2 comentarii. Scrie și tu!

Interviu spectaculos cu Florin Pera, antrenorul liderului surpriză din campionat care vrea să doboare vedetele lui CSM Bucureşti: "Putem aduce titlul la Vâlcea!"

Cel mai în vogă tehnician din handbalul românesc vorbește deschis despre revoluția de la Vâlcea, lupta cu CSM, naționala României și viața de familie

Articol de
joi, 03 ianuarie 08:43

DIN CUPRINS
 Secretul din spatele victoriilor cu CSM București și al parcursului excepțional al lui SCM în Liga Națională
 Ce părere are de selecționerul Ambros Martin și ce șanse sunt să ajungă în viitor pe banca naționalei feminine
 Care sunt cele trei jucătoare pe care le-ar aduce fără să clipească la Vâlcea

A preluat echipa din Vâlcea în vară. La 39 de ani, Florin Pera visează să câştige primul titlu de campion cu oltencele, mai ales că începutul sezonului a fost mai mult decât promiţător.



Au câştigat Supercupa României în faţa campioanei CSM Bucureşti, pentru ca apoi, să învingă la Bucureşti, furnizând o mare surpriză. După 10 etape, SCM Rm. Vâlcea are maximum de puncte şi, pentru prima dată după dispariţia Oltchimului, Vâlcea a început din nou să viseze la titlu.
Într-un interviu deschis, antrenorul Florin Pera vorbeşte despre planuri de viitor, strategie, tactică, echipa naţională.

Florin Pera, aţi terminat anul pe primul loc. Care sunt trăirile acum?

E un sentiment de mulţumire după toată munca depusă. Am reuşit să formăm la Vâlcea un grup unit, care la fiecare meci s-a mobilizat, fetele au jucat cu foarte multă implicare, s-au sprijinit, susţinut şi treptat echipa a căpătat încredere, având un parcurs aproape perfect.

Infuzia de moral a venit după ce aţi câştigat Supercupa României?

Am abordat Supercupa României cu gândul de a face o surpriză. Ne-a ieşit după un meci de infarct, după 4 reprize de prelungiri am câştigat cu 33-31. Un trofeu foarte important şi pentru mine ca antrenor, şi pentru echipă. A fost, într-adevăr, injecţia de moral, le-a dat fetelor curaj şi încredere în vederea abordării noului sezon.

Acum simţiţi că presiunea e mai mare pe echipă? Toată lumea se gândeşte la titlu!

Presiunea rămâne foarte mare pentru CSM, noi nu aveam nimic de pierdut. În aceste condiţii am abordat şi meciul de campionat, cu multă încredere şi ne-a ieşit. A fost o palmă pentru toţi cei care nu au crezut în noi. După 10 etape suntem pe locul 1 şi depinde numai de noi cum gestionăm această perioadă foarte bună.

Credeți că se va decide campionatul la meciul retur, de la Rm. Vâlcea?

Meciul de pe teren propriu are valoare dublă pentru noi. Dacă îl vom câştiga, vom avea şase puncte avans şi, ne permitem, cum se spune, să pierdem două partide, să facem doi paşi greşiţi. Dacă, pe de altă parte CSM va câştiga la Vâlcea, este puţin probabil să se mai încurce pe undeva. Până la urmă însă e sport, se întâmplă surprize, dacă nu eşti foarte atent, motivat, se poate întâmpla orice.

8 echipea antrenat Florin Pera în prima ligă: Universitatea Reşiţa, Mureşul Tg. Mureş, Cetate Deva, Tomis Constanţa, HCM Roman, U Cluj, Dunărea Brăila şi SCM Rm. Vâlcea

"Nu sunt liniştit că nu vor juca Neagu şi Kurtovic!"

CSM le-a pierdut pe Neagu şi Kurtovic şi şansele voastre la victorie au crescut în aceste condiţii.

Nu întotdeauna lipsa unei jucătoare sau chiar a două asigură liniştea celeilalte echipe. CSM are un buget de 3-4 ori mai mare, are în componenţă jucătoare care au evoluat la cel mai înalt nivel. Nu cred că CSM nu are forţa să câştige fără ele. Într-adevăr, Cristina este una dintre cele mai bune din lume şi poate face diferenţa. A demonstrat-o şi acum la echipa naţională, însă CSM are şi alte fete ce pot fi hotărâtoare.

Simţiţi acum că şi celelalte echipe vor să vă bată? Echipa de pe primul loc reprezintă o motivaţie pentru fiecare?

Fiecare meci va fi foarte greu, adversarele vor intra foarte motivate cu noi. Am simţit asta şi după victoriile cu CSM, însă eu cred că am scăpat de nişte meciuri foarte grele, am reuşit victorii importante la Cisnădie, Braşov, Baia Mare, Buzău, Brăila. Cred că cel mai greu ne-a fost la Baia Mare. A fost atunci o automulţumire şi ne-a arătat că meciurile nu sunt dinainte câştigate. Cred că dacă noi reuşim să ne prezentăm şi în 2019 cu aceeaşi mobilizare, unitate de grup, putem spera la titlu, chiar dacă prima şansă o are CSM. Încerc să nu pun presiune. Este o şansă. CSM, ca valoare, este peste noi, noi am pus însă mai mult suflet.

"Liderul nostru e echipa"

Vâlcea nu are un lider în echipă?

Eu pun pe primul loc echipa. Sunt multe jucătoare cu calităţi de lider. În meciurile tari ai nevoie de jucătoare care să facă diferenţa, care să-şi asume responsabilitatea. Cu Ikast am suferit pentru că nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea. Dar una peste alta sunt mulţumit, au jucat toate fetele, aplic principiul rotaţiei, am imprimat noţiunea de grup.

Cum vede Florin Pera top 3 la finalul sezonului?

Top 3? 1, 2 3? Orice aş spune, se interpretează. Dacă spun că Vâlcea pe primul loc, lumea va zice că ne vedem deja campioni, că nici nu am jucat cu CSM. Dacă aş spune Vâlcea locul 2, se va spune că suntem dinainte învinşi. Eu am spus, înainte de meciurile de la Braşov şi Cisnădie, că dacă vom câştiga, avem şanse foarte mari la titlu. Şi le-am câştigat.

Asta înseamnă că?

1. Vâlcea, 2. CSM Bucureşti şi 3. Craiova. Craiova, chiar cu problemele pe care le are, va fi o echipă de podium. Poate spun şi ce-mi doresc. 

19 titluria câştigat Vâlcea în handbalul feminin, cele mai multe. Echipa actuală nu deţine însă palmaresul Oltchimului

"Îmi doresc să ajung să antrenez România!" 

Florin Pera a fost secundul lui Gheorghe Tadici la naţională între 2012 şi 2015. Crede că în câţiva ani ar putea ajunge principal pentru că a căpătat experienţa necesară unei astfel de provocări.

Florin Pera a debutat în Liga Naţională, ca antrenor, la 27 de ani. E o performanţă, nu?

La 25 de ani am suferit a treia accidentare gravă. Jucam la Reşiţa, promovasem cu UCM în prima ligă. A trebuit să mă las. Am antrenat juniori, după care mi s-a dat echipa de fete. Era pe ultimul loc în liga a doua. În anul următor am promovat. Aveam atunci, da, 27 de ani.

A fost în acea perioadă, un meci în care ai ieşit la rampă cu Reşiţa. Aţi jucat la Vâlcea cu Oltchim, antrenată atunci de Anja Anderson. Unul dintre meciurile etalon a fost cel de la Vâlcea, cu Oltchim, am pierdut pe final. Pot să spun acum o amintire după acel meci. Când plecam spre vestiar au fost oameni care m-au oprit şi mi-au zis: «Tu o să ajungi antrenor la Vâlcea! Cu o echipă atât de mică, să pui probleme Oltchimului...».

Ai crezut atunci că vei ajunge la Vîlcea?

Pun foarte mult suflet în ceea ce fac. Puţină lume ştie că, după meciul din Supercupă cu CSM, am ajuns la spital. Mereu vreau mai mult, mai mult, îmi propun obiective măreţe. Viaţa antrenorilor e scurtă la echipe, şansele pe care le ai trebuie să le fructifici la maximum. Mă bucur că am ajuns la Vâlcea, e un club cu un public minunant. Una dintre realizările noastre e că am readus lumea la sală şi jucăm meciurile cu tribunele pline. Am sperat şi Dumnezeu m-a ajutat să ajung la Vâlcea.

Fără clauză de rezultat

Ai pus, când ai semnat la Vâlcea în contract, o clauză, o primă în caz că vei câştiga campionatul?

Partea financiară nu e primordială, dar nu avem nicio clauză. Pot spune că autorităţile locale au făcut gesturi frumoase faţă de echipă. Am primit prime după victoriile cu CSM, deşi nu era stipulat nimic în contract.

E clar că se pregăteşte ceva şi pentru titlu?

Cu siguranţă va fi, dar noi nu trebuie să ne gândim acolo, trebuie să rămânem modeşti, să fim conştienţi că rezultatele nu se obţin decât cu sacrificii, consecvenţă. Să facem tot ce e posibil să obţinem maxim din acest campionat.

Au fost multe discuţii legate de comunicarea din vestiar. La voi în ce limbă se vorbeşte?

Noi avem şansa că la Vâlcea sunt jucătoare vechi, care evoluează de mult în România. În vestiar, vorbim mai mult în română. La discuţiile individuale, cu cele care nu înţeleg, vorbim engleză. Vorbeam şi cu Marta Lopez, extrema noastră care a jucat în Franţa, şi-mi spunea că a trebuit să facă cursuri de franceză. Mai trebuie să ne respectăm şi noi românii, că şi pe afară, toată lumea cere să vorbeşti limba din ţara respectivă.

E greu să ţii în mână un astfel de vestiar precum cel de la Vâlcea?

Şi da, şi nu! Cu fetele e mai greu de lucrat, dar şi când reuşeşti să faci un grup unit, ajungi la performanţă mai repede decât cu băieţii. Tind să cred că la fete, vestiarul contează. Când există unitate, poţi obţine rezultate peste aşteptări. Eu am pus întotdeauna echipa pe primul loc, mai puţin individualităţile. Încerc să responsabilizez fiecare jucătoare în parte. Avem cele mai puţine goluri primite, o medie de 20,8 goluri pe meci, cred că apărarea ne-a ajutat mult. Când echipa devine dependentă de o jucătoare sau un cuplu de jucătoare, e foarte greu.

Dacă vei câştiga titlul cu Vâlcea, ai putea face pasul la echipa naţională? Îţi doreşti asta?

Orice antrenor îşi doreşte. Am fost trei ani între 2012 şi 2015 secundul lui Gheorghe Tadici. Am acumulat foarte multă experienţă. Dintre jucătoarele de acum cred că am lucrat cu toate. Pe viitor îmi doresc să ajung acolo, însă concentrarea mea acum e pe Vâlcea. Cu ajutorul lui Dumnezeu, o să ajung poate şi pe banca României.

Poţi fi antrenor şi la o echipă de club şi la naţională? Ai timp de amândouă?

Au fost multe discuţii pe tema asta. Când eşti la o echipă cu pretenţii, timpul e limitat să te focusezi şi la echipa naţională. Se iscă apoi discuţii, că eşti subiectiv şi îţi chemi jucătoarele tale... Important e ca pe jucătoarele selecţionate să le şi utilizezi, să le dai şanse să joace. Am văzut la alte echipe că se pune accent pe jucătoarele tinere. Ar trebui să facem şi noi asta.

"După dispariţia Oltchimului, încercăm să readucem handbalul vâlcean la nivelul de altă dată, paşii trebuie să-i facem mărunţi, să gândim traseul nostru. Ceea ce s-a întâmplat până acum ne motivează, dar nu trebuie să punem presiune" Florin Pera

"Locul 4 la Euro e extraordinar!"

Despre Ambros Martin ce părere ai?

E un antrenor foarte bun, a demonstrat-o an de an la echipe importante de club, care-şi propun mereu obiective îndrăzneţe.

E bun locul 4 la Campionatul European?

Locul 4 e foarte bun. Am avut şi puţin noroc. Am început bine, dar am terminat slab. Cred însă că e un rezultat extraordinar. Păcat că nu am reuşit să ţinem ritmul. Jocul cu Norvegia va rămâne unul de referinţă. Am avut şi şansă că Norvegia a pierdut cu Germanie în grupe, dar până la urmă este meritul fetelor că s-au mobilizat. Nu poate spune nimeni că dacă era şi Cristina, sută la sută eram în finală. Ieşirea Cristinei a fost un dezavantaj, am fost dependenţi de jocul ei.

Dacă ai o jucătoare ca şi Neagu, îţi faci tactica în jurul acelui jucător?

Eu nu aş proceda aşa. La Vâlcea, Irina Glibko a fost golgeterul echipei în sezonul trecut, acum nu e între primele 10 din România, dar echipa e pe primul loc. Echipa e pentru mine întotdeauna pe primul loc. 

A greşit Ambros Martin tactica când a gândit tactica exclusiv pe jocul Cristinei Neagu?

Nu ştiu dacă a greşit. A scăzut foarte mult personalitatea celorlalte jucătoare, mergând mai mult pe acest cuplu Neagu-Pintea. Restul jucătoarelor îşi asumau tot mai puţin resposabilitatea, aşteptau de la Cristina să rezolve atacurile. Când Cristina a ieşit, ele nu au mai avut acel joc colectiv şi nici curaj. E foarte bine că o avem pe Cristina, dar s-a dovedit că după ieşirea ei avem probleme. Perioada următoare va fi foarte importantă în vederea unui sistem şi fără Cristina pentru că atunci când echipa funcţionează foarte bine şi celelalte jucătoare au personalitate în joc. Una peste alta, trebuie să fim obiectivi şi corecţi, locul 4 este un rezultat foartre bun.

Care e cel mai bun antrenor român?

E simplu, după ce facem ierarhiile, după rezultate, nu? Cele mai bune rezultate la echipa naţională, în ultimii nu ştiu câţi ani, să zic, le-a avut Gheorghe Tadici. Dacă a avut rezultate, nu poţi să-i conteşti valoarea. De asemenea Radu Voina a avut medalie la Campionatul European. Sunt rezultatele lor, munca lor şi nu le poate lua nimeni, indiferent că sunt contestaţi. Au avut performanţe şi cu Oltchim. Întotdeauna antrenorii sunt contestaţi. Când echipa câştigă, anumite jucătoare au evoluat foarte bine, dar când se pierde, întotdeauna antrenorii sunt de vină. Cred că în tot sportul românesc se pune prea multă presiune, ca o echipă să aibă rezultate trebuie să avem continuitate, răbdare. Antrenorilor li se dau mai multe şanse prin alte părţi, la noi nu! Cum o jucătoare are nevoie de sprijin, susţinere, la fel şi antrenorii. 

"Trăiesc fiecare meci la intensitate maximă. Mă consum, mă agit. De multe ori nu mă gândesc la sănătatea mea. Puţin ştiu că după victoria cu CSM Bucureşti, în Supercupă, am ajuns la spital, nu mă mai puteam ţine pe picioare"
Florin Pera

"Marele regret al sezonului e că am părăsit cupele europene. Echipa a pierdut la nivelul experienţei, am pierdut calificarea după o repriză modestă în Danemarca. Acum putem să ne concentrăm sută la sută pe campionat"
Florin Pera

"Îmi place la Vâlcea pentru că lumea trăieşte handbalul. Mă bucur că am câştigat încrederea oamenilor. Cred că suntem echipa cu cea mai mare medie de spectatori pe meci. Jucăm fiecare partidă cu sala plină"
Florin Pera

"Când am venit la Vâlcea mi-am luat şi haine groase. Probabil că mulţi s-au gândit că nu mă apucă paltonul, cum se spune, dar eu am încredere. Am arătat că ne putem realiza obiectivul şi am format o echipă puternică"
Florin Pera

"Pierd pe mâna mea, nu pe a conducătorilor!"

Dacă vine conducătorul să spună, Glibko trebuie să joace mai mult azi, ce-i spui? Se bagă cineva peste tine?

E foarte greu cu mine acest lucru. Toţi conducătorii care au lucrat cu mine ştiu acest lucru. Nu ţin cont de interesele nimănui, încerc să trimit pe teren jucătoarele în care eu am încredere deplină. Nu o să pierd un meci pe mâna nimănui, atunci când îl voi pierde, îl voi pierde pe mâna mea. Am făcut acest lucru de la începutul carierei. Eram antrenor la Deva şi mi s-a propus ceva cu care nu am fost de acord. Am decis imediat să plec, ulterior revenind pentru că avem contract. Dacă atunci, la 27 de ani, mi-am asumat un asemenea risc, acum cu atât mai mult.

Eşti un tip coleric, ţipi, te agiţi, mai înjuri...

E normal, avem şi noi trăirile noastre. Când simţi că eşti nedreptăţit, nu poţi sta impasibil. Încerc să mă înfrânez. Am luat cred vreo 2-3 cartonaşe roşii în carieră, dar aşa se întâmplă când pui suflet şi eşti dedicat. Din afară e simplu să spui, stai calm, nu te enerva, dar e mai greu acolo, în tensiunea meciului!

De cât timp ai nevoie să pregăteşti un meci?

Petrec acasă foarte mult timp cu analiza, iau fiecare jucătoare în parte de la echipa adversă, ce fac în atac, ce fac în apărare. Trasez sarcini individuale, pe cupluri de posturi, le dau filmuleţe să perceapă fiecare combinaţie a echipei adverse. Facem şi vizionări colective. Încerc să ofer jucătoarelor cât mai multe date, să aibă aproape toate noţiunile vizavi de adversar. Să anihilăm punctele forte şi să profităm de slăbiciunile lor. Pun foarte multă importanţă pe pregătirea jocului. 

Ai spus că vrei să antrenezi şi în străinătate. Unde s-ar plia Florin Pera?

Poate în Ungaria, îmi place că e un campionat puternic. Sper să rămân însă mult şi bine la Vâlcea. Am contract pe un an la Vâlcea, cu opţiune încă un an. Dar mi s-au propus încă trei ani. E un lucru bun pentru mine, mă bucur că sunt dorit pe o perioadă lungă, că se doreşte continuitate. 

E Vâlcea cea mai bună echipă pe care ai antrenat-o?

Cu siguranţă, da! Mie îmi place presiunea. nu mi-ar plăcea să antrenez unde nu e presiune. Vâlcea e cel mai bun club la care am fost. Şi la Roman pot spune că am avut rezultate, două finale de Cupa României, o finală de Supercupă, am terminat pe locul 3, momente bune, cele mai bune performanţe din istoria clubului. Sunt tânăr, am timp să acumulez şi mai mult. Vreau să câştig şi titlul!

neagu

Cristina Neagu e dorită în echipa sa de orice antrenor FOTO Marius Ionescu

Neagu, Lekici, Trifunovici

Ai o singură obţiune, să-ţi alegi o jucătoare de la CSM Bucureşti. Pe cine ai transfera?

Cred că pe Cristina Neagu!

Şi dacă ţinem cont de accidentări? 

Cred că Andrea Lekici, e o jucătoare polivalentă care poate să joace oriunde la 9 metri.

Şi din campionatul României, pe cine ai prefera?

Nu pot să spun, poate se pregăteşte clubul să nu o lase să plece! Aş lua-o pe Jelena Trifunovici de la Craiova. 

În ce măsură se va schimba handbalul românesc, odată cu noile cerinţe de transferuri?

Va fi complicat pentru tot handbalul. Valoarea campionatului cred că va scădea. Vor trebuie să plece nişte jucătoare care nu intra în aceste creiterii de transfer. Foarte multe echipe vor avea de pierdut, mai mult la masculin. Rămâne de văzut. Trebuie făcut ceva ca jucătoarele românce să joace cât mai mult, dar nu putem renunţa la handbalistele de valoare de afară!

Ai fi de acord cu acea reglementare prin care una-două jucătoare tinere, sub 21 de ani, să joace într-un meci cel puţin 15 minute?

Da, eu sunt de acord. Am şi răspuns la momentul respectiv. Părerile sunt împărţite, dar şi noi trebuie să încercăm să ajutăm echipa naţională.

pera familie

Şi-a găsit soţia în handbal

Florin Pera s-a căsătorit cu fosta lui elevă, Loredana Iancu. "Ne-am cunoscut la Reşiţa, pe când am preluat echipa. Apoi, deşi drumurile noastre s-au despărţit, am păstrat legătura. Eu am plecat la Deva, ea a jucat la Brăila, la Zalău. Am făcut însă pasul spre căsătorie. A renunţat la handbal pentru familie, cineva trebuia să se sacrifice!", a declarat Pera. Cei doi au împreună un băieţel, de doi ani şi, în curând, "barza" va mai aduce o fetiţă. "Când sunt nervos, îmi găsesc liniştea în sânul familiei, mă joc cu băieţelul meu. Şi încerc să las problemele echipei la sală, să nu le duc acasă", a completat Florin.

Comentarii (2 ) Adaugă comentariu

cneius  •  03 Ianuarie 2019, 09:50

Postat de red77 pe 03 Ianuarie 2019, 09:00

Terminați cu aberațiile. Sunt atât de bine încât în Europa le.a eliminat o echipa de jumătatea clasamentului din Germania. Daca CSM joaca la 50% din capacitate le bate la 5-6 goluri diferență

Ce vorbesti ? Le-a batut deja de doua ori pe CSM !

red77  •  03 Ianuarie 2019, 09:00

Terminați cu aberațiile. Sunt atât de bine încât în Europa le.a eliminat o echipa de jumătatea clasamentului din Germania. Daca CSM joaca la 50% din capacitate le bate la 5-6 goluri diferență

Vezi toate comentariile (2)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase