4 comentarii. Scrie și tu!

A doua parte a interviului EXCLUSIV cu Mihai Neșu: ”Man și Moruțan au trecut de faza tinerelor talente” + Ce spune despre Steaua

Mihai Neșu a dezvăluit ce mai înseamnă fotbalul în prezent și în viitorul apropiat pentru el, făcând și câteva aprecieri despre formația sa de suflet, Steaua, pe care o urmărește încă din fața televizorului

Silit să pună capăt fotbalului când era în plină ascensiune, obligat de destin să-și continue viața în căruciorul cu rotile, Mihai Neșu n-a căzut în abisul deznădejdii, ci a continuat să lupte.



Pentru existența lui și a copiilor pe care-i ajută prin intermediul fundației ce-i poartă numele. În interviul emoționant oferit Gazetei Sporturilor, care a ilustrat în ediția de ieri un om plin de pasiune, de vivacitate, care și-a regăsit echilibrul în credință, fostul fotbalist, ajuns la 35 de ani, a dezvăluit energiile ce-l determină să trăiască cu zâmbetul pe buze.

În partea secundă a dialogului, orădeanul a vorbit despre fotbalul pe care-l urmărește în prezent și despre contribuția pe care ar dori s-o mai aibă în fenomenul sportiv.

1 gol a marcat Mihăiţă în 128 de meciuri în tricoul roş-albaştrilor, cu Steaua câștigând 3 campionate și două Supercupe între 2001 - 2008

Mihai, te mai uiți la fotbalul românesc?
Mult nu prea. Pe Steaua o urmăresc, da. Încerc să mă țin treaz noaptea, la meciurile băieților. Vreau să am un program echilibrat și este destul de obositor să stau la televizor mult. Nu mă întreba detalii, că nu știu.

Îți place ce vezi?
Întotdeauna e loc de mai bine.

 Ai pătimit în primăvară când echipa a pierdut titlul în meciul de la Iași?
Am pătimit și nu prea. Ăsta e fotbalul!

"Orice tânăr fotbalist cu 5 mii de euro salariu își permite antrenor personal"

Ai vreun fotbalist preferat acum?
Cristiano Ronaldo. Este un adevărat model pentru toți copiii ce se apucă de sport. Dar să vezi viața lui și ce înseamnă fotbalul pentru el. Mulți se axează doar pe marketing, însă nu vor să observe și munca asiduă din spatele cortinei. Vedeți și ce spun colegii lui despre cum se antrenează, câte ore dedică muncii. Și știe să muncească.

Este, într-adevăr, o industrie.
Da, dar îți mai spun o chestie. În ziua de azi, toți tinerii care ajung să câștige de la 5.000 de euro în sus, pe lună, își pot permite un antrenor personal care să-i ridice în carieră. De exemplu, știu că Răzvan Marin are în Belgia pe cineva care să-l ajute să crească în afara orelor de program. Sincer, în fotbalul de acum, nu cred că mai merge să performezi și să rămâi la nivel înalt, vorbim de Europa, dacă nu lucrezi și în plus. Nu mai merge doar cu ce faci zi de zi la antrenamente.

"Au ajuns la Steaua, acum trebuie să mai urce alte trepte"

Dar din România îți place de vreun fotbalist?
Păi, dacă mă uit doar la meciurile Stelei...

Păi de la Steaua dacă-ți place de cineva.
Dennis Man. Sper să progreseze. S-a urcat într-un tren, și el, și Moruțan, amândoi tineri de calitate, acum trebuie să se gândească la ceea ce vor face în etapa viitoare a vieții lor. Deja au trecut de nivelul de tinere talente. Dacă au ajuns la Steaua, trebuie să treacă la etapa viitoare. Și apoi încă o treaptă, apoi o alta și să nu se mulțumească doar cu acest nivel.

Chiar, pentru tine cum e: Steaua sau FCSB?
Observi că deja vorbim de ceva vreme și eu mă refer la FCSB ca fiind Steaua. E chestie de opțiune personală. Am lucrat cu oameni care acum sunt la club, Dică, MM Stoica, e normal să țin cu ei, să consider că ei sunt Steaua.

"Să facă meseria cu dragoste"

Ce părere ai vizavi de antrenorul Nicolae Dică?
Cred că este sezonul în care poate confirma. Consider că e un antrenor de viitor, sper să progreseze. Și în campionat, pe care să-l câștige, și-n Europa.

Are stofă de tehnician?
Dacă face această meserie cu dragoste, va reuși. Cred că are stofă de antrenor. M-am bucurat că s-au calificat mai departe cu Hajduk. Nu știu ce vor face în continuare cu Rapid Viena, nu sunt priceput la pronosticuri. Ca o glumă, am pus cu niște prieteni, fiecare, pronosticuri la meciurile de la Mondiale și eu am nimerit doar unul singur din 50 de meciuri.

"Contează să ai fotbaliști buni sufletește"

Ție nu ți-e dor de fotbal?
Aș putea să-ți ofer un răspuns dureros. Eu sunt mulțumit cu ceea ce am acum.

Ce impresie îți lasă fotbalul acum, din ceea ce vezi?
 Văd altfel lucrurile. Vorbeam cu un călugăr la Muntele Athos şi-mi spunea că nu e important să ai echipă dotată, ci fotbalişti buni, sufleteşte, nu doar fizic. Dacă echipa nu e orientată spre lucrurile bune, pozitive, iar unii trag invers, atunci nu vei avea rezultate, performanţe. Oricât de remarcabili ar fi sportivii respectivi, dacă nu vor să facă lucruri bune pentru ei şi echipă, Dumnezeu nu ajută la performanţă. Spania şi Barcelona, de exemplu, de aceea au avut rezultate deosebite, fiindcă erau Xavi, Iniesta, Puyol, oameni de calitate sufletească superioară, nu doar fotbalistică.

"Aș vrea la o academie"

Nu te atrage deloc ideea de a face ceva concret în fenomenul în care ai lucrat? Te întreb asta pe lângă proiectul cu fundația ta.
Au fost niște discuții aici, pe plan local. Cu Luceafărul Oradea, echipa de liga secundă.

Și, concluzia? Mai ales că localnicii au anunţat acum vreo două săptămâni că vă vor coopta pe tine şi pe George Ogăraru în conducerea clubului.
Au fost discuții și atât. Nimic detaliat. Nici nu am timp, nici nu mă pricep. Ca să te bagi la fotbal, trebuie să te pricepi. Eu acum văd fotbalul altfel. Da, mi-a plăcut mereu, iubesc fotbalul, dar dacă aș mai avea treabă cu fenomenul, aș vrea la o academie. Să lucrez cu copiii. Oricum, dacă ar fi vorba să mă implic la un club, aș face-o doar cu George Ogăraru administrator. Dar acum sunt dedicat fundației ce-mi poartă numele.  

Au mai existat și alte propuneri pentru tine?
Nu, deloc. Bine, am avut un proiect cu o şcoală de fotbal, dar atât. Dacă e cineva interesat, eu pot să i-l dau. Doar că-i trebuie răbdare multă, e pe 10 ani, trebuie şi bani mulţi. Am planul, cu ideile mele, mai trebuie tipărit. E un proiect să pleci cu echipa mare în paralel cu o academie de juniori, începând de la liga a cincea. Eu n-am nici banii necesari, nici nu mă pricep. Cea mai mare bucurie, cred eu, e când creşti fotbalişti, de la copil la 20 de ani. Asta e viaţă! Să modelezi tu un om, să-l ajuţi să crească. Şi chiar dacă nu ajung fotbalişti, îi formezi pentru viaţă, ajung oameni buni.

"Eu sunt fan Italia, de mic, dar cum această națională n-a jucat la Mondiale, am ținut cu Belgia. Mi-a plăcut mult formația lui Hazard, ar fi putut obține mai mult"

"N-aveam un fotbalist preferat anume când eram mic, de fapt, au fost mulți. Dacă ar fi să aleg unul în mod deosebit, aș spune Edgard Davids, jucam și eu pe același post, la început. Apoi, mi-a plăcut de Dani Alves"

"N-am nici timp, nici răbdare să mă uit la filme. Ascult muzică, în schimb, mă relaxează. Muzică grecească sau cu tematică religioasă"

PLIMBARE: A vizitat Muntele Athos

În ultimii ani, Mihăiță s-a reapropiat de cele sfinte și credința l-a ajutat să treacă peste dureri fizice și necazuri. La începutul lunii iulie, vreme de cinci zile, a fost să viziteze Muntele Athos. Alături de George Ogăraru, prietenul nedespărțit și omul care alături de soția sa, Andreea, l-a sprijinit cel mai mult, dar și cu Pantelis Kapetanos.

"Ne-am simțit minunat. Am vizitat multe mănăstiri în ultimii ani, în fiecare descopăr ceva deosebit. Mi-a plăcut mult și la Suroti, lângă Salonic, acolo unde este mormântul Sfântului Paisie Aghioritul".

mihai nesu4

EVENIMENTE: A strâns marii fotbaliști alături

Situația lui Neșu a atras nume importante din fotbalul românesc care au organizat diverse evenimente caritabile atât la București, cât și la Oradea, ultima dată chiar în mai 2018. Toate sub egida "Uniți pentru Mihai", strângându-se fonduri pentru copiii cu dizabilități.

Pe stadionul "Iuliu Bodola" au fost meciuri-spectacol la care au participat atât "UEFAntasticii" din generația Steaua 2006, cât și marile nume ale Generației de Aur. Cu această ocazie, s-au lansat și calendare speciale în care Cosmin Olăroiu și câțiva dintre elevii săi, cu care a fost la un pas de finala europeană în urmă cu 12 ani, au pozat în ipostaze inedite în imagini de excepție.

Comentarii (4 ) Adaugă comentariu

florin_ch  •  22 August 2018, 23:33

Postat de speedyhalepinia pe 22 August 2018, 17:55

Sper să nu mai scrie habotnicii cu dumnezău în suflet pe aici. Ce naiba, în secolul XXI mai credeți în cea mai mare manipulare a istoriei. Reveniți-vă. Societățile evoluate științific și spiritual au aruncat de mult biblia la coșul de gunoi. Oamenii slabi găsesc putere în ceva exterior lor și vorbesc cu ființe inexistente. ***

Ești un idiot!

alex_1973  •  22 August 2018, 18:16

Foarte urat comentariul tau.probabil ești sănătos de gândești astfel.dar roata vieții se învârte și nu se știe niciodată ce îți rezerva ziua de maine.Fi mai cumpătat și cu frica de Dumnezeu înainte sa jignesti.

cneius  •  22 August 2018, 18:08

Aia boala cred ca ai primit tu !

Vezi toate comentariile (4)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase