OPINII  »  POVEȘTILE LUI OPRIȘAN

Rămas bun, Doamnă Simina!

Articol de - Publicat vineri, 28 octombrie 2022 19:49 / Actualizat vineri, 28 octombrie 2022 19:49

Simina Caracaș-Mezincescu a fost una dintre cele mai cunoscute sportive din țară, vreme de patru ani, imediat după 1945: hipism, bob, tir, motociclism. A militat pentru revenirea Regelui Mihai în țară. S-a stins la 93 de ani

"E frig și ne e foame". Nicolae Steinhardt se uită la cele patru fete arestate în Lotul Noica-Pillat, vinovate că-i citeau pe Goethe, Hegel ori Cioran. "Simina vorbește spontan și iute, ca de pe motocicletă", avea să-și amintească autorul "Jurnalului fericirii".

Cu trei zile înainte, anchetatorul o bătuse rău, dând-o cu capul de perete până cedase tencuiala. "Mă apucase furia, probabil că puteam riposta, forma mea fizică mi-ar fi permis-o, dar la ce bun? Umilit ești dacă vrei să te lași umilit! Poți fi persecutat, asta, da, dar umilit, niciodată!".

Sanda Simina Sonia Caracaș trebuia să se nască băiat. Mama, Sașa, era o Costa-Foru, neam de aromâni, intelectuali pur-sânge. Pe linie paternă se trăgea din Constantin, fondatorul Spitalului "Filantropia", cel care se ocupase să vaccineze antivariolic, pe la 1800, toți locuitorii Capitalei.

O viață și pentru sport

În vara lui 1948 auzise, la radio, că Organizația Sportului Popular o scosese, definitiv, din fenomen: tatăl îi fusese încarcerat, Simina nu mai avea voie nici măcar să intre pe hipodromul pe care copilărise. Șofa de la opt ani, la 16 pilota avioane.

Rămas bun, Doamnă Simina!
Simina Caracaș, pe circuit, în 1946 FOTO Facebook

La Băneasa învățase să călărească, iar istoria hipismului avea să o rețină drept una dintre cele mai bune amazoane din toate timpurile, alături de Dania Popescu, Ioana David ori Elena Olmazu. Practicase tirul, iar în vara lui 1947 terminase pe locul patru, la probă mixtă, la poligonul ANEF, din 80 de participanți.

"De remarcat admirabila performanță a polisportivei Simina Caracaș care făgăduiește să facă și la tir fructoasa carieră realizată în motociclism și aviație", notau cronicarii.

Alături de surorile Assan, se dădeau cu bobul, la Sinaia.

Anul trecut aceste încercări suplimentare nu au influențat victoria întrucât singură d-ra Simina Caracaș a reușit să absolve proba principală fără a fi penalizată
"Universul", numărul 94 din 1947

Dar cel mai mult iubea motocicleta. Vreme de patru ani, din 1945, fusese cea mai bună din țară. "Întreceam fără niciun fel de probleme bărbații!", avea să-și amintească. Ziarele notau că la concursurile de moto-cross, Simina Caracaș termina pe primul loc, atât la 125 cmc, cât și la 350, cu zero puncte penalizare, pe locurile următoare clasându-se domnii Ștefan Nicu ori Ștefănescu-Greerul.

"Nu puteam pleca acasă nici măcar după ce se terminau cursele mele. Luam un steag și treceam la arbitraj, pentru că acolo, pe circuit, mă simțeam cel mai bine!", avea să-și amintească, peste ani.

Rămas bun, Doamnă Simina!
Vreme de patru ani, Simina Caracaș a fost o obișnuită a ziarelor, grație performanțelor sale FOTO Arhivă

"Cadou" de Mărțișor: șase ani de închisoare!

Dar vremurile se schimbau pentru cea mai tânără aviatoare din istoria României. "Azi e Mărțișorul, nu?", a întrebat-o anchetatorul. "Uite, am un cadou pentru tine: șase ani!".

La Jilava a stat un an și o lună. La Arad, medicul închisorii s-a speriat de-al său ulcer. A trimis-o la Miercurea Ciuc. Aici i se adresau, în bășcălie, cu apelativul "campioana". A făcut gastrită. 45 de zile n-a putut mânca nimic.

A ajuns la Văcărești – "Ooo, au sosit intelectualii!" -, colegă de celulă cu Doamna Mihalache. "Antrenamentele și sportul m-au ținut în viață. Slăbisem enorm, dar, deși pare greu de crezut, organismul trăia, după ani, din miile de kilometri alergați, din pantele de la Predeal ori Sinaia".

Rămas bun, Doamnă Simina!
Fișa matricolă penală, ce conține trecerile pe la Arad, Miercurea Ciuc și Văcărești FOTO iiccmer.ro

A fost grațiată în 1963. Cinci ani mai târziu, Federația de Automobilism din Franța, care n-o uitase, a chemat-o acolo. Marele Henri Coandă i-a obținut "dezlegarea", dar a decis să se întoarcă, pentru că după eliberarea din închisoare se luase cu Matei Mezincescu.

După 1990, a fost cea mai importantă susținătoare a revenirii Familiei Regale în România. S-a stins la 93 de ani. Doamnă, despre performanțele dumneavoastră sportive doar am citit, dar pentru balconul camerei 105 de la hotelul "Continental", puștiul din 1992 vă mulțumește! Rămas bun!


Comentarii (5)
MirceaOrdean
MirceaOrdean  •  31 Octombrie 2022, 15:18

Articolul este interesant. De pe altă parte, altora nu ar fi interesant, dacă nu ar fi subiectiv. Simina a avut norocul să trăiască în lumea avută (baftă ce a lipsit altora), pînă la venirea comuniștilor. Atunci au suit alții la pomul cu roade, iar totodată au folosit și ei Statul, pentru a nu fi dați joc de acolo de către cei rămași pe dinafară.

misu50
misu50  •  29 Octombrie 2022, 09:04

Felicitari, d-le Oprisan!!

666piturca
666piturca  •  29 Octombrie 2022, 05:20
Postat de Flocea pe 28 Octombrie 2022, 22:43

Vezi ca o cheama SIMONA, mai nou i se spune DOPATA, cea mai mediatizata jucatoare de tenis, cel putin in ultimele zile. Acum e plecat, nu stiu unde, pt a demonstra, cum doar ea stie, ca nu a consumat substanta interzisa.

E greu pentru Oprisan… daca nu-i nimic de tradus.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează