2 comentarii. Scrie și tu!

INTERVIU EXCLUSIV Mihai Teja, dezvăluiri în premieră: "M-am retras din cauza unei boli rare la inimă, dar n-am avut bani de operație"

Mihai Teja crede că roș-albii își merită soarta pentru felul cum au tratat antrenorii și jucătorii în ultimii ani. Și el o victimă a ”câinilor”, antrenorul e acum printre revelațiile campionatului

Articol de , ,
vineri, 26 octombrie 09:00

CUPRINS
Teja explică modul în care funcționează echipa lui, de ce n-a reușit la Dinamo și dezvăluie amănunte despre boala rară ce l-a forțat să se lase de jucat
De ce a renunțat la cariera de fotbalist și cum i s-a descoperit sindromul WPW, Wolff Parkinson-White, o problemă la inimă
Dezvăluiri despre preparatorul fizic fost la Bayern și ce schimbări a cerut italianul în momentul semnării contractului la Mediaș
Totul despre Denis Olaru, Marius Constantin, dar și Fofana și Fortes, jucători cu mare experiență

 La 40 de ani, Teja e o excepție în fotbalul din România: un antrenor de prima ligă în spatele căruia nu există CV-ul unui fotbalist important. A jucat doar la nivel de juniori, a fost preparator fizic și antrenor secund, acum luptă cu Gaz Metan pentru un loc în play-off. "Principalul" Mihai Teja și căpitanul Marius Constantin sunt numele cunoscute dintr-o formulă pestriță, cu mulți străini apăruți de nicăieri și cu câțiva tineri.



 - Domnule Teja, ce speră să obțină Gaz Metan? Calificarea în playoff e obiectivul?
- Noi nici nu ne-am gândit până acum că am putea să ajungem printre primele șase echipe, scopul stabilit a fost evitarea retrogradării. Gaz Metan constituie încă o dovadă că un grup solid contează mai mult decât individualitățile. E o atmosferă bună, echipa chiar arată ca o familie.

- Preparatorul fizic Proietti, fost la Bayern, constituie un secret? Are el metode fantastice?
- Metode ieșite din comun nu există, sunt antrenamente care se fac și în străinătate, în fotbalul de nivel foarte bun. Riccardo e cu adevărat foarte bun, tocmai de aceea a fost atras și la naționala Israelului. Lucrează de o lună și pentru israelieni, motiv pentru care ne e foarte greu, din ce în ce mai greu să-l mai ținem. Eu am avantajul că am trecut și prin rolul preparatorului. E foarte important ca antrenorul principal să știe ce face preparatorul, să nu lase echipa pe mâna acestuia cu gândul că e foarte bun. 

 "M-ar tenta un club mai mare"

 - Dacă veți avea în curând o ofertă de la un club de top din campionat, veți părăsi Mediașul?
- Oricare om își dorește mai mult în viață. Le sunt recunoscător conducătorilor de la Mediaș că mi-au dat ocazia să revin în antrenorat după o pauză, dar la o ofertă foarte bună de undeva aș fi tentat, normal!

- Întrebam și pentru că ați fost ofertat de FCSB la un moment dat, dar ați refuzat propunerea.
- În perioada în care eram la Cluj, da. Atunci eram sub contract cu U și aveam și o clauză, deci era destul de greu să plec. Domnul Walter își dorea să rămân... N-am refuzat-o pe Steaua, doar că le-am transmis celor de acolo că trebuia să discute cu patronul Walter, aș fi plecat doar cu acordul lui.

- Florian Walter se mai implica și el în alcătuirea echipei, în stabilirea schimbărilor?
- Nu, Walter a fost un președinte foarte bun, nu s-a întâmplat așa ceva niciodată. Nu am avut astfel de probleme nici la Dinamo, unde am petrecut trei luni, cinci etape. Cred că am avut un mare noroc. Așa e normal, antrenorul să facă echipa și să decidă singur, din moment ce el lucrează cu jucătorii zi de zi. A, să te sfătuiești cu oamenii din club mi se pare în regulă. Eu țin cont și de părerea unui jurnalist. Dacă-mi zici tu că fundașul dreapta ți se pare slab, iau în calcul opinia ta. Ceea ce nu înseamnă că-l voi scoate din echipă pe acel jucător!

 

 "După trei etape eram pe primul loc, după cinci etape deja se vorbea că voi fi schimbat cu Stoican. Am citit în presă știrea și nu pricepeam de ce se discuta despre așa ceva! Mi s-a părut foarte ciudat și neplăcut"
Mihai Teja, antrenor Gaz Metan Mediaș

 "Nu poți schimba jucătorii pe bandă rulantă"

 - Ați rămas cu un regret dintr-o experiență avută în carieră?
- De la Dinamo. Sigur că nu mi-a convenit că am plecat după un timp atât de scurt, nici n-am avut când să demonstrez ceva! Eram tânăr, îmi doream foarte mult să arăt că eram capabil s-o conduc pe Dinamo, chiar mă bucuram că ajunsesem la un brand de top. Nu s-a putut.

- Cum vedeți ce se întâmplă acum la Dinamo? Echipa a ajuns în lupta pentru salvarea de la retrogradare, vă surprinde regresul?
- Cum îți așterni, așa dormi! Dacă ai o strategie, poți să faci ceva pe un termen mai lung. Așa, de la o lună la alta nu mai e bun antrenorul, nu mai sunt buni jucătorii... Pierdem un meci, îi dăm afară pe toți și aducem alții, batem pe cineva și suntem cei mai buni din România... Nu se poate așa, trebuie să existe un echilibru! Dă-i unui antrenor măcar șase luni! De patru ani, de când am plecat eu de la Dinamo, s-au schimbat zece-cincisprezece jucători la fiecare șase luni!

- Și ce dacă au fost schimbări multe? Nu poate să meargă și așa?
- Se poate, dacă vii cu lista: Neymar, Messi, Hazard, Ronaldo. Geniile nu mai au nevoie să se acomodeze, jucătorii normali trebuie integrați într-o echipă, necesită un timp.

- Există explicația că nu sunt bani la Dinamo, că Negoiță e zgârcit. E corectă?
- Nu, nu am simțit problema banilor deloc, dimpotrivă, salariile erau la zi! Cele mai multe salarii erau de patru mii, cinci mii. Mai erau jucători care săreau la șase sau la șapte mii. Clubul era în insolvență atunci, azi sunt salarii mai mari. Nu s-a plâns nimeni de lipsa banilor cât am fost acolo, din acest punct de vedere e un climat foarte bun la Dinamo, jos pălăria! Și mă refer inclusiv la perioada de după plecarea mea, că mai știu ce s-a petrecut.

- La Mediaș care e bugetul?
- Cel mai mic din campionat. Nu știu exact suma, ar trebui să-l întrebați pe președintele Mărginean, știu doar că e bugetul cel mai mic.

 "Antrenorul e mereu sacrificat, dar sunt atât de mulți factori care influențează rezultatele: conducerea, suporterii, personalul auxiliar de la club, un jucător care n-a dormit bine, altul are probleme acasă, altul e supărat că n-a luat o primă. Dacă echipa pierde, nimic nu mai contează, antrenorul e în pericol"
Mihai Teja, antrenor Gaz Metan Mediaș

Mihai Teja, dezvăluiri în premieră pentru Gazeta Sporturilor

 Teja a fost junior al Stelei. Parcursul normal, cu promovarea la seniori, s-a oprit la 17 ani blocat de sindromul WPW, o afecțiune fatală dacă nu e tratată, prea scumpă pentru ca Mihai să-și fi permis atunci operația

 

 - Cum e Olaru, pe care l-a ofertat FCSB?
- E un fotbalist cu un caracter foarte bun, e mai matur decât arată vârsta și progresează încontinuu. Eu l-am folosit cel mai des ca mijlocaș dreapta pentru că am căutat să păstrez o formulă, să construim niște legături între jucători. Poate juca și pe stânga, și în spatele vârfului. În 4-2-3-1 merge folosit pe oricare dintre cele trei locuri ale mijlocașilor ofensivi. Nu e neapărat un marcator, dar creează multe faze, dezechilibrează apărările, e foarte activ.

- Cu Constantin ce se întâmplă, de mai joacă la 33 de ani, după accidentări și multe probleme?
- Marius cred că e la a doua tinerețe, e extraordinar! El e liderul din vestiar, se pregătește exemplar, rămâne la refacere după fiecare antrenament, după meciuri. Are grijă și de viața din afara terenului, chiar îmi face plăcere să lucrez cu el.

- Am zis "probleme" și ne-am referit și la unele excese ale lui, Șumudică a zis la un moment dat "Stă bicicleta fără cric în camera lui, la cât fumează Marius!".
- Nu mi se pare un exces. Lăcătuș fuma în pauza meciului și avea cel mai bun randament. Eu știu chiar de la Constantin că are grijă de el pentru că vrea să mai joace câțiva ani, chiar dacă are 33. I-am și zis "Câtă vreme randamentul tău de pe teren e maxim, totul e în regulă!". Nu cred că există fotbalist care să bea trei sticle de whisky de dimineața până seara sau să stea numai în cluburi de noapte non-stop. Ca fiecare, mai ies și jucătorii în oraș, beau o bere, trei, cinci sau o sticlă cu vin. Nu mi se pare grav. 

"Proietti e uimit de jocul foarte lent"

 - Cum i-ați atras pe jucătorii străini?
- Nu e ușor să-i aduci la Mediaș. E meritul directorului sportiv Octavian Moraru, al președintelui Mărginean și al lui Vali Iordănescu, un apropiat al echipei. Ei au adus jucătorii. Eu i-am urmărit cât am putut să-i văd în niște imagini video. Am fost consultat la toate achizițiile, am spus cam care erau posturile care necesitau întăriri și conducerea mi-a propus variante, fotbaliștii care puteau fi aduși pe fiecare poziție.

- Randamentul e foarte bun, nu? Ați găsit destui fotbaliști buni necunoscuți.
- Am avut noroc. Dacă din zece jucători nimerești trei, patru buni, deja ai un randament normal. I se întâmplă oricui să se mai înșele, vedeți că Mourinho a renunțat la De Bruyne, la Salah. Poți să greșești fără ca asta să însemne că n-ai "ochi". Noi am avut noroc, au confirmat cam toți jucătorii pe care i-am adus.

- Cine a făcut scouting pentru descoperirea fotbaliștilor ca Fortes și Boubacar Fofana?
- Nimeni, că nu avem sistem de scouting. Nu i-am monitorizat, nu a fost nimeni la meciuri să-i urmărească live. I-am evaluat doar așa, din studiu video, din imaginile pe care le-am găsit, inclusiv unele meciuri întregi ale acestor jucători.

- Revenim la preparatorul fizic Proietti. Lui cum i se pare nivelul din Liga 1?
- Îi place că are la dispoziție jucători receptivi. I se pare că meciurile au o intensitate bună, dar a remarcat că nu e viteză de joc. Ritmul de pasare e foarte scăzut, chiar m-a întrebat de ce se joacă atât de lent în campionat.

- Ce ar trebui pentru un joc mai rapid? Fotbaliști mai tehnici?
- Tehnica ajută ca să pasezi mai repede, contează și inteligența. Cel mai mult lipsesc în România automatismele, fiindcă se schimbă întruna antrenori, jucători mulți. Munca antrenorului, antrenamentele nu se mai văd în joc din cauza schimbărilor dese.

"Cât timp suntem pe locul 8 sau mai sus nu facem nicio zi de cantonament. Ajungem pe pozițiile 9-11, o zi de cantonament. Pe 12-14, închidem echipa două zile înaintea fiecărui meci"
Mihai Teja, antrenor Gaz Metan Mediaș

El și Rednic l-au surprins pe Batshuayi

 - E greu de lucrat cu un lot eterogen, cu naționalități diverse?
- E foarte greu, că fiecare are mentalitatea lui. Când am fost la Standard Liege ca secund al lui Rednic, eu cu Mircea discutam aprins în autocar după o înfrângere. A urcat Batshuayi și a zis "Coach, ce s-a întâmplat? Vă certați?". Ei erau cu muzica, n-aveau nicio problemă. "Câștigăm data viitoare, relaxați-vă", a zis Batshuayi. La noi...

- La noi nu trebuie să se audă nici musca, nu?
- Da, concentrare maximă, nimeni nu vorbește cu două ore înaintea meciurilor. Străinii pun muzică, sunt relaxați. E un exemplu mărunt despre cum trebuie să-i înțelegi pe străini. Dacă nu, ești tentat să le zici "Ce faceți? Vă bateți joc, voi ascultați muzică?".

