OPINII  »  EDITORIAL

Un Rădoi al arbitrajului

Articol de - Publicat duminica, 08 august 2021 15:48 / Actualizat duminica, 08 august 2021 15:59

CS Mioveni chiar a avut motive să protesteze după ce brigada de arbitri a nedreptățit-o în meciul de 0-1 de pe teren propriu cu CFR. Pentru că Petrila a plecat din ofsaid la gol și pentru că Andrei Chivulete i-a refuzat un penalty evident în minutul 75! 

Atunci Graovac l-a ținut și îmbrâncit pe Garutti, numai că AC n-a indicat punctul cu var, ci i-a acordat celui busculat "galben" pentru proteste! Deși "centralul", plasat la 5 metri de duelul respectiv, nu putea să nu observe faultul. S-a făcut însă că plouă.

Adevărul e că și campioana a invocat două faze în care a pretins penalty: la Ciobotariu și la Deac. Faze mai puțin clare. Dacă pe prima a considerat-o confuză, neconcludentă, expertul DigiSport, Ion Crăciunescu, a admis că în cealaltă se impunea acordarea unui 11 metri.

La ofsaidul lui Petrila, principala vină i-a aparținut, firește, asistentului care n-a semnalizat. Lui Vladimir Urzică. Dincolo de eroarea acestuia, cele ale lui Chivulete n-au surprins, întrucât discutăm despre gafeurul de serviciu, vestit că o comite des, meciul și boacăna! Chivulete e, îmi cer iertare, un fel de Rădoi al arbitrajului. Pe ce pune mâna strică, încurcă.

Un Rădoi al arbitrajului
Andrei Chivulete

Inițial, l-am bănuit de rea-credință. De manevre. Cu timpul însă, mi-am schimbat părerea. Băiatul nu știe mai mult, atât poate. Se pierde cu firea și ia decizii anapoda. Oricum, promovarea lui pe lista FIFA în locul lui Marius Avram a însemnat o prostie și o sfidare. Așa că Vassaras et Comp. să tragă ponoasele, să suporte criticile și să se spele pe cap cu Chivulete.

Deși justificat, căci echipa lui Pelici chiar a avut ce imputa brigăzii, protestul Mioveniului a suferit, cred, de o oarecare naivitate. În sensul în care, și dacă ai ce reproșa arbitrilor, nu te grăbești să ameninți. Nu te ambalezi, nu atragi atenția că "Ne gândim serios să ne retragem din competiție!". Personal, mă îndoiesc că anunțul cu pricina a speriat pe cineva. Mai degrabă a amuzat.

Repet că gruparea argeșeană a avut de ce să conteste arbitrajul. Dar să nu uite că roata se învârte în fotbal și se mai întâmplă să ți se ia azi ce-ai primit ieri. Și invers.

Apropo, un internaut amintea că în martie 2021, pe când evolua în L2, CS Mioveni a învins cu 1-0 la Ploiești, victorie ce-a îndepărtat-o definitiv pe Petrolul de play-off, după ce Blănaru a marcat unicul gol al partidei din ofsaid, ba și în minutul 85! Și omul întreba: atunci șefii de la Mioveni nu s-au gândit să se retragă din campionat?!

Revenind, finalul memoriului reprezintă partea cea mai importantă, de maxim interes. Pentru că denunță lipsa de transparență a CCA, for închis și închistat, pe care textul îl cataloghează, corect, ca fiind "stat în stat". 

În condițiile în care cluburile-gazdă sunt obligate să scoată din buzunar câte 4.000 de euro pentru arbitri și pentru observatori, "Niciodată nu ni se aduc la cunoștință și nouă, care plătim, notele date de observatori arbitrilor... Niciodată nu aflăm ce se întâmplă cu cavalerii fluierului". Altfel zis, dacă sunt sancționați și pe ce perioadă.

Oficialii cluburilor să stea liniștiți că nici nu vor afla! CCA nu răspunde în fața opiniei publice, a iubitorilor fotbalului, ci numai a conducerii FRF. Care trăiește și ea cu obloanele trase, lăsând să se audă și să se vadă în exterior doar ce-i convine. Ce-i servește imaginii. Iar o mână o spală pe alta, placă veche.

Citește și:

„Cine este cea mai faimoasă persoană din agenda ta?” » Răspunsul lui Mourinho a stârnit hohote de râs în studio
Campionate
„Cine este cea mai faimoasă persoană din agenda ta?” » Răspunsul lui Mourinho a stârnit hohote de râs în studio
Lui Boloni nu i-a venit să creadă » Ce a putut să facă elevul lui în minutul 6 al barajului Metz - Saint-Etienne
Stranieri
Lui Boloni nu i-a venit să creadă » Ce a putut să facă elevul lui în minutul 6 al barajului Metz - Saint-Etienne
Românul care a refuzat să mai stea în Superliga a semnat și va juca în Europa League: „Am venit să câștig trofee cu acest mare club”
Superliga
Românul care a refuzat să mai stea în Superliga a semnat și va juca în Europa League: „Am venit să câștig trofee cu acest mare club”

Comentarii (37)
ionica007
ionica007  •  09 August 2021, 10:28
Postat de cornelcc pe 08 August 2021, 19:35

Va multumim domnule Ioanitoaia pentru ca ne faceti inca o demonstratie a maiestriei de care dati dovada cand trebuie sa puneti batista pe tambal. Folositi numele lui Craciunescu pentru a pune in balanta si un presupus penalty pentru CFR, ca sa ma atenuati din impactul vicierii de rezultat evidente. Mutati discutia de la cfr, numele fiind “pronuntat” generic, doar ca referire la meciul in discutie, fara a face vreo conexiune intre repetatele “greseli” de arbitraj in favoarea aceeasi echipe si castigarea unor campionate. Incriminati arbitrul si pe sfii lui, dar inducand ideea ca acesta e doar foarte slab pregatit, nicidecum nu fluiera intr-o singura directie la comanda. Ne mai intrebam si miram de ce fotbalul romanesc aajuns atat de jos cand ai ani la rand o campioana cunoscuta dinainte de inceperea campionatului. Toti veniti ca acelasi cliseu, echipa de Cj. trebuie “sustinuta” pentru ca e singara cu performante in Europa. Care sunt acele performante? A castigat vreun trofeu european si nu stiu eu? Sau calificarile prin grupele EL sunt considerate “performante”. Care este contributia “campioanei” in timp, la echipa nationala? Cati fotbalisti tineri s-au format si s-au lansat la cfr si au ajuns sa fie titulari de drept la nationla? Lundu-le apararea inclusiv cand fraudarea rezultatului este evidenta, face bine fotbalului romanesc numai in opinia celor care profita de pe urma lui dar nu are nici o legatura cu realitatea crunta. Vom ajunge si mai jos, chiar se poate!

Scrii mult si prost... TOATE afirmatiile facute de tine ti le poate demonta orice microbist care nu este ''virusat'' de becalism, ceferism sau craiovism! Nu ma obosesc sa ti le demontez eu, consider pierdere de vreme... Incearca sa nu mai fii patimas, atunci vei gandi mai lucid si nu vei mai face acuzatii aiurea... Si nu vei mai suferi de pomana...:)...

paolo12
paolo12  •  09 August 2021, 06:39
Postat de compay pe 08 August 2021, 22:57

Acum că FCSB remizează pe teren propriu cu Mediașul probabil că tot CFR ul e de vină!

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

compay
compay  •  08 August 2021, 23:01
Postat de 1doru pe 08 August 2021, 17:45

Mi se pare incredibil cum intr-un meci in care CFR a avut 2 penaltiuri clare pana in minutul 47, toata discutia sa fie despre cum Mioveni a fost dezavantajata. Cu VAR, era 2-1 daca se marcau toate cele 3 penaltiuri. Eu in ce presa sa mai am incredere daca in fiecare articol se manipuleaza subtil in functie de interese? Presa sportiva din Romania e mult sub nivelul fotbalului si asta e foarte trist. Mintile inguste sunt cele care cad prada manipularii si sunt destui si prin comentarii.

Abia acum îți dai seama cât le este de antipatică CFR ul? Cum de a îndrăznit CFR îl să câștige 4 campionate la rând (și alte două înainte)?

Vezi toate comentariile (37)
Comentează