2 comentarii. Scrie și tu!

Caietele lui Marian Ivan, colegul de cameră al lui Gică Hagi la CM 1994; „Puteam să fiu gazetar!” + amintiri de la Steaua, Dinamo și din China

„Vă furam meseria dacă nu eram fotbalist!”, spune Marian Ivan, fostul atacant de 44 de ani, care deține o arhivă rară printre colegii lui de breaslă: clasamente, statistici personale, goluri marcate alături de Ilie Dumitrescu și Dan Petrescu, plus zeci de povești memorabile. Ivan a fost colegul de cameră al lui Gică Hagi la CM 1994.

Articol de , ,
vineri, 17 aprilie 14:30

Din cuprins
Statistica, pasiunea fostului atacant: „Toată cariera mea de la juniori. Partide, marcatori, casete tehnice, clasamente, statistici. Pe sezoane!”
 Marele regret al carierei, plus ce spune despre Steaua și Dinamo
 Cum l-au uimit fotbaliștii chinezi: „Alergau până la București”
  • Publicăm în premieră pe GSP.ro articole speciale care au apărut doar exclusiv print, în ediția tipărită a Gazetei Sporturilor, în perioada 2013-2015.
  • Materialul a apărut inițial în ediția print a Gazetei Sporturilor din februarie 2004

Marian Ivan ne întîmpină parcă pregătit să intre-n meciul cu Suedia. Doar părul creţ de altădată s-a rărit, iar jocul de azi nu e cu Brolin ori Anderson, ci împotriva unor jurnaliști care îl „atacă” prin curiozitate.



„Să știţi că puteam să fiu gazetar!”, râde și deschide ușa unui șifonier. Nu știm la ce se referă. Suspans în apartamentul brașovean!Marian Ivan ne întîmpină parcă pregătit să intre-n meciul cu Suedia. Doar părul creţ de altădată s-a rărit, iar jocul de azi nu e cu Brolin ori Anderson, ci împotriva unor jurnaliști care îl „atacă” prin curiozitate. „Să știţi că puteam să fiu gazetar!”, râde și deschide ușa unui șifonier. Nu știm la ce se referă. Suspans în apartamentul brașovean!

Statisticianul vârf de atac

Scoate 4-5 caiete. „Ia uitaţi-vă aici! Toată cariera mea de la juniori. Partide, marcatori, casete tehnice, clasamente, statistici. Pe sezoane!”. Blocnotesuri cu foi desprinse la mijloc, apărate de coperţi din alte vremuri, cu informaţii preţioase și minuţios adunate. Reușita lui Ivan într-un Steaua - Dinamo 1-1, clasamentul golgeterilor, în care îi depășea pe Ilie Dumitrescu ori Dan Petrescu, viitori colegi la „naţională”, ba chiar și ierarhii ale cartonașelor galbene și roșii!

„Ne antrenam pe furiș și pe întuneric în Ghencea”

Volumele îi trezesc amintiri. „Am ajuns la Steaua în '80. Nu le aveam eu cu somnul, jucam fotbal tot timpul, pe stradă. La becurile alea de se stingeau 21 din 24!”, începe Ivan. Deschide robinetul umorului: „Noroc cu un prieten, că m-a dus după el la antrenamente. Dar ce condiţii aveam... Ne antrenam pe bitum!”.

Arată semne pe mâini și picior. „Singura iarbă era pe terenul 6 din Ghencea. Unde nici păsările nu se așezau, era tabu! Așteptam noaptea și ne furișam. Făceam centrări pe întuneric! Mamă, ce ne mai alergau cînd ne prindeau...”.

Fotbalist cu două „mame”

Marele regret al lui Marian rămîne că n-a debutat pentru roș-albaștri. „Eu jucam bine pe unde mă împrumutau, dar, după cantonament, eram trimis înapoi!”. Turneul final din SUA a fost ţinta atacantului. „Era visul. Am avut noroc că, la un meci cu Inter Sibiu, ultima etapă, a venit Gabi Balint să mă vadă. Și-am dat trei!”.

Coleg de cameră cu Hagi în SUA, n-o să uite „căldura infernală de la Detroit, în sală” și că, în același an, soţia i-a născut primul copil, Cosmin. După turneu, a ajuns la Dinamo. „Unde am primit șanse. De-asta voi zice mereu că Steaua a fost mama care m-a născut, iar Dinamo, cea adoptivă”, continuă Ivan.

„Chinezii alergau pînă la București”

Stârnit de amintiri, aproape că ne ia vorba din gură. „Să vă zic cu fata mea! Jucam în China, la Henan, cînd s-a născut ea. Le făceam ălora-n ciudă, că aveau voie doar un singur copil, iar eu aveam doi ”.

L-a impresionat faptul că „fotbaliștii chinezi erau setaţi. Le spuneai să alerge de acolo până în București, o făceau! Și, dacă pe la Săftica le ziceai «Hai, domne, mai e puţin, hai să ne oprim, să ne tragem sufletul!», te ignorau. Eu făceam mereu o tură-două mai puţin, dar ăștia mă împingeau să alerg în continuare!”. Râdem în hohote, nu ne dăm seama cum trec două ore. Ne oprim cu greu. Ar trebui să plecăm, dar nu-i ăsta motivul pauzei forţate. „Mariane, cred că mai stăm un pic. Ne mai povestești o dată, să scriem și noi ceva?”.

Trei „perle” marca Marian Ivan

1. „Îmi plăcea în China. Dădeam și autografe. Știu că erau două hieroglife de-alea, una însemna «I» și una «van»„

2. „Eram cel mai slab la alergări. Mă întreceau și portarii! Ce-mi mai plăcea să tai curbele în Poiană, să mă mănânce ursul! Mereu terminam stropit pe față de la noroiul aruncat de cei dinaintea mea»

3. „În teren eram concentrat 100%. Blank! Intram la rupere și dacă era tata în fața mea, după care îmi dădeam seama că, opa!, era el»

 

4 jucători de la FC Brașov au participat la Campionate Mondiale cu România: Pescaru, Ivăncescu, Adamache, Ivan

„Când jucam în Grecia, am înscris o dată golul victoriei pentru Panionios. M-a luat antrenorul deoparte și mi-a zis că nu e mulțumit. «Ai jucat în nota echipei! Cînd ești străin, trebuie să fii o clasă peste»”Marian Ivan

C.V. Marian Ivan

  • NĂSCUT: 1 iunie 1960, Bragadiru, Ilfov
  • POST: atacant
  • A JUCAT LA: Steaua (juniori, ‘80-’89), Brăila (‘89-’91), Brașov (‘91-’94, ‘96-’97, ‘98-’01), Dinamo (‘94-’95, ‘96, ‘97), Paphos (Cipru, ‘95), Panionios (Grecia, ‘95-’96), Sportul (‘97-’98), Henan (China, ‘01-’02), Oltul Sf. Gheorghe (‘02-’03), Ghimbav (‘03-’04)
  • 78 DE GOLURI în 263 partide de Divizia A, 17 goluri în 37 de meciuri în “B”
  • 3 MECIURI pentru România, toate în 1994

Citește și: 

 Povestea românului care a început la Dacia și s-a pensionat de la BMW, unde a revoluționat modelul M3: „Schumacher mi-a mâncat un titlu!”

Comentarii (2 ) Adaugă comentariu

creeperno999  •  17 Aprilie 2020, 23:01

In 1969 e nascut

ropo  •  17 Aprilie 2020, 15:42

Ceva nu se leaga,cum are 44 de ani daca e nascut in 1960?. A jucat in china la 41 de ani? La mondialul din 94 avea 34 de ani? Cred ca e nascut in 1970 .

Vezi toate comentariile (2)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase