OPINII  »  EDITORIAL

Mercenarul de serviciu

Editorial Ovidiu Ioanițoaia
Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de - Publicat sambata, 27 aprilie 2024 16:10 / Actualizat sambata, 27 aprilie 2024 16:40

Am urmărit în ultimele zile schimbul de „amabilități” dintre Adrian Mutu și Panagiotis Tachtsidis, polemică în care a intervenit public, printr-o luare de poziție contondentă, și consilierul președintelui FRF.

Andrei Vochin l-a pus la zid pe mijlocașul grec din Gruia. Numindu-l „mercenar”, i-a urat drum bun și l-a poftit „Să-i mai ruineze și pe alții".

Până la un punct, apărarea unui compatriot în disputa cu un străin e de înțeles. Atitudinea se justifică întrucât Tachtsidis, eliminat în minutul 10 al meciului cu Corvinul pentru lovirea unui adversar cu cotul în figură, a contribuit serios, decisiv, la șocanta ieșire a CFR-ului din Cupa României, 0-4 în fața unei divizionare B!

Implicit, și la demisia antrenorului Mutu, care n-a suportat umilința de la Hunedoara. Și care, scos din sărite de grec, a declarat că nu vrea să-l mai întâlnească în viața lui și nici să mai audă vreodată de el.

Pe de altă parte, Tachtsidis chiar e de ascultat când își acuză fostul antrenor că „Ne-a lăsat într-un moment foarte dificil pentru noi. A lăsat echipa și a plecat. Pentru mine nu are caracter, a vrut să se salveze”.

Evident că mijlocașul nu trebuia să vorbească așa. Nu jucătorii dau note antrenorilor, ci invers. Iar de jignit, nici atât, ofensa nu se admite. Dar și eu consider, oare numai eu?, că Mutu era dator să depășească amărăciunea eșecului și să-și păstreze postul.

Să nu renunțe și pentru că putea explica ușor înfrângerea cu pricina. Prin absența câtorva titulari (Ajeti, Kresic, Avounou, Abeid, Matei Ilie), prin accidentările lui Mogoș și Camora, schimbați de nevoie pe parcursul partidei, ca și, firește, prin inferioritatea numerică provocată de Tachtsidis. Nu-s avocatul lui Mutu, dar el a avut destule circumstanțe atenuante de invocat.

Mercenarul de serviciu
Panagiotis Tachtsidis/ FOTO: Imago Images

Grecul a scăpat hățurile. A greșit grav și în ideea că, refuzând să fie plătit de CFR, deși era dreptul lui să ia banii, Mutu a dovedit caracter. Verticalitate. Exact contrariul celor pretinse de Tachtsidis, care rămâne însă, opinia subsemnatului, printre cei mai dotați și creativi componenți ai formației clujene. Uneori mofturos, dar cu valoare, confirmată și de cele 25 de selecții în națională.

În fond, de ce-ar fi el mai mercenar decât ceilalți 239 de fotbaliști străini, atenție, veniți din 66 de țări!, angajați în campionatul nostru? Ori decât numeroșii români care evoluează peste hotare, mulți (de exemplu) în zona arabă, în frunte cu însuși căpitanul reprezentativei, Nicu Stanciu? Adică ai lor sunt mercenari, iar ai noștri nu, cumva judecăm cu unități de măsură diferite?!

Nu vă supărați, dar de ce-ar trebui șters pe jos cu Tachtsidis, neapărat cu el, când în cursul acestui sezon au primit cartonașul roșu 56 de jucători din L1, ba chiar Fl. Coman, golgheterul Superligii, și Matricardi au fost eliminați de câte două ori?!

Dacă l-a deranjat ieșirea grecului, oare n-ar fi indicat ca primul sfetnic al șefului FRF să se preocupe mai puțin de lipsa de educație a lui Tachtsidis și mai mult de un alt subiect?

În loc să răspundă unei exagerări cu aceeași monedă, căci CFR nu-i ruinată cât timp luptă pentru calificarea în Europa, Andrei Vochin să se întrebe de ce, în ciuda legii federale în vigoare, în actuala ediție a campionatului au debutat 130 de străini și numai 43 de români eligibili U21?!

Din păcate, nu prea mai vedem pădurea din cauza copacilor. O vedem din ce în ce mai rar.


Comentarii (19)
tristan
tristan  •  30 Aprilie 2024, 01:07
Postat de Laspalmas pe 28 Aprilie 2024, 19:26

Indiferent incotro trage Ioanitoaia Mutu nu este antrenor si nici nu da semne ca ar putea fi vreodata competitiv in meseria asta.

Mai tii minte cum la fel s a spus multa vreme și de Hagi?

Laspalmas
Laspalmas  •  28 Aprilie 2024, 19:26

Indiferent incotro trage Ioanitoaia Mutu nu este antrenor si nici nu da semne ca ar putea fi vreodata competitiv in meseria asta.

username_2
username_2  •  28 Aprilie 2024, 18:42
Postat de ionmaria010540 pe 28 Aprilie 2024, 00:03

Just pusǎ problema!

bine punctat! și corectă poziția maestrului la birou, probabil așa i-a indicat medicu ortoped...altfel, cam puține comentarii aici la nea Ovi, dacă nu eram io și dl Talpa, ați fi fost numa voi clonele...cînd dați și voi o bere că vă fac trafic?

Vezi toate comentariile (19)
Comentează