9 comentarii. Scrie și tu!

EXCLUSIV Ioan Andone, dezlănțuit: „Din cauza lui Negoiță m-am făcut de râs! Iar pe Mutu l-am adus și m-a lucrat, n-are caracter!”

Ioan Andone, 58 de ani, a luat o pauză de la antrenorat după supărarea pe care i-a cauzat-o cel mai recent mandat de la Dinamo

Articol de , ,
luni, 14 ianuarie 08:00

DIN CUPRINS:
De ce a refuzat  Ioan Andone să preia CFR Cluj după demiterea lui Edward Iordănescu: „Mă angajezi pe mine la o oră după meci?!”
Continuă conflictul de la distanță cu fostul președinte, Iuliu Mureșan: „N-avea habar de fotbal”
Comentează problemele prin care trece Dinamo: „Achiziții la noroc, la nimereală”
Se enervează când vorbește despre Mutu, pe care-l critică: „Ca să devii antrenor trebuie să ai caracter și să fii bărbat!”
Dezvăluiri în premieră despre relația cu Becali și cum comentează rolul de „consilier”

Ioan Andone a câștigat 3 titluri de campion și 4 Cupe ale României. La 58 de ani, el ar trebui să mai fie un antrenor cu o cotă foarte bună, doar că mandatul recent de la Dinamo, încheiat în februarie 2017, l-a marcat atât de tare, că și-a schimbat meseria.



Nu a mai antrenat de atunci, acum e manager al FC Voluntari și a rămas dezamăgit de rețeta lui Negoiță, din cauza căreia crede că și-a ciobit CV-ul.

Domnule Andone, cum vă simțiți acum, la șase luni de când ați devenit manager al unui club, în loc de antrenor?
E o ocupație interesantă. Pentru mine e primul an ca manager, cu toate că în anii trecuți, pentru că aveam experiență foarte mare în antrenorat, eram consultat cam în tot ce ținea de un club, deci aveam și atunci atribuții mai multe decât are un tehnician obișnuit.

De ce au fost rezultatele atât de slabe? FC Voluntari e ultima în clasament.
Mi s-a părut foarte greu la început, foarte greu! Nu mi s-a întâmplat niciodată să schimb 21 de jucători. Din lotul de 28, 21 au venit astă-vară! Aici am greșit, era bine să fi păstrat, cât de cât, un nucleu din sezonul trecut. Să fi adus cinci, șapte jucători. Nu 21! Din cauza asta nu am găsit o formulă ideală nici cu Oprița pe bancă, nici cu Todoran. Acum e o situație mai fericită, în iarna asta, cu Bergodi. Ne-am mai limpezit, lotul e mai clar.

Și de ce a fost nevoie să schimbați 21 de jucători în vară?
A fost supărare mare după ce ne-am salvat cu greu, abia la barajul cu Târgoviște. Erau 15 jucători la finalul contractelor și i-am prelungit doar lui Costin Lazăr.

"Mă angajezi pe mine la o oră după meci?!"

Ați mai accepta o ofertă să redeveniți antrenor?
În străinătate, da. În România nu mai am entuziasm să antrenez. Poate ar fi trebuit să fi mers la CFR după ce a plecat Edi Iordănescu. Nu știu dacă aș fi avut rezultate bune, nimeni nu poate ști. Oricum, sunt mulțumit la Voluntari, e un club mic, dar cu condiții de pregătire bune, cu stadion acceptabil. Se poate construi ceva aici. Avem o academie de tineret cu 750 de copii. "Satelitul" din Divizia C are mulți copii din Voluntari și arată bine echipa, cu Cosmin Bărcăuan antrenor.

Cum de ați refuzat propunerea de la CFR, totuși?
Știți ce m-a făcut să refuz din prima? M-a contrariat faptul că patronul Varga m-a sunat la o oră după meciul cu Malmo. Cum e posibil așa ceva? La o oră după meciul tur el schimba antrenorul? Mai era o manșă, echipa se putea califica. Și ești campioana României, nu se poate să schimbi antrenorul la o oră după meci! Dacă m-ar fi sunat a doua zi, poate aș fi acceptat.

De ce ar fi fost altfel a doua zi?
Puteam să-mi imaginez că oamenii s-au gândit între timp, s-au întrebat de ce-l dădeau pe Edi afară, și-au dat seama de ce nu mergea. Dar așa, la o oră după al treilea meci al lui Iordănescu m-a sunat pe mine să preiau echipa!

"Mureșan n-avea habar de fotbal"

V-ați temut că era posibil să fiți tratat la fel ca Edi?
Am 58 de ani, mă cheamă Andone și am câștigat multe în fotbal. Să mă duc la CFR și după trei luni să-mi spună să plec? Cu toate că eu pe Nelu Varga îl știu de multă vreme, încă de când nici nu era implicat în fotbal.

A contat și influența lui Iuliu Mureșan? Atunci încă se mai afla în club.
N-ar mai fi avut, dacă m-aș fi dus eu. Oricum, cei de la CFR se gândeau să-l pensioneze pe Mureșan încă din iarna trecută, nu de astă-vară! El a petrecut 17-18 ani acolo, era destul. Așa că nu-mi era teamă de Mureșan, deși de câte ori m-am dus la CFR am avut conflicte cu el.

Ce fel de conflicte?
Nu am colaborat bine, nu am avut relația foarte bună pe care am avut-o cu Paszkany.

Se implica Mureșan în deciziile pe care trebuia să le luați, ca antrenor?
Niciodată! Păi, cum să se implice? Că el nu știe fotbal! Ca să te implici trebuie să cunoști fenomenul. Mureșan provenea din medicină și a ajuns la CFR datorită prieteniei cu Paszkany. O mai fi învățat un pic de fotbal, cu timpul.

Poate era deranjat de faptul că lucrați direct cu Paszkany, îl "săreați" pe el?
A doua oară am simțit asta, în al doilea mandat. Adevărul e că era conducere bună la CFR. Paszkany, Mureșan, Sandu Matei și Răzvan Zamfir lucrau toată vara, când porneam în pregătire aveam transferurile făcute, totul era planificat clar. Contracte semnate, totul rezolvat! Strategia era ca în străinătate și era simplu pentru antrenor, că nu apăreau jucători în cantonamente după o săptămână, două de pregătire.

Paszkany cum era?
Un afacerist pentru care fotbalul era un hobby. Cred că a fost singurul club, dintre cele la care am lucrat, care trata fotbalul ca pe o afacere și atât. Nu cu idei de genul "să luptăm pentru culoarea vișinie"...Nu, business ca oricare altul! Am semnat primul contract cu CFR pe email, nici nu-l întâlnisem pe Paszkany. L-am văzut când am ajuns în Cluj.

Cu echipa cum se purta?
Mă întreba "pot să vin în vestiar? Când să vin?". Și-i spuneam eu când. Vorbea două, trei minute, niciodată nu stătea la taclale cu jucătorii, păstra o distanță. Spunea niște lucruri foarte clare, în general despre ce le place fotbaliștilor, despre bani.

"Paszkany nu mi-a cerut niciodată să folosesc un jucător, nici nu mă suna să mă întrebe care era echipa pentru un meci. El s-a retras fiindcă avea un vis exagerat, voia semifinale de Champions League! Cum să ajungi acolo din România?"
Ioan Andone, manager FC Voluntari

"Nelu Varga decide tot la CFR"

Apropo de bani, ați avut un salariu mai mare în primul sau în al doilea mandat de la CFR?
La fel. Paszkany era de principiul că antrenorul trebuie să aibă cel mai mare salariu din club. I-am și zis "Arpi, la Real Madrid nu se poate! Nici Mourinho n-are mai mult de jumătate din salariul lui Ronaldo!".

Pe lângă performanțe, CFR a adunat și controverse, suspiciuni legate de ajutorul pe care l-ar fi primit de-a lungul timpului, în special din partea arbitrilor. Simțeați că era un club influent?
Puneau presiune rivalii, era o perioadă în care toată lumea făcea așa. Am pierdut un meci cu Steaua în care Tudor nu ne-a dat două penalty-uri. A recunoscut în privat că a greșit, Tudor nu recunoaște în public. Presiunea asta pe arbitri conta doi, trei la sută, îi făcea să le fie frică. Nea Adi Porumboiu era specialist în așa ceva.

Spuneați că-l cunoașteți și pe Nelu Varga, proprietarul real al CFR-ului de azi. El cum este?
Paszkany era patron în acte și era clubul lui, pe care el îl crescuse din Divizia C. Neluțu conduce, alături de încă o persoană, dar nu e el patron oficial. Nu conduc Marian Copilu și cine mai e pe acolo, Varga conduce CFR! Dar Neluțu nu știe fotbal, el a fost un suporter. De fapt, nici nu prea e pasionat de fotbal, vine la meciurile echipei lui și atât.

Nu v-ați gândit să cumpărați un club? Să deveniți patron?
Ba da, m-am gândit. Am avut o șansă și în străinătate, în Spania, era un club de Segunda B. Timpul nu e trecut, poate o să iau un club din România, până la urmă.

Dinamo? Că tot e de vânzare.
Aș putea să fiu acționar cu o anumită parte, nu să iau tot pachetul. Trebuie prea mulți bani la un club ca Dinamo, ca să nu-ți bați joc de echipă! E nevoie de minimum 20 de milioane de euro în primii trei ani, în care să crești echipa pentru titlu și pentru grupele cupelor europene. Aș putea să iau un club mai mic, pe care să-l cresc eu. Cred că toți foștii fotbaliști au visul ăsta, să cumpere un club, doar că le e frică. D-aia e de admirat Hagi, și-a investit banii pe un câmp din Constanța și are succes.

"Achiziții la noroc, la nimereală"

Spuneți că ați lua doar o bucată din club și ați împărți proprietatea cu alți acționari, cam așa cum a fost la Dinamo în trecut, cu mulți conducători. E viabil un asemenea model?
Este, dar toată lumea să-l trateze ca pe un business! Bine, nu să vinzi toți jucătorii care au oferte și să cauți mereu să aduci alții! Ultima oară când am fost la Dinamo, cu Negoiță, s-au vândut jucători de peste patru milioane de euro înainte de play-off. Din ăia patru milioane, dacă se investeau cu cap două milioane de euro, altă față ar fi avut echipa! Dar iei patru milioane și-mi dai copii de la echipa a doua, din Divizia C....

Au mai venit și străini.
Un fundaș dreapta spaniol din Cehia... Asta e nimereală, e la noroc! La fotbal nu e normal să mergi la noroc, trebuie să gândești afacerea, să ai un plan. Bine, trebuie și un stadion nou la Dinamo, nu se mai poate juca pe stadionul ăla! Clubul a pierdut suporteri, cred că jumătate dintre fani au dispărut. O echipă bună a lui Dinamo, cu stadion nou în centrul Bucureștiului, ar avea 10.000 de spectatori la fiecare meci.

Ați mai discutat cu Negoiță de când ați plecat de la Dinamo?
Nu. Aveam o clauză de reziliere de 150.000 de euro, că tot declara Mutu că stăteam pentru banii ăia. Și am renunțat la ei. Ce să mai vorbesc cu Negoiță? Dacă-i luam banii, mai vorbeam cu el. Așa, nu mai am ce vorbi! Eu am avut o ofertă în perioada aia și dacă aș fi plecat trebuia să achit tot 150.000. Negoiță mi-ar fi luat banii! Nu trebuia să-l iert nici eu, trebuia să iau toți banii din contract, că eu m-am făcut de râs la Dinamo, cu politica asta de a vinde tot ce era mai bun și de a aduce jucători după televizor!

Nu cunoșteați situația înainte să acceptați să-l înlocuiți pe Rednic?
La numele meu, nu aveam ce căuta acolo! Eu bănuiam... M-a căutat Negoiță după ce plecase Rednic și lotul era bun, doar că mi-a vândut cinci titulari. Am mai adus și eu: Nemec, Penedo, Romera, Mahlangu, Nistor. Dar mi-a vândut cinci titulari în timpul campionatului! Cum să faci performanță așa? Mi-au dispărut Rotariu, Anton, Mevlja, Marc și Vali Lazăr. Cu ei și cu ce am mai adus aș fi luat campionatul! M-am dus fără să pun condiții, am acceptat contractul pe care mi l-a oferit Negoiță și el mi-a vândut jucătorii. Păi, cum să mai vorbesc cu un om ca ăsta?

"Am impresia că antrenorii se implică mai mult decât e cazul, au ajuns să facă ei și transferurile. De unde știi că antrenorul are atâtea cunoștințe încât să aleagă corect? Mai ales când ai buget cu salarii de 5.000, 7.000! Conducerea trebuie să aibă ultimul cuvânt!"
Ioan Andone, manager FC Voluntari

"Cum să știe Borcea fotbal?!"

Dintre acționarii vechi ai lui Dinamo, care se pricepea la fotbal?
Nu știa nici unul.

Chiar nici unul?
De ce râdeți? M-ați întrebat care dintre ei știa fotbal bine! Aaa, că mai aveau legături cu sportul...Vova Cohn fusese poloist la Dinamo, deci el chiar a făcut sport. Nețoiu nu jucase niciodată, era doar pasionat de fotbal. Domnul Badea...Pasionat de Dinamo, știa tot! Cine mai era?

Borcea.
Borcea...De unde să știe Borcea fotbal? A mai învățat și el una, alta, dar n-avea cum să vadă calitățile unui jucător. Bagher, nici o treabă. Turcu, nici o treabă. Veneau în Consiliu și ascultau ce spunea Giovanni. Uite, Giovanni, da, se pricepea!

Ați avut vreodată oferta să deveniți selecționerul României?
Niciodată, nici măcar n-am fost în cărți. Nu am avut o relație bună cu Mircea Sandu, nu știu de ce, că fuseserăm colegi la națională. Când am debutat eu, în 1981, Sandu era titular. Am făcut 0-0 la Berna atunci. Era nevoie să fiu cu ei în gașcă. Și n-am fost. Ăsta rămâne un regret. Am avut negocieri cu o altă echipă națională, nu mai zic care, și chiar mă gândeam "ia uite, mă! Mă caută ăștia și în România n-am șanse!".

”L-am adus pe Mutu și el m-a lucrat!”

Ando se enervează când vorbește despre Adrian, pe care-l critică și-i atrage atenția: ”Ca să devii antrenor trebuie să ai caracter și să fii bărbat!”

Cu Mutu mai discutați?
Ce să vorbesc cu el? Eu îl aduc în club și el mă lucrează pe mine! Doamne, ferește-mă de așa ceva! Nici nu se va mai întâlni el cu mine! Poți să ai dialog cu oamenii din ăștia? El mă întrebase "nea Ando, pot să vin și eu în club? Că am un investitor indian. Te ajut, am cunoștințe". Indianul s-a dovedit o țeapă, Mutu a venit în club și a început să vorbească despre mine și despre echipă în necunoștință de cauză. Cel mai tare te doare, ca antrenor, când unul își dă cu părerea fără să știe, fără să fi văzut antrenamentele. Nu mă feream de el, putea să vină și în vestiar, dar nu apărea. El venea la meciuri și apoi numai prostii declara. Puteam să-l fac zob: "Tu n-ai văzut un antrenament, mă! Ce cauți p-aici?".

Ce făcea, dacă la antrenamente nu venea?
Nu-l prea vedeam. La început a venit de câteva ori la antrenamente, pe urmă nu-l vedeam nici la teren, nici la club. Relațiile se răciseră din cauza declarațiilor lui, nu-l mai suportau jucătorii. Vina a fost a mea, că n-avea ce să caute el la Dinamo fără acceptul meu! Și eu i-am zis lui Negoiță "hai, Ionuț, ia-l!".

"Mutu s-a îngropat în liga secundă din Emirate"

Ioan Andone

V-ați gândit că urmărea să vă ia locul?
Nu, păi el nu avea intenția să fie antrenor. Unul care e pasionat de fotbal, de antrenorat, caută să învețe, or, Mutu nici nu venea la antrenamente.

Nu ar putea să devină un tehnician bun, așa cum spune că-și dorește?
Trebuie să ai caracter ca antrenor și să fii bărbat adevărat, să nu trăiești din trecut, să nu te dai exemplu pe tine ca jucător. Mutu e inteligent și a avut antrenori mari: Mourinho, Prandelli, Lippi. Top! Dacă a învățat ceva de la ei ar putea să devină antrenor. Problema e că în Emirate, la echipa a doua a unui club, el s-a îngropat. Mai bine rămânea în România în Divizia B și promova cu o echipă.

"Președintele FRF n-are nici o putere"

Care e rețeta unui antrenor care a câștigat trofee în România?
Meseria asta înseamnă 95 la sută muncă și 5 la sută noroc. Eu am luat primul titlu cu Dinamo cu gol marcat de Naidin în minutul 94 cu Steaua. Fără golul ăla aș fi pierdut campionatul, l-ar fi luat Steaua. La prima Cupă, la fel, trebuia să fie 3-0 pentru Progresul, la câte ocazii a avut, și a dat Iulică Tameș gol din foarfecă pentru noi. Naționalul a mai avut vreo cinci ocazii clare, a apărat Daniel Tudor, care era rezerva lui Cristi Munteanu în mod normal. Am zis să-l bag pe Tudor ca să fac și eu ceva, că era finala Cupei, să vin cu o surpriză. Și a sărit din bară în bară ăla care nu apărase nimic în tot campionatul!

Vă gândiserăți să candidați la președinția FRF. De ce n-ați participat în alegeri?
Mă gândisem atunci când s-a retras Sandu, dar nu e de mine. Și e mai bine că nu m-am dus.

De ce?
Nu se poate face nimic, ca președinte n-ai pârghiile necesare. De unde bani? Te ajută legea să atragi bani? Ne ducem în jos cu fotbalul, indiferent cine ar veni președinte! Poate doar să ai influență politică, să obții așa niște avantaje, altfel nu poți, ca președinte, să promiți: "Peste patru ani, la finalul mandatului meu, veți vedea naționala la turneul final, o echipă în grupele Champions League și două în Europa League!". Nu te poți baza pe nimic! Doar Lupescu să fi avut un mic atu, că era cunoscut la UEFA, să zicem că așa ar mai fi atras niște avantaje pentru noi.

"Ne va fi foarte greu să ieșim cu fotbalul din criza asta. Jucătorii români nu mai au loc în străinătate, nu mai au nici imagine bună. Mai joacă Marin, Tătărușanu, Ștefan și Ionuț Radu. Să zicem că și Florin Andone. Și cam atât. Foarte puțini!"
Ioan Andone, manager FC Voluntari

  "I-am zis lui Gigi să-l ia pe Mitriță"

Chiar să conteze relațiile la UEFA?
Noi suntem 20 de milioane, ciprioții sunt două milioane. Și ei au avut două echipe în Europa League, după ce în anii trecuți au avut-o pe APOEL în primăvara Champions. De ce poate Cipru? Cine e în conducerea UEFA? Să spun eu numele?

Mario Lefkaritis?
Lefkaritis, da. Haideți, mă! Cum să n-aibă legătură? Noi am fost o națiune bună la fotbal, dar nu mai e valabil, ne ducem în jos. Ca să redevenim importanți în fotbal, sportul trebuie să fie prioritate națională, așa cum e în Ungaria. Să vedeți ce o să pățim noi cu ungurii în anii următori! Ne vor bate și cu naționala, și cu cluburile! Mol Vidi a eliminat-o pe PAOK, care e foarte bună.

Ați devenit un fel de consilier al lui Becali? Povestește că-l sfătuiți uneori.
Ha-ha-ha! Nu consilier, Doamne, ferește! Eu îl voiam pe Daniel Benzar împrumut. Și am vorbit de vreo două ori cu Dică, el mi-a zis "Ando, știi că nu iau eu deciziile!". Așa că am ajuns să mă văd săptămânal cu Gigi. Și m-a mai întrebat de câte un jucător, stând la masă așa cum stau cu voi acum. Îmi cere o opinie, atât. I-am spus: "Nu-l lua pe Băluță cu 3 milioane, ia-l pe Mitriță cu 700.000!". Acum e ofertă de 5 milioane pe Mitriță și Rotaru nu-l vinde!

El ce zice despre afacerea pe care a ratat-o?
Ce să zică? "Aoleu!". "Păi, m-ai întrebat! Ți-am și spus să-l cumperi pe Mitriță!". Vorbeam la telefon cu Gigi, mai treceam și pe la el pe acasă. Întotdeauna i-am zis că e doar părerea mea, el trebuie să decidă în funcție de ce spun MM și antrenorul, că d-aia îi are acolo.

Poate vă ofertează ca antrenor la un moment dat.
Eu cu Gigi? Ha-ha-ha! Nuuu, niciodată! Nici sub formă de glumă să nu mai spuneți asta!

Comentarii (9 ) Adaugă comentariu

Dani Dany  •  14 Ianuarie 2019, 15:52

Daca-i asa, eu zic ca andone e singurul care nu stia ca mutu nu are caracter...:))))

adicn  •  14 Ianuarie 2019, 15:46

Chiar avându-l de atâtea ori ca rival, nu ai cum să nu-l respecți.

cpt.ahab  •  14 Ianuarie 2019, 14:20

Nu sunt neapărat fanul său, dar nea Ando îl surclasează pe Mutu la toate capitolele.

Vezi toate comentariile (9)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase