10 comentarii. Scrie și tu!

Gică Hagi continuă să critice UEFA, care obligă campioana României să treacă 4 tururi preliminare până în grupele Ligii Campionilor: „Din creion, ne-a sărăcit și i-a îmbogățit pe alții”

Hagi explică de ce nu a fost tentat să joace în Asia și insistă că Lucescu junior, cu toată protecția lui Mircea, a evaluat greșit naționala U21

Articol de ,
luni, 08 iulie 09:03

DIN CUPRINS
Hagi dezvăluie cum a reacționat în momentul în care a primit oferte să joace în Asia;
De ce crede că Răzvan Lucescu a greșit în momentul în care s-a arătat pesimist în privința evoluției jucătorilor de la „tineret”;
Explicațiile „Regelui”: de ce e nemulțumit de schimbările făcute de UEFA la Liga Campionilor;
Motivul pentru care refuză să accepte sponsorizări de la casele de pariuri.

Gazeta publică azi a doua parte a interviului cu Gică Hagi, în care „Regele" argumentează planul lui care sună „de stânga”: UEFA trebuie să ne ofere un loc garantat în grupe, fără preliminarii! Hagi trece ușor de la o stare la alta, în funcție de emoția pe care i-o produce subiectul aflat în discuție.



Vorbește cu lacrimi în ochi despre semifinala de la Europeanul de tineret și e sigur de potențialul fantastic al generației din care și fiul lui face parte. Și datorită lui Ianis au scandat oamenii „Hagi” la victoriile din Italia, însă și pentru că românii îl privesc pe Gică Hagi drept artizan al noii echipe care entuziasmează.

Mulți dintre tineri au crescut la Viitorul, în școala pe care el a inventat-o pe un câmp inutil din Dobrogea. Sensibilitatea, lacrimile dispar, înlocuite cu nervi când Hagi face demonstrația despre cum a ajuns România victima UEFA: pierdem bani, sponsori și public fiindcă șefii fotbalului ne-au scos „din pix” din Europa, ne-au abandonat după 1989. 

Ca jucător, ați avut oferte din țările arabe?

Nici nu le-am ascultat! Eu am jucat până la 36 de ani, puțini jucători rezistau la vârsta asta la nivel de Champions League, cu 60 de meciuri într-un sezon întreg. Uitați-vă câți rezistau atât de mult pe timpul ăla! Eu m-am retras de la nivelul cel mai înalt, campion în Turcia cu Galatasaray și sferturi sau optimi de Champions League. Eram în putere când m-am lăsat. 

Dacă erați în putere, de ce v-ați retras?

Nu mai puteam să mă antrenez. Antrenamentul e greu, nu meciul. E ușor să joci fotbal. Dacă nu puteam să mă pregătesc ca înainte, n-avea rost să continuu doar de dragul de a mai fi pe teren! Chiar dacă mi se garantau anumite lucruri: să fiu titular, să joc un număr de meciuri. Am ieșit de pe scenă așa cum trebuia. Ca antrenor am avut oferte din multe locuri, mă întrebați de parcă n-ați ști! Unele oferte le cunoașteți și voi. În viitor poate voi accepta una. Poate fi și din Asia, poate fi de oriunde. 

„Vorbeam singur! Nu m-au lăsat la Napoli!”

Cine semnează în Arabia Saudită sau în Emirate greșește? Pierde ceva?

Nu ar fi corect să judec eu alegerea pe care o face alt om. Fiecare evaluează momentul în care se află și hotărăște. Așa cum și eu am ales să plec de la Real Madrid la Brescia, am ajuns în Serie B și trei sau patru luni vorbeam singur, nu mai știam de mine! Nu-mi venea să cred! Dar în momente d-astea ți-arăți puterea, voința! Să treci peste episoadele grele și să revii la cel mai înalt nivel. Nu mi-am dorit să joc în Serie B, au decis alții. Am avut ofertă de la Napoli și Brescia nu m-a lăsat să plec, m-a ținut în „B”. 

Ați exagerat reacția față de ce spusese Răzvan Lucescu? V-a enervat când a zis că doar cinci sau șase jucători din lotul U21 vor urca în naționala de seniori?

Am exagerat eu? El a pronunțat un număr de jucători care vor ajunge în naționala mare, din lotul de la Euro sub 21 de ani. A greșit! E vorba despre o generație, nimeni nu poate să spună câți vor ajunge la națională! Chiar dacă nea Mircea a încercat să-l apere... E normal, e băiatul lui. În toată istoria fotbalului vorbim despre generații: generațiile anilor '70, '80, '90. Nu despre câțiva jucători, cum a zis el! Un fotbalist poate să facă diferența, dar echipa câștigă trofee! Îl apără nea Mircea, dar Răzvan a greșit. Când tu spui un număr de jucători care vor ajunge mari dintr-o generație întreagă, deja bagi râcă!

Tot legat de generația asta, activitatea FRF cum vi se pare?

Sunt două aspecte: administrativ și tehnic. Eu zic că sunt încă foarte, foarte multe lucruri de făcut, în special din punct de vedere tehnic. Administrativ, federația trebuie să lupte mai mult pentru organizarea și pentru finanțarea fotbalului. E datoria FRF să facă asta, nu e a noastră! Vă las pe voi să analizați în amănunt activitatea federației, eu spun atât: trebuie să facă lucruri mult mai clare pentru susținerea fotbalului! Să bată la uși, în ministere, în Guvern pentru legi! În planul administrativ, remarc că FRF are sponsori, stă bine. 

A părut la un moment dat că aveați o relație tensionată cu federația, poate și din cauza condamnării lui Popescu înaintea alegerilor din 2014. 

Relația mea cu federația e una profesională. Eu am un club din Divizia A și FRF conduce fotbalul. Voi le interpretați, le faceți cum vreți voi... E normal, e munca voastră, până la urmă... D-aia vă spun să analizați voi activitatea federației. Cine conduce sportul trebuie să meargă la Guvern și să obțină legi mai bune și mai clare! 

A fost un pic ciudată vara asta la Viitorul, pentru că ați lipsit de la pregătirea echipei, ați fost la Euro din Italia, apoi la București.

Nu e Cătălin Anghel antrenor?

Dar nu conduce Anghel echipa de fapt!

Planificarea am făcut-o eu, staff-ul meu e foarte bun și comunicăm. E Cătălin acolo! El face antrenamente, eu sunt manager. Vorbim de șapte mii de ori pe zi!

Are el autoritate în fața jucătorilor? Nu se gândesc „Nu e Hagi aici, deci putem să facem orice vrem!”?

Cătălin? Nu-l cunoașteți! Îl mai frânez eu câteodată! A fost antrenor principal în carieră, știe metoda noastră, el cunoaște tot. Ce nu văd eu la fața locului îmi transmite el. 

gica hagi4
Gică Hagi a fost prezent la toate meciurile României U21 la Euro 2019. Foto: Raed Krishan

„Vacanță am mai avut doar câte trei, patru zile... Se roagă nevastă-mea de mine să plecăm, dar e greu... În ultima vreme am mai mers în vacanțe, înainte se strângeau perioade lungi fără pauză. Mă simt bine cu munca de la club, vreau să apară o generație mai bună decât aceasta de la Euro. Sunt mulți buni!”
Gheorghe Hagi

„Din creion, UEFA ne-a sărăcit și i-a îmbogățit pe alții!” 

Hagi explică de ce României i s-ar cuveni un loc în grupele Champions League: filtrele pe care le avem de trecut acum fac aproape imposibilă calificarea noastră, ceea ce ne împiedică să mai atragem investitori, devenim tot mai săraci, departe de fotbalul mare, racordat la „pompa” UEFA.

Credeți că vom avea măcar o echipă în grupele Champions sau în ale Europa League?

Până nu creștem bugetele, o să avem doar speranța. Vrem și noi în grupele europene și, cu tot respectul, pe ușa UEFA scrie fair-play. Nu vă înțeleg de ce nu susțineți cauza României! 

Cum s-o susținem? 

Păi, dacă scrie fair-play e normal așa ceva? Campioana României să nu se ducă în grupele Europa League sau în ale Champions League? Coeficientul despre care tot vorbiți e pentru departajarea între campionate, care e mai dezvoltat, dar primele 32 de țări din Europa, cu tradiție de 40 de ani la UEFA, trebuie să meargă direct în grupele Champions League! Ca să vină 30 de milioane de euro anual și la noi, nu numai în Franța și în Spania să se ducă 200 de milioane pe sezon! Și nouă, nimic! Când se vând drepturile TV ale Champions League, se vând pentru fiecare țară! Și România contribuie cu o sumă foarte mare, corelată cu mărimea țării!

Poate competițiile astea n-ar mai produce la fel de mulți bani cu România, cu Ungaria și cu Bulgaria în grupe an de an.

Cum să nu producă? Banii sunt produși, drepturile TV sunt vândute în toate țările! Eu am văzut că sunt 32 de țări când am ieșit campion cu Viitorul. A fost făcută o analiză, cu concluzia „Echipa lui Hagi are cei mai mulți jucători produși, după Ajax și după Barcelona”! Dați analiza aia în ziar! Și o să vedeți că e statistică făcută de ei, de la UEFA, clubul lui Hagi avea 57,7 la sută fotbaliști produși din lotul campion! Mie de acolo mi-a venit ideea: dacă noi suntem în primele 32 de țări și există Liga Campionilor, că ăsta e numele competiției, de ce nu avem loc? Acolo se împart niște bani! Mulți bani!

"Steaua a câștigat campionatul, a eliminat-o pe Ajax și avea stadionul plin. Ce s-a petrecut de atunci până acum cu marca și cu numele sunt lucruri de neînțeles. Eu nu pot să le înțeleg!" Gheorghe Hagi

„Cine să aducă bani de acasă pentru grupe?”

UEFA ne poate spune „Voi plătiți ca să vedeți meciurile, nu puteți condiționa să vă revină niște bani!”. 

Nu! Atunci, nu mai plătim! Să nu mai cumpărăm drepturile pentru Champions League! Transmiteți la TV doar fotbal din România! Păi, nu suntem și noi europeni? De ce mai scrie UEFA fair-play pe ușă dacă noi n-avem loc acolo? 

Nu e chiar din creion, din moment ce România a avut chiar și două echipe în Liga Campionilor odată, când coeficientul nostru era bun. 

Ba da, e din creion! Coeficientul nu poate să elimine țări din Europa! România e o țară dezvoltată, cu un fotbal dezvoltat. Iertați-mă, dacă greșesc cu ceva, să mă cheme UEFA și stau de vorbă cu UEFA! Dă-ne bani și nouă așa cum le dai celorlalți și o să vezi că ne batem cu ei! Nu mai avem echipe naționale, nu mai avem cluburi competitive! De ce? Răspunsul e unul singur: bugetele. Unii au câte 500 de milioane de euro, noi am rămas cu zece milioane! Totul s-a întâmplat după Revoluție, diferența s-a făcut după '89, că înainte Steaua și Dinamo erau puternice! Tari de tot, credeți-mă! Dar noi am sărăcit și alții, care au locuri garantate în cupele europene, s-au îmbogățit!

Am sărăcit fiindcă nu suntem primiți direct în grupe?

Eram puternici, aveam bugete mari! Cum să mai devenim competitivi dacă noi dăm trei tururi până în grupe? Cum să se implice un afacerist în fotbalul românesc? „Intru în Champions League?”. „Nu, îți trebuie buget de 200 de milioane de euro!”. „De unde să aduc eu 200 de milioane?”. Cine aduce bani de acasă?

„Nu mai pot să mă abțin, mor de râs!”

Sună logic, un investitor calculează că ar avea nevoie de o cheltuială exagerată ca să ajungă în grupe. 

Nu exagerată, anormală! Și atunci, ăsta mai e fair-play în fotbal? O țară care e a șasea sau a șaptea în Europa, ca populație, care are 40 sau 50 de ani în UEFA e lăsată pe dinafară din creion! Cât plătește România pentru drepturi TV? Sigur sunt bani mulți! Să facă diferența între noi și spanioli, să aibă ei mai multe cluburi în grupe, dar să nu ne mai scoată pe noi din Europa! Că și noi avem copii de crescut, avem investitori de atras!

Nu e normal ca UEFA să calculeze că locul al patrulea din Spania face audiență mai mare decât face campioana României? Și atunci, e mai convenabil să aducă încă o echipă spaniolă!

Nu poate să facă! Spania face audiență cu Real Madrid și cu Barcelona, noi facem audiență cu echipa noastră. Că e transmisă Champions League și în România! În '90 voiam în Europa. Și am ajuns afară din Europa! Eu vorbesc despre sport. Suntem excluși din creion! Ăsta nu e fair-play, degeaba scrie UEFA fair-play pe ușă! Cum să-mi spuneți mie că locul 4 din Germania vinde mai mult? Ce, în România nu e urmărit fotbalul? Păi, și atunci?! Să ne primească în Europa și o să ne organizăm și noi, vom deveni mai buni! Au trecut 30 de ani de la Revoluție și echipele din Est sunt scoase în afara Europei din creion! Și vă mai dau una, ca să vedeți că nici nu e doar problema Estului: Ajax nu l-a lăsat pe Marin la Euro U21 fiindcă dă tururi preliminare! E posibil așa ceva? Vouă vi se pare normal așa ceva? Ajax să dea tururi preliminare? Serios, mi-e greu să rămân normal, să-mi păstrez cumpătul! Nu Ajax a fost de vină că n-a venit Răzvan la Euro, UEFA a fost!

"UEFA să facă o competiție pentru cei opt monștri, cum le spuneți voi, campionatele cele mai mari! Dar să ne facă și nouă o competiție, să putem juca și noi cu spaniolii, cu italienii! Nu doar să dăm tururi și să stăm acasă! În '89 am bătut-o pe Real Madrid la La Coruna, într-un turneu. Acum nu ne mai întâlnim cu ei!" Gheorghe Hagi

E aceeași situație, coeficientul Olandei nu-i permite campioanei să participe direct în grupe. 

Fotbalul olandez nu e dezvoltat? Dă tururi de calificare?! Ajax are finală de Europa League și de Champions League în ultimii ani! Campioana Olandei! Haideți, domnilor! Îmi vine să râd! Noi, românii, am ajuns de râs! Și avem tradiție, am fost campioni! Să ne lase și pe noi să avem buget de 40 de milioane de euro pe an, ca să producem jucători! 

Ideea că ne e prea greu să ne mai calificăm în grupe nu e contrazisă de Steaua Roșie din sezonul trecut? Sârbii s-au calificat în grupele Champions. 

Asta se întâmplă o dată la câțiva ani, pe urmă iar dau tururi preliminare! Nu e normal să dea Steaua Roșie, campioana Serbiei, tururi! Eu nu atac pe nimeni, e părerea mea. Nu interpretați voi acum „Hagi atacă UEFA!”! Am dreptul la opinia asta! Nu-mi spuneți voi mie că Valencia vinde mai bine decât România! Că i-am bătut pe vestici de i-am rupt când eram buni! V-am zis, nu e un atac, e opinia unui fost mare jucător! Poate greșește Hagi, dar nu atacă! Dacă e greșită părerea asta, aruncați-o la gunoi! Mare lucru, am stat de vorbă și am spus ceva care poate nu e valabil! Dar România plătește bani ca să vadă Champions League și are nevoie de „incomingul” de la UEFA! Faceți voi o analiză cu subiectul ăsta: de ce înainte de '90 eram puternici și acum ne-au dat la o parte, ne-au scos din Europa din creion? E grav! Ne-am dorit libertatea la Revoluție ca să devenim mai săraci, mai slabi? UEFA, please, primește-ne și pe noi! 

„Nu accept bani din pariuri!”

Copiii de la Viitorul cum vi se adresează?

Nu contează cum... Câte un copil mic mă strigă „Gică!”. Nu neapărat la club, pe stradă sau în hotel. „Ce zici, mă? Ai făcut armata cu mine?”. Ha, ha, ha! Nu mă simt jignit, e bine că-mi știu numele copiii, pot să mă strige Gică.

Câți juniori aveți legitimați? 

În afara primei echipe, 180. 

E adevărat că ați avut o ofertă din partea unei case de pariuri care voia să fie sponsorul Viitorului și ați refuzat-o?

Da, dar nu se poate! Eu sunt și patron, și manager, nu se poate să fiu sponsorizat de pariuri! Cu toate că au fost propuneri mari! Din păcate! Spun din păcate fiindcă pierd niște bani, am înțeles că plătesc mult casele de pariuri care sponsorizează cluburi. Ce ar crede lumea dacă Viitorul ar lua bani de la case de pariuri, când eu sunt și antrenor, nu doar patron?

Vi se pare că este fotbalul virusat de pariuri?

Sunt prea mic ca să spun asta. Eu văd fotbalul altfel: să muncești, să vrei să câștigi, să lupți.

Voduț, pe care l-ați dat afară fiindcă a pariat, ar fi putut fi iertat?

Nu, n-aveam cum. Toți jucătorii mei au clauze în contracte, nu au voie să parieze. Acum să nu devină o obișnuință, cine vrea să plece să parieze! Ha, ha, ha! Eu le-am zis clar fotbaliștilor: pariurile există, dar sunt pentru ceilalți oameni, nu pentru voi! S-au tot dezvoltat pariurile, am înțeles că au ajuns la o scară imensă. Pentru mine nu poate exista așa ceva! Ca jucător, trebuie să lupți pentru un contract bun, să câștigi banii din salarii și din prime, nu din pariuri! Să te dedici sportului și să-ți creezi o cotă bună și o viață frumoasă!

„Le spun jucătorilor și prietenilor și v-o spun și vouă: nu puteți să mă acuzați că eu caut celebritatea! O am, n-o caut! Cel mai tare mă deranjează când văd pe siteuri: «Hagi atacă!». Nu atac pe nimeni! Eu înțeleg că trebuie vândute articolele, dar sunt numai opinii ale mele, nu o să atac UEFA de-a binelea!”

Citește prima parte:

Gică Hagi plânge când vorbește despre fotbal și despre proiectul său de la Viitorul: „Nu vreau averi! Bucuria mea e când văd copii care joacă fotbal și datorită mie”

Comentarii (10 ) Adaugă comentariu

Robin Gene  •  08 Iulie 2019, 20:13

Gică Hagi,l,ai bruscat pe Razvan Lucescu gratis!...Te,ai repezit ca găina la râmă!...Razvan are dreptate!...Nu poți juca cu toți aceşti jucători la echipa națională!...Sunt acolo 5,6 jucători pe care ,i poți incerca,dar atât!...Gică Hagi,esti cunoscut pentru gafele tale,si ca esti i crezut!...Daca ai fost un fotbalist bun,crezi ca tot ce scoți pe conducta pâinii este literă de lege!...GREŞIT!..REVIZUIEŞTEȚI COMPORTAMENTUL CĂ AI IMBĂTRÂNIT URÂT!

godot  •  08 Iulie 2019, 13:25

Am avut echipă direct in grupele Uefa Champions League timp de cinci (5) ani la rând. Toate cele trei (3) echipe care au ajuns direct în grupe prin câștigarea titlului în România, au ajuns în insolvență, CFR-ul cu peste 50 de milioane încasați și cu o șeapă legală de vreo 30 de milioane, șterși prin procedura insolvenței. Deci, ne-am sărăcit singuri, nu are UEFA nimic cu noi.

persanu  •  08 Iulie 2019, 12:34

Gica, cu tot respectul pentru tine ca om cu tot ce ai făcut în viață și pentru societate, dar sunt lucruri elementare la care nu te gândești, nu-mi permit să-ți dau sfaturi, nici nu ma aștept sa citești mesajul, dar totuși o părere se poate. 1. Îmi aduc aminte ce isterie se crease când Nașu se lauda la GigiSport1 ca UEFA ii da 20 de milioane de euro, că întra în grupe, era asa o bucurie de parcă era primul pas pe lună. Iertați-mă, dar până atunci în fiecare an se dădeau 20 de milioane de euro pentru grupe, și era mai ușor, mult mai ușor de întrat în grupe decât azi, ani de dinainte de bucuria Nasului au fost pierduți, pentru neimplicarea profesionista a oamenilor de afaceri care și-au bătut efectiv joc de fotbal, fără nici un dubiu. Fotbalul romanesc este o rușine cu excepția a 2,3 cluburi restul fac parte dintr-o mafie pur țărănească. Păi cine vrea Gică sa se uite la Viitorul Barcelona? Pai un Liverpool Bayern este urmărit de întreaga planetă, și vorba aia, țări unde oamenii plătesc 30,40de euro abonamentul la cablu, romanii plătesc 5 euro abonamentul. Pai dai lu ala care da 30 40 euro Viitorul Valencia, pai asta e amical. Mai poate cere firma de cablu 30 40 de euro sa ai e Viitorul Valencia? Nu cred. Și uite asa de exemplu FIFA vinde drepturile TV scump iar firmele din tarile respective au și bani sa plătească. Pai ăștia pana acu doua zile nu știau dacă dau la TV Astana CFR și Craiova cu Avântul Granicerilor, pentru ca nu prezintă interes și nu își câștiga banii digi din

Vezi toate comentariile (10)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase