OPINII  »  EDITORIAL

Pedeapsă greșită

Articol de - Publicat duminica, 24 octombrie 2021 14:50 / Actualizat duminica, 24 octombrie 2021 14:56

Fără să fie cu supărare, aș întreba de unde până unde așa mare derby acest Dinamo-Rapid, duelul dintre ocupantele locurilor 15 și 6 din Liga 1?! 

De acord, vorbim despre echipe iubite și cu istorie, dar disputa dintre ele mai poate fi ridicată la rangul de derby? Parcă nu, din moment ce Dinamo și Rapid, campioanele de odinioară, trăiesc azi mai degrabă din amintiri.

Altă nedumerire se leagă de faptul că am auzit la TV, pe toate canalele, că partida a oferit un fotbal de ținută. Frumos, plăcut. Oare? Mie, numai mie?, mi s-a părut o zbatere între două formații necăjite. Cu jucători modești, limitați ca posibilități și ca exprimare. Dacă am numărat uneori trei pase, a patra a lipsit mereu. A dominat întâmplarea, nu strategia, nu clarviziunea.

Într-adevăr, minunățiile de goluri înscrise de Torje și de Carnat, ambele de colecție, ca și finalul dramatic au mai luminat spectacolul. În opinia mea însă, nu l-au și salvat. 

Pedeapsă greșită
Torje a marcat un gol de senzație în meciul cu Rapid (foto: Cristi Preda/GSP)

Cine s-a uitat, imediat după întâlnirea din Ștefan cel Mare, la Athletic Bilbao - Villarreal a sesizat diferența de atmosferă, de atitudine, de valoare. Imensă, ca de la cer la pământ. Și s-a lămurit, întristându-se, că n-au rost asemenea comparații. Deoarece atestă că în materie de fotbal continuăm să fim, acceptați exagerarea, în Epoca de piatră. Departe în urmă!

De spus că Dinamo a jucat mai bine și a vrut mai mult, de unde concluzia că rezultatul a nedreptățit-o. Pentru că putea primi penalty în minutul 15, Espinosa tras de mână în careu de către Săpunaru, dar și pentru că, per total, s-a aflat mai aproape de victorie. După golul lui Torje (55), Măgureanu și Torje însuși, neobosit la 32 de ani (îi va împlini luna viitoare), au ratat desprinderea din poziții ideale.

Mai ambițioși și mai organizați de la meci la meci, mai omogeni în ciuda noutăților din lot, „câinii” au încasat iarăși gol în prelungiri, în 90+1, la fel ca la Arad, unde UTA a reușit egalarea, de la 0-2, în 90+5! Iată, 4 puncte uriașe pierdute la potou, Rednic e obligat să ia măsuri. Altminteri, Sorescu et Comp. vor obține prima victorie după reinstalarea lui la Sf. Așteaptă!

La rându-i, Rapid a trebuit să fie condusă pe tabelă ca să-și aducă aminte că are de 3 ori mai multe puncte decât Dinamo și să se trezească din letargie. Să devină mai înfiptă, hotărâtă și directă. Să alunge impresia că a sosit în „Groapă”, unde gazonul e execrabil!, cu gândul la un scor egal. 

Dacă Dinamo s-a străduit să n-o lase să joace, nici Rapid nu s-a omorât cu firea cât a fost 0-0. A stat în banca ei. Poate greșesc, dar formația giuleșteană a obținut puțin, deși era favorită pe hârtie, tocmai pentru că și-a propus puțin. Chestiune de abordare.

În sfârșit, n-am înțeles absența galeriilor de la meci. Nici argumentația cum că nu-s prezente în semn de protest, PCH, Peluza Nord Rapid etc, față de decizia autorităților de a permite accesul în stadion exclusiv celor vaccinați sau trecuți prin boală. De discutat pe tema respectivă, chiar dacă sunt necesare măsuri ferme, exemplare, pentru stoparea pandemiei.

Atât că nu cluburile au luat decizia restricționării, ci autoritățile. Or, refuzând să-și încurajeze favoriții, galeriile și-au pedepsit tocmai propriile echipe, ba și într-un moment delicat, în care chiar era nevoie de sprijinul lor! Întorcându-se cu spatele, ele au lovit în cine nu trebuia. 

Citește și:

Lui Boloni nu i-a venit să creadă » Ce a putut să facă elevul lui în minutul 6 al barajului Metz - Saint-Etienne
Stranieri
Lui Boloni nu i-a venit să creadă » Ce a putut să facă elevul lui în minutul 6 al barajului Metz - Saint-Etienne
„Cine este cea mai faimoasă persoană din agenda ta?” » Răspunsul lui Mourinho a stârnit hohote de râs în studio
Campionate
„Cine este cea mai faimoasă persoană din agenda ta?” » Răspunsul lui Mourinho a stârnit hohote de râs în studio
Românul care a refuzat să mai stea în Superliga a semnat și va juca în Europa League: „Am venit să câștig trofee cu acest mare club”
Superliga
Românul care a refuzat să mai stea în Superliga a semnat și va juca în Europa League: „Am venit să câștig trofee cu acest mare club”

Comentarii (18)
zorrozabal
zorrozabal  •  25 Octombrie 2021, 15:45

Cu ce echipa simpatizeaza domnul Ioanitoaia***„***”***)?Mi-amintesc ca in urma cu vreo 10 ani am citit in Gazeta Sporturilor un editorial al domnului Ioanitoaia in care ne zicea ca tine cu...Rapid!Fiindca avea o matusa(pe care a si numit-o)mare rapidista!Foarte frumos!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

cuviosul_pafnutie
cuviosul_pafnutie  •  25 Octombrie 2021, 15:41

Asa e domnu Ioanitoaia!La un meci dintre Bilbao si Villareal-fata de unul dintre Dinamo si Rapid-se observa imediat-cum ziceti-multe diferente!Inclusiv de salarii!Pe care ati uitat sa o ziceti!

cita
cita  •  25 Octombrie 2021, 15:29

Nu-s nici rapidist nici dinamovist, desi in familia mea au fost “flacari” inca de-acum 45 de ani pe rivalitatile intre cele doua celebre echipe care s-au infruntat ieri, dar am invatat in timp sa-I respect si pe unii, si pe altii.

Vezi toate comentariile (18)
Comentează