- Cât îi țineți pe jucători în cantonamente?
- Când jucăm acasă nu facem cantonamente, jucătorii vin la stadion în dimineața meciului. Avem micul dejun, un studiu video, o plimbare, masa de prânz. Și apoi, meciul. Anul trecut echipa a stat foarte mult în cantonament, și înaintea meciurilor, și după. Jucătorii au stat închiși și câte trei, patru zile la rând. Mi se pare foarte mult! Jucătorii trebuie să aibă un psihic bun, nu să fie frustrați. E adevărat, echipa s-a salvat de la retrogradare în sezonul trecut, dar nu cred că secretul l-au reprezentat cantonamentele. E greu să-l mai ții trei zile închis pe Marius Constantin, la 33 de ani, după ce a jucat sute de meciuri. 

"Frumoasă sala. Scoateți tot de aici!"

- E vreo diferență între cursurile pe care le-ați avut la Coverciano și școala de antrenori din București?
- Oricum, nu pot să antrenez azi după ce am învățat la Coverciano acum zece ani sau la licența Pro în urmă cu cinci ani. Nu merge! Fotbalul se schimbă de la zi la zi, și jocul, și pregătirea fizică, tactică. Un antrenor e obligat să se documenteze, să citească mereu. Și de la meciurile pe care le văd în Champions League învăț câte ceva. Mă uit cu gândul să remarc ce mai fac antrenorii.

- Cum se poate învăța? Sunt surse pentru studiu?
- Există surse, da. Sunt cursuri foarte multe, informații în engleză, în spaniolă, în italiană. Fiecare țară are o cultură fotbalistică diferită, o terminologie anume, mai sunt și lucruri contradictorii între diverse țări. În Italia se face pregătire fizică separat, sunt antrenamente doar pentru asta, în vreme ce spaniolii se pregătesc numai cu mingea. În Anglia, ești liniștit ca antrenor dacă echipa ta aleargă, în Spania nu e de ajuns alergătura.

- Apropo de alergătură, Proietti a găsit la Mediaș materialele pe care le-a vrut pentru pregătirea fizică? Spuneați că lucrează ca în fotbalul foarte bun.
- Clubul a cumpărat ce a vrut el. Când a venit Proietti, Gaz Metan avea o sală de forță foarte mare, "utilată", așa cum spuneau cei din club. Utilată cu aparate vechi, care sunt bune dacă mergeți voi după muncă la sala de fitness pentru o mișcare. Sala era plină cu astfel de mașinării. Lui Riccardo i s-a prezentat sala "Uite cum e! Îți place?". "E foarte frumoasă, mare, îmi plac oglinzile. Dar scoateți totul afară!". "Cum adică?". "Scoateți tot, că nu ne folosește!". Acum se lucrează cu elastice, cu alte metode. În două săptămâni a fost scos totul afară și s-a investit în materialele pe care le ceruse Riccardo. Lucrăm după metodele cele mai noi, nu ca în vremuri demult apuse.

"Mentalitatea și educația contează. Vedem români care pleacă în străinătate și nu se mai descurcă acolo unde ajung. Asta nu înseamnă că au uitat să dribleze, doar că nu se adaptează în altă țară"
Mihai Teja, antrenor Gaz Metan Mediaș

N-avea bani de operație

- Pustai vă vânează postul? Arată ciudat situația, cu fostul antrenor devenit director tehnic.
- Asta ar trebui să-l întrebați pe el. Eu cu Pustai avem o relație de prietenie. Omul Cristi Pustai îmi place foarte mult, nu sunt în măsură să-l analizez eu ca antrenor. Am fost colegi la cursurile pentru licența Pro, am și asistat la antrenamentele lui Gaz Metan ca practică pentru Pro. Toată lumea mă întreabă: "Îți ia Pustai postul?". L-am întrebat și eu pe el: "Vrei să-mi iei postul?".

- Și ce a zis? Da?
- Nu, nu! Ieșim împreună, bem o bere, totul e în regulă.

- Ați renunțat devreme la cariera de jucător. A fost o problemă medicală de vină?
- Da, sindromul WPW, Wolff Parkinson-White. E o problemă la inimă. Inima funcționează pe baza unui implus electric. Eu aveam două căi de transmitere a impulsului electric în loc de una singură și din cauza asta intram în tahicardie, accelerau bătăile inimii. Și nu mai făceam față în condiții de efort. În timp existau și riscuri mari. La 17 ani și jumătate, eram junior la Steaua și fusesem chemat la echipa mare pentru un cantonament. Înaintea stagiului mi s-a făcut primul examen serios, țin minte că era doamna doctor Pufulete, mi s-a descoperit WPW. Mi-a zis "Te oprești de la efort sau te operezi!".

- Și de ce nu ați ales operația?
- Intervenția se putea face doar în America și costa 80.000 sau 90.000 de dolari. Era greu să strâng suma, iar în România nu aveam aparatura necesară, nu se făcea nicăieri operația asta. Am rezolvat problema de curând, când am fost secundul lui Rednic la Standard. Am fost operat la Bruxelles de niște medici foarte buni.

- Era obligatoriu să faceți intervenția? Adică existau riscuri chiar și fără efort mare?
- Era, da! Afecțiunea asta se agravează în timp și ar fi însemnat să risc. Nu puteam să stau așa. Intervenția n-a fost complicată. Prin cateterism, prin artera femurală... E o ablație, se taie o cale de transmitere a impulsului electric către inimă, e anulată una ca să rămână una singură, ca la oricare om. A trebuit să fac operația ca să pot avea o viață normală.

"Ca antrenor, scopul e să eviți conflictele cu jucătorii, cu conducerea, cu suporterii, cu media. Dacă aș putea să lucrez cu Alibec? Rezultatele mă țin în funcție și, dacă un jucător capricios dă goluri, atunci el va juca în continuare"
Mihai Teja, antrenor Gaz Metan Mediaș

 

Comentarii (2 ) Adaugă comentariu

Nelu Teleaga  •  26 Octombrie 2018, 10:29

CONJUNCTURA CREATA NU MAI LASA LOC DE INCERCARI IAR REDNIC ERA CALEA CEA MAI DREAPTA SI CU SPERRANTA IN A CONSTRUI CEVA. NU ESTE ETIC DAR ESTE SANATOS.

Nelu Teleaga  •  26 Octombrie 2018, 10:28

SINT MULTE PROBLEME LA DINAMO INSA DOAR PARTIAL AVETI DREPTATE. EU AM CRITICAT JOCURILE DE CULISE LIPSA DE INIMA DE SUPORTER ADEVARAT DE INVESTORI SERIOSI. *** MULTE CARE SI-AU FACUT PLINUL SI ACUM DAU TUNURI CUM LI SE ORDONA DE LA SECU. BADEA? UN NIMENI. AM CREZUT CA ESTE UN AFACERIST CU STAIV FIE EL SI SECURIST. SI EL SI POPOVICIOIU DIN ASTIA CARE MANINCA CIORBA CU MANUSI SINT NISTE BANDITI. CASATORITI CU FETELE LUI IOAN DINCA TELEAGA O CIUMA DIN GUVERNUL CEAUSIST AU AJUNS MILIARDARI. OARE CUM? NU AA FOST REVOLUTIE? NU . A FOST PE DRACU REVOLUTIE A FOST O RASCOALA SI ATIT. ARMATA A TRAS SI SECU A LUAT TOTUL. VA PUTETI IMAGINA UN OM CARE ESTE MILIARDAR SA SE CERTE PENTRU NISTE TZECHINI PE NISTE DULAPURI DE LEMN RUPTE CU NEGOITA? PAI DA SI NEGOITA CU FRATELE LUI SINT NEPOTII LUI ANGHELACHE URIT DE SECURI CA ERA TURNATORUL LOR. TIRIAC? A FOST SI EL TURNATOR DAR NU A DAT UN CENT PENTRU CLUBURL CARE L-A CRESCUT. CE AU FACUT EI INSA IMPREUNA CU NETOIU SI GIOVANNI BECALI SMECHERUL CARE VINDEA BILETE IN PLUS PRIN CAPITAL PE VREMEA SUMARULUI IMPUSCAT II PUNEAU LA INAINTAREA PE TURCU SI BORCEA. ASTA AU FACUT. DE AICI AU PORNIT MULTE. SINECURISTI FARA VREO EXPERIENTA IN FOTBAL AU DEVENIT SOPTITORI LUI NEGIOITA DE PROASTA CALITATE. CONTRA SI MUTU SI-AU BATUT JOC. APOI AU VENIT TOT FELUL DE PROSTII FACUTE. ASA CA AZI EXISTA O SINGURA SPERANTA SI ASTA ESTE REDNIC. INTELG DAR NU SINT DE ACORD IN SITUATIA LUI DINAMO NU MAI POTI ASTEPTA. NICULESCU SI BRATU SINT INCEPATORI S

Vezi toate comentariile (2)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase