în România există așa ceva. E o nebunie să crezi că există meciuri care se decid în funcţie de cine şi cum pariază.
- Nici dopaj nu crezi că există?
- În fotbal cred că există, dar nu știu pe nimeni care să fie implicat.

 "În săptămâna dinaintea meciurilor fac pregătire suplimentară în fiecare zi. Înaintea antrenamentelor fac sală, îmi fac exercițiile, apoi un pic de bicicletă. Am 30 de ani, trebuie să-mi întrețin corpul pentru a putea juca cât mai mult timp posibil"
Harlem Gnohere, atacant FCSB

 

Comentarii (7 ) Adaugă comentariu

paul801  •  21 Decembrie 2018, 13:36

***

paul801  •  21 Decembrie 2018, 13:34

bravo mah ! iti iei prima de Craciun cu cenzurile astea ! sunteti low rau:))

paul801  •  21 Decembrie 2018, 13:33

Postat de cneius pe 21 Decembrie 2018, 12:03

Felicitari ! Un om si un fotbalist serios ! Cind vezi ca in multe tari naturalizarea se face destul de usor te intrebi daca nu cumva Romania este "Tara Fagaduintei" ?! Chiar daca Gnohere nu va juca in nationala ar putea fi naturalizat - ce ar pierde Romania in cazul acesta ? Avem milioane de concetateni peste granita, multi dintre ei nu vor mai reveni in tara iar noi ne permitem sa fim excesiv de birocrati?

poate ne spui unde se naturalizeaza ''asa de usor'' .Nu mai belii ochii la Gigisport toata ziua

Vezi toate comentariile (7)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase