11 comentarii. Scrie și tu!

SUPERLATIVELE GSP 2018 » INTERVIU EXCLUSIV. George Țucudean, fotbalistul anului în România: "Acum doi ani mă gândeam cu ce să mă ocup dacă mă las: să mă duc la fabrica de mobilă sau la vie?"

George Țucudean e golgeter și atacant de națională. Înainte să devină foarte bun, cariera lui se împotmolise și a fost nevoie de Hagi pentru un restart

Articol de , ,
vineri, 21 decembrie 08:00

 CUPRINs
Explică în premieră conflictul de la Viitorul
Sfatul prin care Hagi i-a schimbat jocul
Critică modul în care e condus FCSB
Despre averea familiei și ce vrea să facă după retragere

 - George, probabil nu ești surprins că ai câștigat, din moment ce a mai fost o gală cu premii și ai spus că tu ai fi meritat titlul de jucătorul anului.
- E surprinzător! Eu ziceam că meritam să fiu printre nominalizați, fiindcă rezultatele spun asta. N-oi fi cel mai talentat, cel mai bun. Nici Modrici nu e cel mai bun din lume și a câștigat "Balonul de aur" pentru performanțele realizate.
- Te-ai fi gândit în urmă cu doi ani că aveai să ajungi la un nivel atât de bun?
- Acum doi ani mă gândeam cu ce să mă ocup dacă mă las de fotbal, încotro s-o apuc: să mă duc cu taică-miu la fabrica de mobilă sau la vie? Bine, o să ajung oricum acolo la un moment dat. Ajunsesem într-o situație rea, după ce făcusem cele mai proaste alegeri, ASA Târgu Mureș și Pandurii. Mergeam din rău în mai rău. 



 "Alt antrenor m-ar fi dat afară"

 - Și care a fost soluția?
- Citisem știrea că Nimely, atacantul de la Viitorul, avea probleme medicale și nu primea viza ca să mai joace. Și m-am gândit "ce bine mi s-ar potrivi mie Viitorul!". L-am sunat pe Mircea Sandu, impresarul meu: "Vorbiți cu domnul Hagi? Că eu m-aș potrivi acolo, dacă vrea să mă ajute și să-l ajut și eu pe el". Hagi a zis da. Țin minte că la prima întâlnire m-a întrebat doar dacă eram pregătit. I-am spus că da, mă antrenasem cu UTA în iarnă. Așa am ajuns la Viitorul și între timp m-am schimbat mult ca mentalitate, ca deprinderi.
- Ideea retragerii chiar era reală, înainte să te accepte Hagi la Viitorul?
- Sunt convins că toți jucătorii se gândesc la un moment dat să renunțe, indiferent de vârstă. Și nu numai în fotbal, poate și vouă v-a trecut prin cap să vă lăsați, să faceți altceva. Poate într-un moment mai prost, în care vă simțeați rău.
- Și la Viitorul ai avut un moment mai greu, mai complicat. Ce s-a petrecut?
- Episodul despre care s-a scris, că am plecat din cantonament. Așa am simțit atunci, era prea mare presiunea. Domnul Hagi vrea mereu să câștige și nici eu nu vreau să pierd, doar că era un moment mai greu. Avuseserăm ghinion în preliminariile Champions League, o puteam elimina pe APOEL, apoi ciprioții au prins culoar bun și au ajuns în grupe.
- Cum s-a rezolvat conflictul? Cum ai trecut peste?
- Am fost la meciul cu Voluntari, de a doua zi, și am discutat. Alt antrenor mi-ar fi zis "Vrei să pleci? Du-te!". Hagi m-a ascultat și apoi m-a luat în brațe. După episodul ăsta am câștigat și am început să urcăm în clasament până am devenit campioni.

 "Gândește! Nu te mai lua la bătaie!"

 - Pe lângă faptul că ai avut ocazia să joci constant, te-a mai influențat în vreun fel experiența de la Viitorul?
- Toată lumea pleacă de acolo pe plus. Și dacă n-ai jucat, tot pleci de acolo în câștig, nu se poate să nu fi învățat ceva! Chiar mă gândeam într-una dintre zilele trecute că la nici un alt club nu mi s-a mai întâmplat să mă ia antrenorul de mână, să mă așeze la masă și să-mi explice clar: "Noi jucăm așa, asta e tactica, rolul tău e ăsta!". D-aia juniorii și tinerii din echipa mare știu ce au de făcut, nu mai au nevoie de acomodare, că ei de ani de zile sunt antrenați în conceptul lui Hagi. Mai departe, cred că e un test când pleacă de acolo și ajung în alt stil, cu alt antrenor.
- Cicâldău nu pare să aibă probleme.
- El s-a acomodat perfect, fiindcă Mangia joacă la Craiova cam ce joacă Hagi. Dacă ar fi ajuns cineva de la Viitorul la CFR în perioada în care era Dan Petrescu antrenor, ar fi avut probleme mari! I-ar fi fost greu să se acomodeze cu un joc bazat pe forță, pe joc cu mingi lungi, pe bătaie.
- Tu ai reușit să te încadrezi și la CFR cu Petrescu.
- Da, dar eu nu sunt format la Viitorul, trecusem deja prin diverse stiluri. Hagi mi-a zis: "Primul sfat: să nu mai faci alunecări!". Mi-am adus aminte că în meciul recent cu Dinamo, pe care l-am câștigat cu 3-0, am făcut o alunecare și am luat galben.
- De ce să nu faci alunecări? Care era explicația?
- Îmi spunea "te bați cu fundașii la mijlocul terenului? Pentru ce? Îți consumi energia aiurea?". Pe urmă mă gândeam "băi, are dreptate! Îmi dau viața aiurea să mă bat pentru minge și nu mai ajung la finalizare!". El îmi zicea "ca atacant, jocul tău trebuie să însemne demarcare, execuție. Nu bătaie cu fundașul! Fii inteligent!". Și mijlocașilor le spunea "alunecarea să fie ultima soluție! Recuperați de pe picioare, din plasament, anticipați jocul! Uitați-vă la Busquets! Îl vedeți încontinuu în alunecări?". 

 "Perioada de la Viitorul m-a schimbat, inclusiv tactic. Niciun antrenor nu mă mai folosise lângă un alt vârf, Hagi mă folosea pe mine lângă Chițu și pe Eric în spatele nostru. Pentru mine a fost perfect!"
George Țucudean, atacant CFR

 "Condusă bine, Steaua ar fi de zece ori mai tare!"

 George critică situația de la FCSB, unde ”Becali taie și spânzură, în funcție de opiniile lui”. Atacantul crede că soarta titlului de campion mai depinde doar de CFR

 - Lauzi stilul ofensiv al Viitorului, dar nu e singura rețetă, se poate câștiga și jucând altfel, nu?
- Da, dovada e că a mers în sezonul trecut foarte bine, cu Petrescu. Avem jucători cu experiență mare, ne închidem foarte bine. Și în sezonul ăsta am avut meciuri în care din momentul în care am condus am păstrat rezultatul, probabil ne-a rămas în sânge anul cu Dan Petrescu. E foarte greu să ne dai gol, știm să ocupăm terenul. Sincer, eu prefer să câștig cu 1-0, 2-0, decât să bat o dată cu 5-0 și apoi să pierd cu 2-3.
- Cel mai surprinzător transfer a fost la FCSB. De ce te-ai dus acolo, după ce jucaseși la Dinamo?
- Trebuia să merg undeva, să joc. Sigur, sunt fotbaliști care așteaptă, preferă să stea trei sau patru luni până primesc oferta care le convine, însă eu n-am vrut să stau și am semnat cu FCSB. Dinamo mi-a zis că n-avea nevoie de mine.
- Și cum ți s-a părut la FCSB?
- E presiune mare din interior.
- A antrenorului? A patronului?
- Numai a patronului. Eu l-am prins puțin în libertate, la început era închis. Acolo contează doar părerea lui, el taie și spânzură, el a decis să nu mai rămân.
- De ce spui că el a decis? Rădoi și-a asumat hotărârea asta!
- Nu știu...Rădoi și-a asumat-o, dar nu cred. Eram trei dinamoviști în lot, eu, Luchin și Tamaș, și am plecat toți trei. 

 "Nu joc în Asia!"

 - Mai speri să prinzi o mutare într-un alt campionat?
- Nu am 35 de ani, ca să zic că nu mai plec! Aș vrea să încerc. Acum ar fi diferit, am experiență mai mare și mi-ar fi mai ușor. Normal că e confortabil la CFR, dau goluri și totul e în regulă, dar aș pleca pentru un test, ca să văd de ce sunt în stare. Nu știu unde, în care campionat.
- În Asia, unde speră să ajungă aproape toţi jucătorii români?
- Nu, nu! Am avut în vară ofertă din China, pe bani mulți și pentru mine, și pentru club. Am zis nu. Nu mă tentează, vreau să joc în Europa.
- Ţi-ai permis să refuzi China și fiindcă ai bani destui? Sau familia ta are. Și dacă te-ai retrage, cum te gândeai, tot te-ai descurca.
- Pe teren suntem toți egali, nu fac diferența banii mei. Mi-a fost greu când m-am apucat de fotbal, în Arad. Tata fusese și el fotbalist la UTA și se zicea "ăsta joacă fiindcă are bani". Dacă joc, joc fiindcă am bani. Dacă mă las, nu mai fac nimic, "aaa, ăsta își permite, că are bani!". Lumea o să interpreteze, o să judece mereu. Am ce să fac, viața de fotbalist oricum se termină la un moment dat. Am timp și pentru altele! Oricum, ceva trebuie să fac. Și când merg în vacanță, după două zile deja nu mai am stare.
- Probabil nici nu e o miză pentru tine să negociezi la sânge pentru un salariu un pic mai mare.
- Nu neapărat. Oricâți bani ai avea, dacă îți propune cineva un salariu mai mare, simți că te răsplătește. De când am mers la Dinamo, nu cred că am mai luat vreun ban de la ai mei. Întotdeauna am vrut să fiu independent, să trăiesc din ce câștig eu. Nici nu sunt vreun cheltuitor mare, că unii iau salariul azi și se îmbracă din cap până în picioare, a doua zi nu mai au nimic. Eu cunosc valoarea banului. 

 

 Îi era teamă de Petrescu

- Câte mașini ai, până la urmă? Apar des știri despre parcul auto impresionant al lui Țucudean.
- Am un Ferrari de șase ani, cu 16.000 de kilometri, deci l-am condus destul de puțin. Foarte rar îl scot, nici n-am timp. Îmi plac mașinile, cred că am moștenit pasiunea asta de la bunicul meu. Avea un Talbot când eram eu mic, pe urmă a avut Peugeot, apoi Ford Focus, Mercedes, Jaguar și acum e fan Audi. Nu avem multe mașini, fiecare membru al familiei are una singură.
- După retragere, vei continua în fotbal sau mai degrabă te vei ocupa de afaceri?
- Cred că în afaceri, abia m-așteaptă taică-miu! Îmi zice "nu te lăsa, că ai cea mai frumoasă meserie, dar după retragere te aștept!".
- Ai avut vreun antrenor dur, rigid, cu care să fie greu de lucrat?
- Până să ajung la CFR, mă așteptam de la Dan Petrescu, "vezi că face cantonamente lungi, inclusiv după meciuri". Asta auzeam. Nu era așa, a fost în regulă Petrescu, nu mi s-a părut deloc dur.
- De ce după plecarea lui s-a prăbușit echipa și v-au eliminat Malmo și Dudelange din Europa?
- A fost o problemă pentru că am schimbat jocul. A venit Edi Iordănescu, i-a fost greu să schimbe stilul, ar fi avut nevoie de patru sau cinci luni. Jucasem cu mingi lungi și plănuiam să schimbăm, să jucăm aproape, să construim din apărare. Poate ar fi fost bine să fi venit meciurile din Europa cu o lună mai târziu. Sau să fi păstrat rețeta veche.

"Campionatul românesc e mai slab decât în trecut, dacă ne uităm la rezultatele din cupele europene, dar a rămas o ligă grea, în care e greu să faci diferența. Nu vine niciun străin care să strălucească și noi să părem "praf" pe lângă el"
George Țucudean, atacant CFR

"Avem șanse și cu Spania"

- Ne calificăm la Euro 2020?
- Acum, când depinde și de mine, nu? Că până acum n-a depins, nu eram convocat. Naționala e într-o perioadă bună, nu a pierdut de mult timp și avem încredere. Cred că e important să începem bine preliminariile. Serbia era favorită și am fost aproape să câștigăm la Belgrad. Contra cunoaște foarte bine Spania, a jucat și a antrenat acolo, ar putea fi un avantaj. Mie mi se pare că ne putem califica.
- Ai o clauză, un bonus în funcție de numărul golurilor?
- Nu, am avut la Viitorul. Dacă eram disperat, ceream să bat penalty-urile. Clauza a fost pusă mai mult simbolic, se plătea o sumă când ajungeam la zece goluri. Nu cred că s-a văzut, la Viitorul eram chiar altruist. La CFR sunt al doilea executant, după Culio. El m-a întrebat cu Dinamo "vrei să bați?", dar l-am lăsat fiindcă scosesem eu lovitura. Nu evit să bat penalty-uri. La Viitorul, de câte ori avea echipa un penalty eu marcasem deja și apărea Cristi Ganea: "Nu mă lași pe mine?". Și-l lăsam pe el. În sezonul trecut am dat toate golurile din acțiune, din lovituri libere sau din penalty-uri n-am înscris.
- Ai vreo distracție? Ceva ce îți place să faci în timpul liber?
- Am o casă pe dealurile de vest din județul Arad și-mi place să mă dau cu ATV și cu boogie prin pădure. Mai mult cu boogie, că sunt mai bine protejat. Mă relaxează perfect.

"În Anglia, la 11 erau "morți" toți"

 - Îi cunoști bine pe Coman și pe Nedelcu. De ce nu funcționează la FCSB așa cum ne așteptam?
- Sunt fotbaliști buni, doar încredere le trebuie. Și la Neymar, când l-a adus Barcelona din Brazilia, a fost nevoie de un an de adaptare. Și acolo s-au dat bani ca lumea, nu câteva milioane de euro! Clubul ăsta... Dar nu mai zic...
- Ce e cu clubul ăsta, FCSB?
- Dacă ar fi gestionat cum trebuie, ar fi de zece ori mai tare! Și ar scoate fotbaliști foarte buni an de an. Ar trebui să-i lase pe nou-veniți o jumătate de an să învețe, să le ofere o perioadă de adaptare și să-i evalueze abia pe urmă.
- Dacă în iarna asta spune Becali "dau două milioane de euro și-l aduc înapoi pe Țucudean"?
- Nicio șansă! Am fost o dată, am văzut cum e, gata!
- Viața din afara fotbalului poate să-l distrugă pe un jucător?
- Cred că din generațiile vechi s-ar fi lăsat jumătate dacă existau telefoanele astea de azi! Scoate unul un telefon și-ți face o poză, indiferent unde ai fi. Ultima oară am fost într-un club în aprilie. Trei zile mi-au trebuit ca să-mi revin! Sunt alții care rezistă. Bine, dacă o ții tot așa, apar accidentările, te doboară oboseala. Am jucat în Anglia. Am ieșit cu echipa într-un pub. La ora 11 seara erau morți toți! Dar nu fac asta zilnic. A doua zi am avut antrenament și nu s-a uitat nimeni urât, totul a fost ca de obicei.
- Există doping în fotbal?
- Da. Adică nu doping, cred că există ceva ce încă nu e dopant, substanțe care nu se află pe lista celor interzise și ajută în sport.
- Te-a uimit vreodată un adversar?
- Da, dar nu cred că era de la doping. Cel mai mare șoc l-am avut cu Olanda, în amical. Nu s-a calificat la Mondial Olanda, dar la Euro cred că se va bate să câștige turneul. Dădeam mingea pe lângă Van DIjk, făceam trei pași și el mă ajungea dintr-un pas! Incredibil! Și i-am mai simțit foarte tari pe cei de la Red Bull Salzburg, cu care am jucat în Europa League. Pe noi, ritmul de joc ne omoară când jucăm în Europa. Și, pentru nivelul din România, la Viitorul chiar se lucrează mult la ritm de joc. La început, dormeam după antrenamente de nu mai putea nevastă-mea să mă trezească.
- Dacă medicul îți dă o pastilă, întrebi ce e?
- Normal! Până la urmă, poate să-ți facă rău în timp, să-ți afecteze sănătatea. Și poate fi ca un drog, dacă ai luat o dată și ai văzut că a fost bine, o să mai vrei. Doar au fost sportivi mari care au fost prinși că se dopau de ani de zile. Pe Armstrong l-au prins abia spre sfârșitul carierei. 

"Antrenor nu mi-ar plăcea. Și așa stau plecat de acasă acum, n-ar avea rost să mai fiu și antrenor, să am tot programul ăsta! Mai degrabă m-aș vedea patron de club"
George Țucudean, atacant CFR

 

 "Avem 1.500 de angajați"

 - E posibil să piardă CFR titlul?
- Bine zis "să-l pierdem", că numai noi am putea să ratăm trofeul. Suntem lideri, avem încredere și echipa e mai închegată decât era în trecut. N-ar trebui să pierdem titlul.
- Pericolele principale care ar fi?
- Steaua, în primul rând, Viitorul și Craiova.
- Regula U21 cum ți se pare?
- E bună regula, dovada e că se obțin rezultate cu naționala de tineret. Și din sezonul viitor vor fi doi sub 21 pe teren, nu?
- Unul permanent, al doilea doar la start obligatoriu.
- Aaa, da? Așa era înainte la ligile inferioare și făceau 12 încălzirea, juniorul era schimbat din minutul 1. Sper să nu se întâmple așa și în Liga 1, că ar fi urât de tot, pe un copil l-ai terminat dacă-i faci așa ceva! Și s-ar vedea urât, la nivelul ăsta să facă schimbare din minutul 1!
- Familia ta ar avea bani suficienți ca să preia UTA?
- Nu forța financiară e problema. Tata are foarte multe afaceri și nu are timp, la fotbal trebuie să te implici total. Poate după ce mă retrag preiau eu UTA. Deocamdată e mai bine să facem lucruri puține, dar bune, decât să ne băgăm în toate și să le facem prost.
- Ce fel de afaceri aveți? Ai pomenit tu deja de mobilă și de vie.
- Spații comerciale, imobiliare, fabricile de mobilă sunt principala afacere. Acum avem fermă de vite de carne, oi. Vom face și un abator după normele europene. Mobila e produsă pentru străinătate, 90 la sută. Carnea va fi pentru piața internă. Avem cam 1.500 sau 1.700 de angajați. Problema e că pleacă românii din țară și găsim greu angajați. Unii vin, învață ce au de făcut și după câteva luni pleacă în străinătate. Alții dispar în Spania când e sezonul de cules și revin pe urmă. Înainte nu erau primiți în serviciul vechi, angajatorul avea orgoliul lui. Acum își recapătă joburile, că alți angajați nu se mai găsesc.
- Cum ar arăta un top al celor mai buni trei jucători români, în afara ta?
- Marin, Tătărușanu, Mitriță. N-am pus nici un vârf. Ha-ha-ha! Uite, Keșeru și Pușcaș, ceilalți atacanți ai naționalei, sunt tot din vest, de la Oradea. Știu că Pușcaș e apreciat în Italia, unde e greu de jucat. Sper să-l vedem curând în Serie A. 

"A venit un antrenor israelian de la Standard, cu opt jucători de acolo. Eu jucasem 22 de meciuri până să vină el și m-a trimis direct în tribună. L-a dat afară inclusiv pe un israelian, Tal Ben Haim, fostul fundaș de la Chelsea. Nu numai în România apar antrenorii cu oamenii lor"
George Țucudean, atacant CFR

Comentarii (11 ) Adaugă comentariu

torinezul  •  23 Decembrie 2018, 12:41

Postat de juliusmad pe 21 Decembrie 2018, 09:14

tucudean fotbalistul anului??? :)))) am ajuns jos de tot :(

De ce ati ajuns rau de tot ?? Eu cred ca asa v-ati nascut:))

Adrian Adam  •  23 Decembrie 2018, 03:22

De aia e folbalul romanesc unde e cand asta e cel mai bun , chior in tara orbilor....

magic4ever  •  22 Decembrie 2018, 00:06

Bravo Tucudean!Tine-o tot asa!

Vezi toate comentariile (11)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase